Rony Smolar – Israel-uutisviikko 29.7.2019

Rony Smolarin Israel-uutisviikko Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin klo 8:45. Uutisraportti uusitaan maanantaina klo 15:15 ja 21:10.

Myös tämän viikon raportissani jätän käsittelemättä Israelin lähestyviin vaaleihin liittyvää, sillä niihin on vielä aikaa, minkä lisäksi sisäpoliittiset käänteet ovat siellä niin äkkinäisiä ja toisiinsa ketjuuntuneita, että haluan toistaiseksi säästää teitä ja palaan noihin aiheisiin lähempänä vaaleja sitten, kun tuo poliittinen kuva siellä on selkeytynyt.

Muuta kerrottavaa on riittämiin eivätkä arkeologisten kaivausten päivänvaloon tuomat uutiset näytä loppuvan. Todennäköisesti myös Israelin oma lehdistö hakee vaihtelua kuumaan poliittiseen kesään uutisoimalla yhä uusista arkeologisista löydöistä.

Siksi en voi olla kertomatta viimeisimmästä löydöstä, joka liittyy Raamatusta tuntemaamme kertomukseen Daavidista ja Goljatista. Nimittäin Gazan kaistan pohjoispuolella on rannikon tuntumassa Ashkelonin kaupungin lähellä jo vuosia kaivettu päivänvaloon merkittäviä arkeologiasia löytöjä, jotka ovat peräisin lähes 3000 vuoden takaa.

Nyt ovat arkeologit tehneet jopa vanhempia ja merkittävämpiä löytöjä paikalta, missä filistealaisten muinainen hallintokaupunki Gat oli sijainnut. Nämä löydöt viittaavat muutama vuosisata vanhempaan aikaan ja paljastaneet kaupungissa kukoistaneen arkkitehtuurin sekä siellä olleita tavallista suurempia rakennuksia.

Arkeologit ovat nyt yllättyneet uusista löydöistä, vaikka filistealaisen Goljatin kotikaupunkina tunnettua Gatia on kaivettu jo pitkään.

Uusista löydöistä, kuten rakentamiseen käytetyistä suurista kivipaaseista voisi päätellä, niin kaupunkia oli ollut rakentamassa pitkäkasvuisia vahvoja miehiä, joiden muodostamasta kansasta Raamatussa on kuvaus, ja mikä selkeästi viittaa Goljatiin, tuohon tuttuun jättiläiseen.

Koska mitään luurankoja tai ihmisen luita ei paikalta ole löytynyt todistamaan jättikokoisten olemassaolosta, niin arkeologit ovat varovasti päätelleet kaupungin ja sen rakennusten olleen poikkeuksellisen suuria ja vaikuttavia, minkä lisäksi filistealaisten kulttuuri sekä sotilaallinen voima olivat tuolloin alueella hyvin hallitsevia, joten heitä edustanut Goljat päätyi legendana tunnetussa kaksintaistelussa Juudan tulevan kuninkaan, nuoren Daavidin vastustajaksi ja surmaamaksi.

Tuo Gazan kaista on edelleen pysynyt israelilaisten ja palestiinalaisten yhteenottojen näyttämönä, kun Gazan asukkaita, myös lapsia on perjantaisin kerääntynyt rajan tuntumaan ”Suureksi marssiksi kohti Palestiinaa” kuvattuun tapahtumaan, joka lähes aina on johtanut väkivaltaisuuksiin ja uhreihin.

Uhrien välttämiseksi rajaa valvovat israelilaissotilaat ovat saaneet määräyksen pidätellä aseenkäyttöä ja tarkkampujien on pyrittävä käyttämään kumiluoteja ja tähtäämään rajanylitystä yrittävien tai sotilaita kohden hyökkäävien nilkkoihin eikä kehoon.
Yhteenotoissa rajalla on parin vuoden aikana kuollut lähes 200 palestiinalaista ja yli 20.000 on loukkaantunut joko ampumisesta tai hengitettyään kyynelkaasua.

Israelin armeijan edustaja myöntää erityisesti eturintamaan määrättyjen lasten paikallaolon aiheuttavan päänvaivaa sotilaille. Koulujen kesätauon seurauksena lapsia on todella nyt paljon ja heitä käytetään mm. rajan läheisyyteen tuotujen autonrenkaiden sytyttämisessä, sillä tiedossa on, etteivät sotilaat heitä kohti ammu.

Palavien autonrenkaiden synnyttävän sankan savun turvin teini-ikäiset ja vähän vanhemmat lähestyvät sitten rajaa ja heittävät kranaatteja ja polttopulloja tai ampuvat lingoilla kohti sotilaita. Jotkut yrittävät myös rajan yli Israelin puolelle.

Viime viikolla eräs kameran eteen uskaltautunut gazalainen lehtimies kertoo nähneensä miten aluetta hallitsevan Hamasin aktivistit käyvät perheiden luona pienen raha-avun tai ruokapaketin avulla houkuttelemassa lapsia ja myös vanhuksia rajalle osoittamaan mieltä. Hamas jopa järjestää rajalle bussikuljetuksia.

