Rony Smolar – Israel-uutisviikko 3.2.2020

Rony Smolarin Israel-uutisviikko Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin klo 8:45. Uutisraportti uusitaan maanantaina klo 15:15 ja 21:10.

Tapahtumarikkaat uutisviikot Israelissa sen kuin jatkuvat ja käsillä on nyt jopa historialliseksi ennustettu tapahtumaketju, mikä käynnistyi presidentti Donald Trumpin jännityksellä odotetun Lähi-idän rauhansuunnitelman julkistamisesta.

Tapahtumat alkoivat viikko sitten Washingtonista, minne pääministeri Benjamin Netanjahu ja oppositiojohtaja Benny Gantz olivat presidentti Trumpin kutsusta eri aikoina saapuneet.

Gantzille vierailu Valkoisessa talossa oli ensimmäinen, mikä näkyi niin hänen elekielestään kuin hänen käyttämästään kankeasta englannin kielestä.

Miehet vierailivat Trumpin luona peräkkäin, ja siinä missä englantia amerikkalaisittain puhuva Netanjahu näytti olevan talossa kuin kotonaan ja Trumpin rinnalla sujuvasti viljeli poliittisia ylisanojaan, Gantz aristeli ja tapaili hepreanpainotteista englantiaan.

Trump avasi vierailleen neljän vuoden jaksolle suunnitelmansa aikataulun ja sitoutti heidät kuuden viikon kuluessa aloittamaan siihen liittyvät valmistelut. Israelissa oltiin kuitenkin kiusaantuneita suunnitelman ajoituksesta, sillä se osuu Israelin maaliskuisten vaalien alle eikä maassa ole vielä toimivaa hallitusta. Sen lisäksi Netanjahun arveltiin vaaleissa saavan tilanteesta poliittisen etulyöntiaseman.

Oppositiojohtaja Gantzin palattua Israeliin Netanjahu jäi vielä Washingtoniin miettimään siirtojaan ja rauhansuunnitelman toteuttamista seisoakseen sitten Trumpin rinnalla, kun se heti seuraavana päivänä koitti.

Trump halusi pitää Netanjahu tiiviisti suunnitelmassa mukana ja siksi tämä Washingtonista käsin ilmoitti Israelin oikeuskanslerille vetävänsä pois syytesuojapyyntönsä, mitä parlamentin komitean oli määrä viime viikolla käsitellä. Netanjahun päätöksen takana oli hänen vastustajiensa enemmistö komiteassa, joten syytesuojaa ei hänelle olisi kuitenkaan myönnetty.

Netanjahu vakuutti päätöksensä kuitenkin olevan seurausta amerikkalaisesta avauksesta, mikä voisi johtaa historialliseen rauhaan palestiinalaisten ja arabimaailman kanssa.

”En halua antautua vastustajieni poliittiseen peliin, vaan mieluummin kohtaan israelilaiset äänestäjät vaaleissa”, totesi Netanjahu, joka välittömästi sai oikeudelta haasteet kolmeen korruptioon liittyvään rikokseen.

Oikeudenkäynti tuskin alkaa ennen vaaleja, mutta haasteen saaneena hänen mahdollisuutensa voittaa vaalit ja muodostaa uusi hallitus heikkenevät. Oppositio ottaa vaalikampanjassaan tietysti tästä kaiken irti ja on jo julistanut, ettei oikeudessa istuvaa pääministeriä pidetä oikeana henkilönä johtamaan maata.

Tämä oli se asetelma, missä maailma, israelilaiset ja palestiinalaiset viime tiistai-iltana vastaanottivat Trumpin markkinoiman vuosisadan rauhansuunnitelman. Vaikka se lähinnä käsitteli kahden kansan, siis israelilaisten ja palestiinalaisten keskinäisiä suhteita ja tulevaisuutta, niin sillä uskotaan olevan suuri vaikutus Lähi-idän valtioiden keskinäisiin suhteisiin.

Alueen arabimaista amerikkalaissuunnitelmaa olivat etukäteen varauksellisesti asettuneet kannattamaan naapurimaa Egypti sekä Persianlahden maista Saudi Arabia, Arabiemiirikunnat, Bahrain ja Oman. Huomiota herätti kuitenkin Israelin itäisen naapurin Jordanian kielteinen asenne. Sen on arveltu johtuvan maan herkästä sisäisestä tilanteesta, missä enemmistö väestöstä koostuu palestiinalaisista, joiden halutaan pysyvän rauhallisina sekä kuninkaalle uskollisina alamaisina.

Kansainvälinen tuki suunnitelmalle on muuten ollut melko laimea, mutta merkille on pantu Ranskan Emmanuel Macronin sekä Englannin Boris Johnsonin varovaiset kannustukset.

Presidentti Trumpin vuosisadan ”diiliksi” mainostaman 181-sivuisen suunnitelman keskiössä ovat aluejärjestelyt, jotka lupaavat palestiinalaisille alueen, jolle perustaa oma valtio ja israelilaisille kylliksi alueita, joista käsin maa kykenee vihamielisessä ympäristössä puolustautumaan.

