Rony Smolar – Israel-uutisviikko 7.12.2020

Rony Smolarin Israel-uutisviikko Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin klo 8:45. Uutisraportti uusitaan maanantaina klo 15:15 ja 21:10.

7882-israel_uutisviikko_keskikoko.jpg

Viime viikko osoitti israelilaisten näinä päivinä elävän jännityksen täyttämiä aikoja, mihin lähinnä maan turvallisuusnäköalat sekä epävakaa poliittinen tilanne tuovat lisää epävarmuutta. Ja kuten myös muualla, niin koronaviruksen maan kansanterveydelle ja -taloudelle aiheuttavat vaikeudet uhkaavat muutenkin arjen sujumista.

Turvallisuutensa kanssa lähes aina painiskelleet israelilaiset joutuvat nyt miettimään Iranin todennäköisen kostoiskun ajankohtaa sekä kohdetta sen jälkeen, kun runsas viikko sitten tapahtunut iranilaisen ydinfyysikon salamurha on ilman näyttöä pantu Israelin syyksi. Israelin armeija on tunnetusti alituisessa valmiudessa, mutta kostoiskun kohteina voivat olla siviilit, maan ulkomailla olevat diplomaatit, jopa juutalaiset yhteisöt.

Siksi turvallisuusviranomaiset ovat viime päivinä toistuvasti kehottaneet israelilaisia varovaisuuteen ja liikkumaan maailmalla hyvin matalalla profiililla. Jopa Israelin omia tiedemiehiä on kehotettu tarkkailemaan niin postiaan kuin liikkeitään.

Mutta ihmiset näyttävät olosuhteista huolimatta elävän mahdollisimman normaalia arkea ja mm Persianlahdella, aivan Iranin tuntumassa sijaitseva Arabiemiraattien Dubai, vetää tuoreen rauhansopimuksen sekä suoran lentoyhteyden ansiosta puoleensa matkailijoita sekä liikemiehiä Israelista. Tämä siitäkin huolimatta, että heitä voidaan pitää mahdollisina Iranin iskun maalitauluina.

Myös toisessa rauhankumppanimaassa Bahrainissa liikkuu israelilaisia liikemiehiä maiden tiivistettyä keskinäistä kaupankäyntiä. Vallitseva uhka ei muutenkaan tunnu häiritsevän, kun Israelin ja Bahrainin sekä Emiraattien kauppavaltuuskunnat ovat useissa tapaamisissaan sopineet ensi vuoden kaupasta, joka Israelissa lasketaan tavoittelevan noin miljardi dollaria.

Mutta kauppa hakee vielä uomiaan ja se näkyi mm Bahrainin nopeana ilmoituksena, että se seuraisi Yhdysvaltojen tuoretta esimerkkiä ja hyväksyy kaikki Jordanjoen länsirannalta, Itä-Jerusalemista sekä Golanilta tuodut tuotteet Israelissa valmistetuiksi, kunnes ilmoitus arabimaailman painostuksen seurauksena peruttiin. Syyksi ilmoitettiin palestiinalaiskysymyksen ratkaisemattomuus.

Mutta matkailun alalla maat ovat allekirjoittaneet hyvin pitkälle meneviä sopimuksia ja tuhansien israelilaisten kerrotaan jo innolla odottavan lähtöä tuohon ”Tuhannen ja yhden yön” satumaisiin maisemiin.

Rauhankumppaneilla on kaupan ja matkailun lisäksi käynnistymässä myös useita yhteisiä projekteja, kuten Israelin eteläosissa ja Arabian niemimaalla elävän, mutta uhanaliseksi muuttuneen kurkilintuihin kuuluvan lännenkaulus-trapin pelastaminen. Pystyssä kulkeva kookas lintu elää kuivilla avomailla ja on helpon näkyvyytenä takia erityisesti Arabian niemimaalla metsästäjien kohteena ja siksi laji on siellä uhkaavasti katoamassa.

Israelissa linnun metsästäminen on ehdottomasti kielletty ja vaikka sen lukumäärä on pieni, niin yhteistyön merkeissä Israel on kaulustrapin kannan elävöittämiseksi lupautunut toimittamaan lintuja ja niiden munia Emiraatteihin.

Luontoon liittyy myös eräässä aiemmassa raportissani kertomani uutinen israelilaisesta teknologisesta keksinnöstä, mikä kykenee ilman hapesta valmistamaan juomakelpoista vettä. Se kiinnostaa erityisesti kuivan ilmanalan maita ja tuotanto on nyt mm Emiraateissa yhteisyrityksen ansiosta lähtenyt täyteen käyntiin.

Paikallinen kuuma ja kostea ilmasto luo otolliset olosuhteet tuotannolle, missä yksi laite kykenee ilmaa suodattamalla tuottamaan 5000 litraa puhdasta juomakelpoista vettä vuorokaudessa.

GENNY-niminen laite palkittiin viime vuonna arvostetulla kansainvälisellä kuluttajateknologiapalkinnolla ja laitetta myydään nyt eri puolille maapalloa.