Lehtimies kertoi myös nähneensä, miten mukavissa tuoleissa istuen Hamasin johto, etäältä seuraa raja-alueella siviilien toivotonta taistelua ja nuorison uhraamista.

Rohkeita lehtimiehiä löytyy myös muualla, sillä pieni ryhmä eri arabimedioiden edustajia kävi viime viikolla tutustumassa juutalaisvaltioon. Israelin ulkoministeriön vieraina olleet lehtimiehet esiintyivät kotimaissaan pelättävien vastalauseiden vuoksi hyvin matalalla profiililla, mutta tiedossa oli, että heidän joukossaan tiedetään olleen ainakin saudiarabialainen ja irakilainen lehtimies.

He tutustuivat mm. kansanmurhan holokaustin museoon, parlamenttiin Knessetiin sekä Jerusalemin vanhaan kaupunkiin ja siellä oleviin pyhiin paikkoihin. Heille järjestyi tapaamiset myös pääministeri Netanjahun sekä ulkoministeri Katzin kanssa.

Vierailu paljastui pian Jerusalemin palestiinalaisille, kun näyttävästi arabiasuun pukeutunut saudilehtimies kävi tutustumassa vanhan kaupungin basaareihin sekä vieraillessaan muslimien pyhällä Temppelivuorella. Hän sai vastaansa palestiinalaisten silmittömän vihan. Hänen peräänsä kirottiin ja hänen päälleen syljettiin, minkä lisäksi häntä kohti heitettiin tuoleja ja muita esineitä. ”Häpeä, olet petturi, häpäiset tätä pyhää paikkaa, mene mieluummin synagogaan”, kuuluivat palestiinalaisten vihaiset huudot.

Saudi, joka puhuu jonkin verran hepreaa ja on julistautunut pääministeri Netanjahun ihailijaksi, totesi lopuksi myös muiden vieraiden puolesta, että kokemus Israelista oli ollut hyvin myönteinen ja että se oli kuin käynti ihmemaassa.

Kotiin palattuaan ainakin saudi sai ristiriitaisen vastaanoton. Toisaalta siellä moitittiin Jerusalemin palestiinalaisten vihamielistä käyttäytymistä ja muistutettiin palestiinalaisille vuosikymmenien aikana annetusta suuresta talousavusta.

Vierailulla Israel pyrki lähentymään ystävällismielisiä arabimaita, joiden kanssa sillä ei vielä ole diplomaattisuhteita. Isännät lupasivat myös uusien ryhmien saapuvan lähitulevaisuudessa vierailulle.

Israeliin on ensi kuussa odotettavissa etukäteen ristiriitaa aiheuttanut toinen vierailu, kun ensimmäisenä musliminaisena Yhdysvaltain kongressiin noussut ja demokraattipuoluetta edustava Rashida Tlaib saapuu Israeliin ja palestiinalaishallinnon alueelle.

Palestiinalaistaustaisen kongressiedustajan matka on lähinnä sukulointia, sillä hänen juurensa on Jordanjoen länsirannalla sijaitsevassa kylässä, missä hänen äitinsä ja isoäitinsä sekä joukko muita sukulaisia asuu. Palestiinalaiset toivovat vierailun osoittautuvan itselleen poliittiseksi tueksi, kun taas Israelin puolelta on odotettavissa vain kohteliaisuutta liittolaismaan edustajalle.

Israelissa ehdittiin välillä jo pohtia kärkevästi juutalaisvaltiota arvostelleen ja taloudellista boikottia ajaneen edustaja Tlaibin tulon estämistä, mutta siitä uskottiin seuraavan ongelmia Yhdysvaltojen kanssa.

Palestiinalaisten hallintokaupungin Ramallahin ja Jerusalemin läheisyydessä sijaitseva Beit Ur al-Fauqan kylä aikoo antaa amerikkalaisvieraalleen sankarin vastaanoton. ”Olemme täällä kaikki hyvin ylpeitä hänestä ja uskon koko kylän tulevan häntä vastaan”, totesi amerikkalaisvieraan eno.

Vierailua valmistellaan suurella innolla ja Jerusalemiin johtavalta läntiseltä valtatieltä näkyvän palestiinalaiskylän ulkopuolella on jo suurikokoisia kuvia amerikkalaisvieraasta.

Kongressiedustaja Tlaib tuo mukanaan pienen joukon avustajiaan ja yhdessä he liikkuvat Israelin alueen kautta. Kun odotettavissa on palestiinalaisten mielenilmaisuja, niin välikohtausten välttämiseksi Israelin viranomaisilta edellytetään diplomaattista herkkyyttä mutta myös lisättyjä turvatoimia. Vierailu, jonka kestosta ei vielä ole tietoa, tulee olemaan Israelille melkoista tasapainoilua.

Israel tarvitsee tasapainoilua ja diplomaattista pelisilmää myös suhteessaan Kiinaan, jonka kanssa sille on runsaassa vuosikymmenessä kehittynyt yhä tiiviimmät kauppayhteydet.

