Rony Smolar – Israel-uutisviikko 31.5.2021

Rony Smolarin Israel-uutisviikko Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin klo 8:45. Uutisraportti uusitaan maanantaina klo 15:15 ja 21:10.

7882-israel_uutisviikko_keskikoko

Runsas viikko sitten tulitaukoon päättynyt ja paljon medianäkyvyyttä saanut kiivas yhteenotto Gazaa hallitsevan Hamasin islamististen joukkojen kanssa täytti viime viikon Israelin uutiset. Jälkipyykkiä ryhdyttiin heti sisäisesti pesemään niin maan armeijassa kuin koko yhteiskunnassa. Taka-alalle jäivät pohdinnat hallitustunnustelijalle annetun ja ylihuomenna päättyvän tehtävän onnistumisesta, mutta eilisiltana kerrottiin uuden hallituksen olevan runsaan viikon kuluttua muodostumassa ilman Netanjahua. Ja ylihuomenna on määrä valita maahan seitsemäksi vuodeksi myös uusi presidentti.

Mutta Israelissa on alettua laskea niin poliittista kuin taloudellista hintalappua tuolle ”Muurien vartijoiksi” nimetylle yhdentoista vuorokauden yhteenotolle. Raketti-iskuista kärsineiden rakennusten sekä infrastruktuuriin liittyvät katselmukset ovat edelleen kesken, mutta ainakin Israelin liike-elämän tappioksi on laskettu yli 300 miljoonaa euroa.

Sitä vastoin, poliittinen hintalappu jäi lähes mitättömäksi, kun hallitus on juuri vaihtumassa ja kun 78% israelilaisista piti armeijan suoriutumista hyvänä.

Tällaisista selkkauksista kokemusta saaneena Israel on hyvää vauhtia toipumassa noista arkielämää pysäyttäneistä päivistä, sillä maan talouden uskotaan normalisoituvan pian, kun Israel on nyt poistanut kaikki koronaan liittyneet kokoontumisrajoitukset ja julistanut maan koronavapaaksi. Sen seurauksena turismi näyttää vähitellen elpyvän ensimmäisten matkailijoiden jo saavuttua maahan.

Samalla kun Israelissa on eri näkökulmilta jatkettu yhteenoton arviointia, niin joukkoja on Gazan tuntumassa edelleen pidetty osittaisessa valmiudessa. Tulitauon pitävyyteen ei tahdota uskoa, siitä huolimatta, että välittäjänä toimivat naapurimaa Egypti sekä liittolainen Yhdysvallat. Israeliin on nimittäin välittynyt piilopaikastaan julkisuuteen tulleen Hamasin johtajan Yahya Sinwarin sotaisan uhmakkaat puheet sekä uhkaukset, jotka kielivät valmiudesta palata yhteenottoihin. Lähipäivinä on mielenkiintoista seurata, mitkä tulevat olemaan tulitauon ehdot, joista osapuolet aikovat tulevissa, todennäköisesti epäsuorissa neuvotteluissa esittää.

Israel on ilmoittanut Egyptille, ettei se aio käydä suoria neuvotteluja terroristisen Hamasin kanssa. Sen lisäksi Israelin yhtenä ehtona tiedetään olevan kahden israelilaisen sotilaan ruumiin sekä kahden siepatun siviilin palauttaminen. Hamas taas vaatii sen Israelissa vangittuina olevien aktivistien vapauttamista.

Nämä olivat esillä sovittelijana toimivan Egyptin tiedustelupäällikön Abbas Kamelin vieraillessa viikonloppuna osapuolten luona.

Israelin vaatimuksia kävi myös ulkoministeri Gabi Ashkenazi eilen esittämässä virkaveljelleen Kairossa. Päivän vierailu oli harvinainen, sillä maiden rauhansopimuksesta huolimatta Israelin ja Egyptin ministeritason tapaamiset ovat olleet harvinaisia. Viimeksi maiden ulkoministerit tapasivat 13 vuotta sitten julkisesti Kairossa.

Hamasin uhmakkuuden uskotaan jatkossa rauhoittuvan kansainvälisten avustusten saapuessa Gazaan, mutta tällä kertaa apu on päätetty kierrättää Hamasin ohi Länsirannalla hallintoa pitävän palestiinalaisjohdon kautta. Sieltä se amerikkalaisten vaatimuksesta kohdennetaan pääasiassa humanitaarisiin tarpeisiin eikä Hamasin aseistamiseen tai hyökkäystunneleiden rakentamiseen. Aseistukset halutaan nyt todellakin pois Hamasin ulottuvilta.

Hamas ja sen kannattajat Lähi-idässä pitävät 11 päivää jatkunutta rakettitulitusta voittona, vaikka Gazan väestö on Hamasin valtaantulon jälkeen vuonna 2006 jo neljästi joutunut melkoisen hävityksen sekä kärsimysten kohteeksi.

