Rony Smolar – Israel-uutisviikko 4.11.2019
Rony Smolarin Israel-uutisviikko Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin klo 8:45. Uutisraportti uusitaan maanantaina klo 15:15 ja 21:10.
Israelin keväästä lähtien jatkuvan pitkän hallituskriisin uskoisi hallitsevan maan arkea, mutta näin ei kuitenkaan ole maassa, missä asukkaiden jokaista päivää hallitsee sen hetkinen turvallisuustilanne. Tämä on arkista todellisuutta myös näinä päivinä, vaikka Israelissa uskoisi löytyvän kylliksi kauaskatseisuutta myös visaisten sisäpoliittisten solmujen avaamiseksi.
Syksyn aikana Lähi-idän ylle on kuitenkin kasaantunut sen verran sodan synkkiä pilviä, että huomio on sisäpolitiikasta suuntautunut eri turvallisuusnäkökohtiin. Siitä kertoo viime viikolla julkisuuteen annettu tieto, minkä mukaan Israelin eri ilma- ja ohjuspuolustusjärjestelmät ovat Iranin jatkuvien uhkailujen seurauksena nyt aktivoitu.
Israelin turvallisuusviranomaiset ovat eri tiedustelulähteistä saamiensa tietojen perusteella päätyneet arvioon, minkä mukaan on ajan kysymys, milloin Iran iskisi Israeliin samalla tavalla, kuin se syyskuussa iski Saudi Arabian öljykentille, sillä Iranin ei uskota jättävän kostamatta Israelin hyökkäykset iranilaiskohteisiin Syyriassa.
Israelin ilmapuolustus on Iranin alueellisten liittolaisten mukaisesti nyt suunnattu joka ilmansuuntaan. Nimittäin, Israelin rajoilla toimivien Hamasin ja Hizbollahin joukkojen lisäksi Jemenissä vaikuttavien huthi-kapinallisten on uskottu saaneen Iranilta Israeliin kantavia täsmäohjuksia.
Sen lisäksi Israelin ja Iranin johtajien sanailu on viime viikkoina muuttunut niin kärkeväksi, että se muistuttaa 1960- ja 70-lukujen sotia edeltävää uhmakkuutta Israelin ja arabinaapurien välillä.
Koska Israelilla on kokemusta tämänkaltaisista tilanteista, niin mitään ei jätetä sattuman varaan ja siksi Israelissa alkoi eilen 11 päivää kestävät suuret ilmasotaharjoitukset, joihin myös ulkopuoliset maat kuten Yhdysvallat, Saksa, Italia ja Kreikka osallistuvat.
Tämä on Israelille ystävällismielisten maiden yhteinen harjoitus, mutta monesti koetellun sotilasoppinsa mukaisesti tositilanteessa Israel kuitenkin luottaisi vain itseensä. Todennäköisesti siksi hallituksen turvallisuuskabinetti on viime aikoina ollut koolla, viimeksi eilen.
Pääministeri Netanjahu ilmaisi juuri viime viikolla peitellyn arvostelunsa ystävänsä presidentti Trumpin suuntaan, kun hän totesi, ettei Israel voisi Iranin uhan edessä täysin tukeutua amerikkalaiseen ystäväänsä. Se näkyy Netanjahun mukaan siinä, että Iran on tullut yhä uhmakkaammaksi samalla kun uudelleenvalintaansa valmistautuva Trump yrittää välttää Yhdysvaltojen ajautumista konflikteihin Lähi-idässä.
Israel on viime päivinä korottanut valmiuttaan myös Gazan uudelleen kuumenevan tilanteen takia. Lähes kuukauden suhteellisen rauhallisena pysynyt tilanne ryöstäytyi irti perjantai-iltana, kun Gazasta laukaistiin 10 rakettia Israeliin. Israel onnistui torjumaan niistä valtaosan mutta yksi rakennus sai täysosuman, mistä sapatti-illallisella olleet asukkaat olivat hälytyksen seurauksena kuitenkin ehtineet suojaan.
Repivässä poliittisessa ilmapiirissä Gazan tilanne muuttui hetkessä poliittiseksi aseeksi, kun oppositiosta alkoi kuulua vaatimuksia Israelin laajamittaisista vastatoimista, joita Benjamin Netanjahun hallitus on ilmassa roikkuvan Iranin uhan takia toistaiseksi yrittänyt pidätellä.
Israelin uskotaan muutenkin välttävän vihollisuuksien syttymistä usealla rintamalla samanaikaisesti, vaikka armeijan komentaja, kenraaliluutnantti Aviv Kochavi on toistanut Israelin olevan valmiina kohtaamaan kaikki uhat.
Israelin tilannetta helpottaa jonkin verran se, että Iranin liittolaismaissa, kuten Libanonissa ja Irakissa, ja tietysti myös sisällissodan repimässä Syyriassa, ilmenee sisäistä levottomuutta, mikä vie Iranin huomion ja syö sen väheneviä varoja.