Merkittävästi suurempi yhteistyöprojekti on paraikaa suunnittelupöydällä, kun toista vuotta sitten herätetty ehdotus rautatieyhteydestä Välimereltä Persianlahdelle on aavikon kangastuksesta muuttumassa toteuttamiskelpoiseksi.

Tähän ovat vaikuttaneet Israelin ja Arabian niemimaan valtioiden lähentyneet suhteet. Nimittäin, rautatie on suunniteltu kulkevaksi israelilaisesta satamasta palestiinalaisalueiden kautta Jordaniaan ja sieltä edelleen Saudi Arabian poikki Persianlahdelle.

Se lyhentäisi merkittävästi Aasian ja Euroopan välistä kaupan kuljetusmatkaa, mikä nykyään kulkee meritse välillä vaaralliseksi osoittautuneelta Punaiselta mereltä Suezin kanavan kautta Välimerelle.

Suunnitelma on kesän ja syksyn aikana syntyneiden rauhansopimusten myötä saanut uutta vauhtia, ja mm EU on osoittanut asiaan kiinnostusta.

Kaikkiin suunnitelmiin liittyy kuitenkin Lähi-idässä vallitseva epävarmuus ja vihanpito. Mutta ihmisillä on kuitenkin tarve elää normaalia arkea ja vaikka Iranin läheisyys ja vaikutus Persianlahden naapureissa näinä päivinä tuntuukin, niin monimuotoinen juutalainen elämä on viime kuukausina ollut siellä vakiintumassa.

Mm Bahrainissa paikallinen synagoga on saanut lahjana Viidestä Mooseksen kirjasta koostuvan Toora-käärön, minkä lisäksi Emiraateissa on juuri vietetty ensimmäiset ortodoksijuutalaiset häät, missä vieraille oli tarjolla vain juutalaisuudessa hyväksyttyä kosher-ruokaa.

150:stä häävieraasta puolet oli tullut Israelista ja muut muualta. Israelissa ei tämän kokoisia häitä virusrajoitusten takia olisi näinä päivinä voinut järjestää, mutta alhaisten tartuntalukujen ansiosta se Emiraateissa onnistui. Kuulemma lisää israelilaisia häitä Persianlahdella on jo suunnitteilla.

Mutta kaikki tämä harmonia voi esimerkiksi terrori-iskun seurauksena hetkessä kadota ja siksi Iran ja sen liittolaisten liikkeet ovat näinä päivinä tarkassa seurannassa.

Eniten askarruttaa kysymys kostoiskun ajankohdasta. Tapahtuuko se vielä Trumpin ollessa presidenttinä, mikä saisi Israelin lisäksi myös Yhdysvallat vastatoimiin, vaiko seuraajan Joe Bidenin tultua presidentiksi. Jälkimmäisestä vaihtoehdosta Iran saattaisi pidättyä siinä toivossa, että suhteet Yhdysvaltoihin paranisivat ja samalla raskaisiin talouspakotteisiin tulisi helpotusta.

Katseet ovat muutenkin Persianlahdella tai Arabianlahdella, miksi alueen arabivaltiot vesiväylää nimittävät. Nimittäin, presidentti Donald Trumpin vävy ja Lähi-idän rauhanneuvottelijana tunnettu Jared Kushner ryhmineen kiertää paraikaa alueella yrittäen aikaansaada vielä uusia rauhansopimuksia ennen kuin presidentti Valkoisessa talossa vaihtuu.

Kushnerin kohteena on lähinnä Saudi Arabia mutta myös öljyvaltio Qatar, joka hyvistä Iran-suhteistaan on joutunut naapuriensa eristämäksi.

Toistaiseksi Saudi Arabia on kuitenkin torjunut virallisen rauhanteon Israelin kanssa, vaikka pääministeri Benjamin Netanjahu toissa viikolla kävi salaisen pikaneuvottelun kruununprinssi Muhammad bin Salmanin kanssa Saudi Arabiassa.

Yhä ilmeisemmäksi on kuitenkin käymässä, ettei aavikkokuningaskunta nykyisen iäkkään hallitsijansa Salman bin Abdul-Azizin valtakaudella aio muuttaa virallista suhtautumistaan juutalaisvaltioon.

Mutta Lähi-idän liittosuhteissa näyttää edelleenkin tapahtuvan pientä liikehdintää, kun tuoreet rauhasopimukset ovat jättäneet varjoonsa kaksi vanhempaa rauhansopimusta. Vuodesta 1978 lähtien Israelilla on ollut rauhansopimus alueen voimakkaimpana arabivaltiona pidetyn naapurinsa Egyptin kanssa sekä vuodesta 1994 lähtien toisen naapurinsa Jordanian kanssa.

Nämä suhteet ovat kuitenkin jääneet melko viileiksi eikä korkean tason yhteydenpitoa ole alkuvuosien jälkeen ollut. Mutta olosuhteiden ollessa Lähi-idässä muuttumassa on kaksi ministerivierailua Israelista tiedossa. Pääministeri Netanjahun on kerrottu matkustavan lähiaikoina Egyptiin tapaamaan maan presidenttiä Abdel Fattah al-Sisin ja sijaispääministeri Benny Gantz on saanut Jordanian kuninkaalta Abdullahilta harvinaisen vierailukutsun.