Gazan väestön on jokaisen yhteenoton jälkeen täytynyt aloittaa elämänsä uudestaan, sen seurauksena, että Hamas on lähtenyt haastamaan sotilaallisesti voimakasta Israelia. Mutta kuten niin monesti olen kuullut sanottavan, niin välittämättä väestönsä kurjuudesta Hamasin käyttövoima syntyy ihmisten uhriuttamisesta ja sitä seuraavasta kansainvälisestä myötätunnosta. Kun tätä moraalittomuutta ei Israelia herkästi arvosteleva kansainvälinen yhteisö suostu käsittelemään, niin lopputuloksena on YK:n alaisen ihmisoikeusneuvoston kaltainen tuore päätös aloittaa tutkimukset juuri Israelin epäillyistä sotarikoksista Gazassa.

Neuvosto suhtautui täysin kritiikittömästi terroristijärjestö Hamasin ampumiin raketteihin Israelin siviilikohteisiin. Tämä oli Israelin vastaisen neuvoston enemmistön mielipide, mikä asenteellisena lopulta vahingoittaa maailmanjärjestön omaa asemaa puolueettomana kansainvälisenä toimijana. Huomioitavaa on, ettei yksikään EU:n jäsenmaa tukenut päätöslauselmaa.

Mutta seuraavaksi odotetaan Yhdysvaltojen kannustamana Egyptiä kutsumaan Israelin ja Hamasin edustajat neuvonpitoon, mikä tähtää Gazan raja-alueen pitkäaikaiseen rauhoittamiseen. Alueella juuri vieraillut Yhdysvaltain ulkoministeri Anthony Blinken kävi tämän paikan päällä varmistamassa samalla, kun hän pyrki levittämään toivon kipinää palestiinalaisalueilla. Hän mm lupasi satoja miljoonia jälleenrakennukseen jaettavaksi Gazaan, mutta sillä ehdolla, ettei sitä mene Hamasille.

Sen lisäksi Blinken julisti presidentti Bidenin hallinnon tukevan kahden valtion ratkaisua kiistassa Israelin kanssa. Mutta Israelia jäi kaivelemaan Blinkenin ilmoitus, että Yhdysvallat aikoo palauttaa presidentti Trumpin sulkeman palestiinalaisia palvelevan konsulaatin Jerusalemiin. Israelin mielestä oikeampi paikka sille olisi palestiinalaisten hallintokaupunki Ramallah eikä Israelin pääkaupunki.

Israelissa on nyt joitakin viikkoja eletty yhteenoton jälkeistä aikaa ja vaikka sotimista on pidetty onnistuneena, niin Israelin väitetään astuneen Iranin tukeman Hamasin virittämään ansaan. Nimittäin Israelin lehdistössä on ihmetelty sitä vauhtia, millä useissa maissa terroristijärjestöksi leimattu ja ahtaalle alueelle Egyptin ja Israelin väliin eristetty Hamas on lisännyt suosiotaan palestiinalaisten keskuudessa sekä laajemmin koko Lähi-idässä. Keskinäisissä kiistoissa Hamas on palestiinalaishallinnon harmiksi ottanut myös Temppelinvuoren vastuulleen ja potkaissut pois Jordanian alaisuudessa siellä toimineen al-Aksan moskeijan pitkäaikaisen imaamin. Sen lisäksi Hamasin kädenjälki näkyy Israelin arabinuorison terrorismia muistuttavassa liikehdinnässä.

Hamasin voittona nähty aseellinen yhteenotto on sytyttänyt myös Israelin ja juutalaisten vastaisen lähes maapallonlaajuisen palon, mikä nopealla purkautumisellaan osoittaa pitkään pinnan alla säästöliekillä kyteneen juutalaisvastaisuuden olemassaolon. Se sai mm Pakistanin ulkoministerin amerikkalaisella uutiskanavalla sylkemään suustaan rajuja juutalaisvastaisia mielipiteitä ja jopa ystävällisissä suhteissa Israelin kanssa oleva Kiinan edustaja intoutui edistämään Israelia tuomitsevia päätöslauselmia YK:ssa. Onneksi Israelin tuoreet ystävät arabi- ja muslimimaailmassa ovat toistaiseksi suhtautuneet maltillisesti viime viikkojen tapahtumiin, vaikka ovat luvanneet talousapua Gazan tuhojen korjaamiseen. Arabiemiirikunnat on lisäksi ilmoittanut olevansa valmis edistämään palestiinalaisten ja Israelin suhteita.

Samalla kun Hamasin kansainvälinen asema on palestiinalaisten juhliessa voittoa jyrkästi kohentunut, niin järjestön pelätään syrjäyttävän palestiinalaisia edustavan kansainvälisesti tunnustetun hallinnon ja muuttuvan pian salonkikelpoiseksi. ”Paha henki tulisi pikaisesti saada takaisin pulloon”, on sanonta, mitä viime päivinä on kuultu toistettavan.

