Rony Smolar – Israel-uutisviikko 5.10.2020

Rony Smolarin Israel-uutisviikko Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin klo 8:45. Uutisraportti uusitaan maanantaina klo 15:15 ja 21:10.

7882-israel_uutisviikko_keskikoko.jpg

Israelissa paraikaa vietettävien syksyn pyhäpäivien välissä on käynyt yhä ilmeisemmäksi se, että koronaviruksen torjuntatoimet ovat noudattaneet enemmän poliittisten päättäjien kuin terveysviranomaisten asiantuntemusta ja tahtoa. Siksi torjuntapäätökset ovat olleet lyhytkestoisia ja välillä , mitkä ovat johtaneet israelilaisten tuskastumiseen sekä luottamuksen menettämiseen poliitikkoihin.

Tartuntalukujen jyrkästi kasvaessa viranomaiset ovat nyt joutuneet selkä seinää vastaan ja paraikaa voimassa olevia liikkumisrajoituksia ja sulkuja aiotaan jatkaa nyt myös kuukauden kestävän pyhäkauden päätyttyä, mahdollisesti jopa vuoden loppuun saakka.

Pääministeri Netanjahu on painottanut, ettei nopeata ulospääsyä virustilanteesta ole näköpiirissä ja siksi rajoituksia saatetaan jatkossa kiristää.

Tiukentunut asenne johtuu siitä, että Netanjahun vastaiset mielenosoitukset ovat levinneet lähes kaikkialle Israeliin ja monin paikoin muuttuneet jopa väkivaltaiseksi kansanliikkeeksi. Hänen eroamistaan äänekkäästi vaativia mielenosoituksia Netanjahu on kuvannut anarkian ensiaskeleiksi, mihin hän on demokratian puitteissa yrittänyt löytää vastalääkkeitä.

Mutta virustorjunnassa työrauha on ollut vähissä, kun illasta toiseen pääministerin virka-asunnon ulkopuolella ovat raikuneet huudot Netanjahun eroamiseksi. Ne eivät ole voineet olla vaikuttamatta hänen kykyynsä ohjata maata vaikeassa virustilanteessa.

Työtä ei ole tehnyt helpommaksi sekään, että mielenosoituksissa on myös muistutettu Netanjahua muutaman kuukauden päässä odottavasta rikosoikeudenkäynnistä.

Peräänantamattomuudestaan tunnettu Netanjahu on kuitenkin lähtenyt vastaiskuun ja varoittaessaan anarkiasta hän on onnistunut saamaan tukea mielenosoitusten tilapäiseksi rajoittamiseksi. Samalla hän ilmoitti tukeutuvansa myös hätätilalakeihin, ellei tilannetta saada kuriin.

Mutta se olisi kuitenkin äärimmäinen toimi eikä se kuulu oikeusvaltion eikä demokratian pelisääntöihin. Siksi tällä hetkellä näyttää siltä, että vakavassa virustilanteessa terveysviranomaisille ja asiantuntijoille suodaan sittenkin enemmän sananvaltaa. Hermostuneen tunnelman takana kun kuitenkin on kyse huoli ihmisten terveydestä ja hyvinvoinnista eikä politiikasta.

Viranomaisilla on kuitenkin vastassaan niskoittelevat kansanosat, jotka eivät tahdo alistua ohjeisiin ja määräyksiin. Niitä löytyy edelleen pääasiassa ortodoksien keskuudessa, missä ilmenneitä tartuntoja on 40% kaikista tartunnan saaneista.

Erityisesti juhlapyhien aikaan ihmiset ovat läheisissä kosketuksissa toisiinsa, minkä lisäksi uskontokoulujen sisäoppilaitoksissa asuvat ovat nyt kotilomillaan tuoneet mukanaan tartuntoja.

Sen lisäksi jotkut määräyksiä vastustavat ortodoksirabbit ovat uhmakkuudellaan näyttäneet seuraajilleen huonoa esimerkkiä.

Tilastoissa syyskuu näyttäytyi murheellisena, kun kolmannes maan koko tautihistorian tartunnoista kirjautui viime kuulle. Lisäksi syyskuussa menehtyi 630 tartunnan saanutta, kun virukseen kuolleiden kokonaismäärän oli 1.570.

Ja kaikesta tästä huolimatta Israelissa katse on jälleen kerran ennenaikaisissa vaaleissa, joihin hallituspuolueiden eripuraisuudet mm valtion budjetista ajavat.

Mutta huomion ollessa tiukasti virustilanteessa taustalla näyttää tapahtuvan muutakin. Israelissa on eri lähteisiin viitaten kerrottu salaisista neuvottelukosketuksista perivihollisen ja naapurin Syyrian kanssa. Tietolähteinä pidetään mm muutamia arabimaiden diplomaatteja, jotka väittävät Israelin ja Syyrian välillä olleen salaista yhteydenpitoa.

