Rony Smolar – Israel-uutisviikko 30.9.2019

Rony Smolarin Israel-uutisviikko Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin klo 8:45. Uutisraportti uusitaan maanantaina klo 15:15 ja 21:10.

Juuri käytyjen vaalien jälkeiset uuden hallituksen kokoamisyritykset käynnistyivät presidentti Reuven Rivlinin johdolla vauhdilla viime viikolla, samalla kun israelilaiset saattoivat uutiskuvissa nähdä kahden kilpailevan pääpuolueen johtajan, Benjamin Netanjahun ja Benny Gantzin istumassa sulassa sovussa neuvottelupöydässä.

Tuota ennen ihmisten mieliin oli pitkän ja kärjekkään vaalikampanjan aikana piirtynyt kuva näiden poliitikkojen lähes ylitsepääsemättömistä mielipide-eroista ja keskinäisistä vihapuheista.

On kuitenkin rohkaisevaa nähdä, että maahan yritetään nyt toden teolla koota toimiva uusi hallitus, totesivat monet nähtyään uutiskuvat.

Presidentti Rivlin otti arvovallallaan selvästi ohjat käsiinsä ja samalla antoi ymmärtää, ettei enää kolmansia ennenaikaisia vaaleja järjestettäisi, vaan että tällä kertaa maahan syntyisi laajapohjainen yhtenäishallitus. Sitä myös tasapeliin päätyneet äänestäjät vaaleissa todennäköisesti olivat toivoneet.

Virallinen vaalitulos julkistettiin viikko vaalien jälkeen viime viikolla, ja se osoitti Ganztin johtaman Sininen ja valkoisen voittaneen Netanjahun Likud-puolueen parlamentissa paikkamäärin 33-32. Eli yhdessä näillä puolueilla olisi enemmistö 120-paikkaisessa parlamentissa, jos yhtenäishallituksesta vain päästäisiin sopimukseen.

Mutta asetelmaa horjuttaa Netanjahun puolueen liittolaiset, kaksi uskontopuoluetta sekä äärioikeiston pienpuolueet, jotka hän oli luvannut pitää hallitusratkaisussa mukana.

Ne eivät kuitenkaan käy hallituskumppaneiksi Benny Gantzille. Näin tuo asetelma näyttää paluulta siihen lukkiutuneeseen tilanteeseen, mistä israelilaiset äänestäjät toivoivat käytyjen uusien vaalien muodossa jo päässeen pois.

Vaaleihin ja loputtomaan poliittiseen kädenvääntöön turhautuneet israelilaiset ovat laskeneet toivonsa arkipolitiikasta syrjässä yleensä pysyvän maan presidentin arvovallan varaan. Siksi presidentti Rivlin otti asiassa keskeisen roolin, ja neuvoteltuaan kahdesti Netanjahun ja Gantzin kanssa hän ilmaisi toivovansa mahdollisimman laajapohjaista hallitusta, sillä juuri sellaisen Israel juuri nyt tarvitsee.

Presidentin tiedossa on ollut Netanjahun ilmoitus, missä tämä myöntää puolueryhmittymänsä menettäneen vaaleissa ääniä sen verran, ettei hän liittolaistensa kanssa yksin onnistuisi hallitusta muodostamaan.

Mutta kun siihen ei myöskään Gantz liittolaisineen kykene, niin kuultuaan molempia puoluejohtajia, presidentti päätti itse vaalituloksen perusteella arvioida kummalla olisi parhaimmat mahdollisuudet koota laajapohjainen yhtenäishallitus.

Lopulta presidentti Rivlin astui viime keskiviikkoiltana median eteen vierellään Benjamin Netanjahu, mistä saattoi päätellä valinnan tuloksen. Vakavailmeinen Netanjahu ei mitenkään osoittanut innostuneensa tehtävästä, vaan antoi puheessaan ymmärtää täyttävänsä lähinnä presidentin toiveen torjua uudet vaalit.

Samalla Netanjahu tiedosti, ettei hän yhtenäishallituksessa istuisi pääministerinä koko neljävuotiskautta ja että hänen poliittinen alamäkensä todennäköisesti oli alkanut. Olihan hän epäonnistunut hallituksen muodostamisessa jo edellisten vaalien jälkeen huhtikuussa.

Netanjahulla on nyt 28 päivää aikaa koota maahan laajapohjainen yhtenäishallitus, missä Gantz vuorottelisi hänen kanssaan pääministeriydestä. Uusien vaalien välttämiseksi muunlainen hallitusratkaisu ei vaalituloksen perusteella voisi syntyä.