Tosin Israelissa uskotaan Hamasin ennemmin tai myöhemmin palaavan terrorismin ja iskujen tielle, sillä järjestö ei kovinkaan kauan kykenisi tulitaukoa noudattamaan. Syynä pidetään Gazassa olevia satoja, jopa tuhansia taistelijoita, jotka toimettomina aiheuttavat siellä räjähdysherkkää painetta, mitä Hamasin johto ei kykenisi hillitsemään. Siksi Israel ylläpitää edelleen valmiuttaan. Vallitsevassa tilanteessa armeijan komentajalle kenraali Aviv Kochaville myönnettiin juuri vuoden jatkoaika.

Mutta viholliskuvaan ei oikein istu se, että Hamasin, nykyään Qatarissa oleileva poliittisen siiven johtaja Ismail Haniyeh on jo vuosia hoidattanut lähiomaisiaan sairaaloissa Israelin puolella. Jopa nyt käytyjen taistelujen kestäessä eräs lähisukulainen oli hoidettavana Tel Avivin sairaalassa. Se ei estänyt Haniyehiä ylistämästä Hamasin voittoa, minkä hän totesi estävän Israelin soluttautumisen alueen arabimaiden keskuuteen.

Ei tule olemaan rauhanomaista rinnakkaiseloa miehitysvaltion kanssa, julisti Haniyeh Qatarista, kiittäen samalla Israelin arabien keskuudessa syttynyttä väkivaltaista kapinointia.

Israelin politiikkana on turvallisuusnäkökohdat huomioon ottaen ollut sallia vakavasti sairaiden tulla Gazasta ja muilta palestiinalaisalueilta saamaan hoitoa. Vuosia sitten mm Persianlahden hallitsijaperheet lähettivät omaisiaan Israeliin saamaan erikoishoitoa.

Israelin eri alojen korkeata osaamista esiteltiin äskettäin lehdistölle ja erityisesti Eurooppaa koskevat tiedot olivat kiinnostavia.

Kuten tunnettua, Eurooppa suhtautuu hyvin viileästi Israelin turvallisuuspolitiikkaan, mutta maan korkea teknologinen osaaminen sekä start-up eli kasvuhakuiset yritykset kiinnostavat ja sitä Euroopassa halutaan hyödyntää. Tuoreiden tietojen mukaan 28:ssa Euroopan maassa toimii tällä hetkellä vajaa tuhat israelilaisyritystä, jotka työllistävät 25.000 henkeä. Lähes puolet näistä yrityksistä sijaitsee Iso-Britanniassa, missä työllistävät 6.000 työntekijää. Seuraavaksi suurimmat israelilaisyritysten keskittymät löytyvät Ranskasta ja Saksasta.

Viidennes yrityksistä on IT- ja ohjelmistoaloilla ja muita ovat cleantech sekä viestintäala kumpikin 10%:n osuudella.

Israelilaisyrityksiä on perinteisesti kiinnostanut Pohjois-Amerikka, mutta viimeisen vuosikymmenen aikana Euroopan läheisyys on tullut houkuttelevammaksi. Sen lisäksi lähes sama aikavyöhyke sekä muutaman lentotunnin etäisyys tekevät huolto- ja tukitoimet Euroopassa helpommiksi. Myös tuttu eurooppalainen kulttuuri tukee kanssakäyntiä.

Merkittävää on myös se, että houkutellessaan uusia innovaatioyrityksiä Euroopan Unioni on valmis tarjoamaan niille taloudellista tukea sekä houkuttimia. Israelilaisyrityksistä 16% kertoo saaneensa EU:n rahastoilta kannustintukea.

Ja lopuksi: Palatakseni vielä tuohon puolitoista viikkoa kestäneeseen yhteenottoon, niin sinä aikana Hamas laukaisi kymmenittäin raketteja myös suurkaupungin Tel Avivin tiheästi asuttuun ympäristöön, missä sijaitsee Israelin suurin eläinpuisto Ramat Ganissa. Rakettitulen aikana eläinpuisto oli vierailijoilta tietysti suljettu, mutta paikalla oli eläinten hoitajia niitä ruokkimassa sekä rauhoittelemassa.

Eräs hoitajista videokuvasi ilmahälytyksen ulvoessa norsulauman käyttäytymistä, mikä julkaistiin erään päivälehden nettiversiossa. Siinä näkyi, miten kuusi täysikasvuista Aasian elefanttinaarasta asettuu tiiviiksi kehäksi 14 kuukauden ikäisen norsupoikasen suojaksi siten, että tarkkailivat ympäristöä eri suuntiin. Se oli suorastaan liikuttava näky.

Hoitajat selittivät norsujen käyttäytyvän vaaran uhatessa tällä tavoin myös Israelissa vietettävien muistopäivien hälytyssireenien ulvoessa.

Tässä tämänkertainen Israel-uutisviikko.

RONY SMOLAR