Kuten on nähty, niin Netanjahun perättäiset hallitukset ovat politiikassaan vuosikymmen ajan epävirallisesti ajaneet yhden valtion ratkaisua suhteessa palestiinalaisiin. Sen lisäksi Trumpin hallinnon Israel-myönteisyys ehti suistaa palestiinalaiset vähäiseen sivuosaan eikä neuvotteluyhteys osapuolten välille palautunut.

Valkoisessa talossa Netanjahu joutui Trumpin vierellä kuitenkin nyt hyväksymään kahden valtion ratkaisun, mikä toteutuakseen vaatii kipeitä alueluovutuksia ja aluevaihtoja, joita Israelin oikeiston, jopa Netanjahun oman puolueen, tiedetään vastustavan.

Lisäksi Jerusalem, Israelin yhdistyneenä pääkaupunkina, on suunnitelmassa saamassa kylkeensä palestiinalaisten pääkaupungin, minkä Israelin on vaikea niellä. Merkittävänä pidetään kuitenkin sitä, että suunnitelma tunnusti juutalaiset siirtokunnat Länsirannalla. Se todennäköisesti voisi laimentaa Netanjahun tarvetta liittää alueita Jordanjoen laaksosta ja Kuolleenmeren pohjoisosista Israeliin.

Netanjahulle ja Washingtonissa myös vierailleelle opposition Gantzille Trump oli tehnyt selväksi, ettei Israelin tulisi maaliskuun vaaleja ennen tehdä yksipuolisia ratkaisuja, jotka voisivat vaarantaa rauhansuunnitelman.

Näillä amerikkalaisten suunnitelmin ja vaatimuksin Netanjahu palasi loppuviikolla Israeliin, missä häntä odotti tiukat poliittiset väännöt. Mutta paluumatkallaan Washingtonista Netanjahu poikkesi yllättäen Moskovassa, missä hän ilmoituksensa mukaan halusi informoida Trumpin suunnitelmasta presidentti Putinia.

Näin varmaankin tapahtui mutta varsinaisena syynä kotimatkan muutokseen pidetään Netanjahun tarvetta vaimentaa rauhansuunnitelmaa vastustavien äänet ja palata kotiin mukanaan huumerikoksesta pitkän tuomion Venäjällä saaneen reppumatkailijan, nuoren israelilaisnaisen, jonka presidentti Putin oli ystävälleen Netanjahulle luvannut armahtaa.

Netanjahun valtiomiestaito israelilaisten, jopa hänen vastustajiensa silmissä korostui, kun hänet viikon sisällä toistamiseen nähtiin Putinin rinnalla, ensin Jerusalemissa ja sitten Kremlissä. Lisäksi hän oli ratkaisevasti vaikuttanut Putinin myöntämään armahdukseen.

Tämä asetelma jättää Netanjahun poliittisen kilpailijan Benny Gantzin ylle pitkän varjon ja siitä on etua, kun vaalitaisto lähipäivinä käynnistyy.

Vaikka mediahuomio oli viime viikolla lähinnä keskittynyt Netanjahuun ja politikointi saanut muutamaksi päiväksi väistyä sivuun, niin huomio Israelissa oli kuitenkin naapureissa palestiinalaisissa. Rauhansuunnitelman Israelille puolueellisena hylännyt palestiinalaisjohto on pitänyt jatkuvaa hätäkokousta, mistä lähes päivittäin on kuulunut vain kielteisiä ja rauhansuunnitelmaa tuomitsevia lausuntoja.

Samanaikaisesti palestiinalaiset ovat osoittaneet mieltään, polttaneet Trumpia ja Netanjahua esittäviä kuvia ja ottaneet yhteen israelilaisten rajasotilaiden kanssa. Palestiinalaisten on kuultu uhanneen Israelia jopa kolmannella kansannousulla intifadalla. Kaksi aiempaa ja molemmin puolin hyvin veriset olivat vuonna 1987 alkanut ja viisi vuotta kestänyt sekä vuonna 2000 käyty kansannousu.

Pettynyt palestiinalaisjohto on nyt ilmoittanut, ettei suunnitelmaa tulla missään nimessä hyväksymään, ellei se pidä sisällään Israelin vetäytymistä kuuden päivän sotaa edeltäneille rajoille, Jerusalemin itäosan hyväksymistä tulevan palestiinalaisvaltion pääkaupungiksi ja palestiinalaispakolaisille sallitun paluumuuton.

Palestiinalaislähteiden mukaan kiukkuisena viime aikoina esiintynyt presidentti Mahmud Abbas lähetti Netanjahulle henkilökohtaisen viestin, missä hän uhkasi peruuttaa edeltäjänsä Jasser Arafatin 1990-luvulla tekemän rauhaan tähdänneen nk. Oslon sopimuksen.

Tiukka asenne välittyi myös Länsirannalla kahden miljoonan palestiinalaisen ympäröimien juutalaisasukkaiden Netanjahulle Washingtoniin lähettämästä viestistä, missä he jyrkästi vastustavat palestiinalaisvaltion tuloa naapuriksi.