Diplomaattista, mutta toistaiseksi ei sotilaallista huolta, aiheuttaa Israelin itäisen naapurin Jordanian suhteissa tapahtunut nopea ja jyrkkä alamäki. Maiden välisestä rauhansopimuksesta oli ilman mitään seremonioita juuri viikko sitten kulunut neljännes vuosisata ja monet merkit viittasivat siihen, ettei rauhantahto kantaisi enää pidemmälle. Israelin lehdistö ehti viime viikolla kuvata tilannetta jopa rauhansopimuksen hitaana kuolemana.
Rauhantila on kuitenkin ollut kummankin maan etujen mukaista ja siksi se on säilynyt, minkä lisäksi turvallisuusyhteistyö on sujunut moitteettomasti. Jordaniassa on kuitenkin palestiinalaisia tukevia poliittisia voimia, jotka vaativat jopa suhteiden katkaisemista. Kuninkaalla on kuitenkin viimeinen sana eikä hänen uskota pilaavan suhteitaan Israelin liittolaiseen Yhdysvaltoihin.
Mutta diplomaattisten suhteiden todellisesta viilentymisestä kertoo se, että Jordania on nyt kutsunut neuvotteluja varten suurlähettiläänsä Tel Avivista kotiin, minkä lisäksi kumpikin maa pitää vangittuina toistensa kansalaisia, joista ei ainakaan vielä ole käyty kauppaa.
Tarkkailijat syyttävät tilanteesta osittain Israelia, jonka huomio on viime vuosina siirtynyt naapurimaasta Persianlahdelle Saudi Arabiaan, jolla Iranin vastaisessa rintamassa katsotaan olevan enemmän strategista merkitystä.
Turvallisuusympäristön muuttumisesta kertoo myös se, että vaalien jälkeen toimitusministeristönä istuva Israelin hallitus on päättänyt siirtää eri ministeriöiltä budjettivaroja sotilastarkoituksiin, mihin aikaisemmin on ryhdytty vain sodan ollessa syttymässä.
Budjettivarojen tilapäinen uusjako tuntuu jo nyt eri sektoreilla ja viime päivinä se jopa näkyi ulkomailla, kun kriisiin ajautunut ulkoasiainhallinto viime viikolla päätti mennä lakkoon ja sulkea Israelin kaikki ulkomailla olevat diplomaattiedustustot. Mm. Israelin Helsingissä olevan suurlähetystön ovella ehti olla asiasta kertova tiedote, kunnes työtuomioistuin Israelissa keskeytti lakon kuukaudeksi.
Israelia pyritään boikottien ja pakotteiden muodossa ahdistelemaan myös taloudellisesti. Israelissa pelätäänkin palestiinalaisasiaa tukevan kansainvälisesti levinneen BDS-boikottiliikkeen jatkossa hyötyvän Euroopan yhteisön tuomioistuimelta ensi viikolla odotettavissa olevasta päätöksestä, minkä mukaan Israelin tulee merkitä sen hallinnassa vuodesta 1967 olleilta alueilta peräisin olevat israelilaistuotteet.
Israel katsoo tuotteiden merkitsemisen johtavan kuluttajien taholta syrjivään kohteluun, mikä ei edistäisi poliittista prosessia Israelin ja palestiinalaisten välillä.
Israelissa ollaan nyt varautumassa EU:n tuomioistuimen päätökseen, sillä se saattaa jatkossa vaikuttaa Israelin ja EU:n suhteisiin.
Myös YK:n palestiinalaisalueilla toimiva ihmisoikeusasiantuntija Michael Lynk on antanut tukensa tuotemerkinnän selkiyttämiselle, mikä hänen mukaansa tähtäisi Israelin ”miehityksen lopettamiseen”.
Vuonna 2015 EU teki päätöksen suositella jäsenmaita vaatimaan Israelilta alkuperäismerkintää, mikä erottaisi Jordanjoen länsirannalla ja Golanilla valmistetut tuotteet Israelissa tuotetuista. Jäsenmaat jäivät kuitenkin odottamaan nyt Luxemburgista tulossa olevaa tuomioistuimen päätöstä.
Myös Suomessa ilmenevä kriittinen asenne Israeliin nousi viime viikolla uutiseksi Israelissa, kun syksyn ylioppilaskirjoitusten historian kokeen kysymykset olivat tarkoitushakuisen johdattelevia. Nimittäin, kolmen koekysymyksen pohjaksi oli mm. liitetty virheitä sisältänyt karttasarja sekä teksti, jotka kuvasivat juutalaisen ja palestiinalaisen asutuksen muutosta 1940-luvulta 2000-luvulle.
Tuolta osin Suomen ylioppilaskoe tuomittiin Israelissa palestiinalaisena propagandana, jonka tietolähde paikannettiin kansanväliseen boikottiliikkeeseen BDS:ään.
Kansanedustaja Peter Östman otti asian esille eduskunnassa vaatien opetusviranomaisia selvittämään, miten virheellisiin tietoihin perustuva kysymys oli edennyt syksyn ylioppilaskirjoituksiin.