Näiden lisäksi Netanjahun on ilmoitettu lähiaikoina vierailevan Bahrainissa sekä Emiraateissa. Mutta myös näitä vierailuja varjostavat Iranin aikeet.

Tällä hetkellä asiat voisivat koronapandemiasta huolimatta olla Israelissa paljon paremmin, mutta maa näyttää jälleen kerran olevan luisumassa kohti uusia, kahden vuoden sisällä jo neljänsiä vaaleja. Niitä pidetään hyvin todennäköisinä ja ajankohtana olisi ensi vuoden maaliskuu.

Israelilaiset ystäväni ovat jo pitkään minulle todenneet kaiken muuttuneen Israelissa politikoinniksi. Viruksen hoito, maan talouden pelastamistoimet, korkeiden virkamiesten jumiutuneet nimitykset, ulkopolitiikka, rauhankumppanuudet, asehankinnat, valtion budjetti sekä lukuisat muut sopimuksin tehtävät asiat ovat nykyisin vain politiikkaa.

Netanjahun hallituskumppanina oleva Sinivalkoisen puolueen johtaja, sijaispääministerinä ja puolustusministerinä istuva Benny Gantz on siinä määrin turhautunut Netanjahun loputtomaan taktikointiin, että viime viikolla televisiopuheessaan hän syytti kumppaniaan israelilaisten pitämisestä panttivankina.

Nimittäin, Gantzin toteamaan taktikointiin ajankohtaisin on Netanjahun jatkuva valtion budjetin lykkääminen, mistä on seurannut, että Israelin hallinto on toiminut jo yli kaksi vuotta ilman budjettia. Esimerkiksi ensi vuoden budjetin hyväksymisen takaraja on joulukuun 23. mutta läpimenoa ei tällä hetkellä pidetä kovinkaan todennäköisenä. Siitä seuraisi hallituksen kaatuminen ja uudet vaalit.

Tästä on ehditty päätellä, ettei Netanjahulla ollut hallitusta viime keväänä muodostettaessa edes tarkoitus noudattaa sopimusta siirtää pääministeriys 18 kuukauden jälkeen Gantzille, vaan järjestellä itselleen niin paljon julkisuutta sekä kansainvälisiä suhteita, jotta israelilaiset eivät voisi nähdä hänelle vaihtoehtoa.

Närää on aiheuttanut myös se, että taitavana pelurina tunnettu Netanjahu on pitänyt pimennossa rauhansopimuksiin johtaneet neuvottelut ja salaiset tapaamiset, salaiset operaatiot sekä asekaupat, yhteydet ulkovaltoihin, jne. ja Gantz sekä hänen puoluetoverinsa ulkoministeri Gabi Ashkenazi ovat vain voineet seurata sivusta pääministerin toimia.

Tämä on israelilaisten keskuudessa herättänyt vihakampanjan, mihin on liittynyt rajuja mielenilmaisuja sekä demokratian vastaista liikehdintää, ja missä jopa oikeuslaitos on välillä joutunut puolustamaan puolueettomuuttaan.

Mutta vaalien roikkuessa ilmassa puoluekentässä etsitään nyt uusia asetelmia sekä kumppanuuksia. Monet pyrkivät asemoitumaan vuodesta 2009 lähtien voitosta voittoon kulkenutta Netanjahua vastaan, minkä lisäksi häneen tyytymätön oikeisto on pirstoutumassa useiksi puolueiksi.

Jopa Netanjahun johtamassa Likud-puolueessa on puhuttu puheenjohtajavaalista, sillä vetovastuu näyttää olevan edessä, kun Netanjahua ei nähdä enää johtavan vaalien jälkeistä hallitusta.

Ja lopuksi jotain hyvääkin: Israel toi rauhattomasta Etiopiasta viime viikolla kahdella lennolla yli 400 tummaihoista falashamura-juutalaista maahanmuuttajaa, joilla entuudestaan on Israelissa sukulaisia.

Ensimmäistä lentoa oli Tel Avivin lentokentällä vastassa pääministeri Netanjahu vaimoineen, jotka liikuttuivat Israelin pienoislippuja heiluttaneiden tuoreiden maahanmuuttajien suudellessa Israelin maata.

Lennolla maahanmuuttajia oli mukana saattamassa hallituksen etiopialaistaustainen maahanmuutosta vastaava ministeri.

”Israelin kallioksi” nimetyllä kuljetusoperaatiolla Israel aikoo tammikuun loppuun mennessä tuoda vielä 2000 maahanmuuttajaa Etiopiasta, missä he byrokratian takia ovat vuosia joutuneet odottamaan.

Ensimmäiset juutalaisiksi todetut falashat lennätettiin suuren ilmasillan kautta 1980- ja 90-luvuilla Israeliin. Nykyisin Israelissa asuu noin 100.000 etiopialaistaustaista juutalaista, jotka heprean lisäksi käyttävät omaa amharin kieltä.

Tässä tämänkertainen Israel-uutisviikko.

RONY SMOLAR