Rony Smolar – Israel-uutisviikko 30.11.2020
Rony Smolarin Israel-uutisviikko Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin klo 8:45. Uutisraportti uusitaan maanantaina klo 15:15 ja 21:10.
Lähi-idässä vallitsee paraikaa kahdesta syystä odottava tunnelma, kun presidentti Donald Trumpin hallinnon loppumetreillä uskotaan tapahtuvan vielä jotain dramaattista. Myönteisenä pidetään jonkun tai joidenkin arabimaiden mahdollista liittymistä hyvin käynnistyneeseen rauhanprosessiin Israelin kanssa, kun taas kielteisenä pelätään sodan syttymisvaaraa, missä Iran ja sen eri puolille Lähi-itää levittäytyneiden liittolaisten uskotaan olevan vihollisina.
Nämä vastakkaiset kehityskulut olivat kuluneella viikolla näkyvästi esillä. Toiveita ainakin myönteisestä vaihtoehdosta antoi pääministeri Benjamin Netanjahun yllättävä, salaiseksi aiottu muutaman tunnin neuvottelumatka Saudi Arabiaan, missä hän tapasi kuningaskunnassa poliittista valtaa käyttävän kruununprinssi Mohammed bin Salmanin. Persianlahdella olevat tarkkailijat arvelivatkin, ettei suhteiden lämmittämistä juutalaisvaltion kanssa vieroksuva itse kuningas Salman ollut tietoinen israelilaisvieraan tulosta.
Tapaaminen tuskin olisi toteutunut ilman Israelissa muutamaa päivää aikaisemmin vierailleen Yhdysvaltain ulkoministerin Mike Pompeon läsnäoloa siellä. Se osoitti yllätysmatkan valmistelun tapahtuneen Pompeon ollessa Jerusalemissa.
Matkan turvallisuuspoliittista merkitystä painotti tiedustelupalvelun Mossadin johtajan mukanaolo. Tiedossahan on jo vuosia ollut, että Israelin ja Saudi Arabian välillä on turvallisuustason yhteistyötä.
Aluksi Israel ja Saudi Arabia kielsivät Netanjahun matkan tapahtuneen, mutta siitä vihjeen saanut israelilaislehdistö piti sitä uutistapahtumana niin ”herkullisena”, että se paljastui muutama tunti pääministerin yöllä tapahtuneen paluun jälkeen.
Vierailu vahvistettiin myös Yhdysvalloissa, mutta arabiveljien arvostelun torjumiseksi Saudi Arabia pysyi vaiti. Kyseessä oli kuitenkin ensimmäinen korkean tason tapaaminen Israelin ja Saudi-Arabian johtajien välillä.
Lähi-idässä ehdittiin myös arvella, ettei Netanjahun pikavierailu ollut edes tarkoitettu salaisena pysyväksi, vaan että sen olisi haluttu vuotaa julkisuuteen osoittamaan lähinnä Iranille Israelin ja Saudi Arabian lähentyvästä strategisesta yhteistyöstä.
Yhdysvaltain läheisenä liittolaisena Saudi Arabian haluttiin olleen Israelin kanssa syntyvien rauhankumppanien alkupäässä, mutta nyt näyttää siltä, että maa on Israelin lailla päättänyt jättäytyä seuraamaan Yhdysvaltojen tulevan presidentin Joe Bidenin aikeita Lähi-idässä. Jatkaisiko hän presidentti Trumpin viitoittamaa rauhanprosessia ja miten hän aikoisi suhtautua Iraniin, askarruttaa Lähi-itää laajemminkin.
Arvailut tuosta Netanjahun matkan sisällöstä ovatkin kohdistuneet juuri Iraniin, jota vastaan ulkoministeri Pompeo on virkakautensa päättymistä ennen kokoamassa Israelista sekä useista Persianlahden maltillisista arabimaista, toisin sanoen Yhdysvaltain liittolaisista, strategista painostusryhmää Bidenin myöntyväksi uskotun Iran-politiikan torjumiseksi.
Bidenin kanssa puhelinyhteydessä olleen Netanjahun kerrotaan varoittaneen Yhdysvaltain tulevaa demokraattihallintoa paluusta vuodelta 2015 olevaan kansainväliseen ydinsopimukseen Iranin kanssa. Kuten tunnettua, presidentti Trump irrotti Yhdysvallat tuosta sopimuksesta kaksi vuotta sitten, kun Israelin tiedustelu oli paljastanut Iranin salaisen ydinaseohjelman jatkumisen sopimuksesta huolimatta.
Netanjahu on viime aikoina toistanut Israelin ehdottoman kannan, ettei se missään olosuhteissa tulisi hyväksymään Iranille ydinasetta.