Ensimmäiseksi hallituksen tunnustelijaksi valikoitunut on Israelin nykyisessä poliittisessa pattitilanteessa nähty hyvin epäkiitollisena tehtävänä, sillä epäonnistumista pidetään hyvinkin mahdollisena.

Netanjahun epäonnistuessa tehtävän todennäköisesti saisi Gantz, joka voisi välttää Netanjahun kohtaamat karikot, joskin tehtävä ei edes siinäkään tilanteessa tule olemaan helppo. Mutta tuolloin painaisi päälle vastuu kolmansien ennenaikaisten vaalien välttämisestä, jolloin hallitusneuvottelujen kariutumiseen löytyisi helposti myös syyllinen, ja se kostautuisi sitten vaaliuurnilla.

Mutta yhtenäishallitus tuskin syntyisi pelkästään kahden pääpuolueen varaan, vaan laajan pohjan kokoamiseen tarvitaan mukaan puolueita niin äärioikealta kuin vasemmalta, minkä lisäksi jokin uskontopuolueista on aina ollut Israelin hallituksissa mukana.

Koska näiden puolueiden mukaan ottaminen jo sinänsä nousee kiistakysymykseksi, niin jokerikortin jo edellisistä vaaleista lähtien pitänyt Avigdor Libermanin, pääsiassa venäjänkielisiin äänestäjiin nojaava puolue, voi nousta ratkaisijan asemaan.

Puolueiden sovittaminen yhtenäishallitukseen on itsessään hyvin vaikea tehtävä, ja asetelman vaikeuskerrointa lisää se, että Netanjahu joutuu korruptioepäiltynä tällä viikolla oikeuden kuultavaksi, ja jos häntä vastaan nostetaan syyte eikä hän saa syytesuojaa, niin hän ei pääministerinä voisi jatkaa.

Tästä seuraa kysymys: pysyisikö muodostettu yhtenäishallitus tuossa tilanteessa koossa ja kuka silloin toimisi pääministerinä? Israelissa kun ei hallituksessa tunneta varapääministerin vakanssia, ja siksi lainsäätäjille tullee nyt kiire korjata tämä.

Hallitusneuvottelujen lähipäivien aikatauluun vaikuttaa nyt myös se, että juutalainen maailma viettää paraikaa eilisiltana alkanutta kahden päivän pituista uuden vuoden pyhää, jolloin viralliset hallitustunnustelut ovat pysähdyksissä.

Auringon ja kuun kiertoon perustuvan juutalaisen kalenterin mukaan nyt alkanut vuosi on 5780, mikä juutalaisen uskonnon mukaan viittaa aikaan, jolloin Jumalan luomistyö valmistui.

Juutalainen oppi ei näe tässä ristiriitaa tieteen kehitysopin kanssa, vaan luominen kuuluu olennaisesti myös Raamatun ilmoitukseen. Juutalaisessa kalenterissa Jumalan luomistyö alkoi Elul-kuun 25. päivänä, mikä kalenterin mukaan oli viime keskiviikko. Ja tuo työ päättyi ihmisen luomiseen kuusi päivää myöhemmin, eli eilisillan auringonlaskuun.

Näihin aikoihin juutalainen kalenteri täyttyy muutenkin juhlapyhistä, sillä kymmen päivää uudenvuoden pyhän jälkeen juutalainen maailma hiljentyy viettämään vuoden suurinta pyhäänsä, sovitus- ja paastopäivää Jom Kippuria.

Sitä on edeltänyt uuden vuoden pyhästä alkanut kymmenen päivän syvä henkinen valmistautuminen ja katumuksen jakso, jona aikana ihminen asettuu Jumalan edessä tuomittavaksi. Nähtyään onko ihminen hyvä vai paha Herra kirjoittaa ihmisen joko ”Elämän kirjaan” tai ”Kuoleman kirjaan”.

Siksi noina kymmenen päivän aikana ihmisillä on tapana toivottaa toisilleen: ”Kirjoitettakoon sinulle hyvä vuosi”.

On olemassa myös kolmas kirja niitä varten, joille Jumala haluaa vielä antaa mahdollisuuden viime hetken parannuksen tekoon, mutta sovituspäivänä Jom Kippurina nuo kirjat pannaan pois ja vain parannuksen tehnyt saa syntinsä anteeksi.

Viikon kestävä lehtimajajuhla Sukkot alkaa tänä vuonna lokakuun 13:n päivän iltana, jolloin sääolosuhteista huolimatta juutalaisilla eri puolilla maapalloa on tapana viettää aikaa, ruokailla ja jopa nukkua, yleensä lasten värikkäästi koristelemissa lehtimajoissa.

