Rony Smolar – Israel-uutisviikko 31.8.2020
Rony Smolarin Israel-uutisviikko Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin klo 8:45. Uutisraportti uusitaan maanantaina klo 15:15 ja 21:10.
Israelissa uutisviikko on välillä niin tapahtumarikas, ettei sitä seuraavan aika todellakaan tule yksitoikkoiseksi. Suuresta uutisvirrasta onkin välillä vaikeata valikoida sellaista, mikä saattaa täällä Suomessa kiinnostaa. Siksi tunnen itseni välillä sirkusjonglööriksi, joka yrittää pitää monta palloa samanaikaisesti ilmassa.
Myös kulunut viikko käsitti lukuisia sekä hyvin erilaisia tapahtumia. Mutta kaiken peitti allensa uutta vauhtia saaneen koronaviruksen aiheuttamat monet tuskat.
Huippuepideologin Ronnie Gamzun nimittämisen johtamaan Israelin viruksen vastaista taistelua toivottiin ennen pitkään hillitsevän tautilukuja. Näin ei kuitenkaan ole käynyt, sillä runsas kuukausi sitten hyvän otteen tehtävästään saanut professori joutui, kuten pelättiin, maan poliitikkojen kanssa törmäyskurssille.
Erityisesti uskontopuolueita edustavat poliitikot ovat ahdistelleet melko vapaat kädet saanutta professori Gamzua, mikä on välillä saattanut pääministeri Benjamin Netanjahun kiusalliseen asemaan. Kuuluvathan uskontopuolueet Netanjahun uskollisiin kannattajiin.
Mutta tilastot puhuvat puolestaan ja niihin myös asiantuntijaprofessori perustaa tiukat mielipiteensä. Hänen mukaansa tilanne on Israelissa huolestuttava, kun virustartunta suhteessa väestömäärään on maapallon korkeimpia.
– Miksi emme ota esimerkkiä vaikkapa Suomesta, missä koronatilanne on 34-vuotiaan pääministerin johdolla saatettu hallintaan, tiedusteli eräs asiantuntija radiolähetyksessä viime viikolla.
Ja ehkä juuri Suomen esimerkkiä noudattaen Israel päätti eilen valmistella nk. liikennevalo-ohjeistusta koskemaan maan eri vaiheessa olevia tartunta-alueita.
Israelissa terveysviranomaiset ovat viime viikkoina rekisteröineet keskimäärin 2.000 uutta tapausta vuorokaudessa. Hieman yli 20.000 on tällä hetkellä todettu viruksen kantajiksi ja lähes 60.000 on määrätty eristykseen. Tilannekuvan vakavuudesta kertoo myös se, että yli 400:n tila on vakava ja että kuolleiden luku on viikonloppuna ylittänyt 900:n.
Tilanteen pelätään vain pahenevan syksyn juutalaisen juhlapyhäkauden koittaessa syyskuun lopulla. Tuolloin ihmisten, perheiden ja sukulaisten tiedetään viettävän paljon aikaa yhdessä, minkä lisäksi väenpaljoutta odotetaan synagogissa sekä muilla hartauspaikoilla.
Juuri tässä tilanteessa virustorjuntaa johtava professori Gamzu on joutunut niin tiukkaan paikkaan, että jopa hänen asemaansa on kyseenalaistettu. Sen seurauksena hän on uhannut irtisanoutumisella, mihin Netanjahu kuitenkin nopeasti reagoi antanen hänelle täyden tukensa.
Muutenkin vaikea virustilanne on saanut israelilaiset lähes tolaltaan uuden väestöä kurittavan viruslingon ollessa näköpiirissä. Nimittäin, juutalais-ortodoksisen hasidilaisen herätysliikkeen jäsenet vaativat myös tänä vuonna oikeutta lähteä pyhiinvaellusmatkalle Ukrainan keskiosassa sijaitsevaan Umanin kaupunkiin, missä lahkon perustajarabbin hauta sijaitsee.
Tuolle matkalle lähtee yleensä kymmeniä tuhansia lahkon jäsentä, joilla nyt lähestyvänä juutalaisen uuden vuoden pyhänä on tapana ahtautua rukoilemaan haudan äärelle.
Matka-aikeet ovat herättäneet vastustusta Israelin terveysviranomaisissa sekä väestössä, sillä matkalaisten pelätään palatessaan kiihdyttävän virustartuntoja.
Viranomaiset ovat nyt joutuneet kovan paineen eteen, minkä lisäksi ongelma on aiheuttanut myös diplomaattista jännitettä, kun Ukrainan presidentti Vlodymyr Zelensky on vedetty siihen mukaan.
Netanjahu on pyhiinvaeltajajoukon rajoittamiseksi, jopa maahanpääsyn estämiseksi, ollut yhteydessä presidentti Zelenskyyn, minkä seurauksena hän on saanut hallitustaan tukevat uskontopuolueet kimppuunsa.
Paineita on myös Ukrainassa, minne osa jo matkustaneista on juuttunut lentokentälle eivätkä suostu palamaan Israeliin. Ja Umanin kaupunkiin päätyneet ovat vuorostaan saaneet osakseen tylyä kohtelua, sillä paikallisväestö ei halua heitä sinne viruksen levittäjiksi.