Hyvät kuulijat; hallituksen kokoaminen jatkuu Israelissa täysipainoisesti, vaikka muut ajankohtaiset tapahtumat ovatkin nousseet uutisten kärkipäähän.
Oppositiojohtajalla Benny Gantzilla on enää kaksi viikkoa aikaa jatkaa hallituksen kokoamisyrityksiään eikä näköpiirissä näy ratkaisua.
Gantzin tavoitteena on laajapohjainen yhtenäishallitus yhdessä Netanjahun johtaman oikeistoryhmittymän kanssa, mutta esteen muodostavat ryhmittymän ortodoksiset puolueet, joita ei toivota hallitukseen päättämään israelilaisten arjesta.
Samaa mieltä on koko poliittisessa asetelmassa vaa´ankielen asemassa pysytellyt pienpuolue, jota niin Gantz kuin Netanjahu haluavat puolelleen.
Tämän viimeisimmissä vaaleissa lisäpaikkoja voittaneen puolueen johtaja, entinen puolustusministeri Avigdor Liberman, vierastaa ortodoksipuolueiden lisäksi myös parlamenttienemmistöön tarvittavaa arabipuolueiden liittoa, mikä on johtanut vallitsevaan pattitilanteeseen. Vähemmistöhallituksen kun ei katsota tuovan ratkaisua Israelin moniin poliittisiin tarpeisiin.
Israelissa on nyt arveltu, että ellei turvallisuustilanteessa tapahdu poliittiseen yhtenäisyyteen pakottavaa merkittävää muutosta, niin edessä on vuoden sisällä kolmannet vaalit, todennäköisesti helmi-maaliskuussa.
Mielipidetiedusteluissa Netanjahua pidetään syypäänä, jos uusintavaaleihin joudutaan ja silloin se todennäköisesti tietäisi päätöstä hänen poliittiselle uralleen sekä vaalitappiota hänen likud-puolueelleen.
Gantzin taktiikkana on odottaa aivan loppumetreille ilmaantuisiko oikeistopuolueiden rintamaan säröjä, sillä Netanjahun vastaisesta kapinoinnista on jo tiedetty kertoa.
Mutta taitavana taktikkona tunnettu Netanjahu on viime päivinä pyrkinyt hankkimaan poliittista pisteitä yrittämällä päästä sopimukseen vankienvaihdosta Gazaa hallitsevan Hamasin kanssa. Kahden taisteluissa kadonneen israelilaissotilaan sekä kahden rajan laittomasti ylittäneen siviilin tiedetään olevan Hamasin käsissä ja heidät Israel on valmis vaihtamiseen hallussaan pitämiin vankeihin.
Mutta myös Gantz on hakenut poliittista uskottavuutta ja lauantai-iltana Tel Avivissa järjestetyssä 24 vuotta sitten murhatun pääministerin Jitzhak Rabinin muistotilaisuudessa hän pääpuhujana suuryleisön edessä kuulosti jopa valtiomieheltä.
”Entisenä armeijan komentajana minä tiedostan, että niin tärkeä kuin rauha rajoillamme onkin, niin tärkeämpänä pidän yhteiskuntarauhan säilyttämistä keskuudessamme”, sanoi Gantz.
Hän myös lisäsi havainneensa poliittisen ilmapiirin Israelissa varoittavasti muistuttavan Rabinin murhaan johtanutta aikaa, jolloin kansa oli jakautunut suhtautumisessa rauhansopimuksen etenemiseen palestiinalaisten kanssa.
Nyt ilmapiiriin ja puhetyyliin ovat vaikuttaneet ihmisten poliittinen leimaaminen vasemmistolaisiksi ja oikeistolaisiksi, minkä katsotaan olevan lähinnä seurausta oikeiston pitkästä hallitusvastuusta.
Perustettiinhan Israel aikoinaan David Ben Gurionin edustaman työväenliikkeen aatesuunnalle, joka 29 vuotta yhtäjaksoisesti vastasi maan rakentamisesta.
Ja lopuksi: Israel joutui viime viikolla poikkeuksellisen hyökkäyksen kohteeksi, kun kymmenet tuhannet lentomuurahaiset valtasivat maan keskiosien rannikkoseudun.
Ilmiö toistuu suotuisten sääolosuhteiden vallitessa aina silloin tällöin, ja nyt kun aurinko palasi lämmittämään pian ensimmäisten sateiden jälkeen, niin lentomuurahaiset ja niiden joukossa myös siivelliset termiitit hallitsivat hetkellisesti maisemaa.
Ilmiötä kutsutaan parittelulennoksi kuningatarmuurahaisten kanssa ja auringonvalossa hopeisina näyttäytyvät hyönteisten siivet saavan ihmiset ihastelemaan tätä lyhytkestoista luonnon ilmiötä.
Tässä tämänkertainen Israel-uutisviikko.
Rony Smolar