Yhtenä päätelmänä pidetään sitä, ettei Syyria liittolaisensa Iranin tavoin, tuominnut Arabiemiraatteja eikä Bahrainia näiden allekirjoitettua viime kuussa rauhansopimuksensa Israelin kanssa. Merkille on myös pantu se, että samana päivänä kuin nuo allekirjoitukset Washingtonissa tapahtuivat, Emiraatit toimitti suuren humanitäärisen avustuslähetyksen sisällissodan repimään Syyriaan.

Mutta Israelin ja Syyrian sovinnon tiellä on useita vaikeasti ylitettäviä esteitä. Sovinto edellyttäisi mm iranilaisten tukikohtien ja asemien poistamista Syyrian maaperältä, mitä Israel ehdottomasti vaatisi. Sen lisäksi Syyrian ei nähdä tunnustavan sodassa menettämänsä Golanin kukkuloiden kuulumisen Israelille.

Mutta tällaiset huhut tai vahvistamattomat tiedot voisivat hyvinkin osoittautua todeksi Lähi-idän laajemmassa rauhankuvassa, mihin jo on mahtunut yllätyksiä.

Selvästi rauhoittava tieto viime viikolla oli ilmoitus, että Israel ja pohjoinen naapuri Libanon yrittäisivät suorissa neuvotteluissa sopia rannikoiltaan löytyneiden maakaasuesiintymien omistuksesta.

Tämä presidentti Trumpin hallinnon johdolla tapahtunut edistysaskel syntyi tapaamisissa Israelin ja Libanonin välisellä rajalla sijaitsevassa Naqurassa, Unifilin rauhanturvajoukkojen päämajassa.

Pitkään jatkunut kiista Välimeren rannikon talousvyöhykkeen rajanvedosta näyttää amerikkalaisen pääneuvottelijan mukaan nyt lähestyneen päätepistettään.

Lopullisten sopimusneuvottelujen on kerrottu alkavan muutaman viikon kuluttua, ja ne tapahtuvat Yhdysvaltain välityksellä YK:n edustajan toimiessa tarkkailijana.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo ehti jo luonnehtia tulevia rajaneuvotteluja historialliseksi yhteisymmärrykseksi.

Yli vuosikymmen sitten alkanut maiden kiista käsittää vajaan 900 neliökilometrin kokoisen maakaasua käsittävän alueen Välimeressä. Koska alueesta osa kuuluu Israelin talousvyöhykkeeseen, eivät osapuolet ole päässeet alueen jakamisesta yhteisymmärrykseen.

Libanonin huonontunut taloustilanne sekä Israelin ja arabimaailman lähentyminen panivat kuitenkin vauhtia neuvotteluin ja amerikkalaisen sovittelijan läsnä ollessa Israel suostui lopulta jakamaan tuon alueen Libanonin eduksi 52:48. Samassa yhteydessä mailla on tarkoitus määritellä keskinäisen merirajansa.

Tämä on melkoinen edistysaskel, sillä teknisesti maat ovat Israelin itsenäistymisestä lähtien edelleen sotatilassa.

Ilmapiirin muutoksesta Lähi-idässä kertoo myös se, että YK:n yleiskokouksessa, missä Israel on usein ollut tuomittavana, niin viime viikolla puhuneet Arabiemiraattien sekä Bahrainin edustajilta kuultiin tällä kertaa hyvin maltilliset, jopa ystävällismieliset puheenvuorot.

Kun vielä vuosi sitten Israel oli näiden valtioiden sylkykuppina, niin nyt ääni oli muuttunut. Kumpikin maa puolusti historiallista päätöstä tunnustaa juutalaisvaltio, vaikka samalla antoivat tukensa oikeudenmukaista ratkaisua etsiville palestiinalaisille.

Israelin puheenvuoron käyttänyt pääministeri Netanjahu ilmaisi tyytyväisyytensä uusista rauhankumppaneista Lähi-idässä sekä näköpiirissä olevasta rauhankehityksestä. Hän moitti tiukkaan sävyyn Irania, joka varustautumisellaan muodostaa suurimman uhan koko Lähi-idän alueelle.

Sen lisäksi hän kehotti Libanonin hallitusta valvomaan maassa toimivan iranilaismielisen äärijärjestön Hizbollahin toimia ja erityisesti sen salaisia räjähde- ja ammusvarastoja. Netanjahu jopa osoitti kartoin ja kuvin varastojen sijaintipaikat.

Muutoksen ilmapiiristä todistaa myös se, että palestiinalaiset ovat kertoneet julkisuuteen arabimaiden avustusten vähentyneen koronaviruksen sekä Israelin kanssa tapahtuneen normalisointikehityksen seurauksena.

Tämän tiedon mukaan palestiinalaishallinto ei ole saanut arabiveljiltään avustuksia sitten maaliskuun, minkä lisäksi kansainväliset avustukset ovat vähentyneet puolella.

