Rony Smolar – Israel-uutisviikko 8.11.2021

Rony Smolarin Israel-uutisviikko Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin klo 8:45. Uutisraportti uusitaan maanantaina klo 15:15 ja 21:10.

7882-israel_uutisviikko_keskikoko

Viime viikon alkupäivät täyttyivät uutisista Skotlannin Glasgow´ssa käynnistyneestä ja kaksi viikkoa kestävästä kansainvälisestä ilmastokokouksesta. Samalla ne nostivat esille Israelissa tiedetyt ilman saastumisongelmat sekä niiden suurimmat aiheuttajat. Erityisesti lehdistö näyttää tarttuneen aiheeseen, kun muiden valtionjohtajien edessä Glasgow´ssa puhunut pääministeri Naftali Bennett julisti Israelin pyrkivän hiilineutraaliksi vuoteen 2050 mennessä.

Israelissa tätä on kuitenkin pidetty lähes mahdottomuutena, sillä suuriin saastuttaviin teollisuuslaitoksiin kajoaminen todennäköisesti johtaisi pitkään poliittiseen kädenvääntöön, kun suurteollisuus on edelleen Israelin perustajapuolueiden sekä valtion osittaisessa omistuksessa.

Glasgow´ssa Bennett tohti kuitenkin myöntää Israelin olevan vasta alkuvaiheessa ilmastomuutoksen vallankumouksessaan mutta aloittaneen sadan askeleen lähestymisensä kohti tavoitetta. ”Sen vauhdittamiseen meiltä löytyy omasta takaa energiaa sekä aivokapasiteettia, joiden odotetaan tuottavan vihreään vallankumoukseen tarvittavia innovaatioita ja keksintöjä ei yksinomaan Israelille vaan koko ihmiskunnalle”, sanoi Bennett.

Hän täsmensi sanomistaan paljastamalla, että Israel on jo perustanut ”vihreäksi hiekkalaatikoksi” kuvaamansa korkean tason työryhmän, minkä tehtävänä on tukea maan yritys- ja innovaatiosektoria ja auttaa niitä luovimaan läpi byrokratian viidakon. Pidetäänhän Israelia kasvuhakuisten startup-yritysten sekä korkean teknologian keskittymänä maapallolla.

Israelilla on entuudestaan kokemusta pitkäntähtäimen työskentelystä, kun se kiitos sinnikkyyden ja kehittyneen vesiteknologiansa on saanut erämaansa viheriöimään.

”Haluamme turvata olemassaolomme niin, että lapsemme voivat hengittää puhtaampaa ilmaa, juoda kirkkaampaa vettä sekä elää planeetalla, joka kohtelee heitä paremmin kuin meitä”, maalaili Bennett tulevaisuutta.

Nämä sanat tulivat Bennettiltä ajankohtana, jolloin ilmastoasiantuntijat totesivat tuoreessa tutkimuksessaan ilmaston Israelissa lämmenneen 1950-luvulta lähtien lähes tuplasti nopeammin kuin muualla maapolla.

Bennett totesi, ettei muuttamalla ihmisen käyttäytymistä yksin saada aikaan ilmastomuutoksia, vaan maapallon pelastamiseksi tarvitaan mullistavia innovaatioita ja keksintöjä ja niitä Bennett lupasi kahdenvälisissä keskusteluissaan muiden valtionjohtajien kanssa Israelilta lähivuosina löytyvän.

Uutiskuvissa oli silmiinpistävää nähdä Bennett uppoutuneena tiiviiseen keskusteluun erityisesti maapallon toiseksi väkirikkaimman valtion Intian pääministeri Narendra Modin kanssa. Maat ovat ennestään läheisessä yhteistyössä ja jatkossa yhteistyön kohteiksi kerrottiin tulevan juuri ilmasto- ja ympäristöasiat. Niitä vauhdittamaan Bennett sai kutsun vierailla ensi vuonna Intiassa.

Seuraavaksi pääministeri Bennettin nähtiin kokouspaikalla keskustelemassa pitkään ohjelmistoyhtiö Microsoftin perustajan, monimiljardööri Bill Gatesin kanssa. En usko arvaavani väärin, jos veikkaan Bennettin houkutelleen Gatesin liittymään Israelin ympäristöteknologiaan tehtäviin panostuksiin.

Bill Gates hallinnoi maailman suurinta avoimesti toimivaa hyväntekeväisyysjärjestöä, jonka päämääränä on tarjota maailman köyhimpiin osiin elämää ylläpitäviä ja pelastavia teknologiaratkaisuja. Siksi nuo Bennettin käymät keskustelut Gatesin ja Intian pääministeri Modin kanssa voivat enteillä ihmiskunnalle jotain hyvää.