Ja aivan kuin muistutuksena kenen valvonnassa, jopa ehdoilla, Lähi-idässä suhteita järjestellään, Yhdysvallat lähetti viime viikolla B-52 pitkänmatkan raskaat pommikoneet alueen taivaalle. Näiden valtavien, lentäviksi tukikohdiksi kutsuttujen koneiden havaittiin liikkuneen eri puolilla Lähi-idän yllä, mitä pidettiin taktisena varoituksena Iranille.
Yhdysvaltain ilmavoimien esikunta totesi niukkasanaisessa tiedotteessaan ydinpommeja kuljettamaan kykenevien pommittajien ilmaantumisen Lähi-idän taivaalle toimineen niiden miehistöjen harjoituksena. Sotilastarkkailijoiden mielestä pommittajien tarkoituksena oli kuitenkin lisätä paineita Iranille.
Israelin on kerrottu kohottaneen sotilaallista valmiuttaan siltä varalta, että Trumpin hallinto saattaisi viimeisten viikkojensa aikana vielä haastaa Iranin. Siinä tilanteessa Yhdysvaltojen uskotaan kuitenkin pitävän liittolaisensa ajan tasalla.
Muutenkin tulenarkaan tilanteeseen heitetystä sytykkeestä voi hyvinkin leimahtaa aseellinen yhteenotto, mistä esimerkkinä voisi toimia perjantaina Iranin pääkaupungin Teheranin ulkopuolella tapahtunut väijytys, missä Iranin ydinohjelman isänä tunnettu tiedemies Mohsen Fakrizadeh surmattiin.
Iran syytti salamurhasta Israelia ja Yhdysvaltoja ja uhkasi ”ukkosen lailla iskeä marttyyrin tappajiin”, kuten eräs iranilainen sotilaskomentaja asian kuvasi. Israel kiisti välittömästi osallisuutensa salamurhaan eikä Yhdysvaltain puolustusministeriökään suostunut kommentoimaan tapausta. Israelissa kuitenkin arvioitiin Iranin ydinohjelman kärsineen melkoisen takaiskun.
Iranista kantautui viikonlopulla niin raivokasta syyttelyä, että Yhdysvallat päätti siirtää Intian valtamerellä olleen lentotukialuksen saattoaluksineen Persianlahdelle, lähes näköetäisyydelle Iranista.
Näistä jännityksen hallitsemien uutistapahtumien rinnalla Israelin kulunut uutisviikko täyttyi melkoisesta uutiskirjosta. Eräässä uutisessa myös Suomi pääsi esiin perussuomalaisten kansanedustajan Vilhelm Junnilan hankittua kansainvälistä huomiota ehdotettuaan Norjan Nobel-komitealle Donald Trumpin rinnalle Benjamin Netanjahua ensi vuoden rauhanpalkinnon saajaksi.
Perusteluna hän totesi Netanjahun onnistuneesti toteuttaneen Trumpin käynnistämää rauhanprosessia Lähi-idässä.
Netanjahun tiedetään olevan tietoinen tuosta ehdotuksesta, mutta hänen mielessään taitaa näinä aikoina kuitenkin olla useita ajankohtaisempia asioita. Niistä päällimmäisenä on uhka hallituksen kaatumisesta, mikä ratkennee myöhemmin tällä viikolla, kun parlamentin odotetaan käsittelevän ensi vuoden valtionbudjettia.
Murheita aiheuttaa myös Netanjahua odottava oikeudenkäynti, missä häntä syytetään korruptiosta ja lahjusten vastaanottamisesta. Tässä Netanjahu sai hieman hengähdystaukoa, kun hänen lakimiehensä onnistuivat lykkäämään käsittelyn alkamista joulukuulta kahdella kuukaudella eteenpäin.
Muuten Netanjahu ratsastaa arabi- ja muslimimaailmasta löytyneiden rauhankumppaneiden kanssa syntyneen yhteistyön ja siitä kasvaneen kannatuksen harjalla. Siksi hänellä ei poliittisesti ole mitään opposition vaatimia uusia vaaleja vastaan.
Mutta maan virustilanne on kolmannen aallon kynnyksellä edelleen vakava, mistä myös kansantalous on kovasti kärsinyt. Tosin, poliitikoita on syytetty puuttumisesta viruksen torjuntatoimiin ja Netanjahua itseään on moitittu poliittisesta taktikoinnista torjuntatyön kustannuksella.
Työttömyys on Israelissa edelleen korkea, lähes miljoonassa ja valtion rahakirstun pohja on jo pitkään ollut näkyvissä, kun verotulot ovat kuivuneet ja turismi on täysin pysähtynyt. Israel on kansainvälisillä rahamarkkinoilla kuitenkin säilyttänyt luottokelpoisuutensa, mikä nykytilanteessa on toiminut pelastajana.
Myös huonontunut koronatilanne naapureissa ahdistelee Israelia. Nimittäin, tartuntatilanne on Jordanjoen länsirannalla asuvilla palestiinalaisalueilla hyvin vakava ja viruksen pelätään leviävän sieltä niiden tuhansien työntekijöiden mukana, jotka päivittäin käyvät töissä Israelissa.