Viikonvaihteen jälkeen Israelissa on alettu pohtia Netanjahun ja Israelin tässä amerikkalaisdiilissä maksuun tulevaa hintaa, kun vastoin yleistä mielipidettä Netanjahu hyväksyi suunnitelman, missä palestiinalaiset saisivat pääkaupungin itäisessä Jerusalemissa. Sen lisäksi Netanjahu, äärioikeiston harmiksi, hyväksyi juutalaisiin siirtokuntiin neljän vuoden laajentumiskiellon ja mitä merkittävintä, Netanjahu on Israelin johtajista ensimmäinen, joka on valmis luopumaan ja hyväksymään aluevaihtoja palestiinalaisten kanssa.

Nämä ovat jo ehtineet hämmentää muutenkin maan kuumaa poliittista ilmapiiriä. Mutta todennäköisesti viikkoja, ehkä kuukausia, elävän suunnitelman ensiaskeleet ovat vain arvailtavissa. Lähes varmana pidetään vain presidentti Trumpille tästä tarjolla olevaa Nobelin rauhanpalkintoa.

Huomion oltua paljolti Israelin ulkopuolella Gazasta on viime viikkoina lähes päivittäin lennätetty ilmapalloja kuljettavia räjähteitä Israelin puolelle. Niitä on tuulten mukana kulkeutunut jopa 70 km päähän Gazan rajalta. Räjähteet on lasten houkuttelemiseksi jopa piilotettu värikkäisiin kumi- ja jalkapalloihin, joihin koskeminen aiheuttaisi räjähdyksen. Tätä on jatkunut lähes kaksi viikkoa, mutta vahingoilta on onneksi säästytty.

Mitään syytä ei tähän uudelleen käynnistyneeseen Israelin vastaiseen toimintaan ole ollut; päinvastoin, Israel salli vastikään mm Qatarin toimittaman raha-avun perille kuljetuksen. Lisäksi Israel avasi Gazan rajan myös uusien linja-autojen, kalastusveneiden sekä autonrenkaiden toimituksille. Vastaavasti Israel on ilmaissut halunsa avata markkinansa Gazassa kasvatetuille mansikoille ja vihanneksille.

Mutta tässä kiristyneessä tilanteessa, kun myös raketteja on ammuttu, Israel on tehnyt vastaiskuja Hamasin kohteisiin Gazassa ja Egyptiä ja YK:n välittäjää on taas tarvittu tilanteen rauhoittamiseksi.

Tilanteesta kärsivät erityisesti Gazan viattomat asukkaat, jotka eivät kuitenkaan uskalla moittia johtajiaan. Nuorison tuntema epätoivo ja toimettomuus näkyvät erityisesti alueen huumeongelmien lisääntymisenä.

Noin kahden miljoonan asukkaan Gazassa kerrotaan olevan 150.000 huumeriippuvaista eikä alueella ole hoito- ja kuntoutumispaikkoja. Gazassa toimivat eri avustusjärjestöt ovat ilmaisseet huolensa tilanteen hallitsemattomuudesta, sillä aluetta hallitseva radikaali islamilainen Hamas-järjestö pitää huumekäyttäjiä vääräuskoisina, joita yhteiskunnan tulisi kaihtaa.

Kun Hamas ei ongelmaan muita syitä löydä, niin se syyttää siitä Israelia ja Länsirannalla toimivaa palestiinalaista kilpailijaansa, ts. palestiinalaisjohtoa. Kuitenkin päihteet kulkeutuvat lähinnä Egyptistä, mistä Hamasin ummistaessa silmänsä kulkeutuu paljon muutakin salakuljetettavaa.

Ja lopuksi: Egyptin puolelta välittyy Israeliin myös hyviä uutisia. Nimittäin, Yhdysvallat on lupautunut kustantamaan siellä olevan maailman vanhimpiin kuuluvan juutalaisen hautausmaan entisöinnin. Bassatine-niminen hautausmaa sijaitsee Kairossa, Egyptin pääkaupungissa, ja on peräisin yhdeksänneltä vuosisadalta. Sinne on haudattu mm. Egyptin juutalaisia merkkihenkilöitä sekä tunnettuja rabbeja.

Amerikkalainen säätiö on Yhdysvaltojen ja Egyptin välisen sopimuksen mukaisesti 2000-luvun alusta lähtien rahoittanut kunnostus- ja entisöintitöitä maan eri kulttuurikohteissa.

Yhdysvaltojen ja Egyptin suhteet lämpenivät ratkaisevasti 1970-luvun lopulla, kun silloinen presidentti Jimmy Carter aikaansai rauhansopimuksen Egyptin ja Israelin välille. Tuon rauhansopimuksen myötä Egypti irtautui Neuvostoliiton vaikutuspiiristä ja on siitä lähtien voinut nauttia amerikkalaisesta aseistuksesta, viljatoimituksista sekä avokätisestä talousavusta.

Tässä tämänkertainen Israel-uutisviikko.

Rony Smolar