Kotiin palattuaan silminnähden innostunut Bennett kertoi hallitustovereilleen käymistään keskusteluista sekä ilmastokokouksen annista: ”Kokous oli nyt oikeilla jäljillä ja uskon, että jatkossa syntyy tulosta”. Samalla hän ilmoitti houkuttelevansa kuivuudesta sekä juomaveden puutteesta kärsivät alueelliset naapurit yhteistyöhön, sillä Israel on osoittanut miten vesitekniikan avulla voidaan saada erämaa viheriöimään sekä veden laatu paranemaan.

Bennettin kotiinpaluun ei kuitenkaan odotettu olevan riemumarssia, sillä häntä odotti parlamentissa Knessetissä tiukka vääntö valtion budjetista. Israelilla ei yli kolmeen vuoteen ollut hyväksyttyä budjettia ja myös nyt yhden enemmistöpaikan omaava hallitus oli joutunut opposition kiivaiden hyökkäilyjen kohteeksi.

Bennettin saapuessa kokousmatkaltaan suoraan lentokentältä parlamentin istuntosaliin, häntä kohtasi budjetin eri menokohteista käynnissä olleet myrskyisät puheenvuorot ja välihuudot. Istuntosali ei todellakaan näyttänyt kansanedustajien parasta käyttäytymistä, kun sekaisessa tunnelmassa välillä äänestettiin ja välillä huudettiin. Tätä jatkui yötä päivää yli kolme vuorokauden ajan, sillä budjetin läpimenon takaraja oli uhkaavasti lähestymässä. Budjettiesityksen torjuminen olisi johtanut hallituksen kaatumiseen ja siten ennenaikaisiin vaaleihin.

Lopulta hallituksen rivit pysyivät tiiviinä ja Israel sai tälle ja myös ensi vuodelle viiveellä käsitellyt budjettinsa. Tuo kuulostaa demokratiassa oudolta, mutta budjetin takalukko oli seurausta Netanjahun johtamien viimeisten hallitusten poliittisesta pelistä, mikä ehti aiheuttaa valtiontaloudessa lähes hallitsemattoman tilanteen.

Ei ihme, että kolme vuorokautta valvoneet ja äänestäneet kansanedustajat puhkesivat kiljahduksiin ja raikuviin suosionosoituksiin, kun viimeinen yli 800:sta äänestyksestä oli ohi. Vaikka vain osa oli tyytyväisiä hallituksen selviämisestä kuivin jaloin, niin kaikki 120 edustajaa odottivat pääsyä kuittaamaan univelkaansa. Valtionvarainministeri Avigdor Lieberman saattoikin lopuksi huudahtaa, että ”Israel on vihdoin palautunut normaaliksi valtioksi!”

Budjettiratkaisu nähtiin samalla todennäköisenä kuoliniskuna Benjamin Netanjahun toiveille palata takaisin valtaan. Nimittäin Bennettin hallitus istunee niin pitkään, että ulkoministeri Yair Lapid ehtii vuorottelusopimuksen mukaisesti saada pääministeriyden elokuussa 2023 ja istua marraskuuhun 2025. Mutta Israelin sisäpolitiikka on tunnetusti täynnä yllätyksiä ja käänteitä.

Niihin saattaa liittyä Netanjahua vastaan käytävä oikeudenkäynti, kun hän on syytettynä muun muassa lahjusten vastaanottamisesta, petoksesta ja luottamusaseman väärinkäytöstä. Hän on kiistänyt kaikki syytteet ja väittänyt joutuneensa poliittisen ajojahdin uhriksi.

Viime vuoden keväällä alkanutta mutta hitaasti edennyttä oikeudenkäyntiä ehdittiin toistuvasti lykätä, kun Netanjahu pyrki hakemaan itselleen syytesuojaa. Siinä hän kuitenkin epäonnistui.

Netanjahu on ensimmäinen Israelin pääministeri, jota vastaan on nostettu korruptiosyytteet kesken virkakauden, mutta siitä huolimatta hänen poliittiset liittolaisensa kertovat hänen elättävän toiveita palata hallituksen johtoon. Esteeksi näyttää kuitenkin muodostuvan oikeuskanslerin mielipide, joka kieltäisi vakavasta rikoksesta syytteen saaneen muodostamasta hallituksen. Oikeusministerinä toimiva Netanjahun entinen puoluetoveri aikookin tuoda asiaa koskevan lakialoitteen lähiaikoina parlamentin käsittelyyn.

Vaikka oikeusoppineet ovat todenneet, ettei laki ole tarkoitettu estämään Netanjahun paluuta, näyttäytyy se voimaan astuessaan kuitenkin päättävän Israelin pitkäaikaisimman pääministerin poliittisen uran.

Tuon tilanteen ovat aistineet muutamat Netanjahua haastavat nuoremmat puoluetoverit, jotka vaativat Likud-puolueessa ennenaikaisia puheenjohtajavaaleja.