Vaikka rajanylityspaikoilla sairastuneet karsitaan, niin taudin kantajat ovat päässeet läpi. Ilman Israelista löytyviä työpaikkoja talousvaikeuksien kanssa kamppailevalla palestiinalaishallinnolla olisi lähes mahdotonta selviytyä nykytilanteesta. Ja myös Israel tarvitsee tätä työvoimaa.
Myös Gazan suunnalla on pandemian leviämisen takia paineita, kun siellä ei kaikille riitä hoitoa. Israel on humanitäärisenä avustuksena toimittanut alueelle suoja- ja hoitotarvikkeita, mutta aluetta hallitsevalta Hamas-järjestöltä ovat varat palkkojen maksamiseen loppumassa.
Siinä tilanteessa Hamasin tiedetään jo tutuksi tulleen taktiikkansa mukaisesti kiristävän itselleen lisää avustuksia sekä uhkaavan Israelia raketti-iskuilla.
Kun ulkoa tulevat avustukset on ohjattu muualle kuin asukkaiden hyvinvointiin, niin ihmiset ovat uskaltautuneet Gazan kaduille osoittamaan mieltä. Israelin armeija paljasti jokin aika sitten raja-alueella poikkeuksellisen syvälle maahan kaivetun kattavan tunneliverkoston, mihin arvioiden mukaan oli uponnut useita miljoonia dollareita.
Palestiinalaiset ovat muutenkin Israelin huolen aiheina, kun heidän suhtautumistaan rauhankumppanimaista Arabiemiraateista ja Bahrainista saapuviin matkailijoihin ei vielä ole täysin tiedossa.
Mm viime perjantaina Temppelinvuorella vierailleen bahrainilaisryhmän kerrotaan salanneen palestiinalaisilta kansallisuutensa. Ryhmää johti hallitsijasuvun edustaja, joka lehtitietojen mukaan muistutti, ettei vuorella oleva al-Aqsan pyhä moskeija kuulu pelkästään palestiinalaisille, vaan koko muslimimaailmalle.
Jerusalemiin ja Temppelinvuorelle lisääntyvään pyhiinvaellukseen liittyy vielä useita selvittämättömiä kysymyksiä, sillä Israel vastaa koko alueen turvallisuudesta mutta sitä hallinnoi naapuri Jordania ja sen valtuuttama Waqf, eli islamilainen säätiö. Temppelivuorihan on muslimimaailman kolmanneksi pyhin paikka.
Kun tuoreet rauhankumppanit näyttäytyvät palestiinalaishallinnolle Israelin liittolaisina, niin siitä on syntynyt jännitteitä, jotka pahimmillaan voivat Temppelinvuorella purkautua järjestyshäiriönä tai muuna provokaationa.
Sen lisäksi palestiinalaiset aistivat Jordanian voivan Israelin ja Saudi Arabian suhteiden kehittyessä joutua luopumaan tuon pyhän vuoren hallinnoinnista. Hallitseehan Saudi Arabia omalla maaperällään sijaitsevia islamin kahta pyhintä paikkaa eli Mekkaa ja Medinaa, joten Temppelinvuoren hallinta voisi toimia palkkiona rauhansopimukselle Israelin kanssa.
Jordania, joka vuodesta 1924 lähtien on hallinnoinut Temppelinvuorta ja sen moskeijoita, on jo varoittanut vallitsevan tilanteen muuttamisesta.
Mutta tässä kiistassa on tahtonut unohtua, että Temppelinvuori on pyhä myös juutalaisuudessa ja että paikka on saanut nimensä siellä sijainneesta kahdesta juutalaisesta temppelistä.
Ja lopuksi: Koronaviruksen aiheuttaman poikkeuksellisten olosuhteiden seurauksena palestiinalaishallinto aikoo rajoittaa tämän vuotista perinteistä joulunviettoa Jerusalemin eteläpuolella sijaitsevassa Kristuksen syntymäkaupungissa Bethlehemissä.
Se on kova isku Bethlehemin kaupungille, minne joulu on yleensä houkutellut kymmeniä tuhansia matkailijoita eri puolilta maapalloa tuoden kaupungille merkittävän taloudellisen piristysruiskeen.
Matkailu on kuitenkin nyt lamaantunut Israelin suljettua koronan vuoksi kansainvälisen lentokenttänsä ja viruksen riehuessa Länsirannalla myös Jordania on omalla puolellaan pitänyt rajanylityspaikat suljettuina.
Samalla kun Israelissa suunnitellaan maan kristitylle väestönosalle joulutapahtumia, Bethlehemin palestiinalaishallinto on ilmoittanut päättävänsä kaupungin joulunvieton lopullisesta muodosta lähipäivinä.
Tässä tämänkertainen Israel-uutisviikko.
RONY SMOLAR