Lehtimajajuhla on yksi kolmesta Raamatussa mainituista vuotuisista pyhiinvaellusjuhlista, jota myös kristityt pyhiinvaeltajat eri puolilta maapalloa lähtevät Israeliin viettämään. Kristityille juhlapyhä on ilon juhla, jolloin juhlitaan Jumalan huolenpitoa, rakkautta ja Jumalan valtakunnan lopullista voittoa.

Alun perin Sukkot oli sadonkorjuujuhla, minkä lisäksi se muistuttaa juutalaisia myös niistä majoista, joissa israelilaiset asuivat 40-vuotisen erämaavaelluksen aikana.

Ja kuten perinteeksi on tullut, niin käsillä on se ajankohta, jolloin ihmisten paperilapuille kirjoittamat miljoonat toivomukset ja rukoukset on perinteisin menoin sekä median läsnä ollessa poistettu Jerusalemin pyhän Itkumuurin kivenlohkareiden saumakohdista.

Lukuisilla eri kielillä kirjoitetut viestit poistetaan muurin hoitoa ylläpitävän säätiön toimesta kahdesti vuodessa, keväisin pääsiäistä ennen ja näin syksyllä juutalaisen uuden vuoden kynnyksellä.

Sen lisäksi, että muuriin tehdään tilaa uusille viesteille, niin toimenpiteellä estetään myös muurin kivien rapautuminen.

Vanhojen viestien poistaminen tapahtuu johtavan rabbin tarkassa valvonnassa ja hyvin ammattimaisesti. Rabbin siunaamina kerätyt viestit viedään sitten sinetöidyissä säkeissä lähettyvillä sijaitsevalle Öljymäen hautausmaalle, minne ne perinteen mukaisesti, samalla tavoin, kuin vaurioituneet juutalaiset pyhät kirjoitukset, haudataan.

Monien mielestä matkailijoiden kiinnostuksen kohteena oleva Itkumuuri on Jumalaa lähinnä oleva paikka, sillä Hänen läsnäolonsa ei uskota siitä milloinkaan kadonneen. Siksi lukuisat viestit on osoitettu juuri Jumalalle.

Ja lopuksi: Persianlahden arabimaiden suhtautuminen Israeliin ja juutalaisiin on jo vuosia ollut selvässä muutoksessa kohti parempaa eikä ole mikään salaisuus, että Israelin ja Saudia Arabian välillä on läheistä tiedustelu- ja turvallisuusyhteistyötä, tai että pääministeri Netanjahu viime vuonna vieraili Omanissa tai että Israelin ministerit ovat eri yhteyksissä tavanneet Qatarin virkaveljiään.

Tuossa hengessä Israel onnitteli 89. kansallispäiväänsä viime viikolla viettänyttä Saudi Arabian kuningaskuntaa.

Lämminhenkisessä arabiankielisessä onnittelussaan Israel toivotti saudeille rauhaa, turvallisuutta sekä hyviä naapuruussuhteita. ”Pyydämme ponnistelunne, kehityksenne sekä hyvinvointinne tapahtuvan Kaikkivaltiaan suojeluksessa”, luki Israelin ulkoministeriön välittämässä tervehdyksessä.

Kohti suhteiden eturintamaa on kulkemassa myös Arabiemiraatit, missä Israelin hallituksen edustajat ovat viime aikoina vierailleet ja missä kansainvälisessä urheilutapahtumassa voiton kunniaksi on soitettu Israelin kansallishymni. Lisäksi siellä toimii epävirallinen, mutta emiirikunnan suojeluksessa synagoga.

Arabiemiirikuntien pääkaupunkiin Abu Dhabiin on rakenteilla kolmen Lähi-idässä syntyneen Abrahamin uskonnon, ts. juutalaisuuden, kristinuskon ja islamin yhteinen kulttuurikeskus, mihin tulee myös synagoga, kirkko ja moskeija. Rakennusprojektin lasketaan kestävän kolme vuotta.

Keskuksen perustaminen seuraa paavi Franciscuksen vierailua Abu Dhabissa viime helmikuussa, minkä yhteydessä hän yhdessä ylimpien imaamien kanssa allekirjoitti uskonnollista suvaitsevaisuutta ja vuoropuhelua tukevan vetoomuksen.

”Julistuksemme pyrkii rakentamaan siltoja eri uskontojen ja kulttuurien välille, mikä omalta osaltaan kannustaa rauhaan ja rinnakkaiseloon”, todetaan julistuksessa.

Ja vielä vuodenvaihteen tilastotieto: Israelin väkiluku on nyt ylittänyt 9 miljoonan määrän. Väestöennusteen mukaan kymmenen miljoonan rajapyykki saavutetaan viiden vuoden päästä eli vuonna 2024.

Tässä tämänkertainen Israel-uutisviikko.

Rony Smolar