Palestiinalaishallinnon ulkoministeri Riyad al-Maliki moittii arabivaltioita sitoumusten pettämisestä. Samalla hän kertoi hallinnon etsivän uusia avokätisiä avustajia mutta toivoo myös nykyisiltä hätäapua.

Palestiinalaisten toiveet ovat olleet EU:ssa, joka melko avukätisesti oli hoitanut osuutensa, kunnes tarkka tutkinta paljasti epäkohtia. Kävi nimittäin ilmi, että osa avusta, ts. eurooppalaisten veronmaksajien rahoista, oli eri porsaanreikien kautta päätyneet palestiinalaisille terroristisoluille.

EU on ilmoittanut seuraavansa nyt tarkoin palestiinalaishallinnon rahavirtoja ulospäin. Jatkossa sen toivotaan vähentävän, jopa lopettavan hallinnon terroristeille ja heidän omaisilleen maksamia eläkkeitä ja avustuksia.

Myös muut Lähi-idän rauhankehityksestä kiinnostuneet ovat aistineet uuden mahdollisuuden ja siinä hengessä Egyptin, Jordanian, Ranskan ja Saksan ulkoministerit tapasivat perjantaina Jordanian pääkaupungissa Ammanissa. Tapaamisella päätettiin koordinoida yhteisiä ponnisteluja alueen rauhanprosessin edistämiseksi.

Myös Suomi nousi viime viikolla Israelin uutisiin, kun meillä Korkeimman oikeuden kerrottiin määränneen uusnatsien laittoman Pohjoismaisen vastarintaliikkeen lopullisesti lakkautettavaksi. Se tietää sitä, että yhdistyksen toiminta, tunnukset ja kokoontumiset ovat jatkossa pysyvästi kiellettyjä.

Suomen päätöstä kiitettiin samalla, kun lehdissä kerrottiin tuon vastarintaliikkeen muissa Pohjoismaissa katumuspäivänä Jom Kippurina järjestämistä kulkueista sekä kokoontumisista. 20:ssa eri kaupungissa tapahtuneita kokoontumisia kerrottiin olleen mm synagogien edessä, missä esillä pidettiin juutalaisvastaisia julisteita ja iskulauseita.

Järjestö kertoi sosiaalisessa mediassa valinneensa juuri juutalaisten suurimman pyhäpäivän ”varoittaakseen Pohjolan kansoja vieraista tavoista sekä sionistien vallan tavoittelusta”. Siis, näin ajatellaan lähialueillamme!

Mutta tuo uutinen jäi kuitenkin marginaaliseksi, kun viikon ylivoimaisesti merkittävimmäksi uutiseksi nousi presidentti Donald Trumpin ja hänen vaimonsa sairastumiset koronaan.

Trumpin menestyminen ensi kuussa pidettävissä presidentinvaaleissa oli jo jonkin aikaa ollut Israelissa pohdinnassa, sillä hänen varassa on Lähi-idän rauhantilan kehittyminen, myös Israelin menestyminen.

Sairastuminen ja Trumpin mahdollinen poistuminen näyttämöltä panivat heti vauhtia pohdintoihin, miten ne vaikuttaisivat Israelin asemaan. Onhan Trumpia pidetty kaikkien aikojen Israel-myönteisimpänä amerikkalaispresidenttinä. Kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä ei diplomaattisista eikä taktisista syistä kuitenkaan ole haluttu julkisuuteen tuoda, vaan nykyistä ystävyyttä on haluttu vaalia. Siinä hengessä pääministeri Netanjahu toivotti hyvälle ystävälleen pikaista paranemista.

Ja lopuksi: Juutalainen maailma viettää paraikaa seitsemän päivää kestävää Lehtimajajuhlaa, mikä tunnetaan myös syksyn sadonkorjuujuhlana. Se kuuluu myös Vanhassa testamentissa mainittuihin kolmeen vuotuiseen pyhiinvaellusjuhlaan.

Sukkotin aikana juutalaisilla on ilmaston salliessa tapana syödä, viettää aikaa ja jopa nukkua lehtimajoissa. Mm Helsingissä ja Turussa on synagogien pihoille pystytetty oksin katetut lehtimajat, joita lapsilla ja nuorilla on tapana sisältä koristaa.

Rauhansopimuksen sekä lämmenneiden suhteiden myötä lehtimaja on pystytetty myös Emiraattien Dubaissa, maailman korkeimman rakennuksen eteen.

Juhlapyhä on ilojuhla, joka tulee muutama päivä hiljaisen paasto- ja katumuspäivän Jom Kippurin jälkeen.

Pian Lehtimajajuhlan jälkeen Israeliin on kalenterin mukaan odotettavissa pitkän ja poikkeuksellisen hellekauden päättävät ensimmäiset sateet, mitkä enteilevät talven saapumista.

Tässä tämänkertainen Israel-uutisviikko.

RONY SMOLAR