Uutisviikkoon mahtui tapahtumia myös Israelin rajojen tuntumasta. Ehkä näkyvin oli Israelin pohjoisosien taivaalle kohonnut ilmalaivaa muistuttava valtaisa tiedustelupallo tarkkailemaan rajojen ulkopuolelta tulevaa uhkaa. Paikallaan pysyvä ja täynnä herkkiä tiedustelu- ja tunnistuslaitteita olevan pallon tarkoituksena on toimia maan ilmapuolustusjärjestelmää täydentävänä ennakkovaroitusyksikkönä.

Pallo kykenee havaitsemaan ilmasta lähestyvän vaaran satojen kilometrien etäisyydeltä, kun tarkkailussa ovat erityisesti Libanonin, Syyrian ja Iranin suunnasta uhkaavat ilmahyökkäykset.

Viime viikkoina katseet ovat olleet myös etelässä, Gazan vastaisella rajalla, missä tilanne on pysynyt yllättävän rauhallisena. Tilanteeseen on myötävaikuttanut Israelin avaamat työmarkkinat Gazan asukkaille, mikä on tuonut hieman helpotusta ahdingossa elävälle väestölle.

Sen lisäksi tilanteen rauhoittumiseen on vaikuttanut Egyptin tiedustelupäällikön Abbas Kamelin läsnäolo alueella. Nimittäin presidentti al-Sisin jälkeen Egyptin vahvimpana miehenä tiedetty kenraali Kamel ponnistelee pysyvän tulitauon aikaansaamiseksi Israelin ja Gazan rauhattomalle rajalle.

Egyptiläiskenraali on viettänyt paljon aikaa Gazassa ja käynyt siellä pitkiä neuvotteluja aluetta hallitsevan Hamas-järjestön johdon kanssa ehdoista, jotka myös Israel voisi pitkän tulitauon syntymiseksi hyväksyä. Hamasin on tiedetty vaativan satojen Israelissa vangittuina olevien jäsentensä vapauttamista sekä Gazaan tuotaville raaka-aineille ja tuotteille vapaampia rajamuodollisuuksia.

Kenraali Kamelia odotetaan tämän kuun lopulla Israeliin esittelemään Hamasin tulitaukoehdot, jotka ennakkotietojen mukaan eivät Israelia miellytä.

Israelin ja palestiinalaisten kiistellyllä Jordanjoen länsirannalla tapahtuu myös muuta kuin yhteenottoja. Nimittäin Israel on juuri myöntänyt rakennusluvat 1300:lle palestiinalaiselle asuinyksikölle alueella, mikä rauhaan tähdänneessä nk:ssa Oslon puitesopimuksessa määriteltiin yksinomaan Israelin hallintoon kuuluvaksi.

Israel ei juurikaan ole myöntänyt tälle alueelle rakennuslupia paitsi israelilaisille, mutta nyt tehty poikkeus liitetään Israelin tuoreeseen päätökseen rakentaa alueelle 3000 asuntoa israelilaisille. Kansainvälisen arvosteluryöpyn vaimentamiseksi Israel näyttää nyt pyörtäneen aiemman kielteisen asenteensa.

Ja lopuksi: Uutisten mukaan sisäpoliittisista kriiseistä pitkään kärsinyt Israelin pohjoinen naapuri ja pitkäaikainen vihollinen Libanon on ajautunut vakaviin yhteiskunnallisiin ja taloudellisiin vaikeuksiin, jopa niin syvästi, että maa on pyrkinyt houkuttelemaan sieltä vuosikymmeniä sitten poislähteneitä juutalaisasukkaitaan takaisin.

Tämä kävi ilmi, kun Pariisissa oleva Libanonin suurlähettiläs Rami Adwan kutsui viime viikolla joukon entisiä juutalaisia maamiehiään neuvonpitoon lähetystöönsä. Tässä hyvin poikkeuksellisen kokoontumisen yhteydessä suurlähettiläs kuvasi maan olevan luhistumassa ja että jokaisen libanonilaisen apu olisi nyt tarpeen.

Monet kutsusta hämillään olleet Ranskassa asuvat juutalaisvieraat tiedustelivat, miksi Libanonin viranomaiset olivat aikaisemmin suhtautuneet heihin vieroksuvasti, jopa vihamielisesti. Lähettiläs myönsi aiemmin tehdyt virheet mutta painotti maansa tarvitsevan nyt kaikkia kansalaisiaan.

Libanon on viime vuosikymmeninä kuitenkin luisunut maan eri kulttuurien väliseen kaaokseen, välillä jopa sisällissotaan. Sen lisäksi sisäisesti heikko Libanon on joutunut vahvojen ulkopuolisten voimien, kuten Syyrian, palestiinalaisten, Israelin, islamistisen Hizbollah-järjestön sekä Iranin vaikutuspiiriin.

Tuo Pariisin kokoontuminen ei saanut Libanonissa kovinkaan myönteistä huomiota paitsi, että eräs paikallinen päivälehti kertoi lähetystön tarjonneen juutalaisille vierailleen uskonnon mukaista kosher-ruokaa.

Tässä tämänkertainen Israel-uutisviikko.

RONY SMOLAR