Uskontopuolueet Israelissa syyttävät tilanteesta Netanjahua ja ovat uhanneet jättää hallituksen, ellei ongelma Ukrainan kanssa selviä. Sen lisäksi uuden vuoden pyhien lähestyessä viruspesäkkeiksi todettuja ortodoksien asuinalueita Israelissa saattaa odottaa tiukat liikkumisrajoitukset, jopa eristyksiin johtavat sulut.
Viruksen leviämisen torjunta näyttää Israelissa muutenkin törmäävän eri kulttuurien perinteisiin. Nimittäin, maan arabiväestön keskuudessa virustartunta on kiihtynyt sellaista vauhtia, että asiantuntijat ovat kuvanneet sitä lähes katastrofiksi.
Syynä on häiden ja muiden perhepiirissä vietettävien tapahtumien ajankohta, joka perinteisesti asettuu näin kesän loppupuolelle. Terveysviranomaiset ovat vedonneet arabiväestön omiin paikallisjohtajiin kokoontumisia rajoittavien määräysten noudattamiseksi.
Virustilanne on pahentunut myös palestiinalaisalueilla, ja viime aikoina erityisesti ahtaalla Gazan rannikkokaistalla, missä tartunnat ovat johtaneet kuolemantapausten lisääntymiseen.
Ja ikään kuin koronasta ei olisi tarpeeksi murheita terveydelle, niin Välimeren itäosiin on viime päivinä asettunut yli 40:n asteen poikkeuksellisen painostava hirmuhelle. Sain myös itse siitä tuntuman, kun tuttuni soitti eilen Israelin pohjoisosista erään laakson pohjalla olevan lammen ääreltä, missä hän kertoi ilman lämpötilan olleen huimat 52 astetta.
Siksi viranomaiset ovat median kautta ohjeistaneet ihmisiä välttämään ulkona liikkumista, ylimääräistä rasitusta sekä huolehtimaan nesteytyksestä.
Uuvuttavan helteen päättänyt mennyt viikko ei tapahtumiltaan ollut poikkeuksellinen, ja niin saatoin Israelin uutisseulasta valita ehkä kiinnostavimmat aiheet.
Ehkä kärkiuutinen oli viikon alussa täpärästi vältetty hallituskriisi, kun parlamentti vain kaksi tuntia ennen määräajan umpeutumista siunasi päähallituspuolueiden sopiman erimielisyyden valtion budjetista.
Sovinto on kuitenkin tilapäinen, sillä budjetin on määrä joulukuun viimeisellä viikolla tulla lopulliseen äänestykseen. Israelissa uskotaan kuitenkin monen muun erimielisyyden vielä sitä ennen voivan johtaa hallituksen kaatumiseen.
Sen lisäksi israelilaiset ovat vähitellen kypsyneet päähallituspuolueiden keskinäiseen nokitteluun, mikä on vaikuttanut myös maan muutenkin ankeaan ilmapiiriin.
– Kaikesta tehdään politiikkaa eikä pattitilanteessa mikään asia edisty. Tilanteen näin jatkuessa näköpiiriin hiipii uhka jopa kansalaissodasta, murehtivat israelilaiset.
Ainoa mikä yhdistää israelilaiset on yhteisesti koettu turvallisuuden tunne, mitä edelleen koetellaan.
Gazasta ammutut raketit sekä polttopulloja ja räjähteitä lennättävät ilmapallot ovat edelleen Israelin eteläosien taajamien riesana asukkaiden viettäessä aikaa turvahuoneissa. Yksi tällainen räjähde päätyi jopa Israelin ilmavoimien tukikohtaan. Räjähteet ovat myös polttaneet peltoja ja metsiä, mistä syntynyt sankka savu tekee ilman vaikeasti hengitettäväksi.
Israel on politiikkansa mukaisesti vastannut tähän mutta muutamista rauhoittamisyrityksistä huolimatta vaarana on edelleen tilanteen kehittyminen laajemmaksi yhteenotoksi.
Myös Libanonin puolelta tulitettiin viime viikolla israelilaispartiota, mihin Israel vastasi tulittamalla rajan tuntumassa olevia terroristijärjestön Hizbollahin kohteita. Myös tuolla rajalla vallitsee vaara suuremmasta yhteenotosta.
Ja jännittyneeseen yleiskuvaan liittyvät myös Jordanjoen Länsirannan palestiinalaiset, jotka pitkän hiljaisen kauden jälkeen ovat tarttuneet väkivaltaan, jopa terroriin. Se on nähty tyytymättömyyden osoituksena arabivaltion Emiraattien ja Israelin tuoretta sovintoa kohtaan.
Mutta miltä mahtaakaan palestiinalaisten tulevaisuus näyttää, jos useammat arabimaat seuraisivat Emiraatteja?
Laajempaa rauhantilaa Israelin ja arabivaltioiden välillä kävi viime viikolla markkinoimassa Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo. Hänen tiedetään pitäneen israelilaiset isäntänsä ajan tasalla Yhdysvaltojen aktivoituneen Lähi-idän rauhantavoittelun suhteen.