Mutta ongelmaksi on tullut Kiinan lähes hillitön halu sijoittaa Israelin strategisesti tärkeisiin kohteisiin, kuten teknologiayrityksiin, satamiin, infrastruktuuriin, voimaloihin sekä elintarviketeollisuuteen maksamalla niistä huomattavaa ylihintaa. Viime vuosina näiden sijoitusten arvoksi on laskettu yli 15 miljardia dollaria ja uusia tarjouksia on ilmoitettu olevan 10 miljardin edestä odottamassa.

Turvallisuuttansa tarkoin varjelevalle Israelille tästä on tullut iso päänsärky ja maan eri turvallisuuselimet on nyt pantu pohtimaan ratkaisua, joka tyydyttäisi Israelin omia etuja ja myös kauppakumppani Kiinaa mutta erityisesti suuresti huolestunutta liittolaismaata Yhdysvaltoja.

Huolta aiheuttaa joidenkin Israelissa toimivien kiinalaisyhtiöiden yhteydet mm Iraniin, minkä lisäksi diplomatian puolella Kiinalla on ollut tapana YK:ssa äänestää Israelia vastaan. Ratkaisua vailla on myös se, että Haifaa huoltosatamana pitävä Yhdysvaltain Välimerellä purjehtiva 6. laivasto vieroksuu turvallisuussyistä siellä satamatoimintaa nykyisin pyörittävää kiinalaisyhtiötä.
Israelin tiedustelu on viime vuosina paljastanut kiinalaisten vakoilutoimia löytämällä erilaisia salakuuntelu- ja ohjelmointilaitteita strategisesti aroista paikoista.

Israel on nyt joutunut kahden suurvallan väliin, sillä peruuttamalla tai rajoittamalla kiinalaisten investointeja siitä koituisi Israelille melkoinen lasku ja pitkä oikeustaistelu, ja toisaalla Israel on vaarassa menettää hyvin tärkeän strategisen kumppanuutensa Yhdysvaltojen kanssa.

Tutustuttuaan joidenkin läntisten maiden, kuten Iso-Britannian, Saksan, Ranskan ja Kanadan kokemuksiin samasta ongelmasta Israelin turvallisuuskomitea on nyttemmin laatinut hallitukselle joukon suosituksia, jotka eivät keskity vain Kiinaan, vaan yleisellä tasolla käsittelevät suhtautumista ulkolaisten yrityskauppoihin Israelissa.

Mutta hallitus ei toistaiseksi ole löytänyt ratkaisua, miten ylläpitää vapaata markkinataloutta ja houkutella maahan investointeja ja samalla taata kansallinen turvallisuus. Asia näyttääkin jäävän vaalien jälkeiselle uudelle hallitukselle.

Ja lopuksi: Israelissa käyneet ovat omakohtaisesti hyvinkin voineet kokea Ben Gurionin kansainvälisellä lentokentällä vallitsevat turvatoimet ja tarkastukset. Jokaisella ovella ja käytävällä on vartijat ja kamerat ja asiattomien liikkuminen päätyy paikan päällä pienimuotoiseen kuulusteluun.

Mutta ei tarvitse olla ihan aasi ymmärtääkseen nuo turvallisuuden eteen tehdyt rajoitukset. Kuluneella viikolla lentoaseman turvatoimet pettivät kuitenkin naurettavan helposti, kun yövuorossa ollut henkilökunta ei tahtonut uskoa silmiään. Nimittäin, lentoaseman käytävillä ja lähtöaulassa liikkui jostain irti päässyt muuli, siis nelijalkainen suurehko eläin.

Vakavasta turvallisuusrikkeestä huolimatta tuo uskomaton näky nauratti suuresti paikallaolleita, jotka kilvan kuvasivat ilman matkustusasiakirjoja liikkunutta vierasta.

Paikalle hälytettiin pian maatalousministeriön edustajia, jota ruokkivat ja juottivat rauhallisena pysyneen muulin, minkä jälkeen selvisi sen yöllinen vaellus. Muuli oli karannut lähettyvillä sijainneesta aitauksesta, ylittänyt liikennöidyn tien ja kenenkään huomaamatta kävellyt avoimesta ovesta asemarakennukseen.

Tästä todennäköisesti seuraa, että Ben Gurionilla kaksijalkaiset joutuvat jatkossa varautumaan tehostettuihin turvatoimiin!

Ja aivan lopuksi: Myös Suomi pääsi tai oikeammin joutui viime viikolla Israelissa uutisotsikoihin, ei niinkään myönteisessä mielessä, kun kerrottiin Israelin Helsingissä sijaitsevan suurlähetystön toistuvasti joutuneen Israelin ja juutalaisvastaisen ilkivallan kohteeksi.

Kirjoituksissa kävi ilmi, etteivät Suomen viranomaiset toistuvista avunpyynnöistä huolimatta ole kyenneet estämään tätä ilmiötä, mikä lehdissä kerrottiin olevan jatkoa mm viime itsenäisyyspäivänä Helsingin kaduilla hakaristilippujen tahdissa marssineelle mielenilmaisulle.

Tässä tämänkertainen Israel-uutisviikko.

Rony Smolar