Pompeo myös painotti, etteivät Emiraattien kanssa syntymässä olevat suuret asekaupat vaarantaisi Israelin turvallisuutta eivätkä horjuttaisi Israelin aseellista etumatkaa.
Israelin ja Yhdysvaltojen yhteisenä asiana keskusteluissa oli esillä myös Iran ja kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n oikeudet päästä tarkastamaan maan salaiset ydinlaitokset, joista osan Israelin sotilastiedustelu on paljastunut maailmalle.
Ennen Persianlahdelle jatkunutta matkaansa Pompeo vieraili Israelin jälkeen Afrikan muslimivaltiossa Sudanissa, joka on pitkään pitänyt Israelia vihollisena, mutta jonka viime aikoina uskotaan muuttaneen suhtautumistaan.
Myös Englannin ulkoministeri Dominic Raab kävi viime viikolla neuvotteluja Jerusalemissa. Samalla hänellä oli mahdollisuus tavata kaupungissa olleen amerikkalaisen virkaveljensä Pompeon.
Ulkoministeri Raabin vierailun tarkoituksena oli vauhdittaa Israelin ja palestiinalaisten paluuta neuvottelupöytään.
Hän piti erityisen hyvänä sitä, että Israel oli Emiraattien kanssa syntyneen sovinnon seurauksena päättänyt lykätä tai ehkä jopa peruuttaa Länsirannan palestiinalaisalueilla aiotut ongelmallisina nähdyt alueliitokset.
Alueliitossuunnitelmien viilentämät välit EU:n kanssa näyttävät olevan korjaantumassa ulkoministeri Gabi Ashkenazin vieraillessa viime viikolla Saksassa, missä hän tapasi myös Unionin ulkoministereitä. Tapaamisten tuloksena pitkään keskeytyksissä olleen vuoropuhelun uskotaankin käynnistyvän uudelleen.
Vakavien uutisten ympäröiminä israelilaiset ovat kuitenkin voineet edelleen nauttia Emiraateista tulevista uutiskuvista, joista välittyvät syntyneen sopimuksen sikäläiset suuret odotukset. Nimittäin, odotettavissa on mittavia investointeja mm Israelin innovaatioita tuottaviin korkean teknologian eri aloilla, mitkä ennen pitkään uskotaan näkyvän kansainvälisillä markkinoilla.
Julkisuudessa molemmat maat ovat hehkuttaneet ratkaisevasti muuttuvan Lähi-idän puolesta, missä myös palestiinalaisten tulisi tarttua tilaisuuteen. ”Alue ei voi loputtomasti jäädä palestiinalaisten panttivangiksi”, oli Emiraateista vastikään kuulunut mielipide.
Tällä ulostulolla Emiraattien nähdään kohottavan alueellista näkyvyyttään mutta samalla ottavan melkoisen riskin sallimalla Israelin vaikutuksen Persianlahdella.
Se näkyy jo myöhemmin tänään, kun Israelin kansallinen lentoyhtiö El Al avaa suoran lentoyhteyden Tel Avivin ja Abu Dhabin väillä. Juhlalennolle osallistuu joukko israelilaisia virkamiehiä, talouselämän edustajia sekä Lähi-idän rauhansuunnitelman pääarkkitehti ja presidentti Trumpin vävy, Jared Kushner.
Poikkeuksellista on myös se, että koneen sallitaan lentää Saudi Arabian ilmatilan kautta Persianlahdelle. Lento kestää kolme tuntia.
Uusi tilanne on saanut israelilaiset herkistymään myös television ääressä, kun Israelin Daavidin tähtilippuun kietoutuneita emiraattinuoria laulaa kameran edessä hepreaksi Israelin kansallislaulua, Hatikvaa.
Sopiikin kysyä, mitä kaikkea tällaisella alulla liikkeelle lähtevä kahden uuden rauhankumppanin yhteinen taival voisi jatkossa tuoda. Näyttää ainakin siltä, että Israel ja Emiraatit ovat yhdessä ottaneet melkoisen loikan kohti muutosta.
Ainakin Israelin lehdistössä on visioitu uuden aikakauden alkaneen Lähi-idässä.
Ja lopuksi: Muiden uutistapahtumien varjosta viime viikolla ponnahti esiin melkoinen tervehdys menneisyydestä, kun eräällä arkeologisella kaivauksella Israelin keskiosissa vapaaehtoisina osallistuneet israelilaisnuoret iskivät suoraan kultasuoneen. He nimittäin löysivät saviruukkuun kätketyn kulta-aarteen, 425 kultakolikkoa, jotka asiantuntijoiden mukaan olivat lojuneet maan uumenissa yli 1100 vuotta.
Yhteensä 845 grammaa painaneet 24:n karaatin kultakolikot ovat peräisin 800 -ja 900-luvuilla hallinneen abbasidien kalifaatin ajoilta. Tiedossa ei ole kuka kultakätkön omisti, mutta aikoinaan kolikoilla oli huomattavan suuri arvo.
Tässä tämänkertainen Israel-uutisviikko.
RONY SMOLAR