Rony Smolar – Israel-uutisviikko 27.6.2022
Rony Smolarin Israel-uutisviikko Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin klo 8:45. Uutisraportti uusitaan maanantaina klo 15:45 ja 21:00.
Ellei Israelin sisäpoliittinen tilanne olisi niin huolestuttavan pirstoutunut ja maan voimavaroja kuluttava, niin voisi hyvinkin todeta, ettei Israelin arki todellakaan ole pitkästyttävä. Nimittäin kauan kytenyt hallituskriisi vei viime viikolla kahdeksan puolueen hallituksen niin ahtaalle, että pääministeri Naftali Bennettin oli ilmoitettava israelilaisille hallituksen työskentelyn muuttuneen mahdottomaksi ja siksi parlamentti esitettäisiin hajotettavaksi.
Ilmoitus ei lopulta tullut yllätyksenä, sillä vaikeiden hallitusneuvottelujen jälkeen vuosi sitten syntyneelle hallitukselle ei alun alkaenkaan ennustettu pitkää ikää. Aatteellisesti hyvin erilaisten puolueiden sovittaminen yhteiseen hallitukseen onnistui vain siksi, että pitkään hallinneesta Benjamin Netanjahusta haluttiin eroon.
Pääministeri Bennettin harmiksi useat ministerit ja heidän mukanaan myös puolueet olivat viime viikkoina uhanneet jättää hallituksen, joka nojasi vain yhden paikan enemmistöön parlamentissa eikä hallitus siten enää kyennyt toteuttamaan yhteisesti sovittua ohjelmaa. Bennett myönsikin tehtäväkseen tulleen lähinnä poliittisten palojen sammuttaminen sieltä täältä.
Maan poliittisen koko kuvan käytyä viikko sitten ilmi israelilaiset osasivat odottaa jotain dramaattista tapahtuvaksi, kun pääministeri Bennettin ja vaihtuvana pääministerinä toimineen ulkoministeri Jair Lapidin kerrottiin antavan televisiossa tärkeän ilmoituksen.
Alistuneen tuntuinen Bennett ilmoitti, ettei hallituksella ollut enää edellytyksiä jatkaa ja että hän aikoisi luovuttaa jatkossa toimitusministeriönä toimivan hallituksen vetovastuun Yair Lapidille.
– Yritimme loppuun saakka pitää hallitus koossa, mutta en voinut enää hyväksyä hallituksen toistuvaa nöyryyttämistä parlamentissa. Siksi päädyin hallituksen hajottamiseen. Päätös oli vaikea, mutta se oli Israelin kannalta oikein. Tein parhaani, sanoi Bennett vierellään ulkoministeri Lapid.
Päätös tietää nyt uusia vaaleja, viidensiä runsaan kolmen vuoden sisällä, mikä tieto seuraavan päivän lehdistössä purkautui turhautuneisuutena, kun poliitikkojen omien etujen todettiin ohittaneen maan edut. Lehdistössä todettiin myös hallituksessa vaaka´asemassa olleiden arabipuolueiden miellyttämisen syöneen Bennettin poliittista uskottavuutta. Jotkut lehdet kuitenkin pohtivat syvällisemmin Israelin poliittisen järjestelmän toimivuutta, kun hallituskriisi kovin helposti johtaa ennenaikaisiin vaaleihin sekä kuukausia kestävään kärkevään vaalikampanjaan.
Lehdistö löysi kuitenkin syyn viime vuosien vaalikierteeseen: Se kiteytyi kysymykseen siitä, haluttiinko Benjamin Netanyahu vielä pääministeriksi vaiko ei. Tästä kansa on hyvin jakautunut. Toinen syy löytyy syntyneiden hallitusten koostumuksista, kun useista puolueista kootussa hallituksessa kaikkien toiveita on ollut lähes mahdotonta toteuttaa. Se synnyttää helposti jännitteitä ja lopulta päättyy luottamuspulaan. Israelin hallitukset ovat yleensä syntyneet yhden selvästi suuremman puolueen ympärille ja tavallisesti saanut tuekseen uskontopuolueita tai vasemmiston pienpuolueita. Näin on käynyt oikeiston ja vasemmistokeskustan suurpuolueille. Bennettin hallituksella ei tätä tukea ollut, kun hallitus koostui useasta, toisiaan vastaan kilpailevista pienpuolueista.
Bennettin ilmoitus uusista vaaleista jakoi perinteisen tavan mukaan israelilaisten mielipiteet, kun osa oli innoissaan voidessaan valita maalle uuden hallituksen, kun taas monet muut olivat turhautuneet maan poliittiseen, välillä kaoottiselta näyttäytyvään järjestelmään. Yleisestä mielipiteestä heijastui myös vaaliväsymystä eivätkä uudet vaalit juurikaan tuntuneet innostavan äänestämään.
Tosin perinteisissä uskontopuolueissa pelätään tulevissa vaaleissa tapahtuvan liikehdintää ääri oikealle, missä kaksi tulisieluista kansanedustajaa on kasvattanut suosiotaan ja onnistunut houkuttelemaan puolelleen erityisesti uskonnollisia nuoria äänestäjiä. Jotkut rabbit ovat jo varoitelleet kiihkokansallismielisyyden ennemmin tai myöhemmin johtavan väkivaltaan.
Suosionsa todennäköisesti säilyttävälle Israelin pitkäaikaisimmalle pääministerille ja nykyiselle oppositiojohtajalle Benjamin Netanjahulle hallituksen kaatuminen oli odotettu ilouutinen. Se sai hänet toteamaan Bennettin hallituksen olleen maan kaikkien aikojen kehnoin.
– Kaikki hymyilevät ja iloitsevat nyt tästä päätöksestä ja vaalien jälkeen aion koota maahan laajapohjoisen hallituksen, julisti silminnähden tyytyväinen Netanjahu.
Viimeisimmän mielipidetiedustelun mukaan Netanjahun ryhmittymän kannatus 120-paikkaisessa parlamentissa jää kuitenkin 60:een eli häneltä jää enemmistön tuki saamatta, ellei hän onnistu houkuttelemaan entistä liittolaistaan ja kaatuneen hallituksen oikeusministeriä Gideon Saaria ja hänen johtamaansa pienpuoluetta takaisin.
Parlamenttienemmistön saamiseksi Netanjahun on kerrottu vilkuilleen myös arabipuolueiden suuntaan, vaikka hän niitä Bennettin hallituksessa kärkevästi oli arvostellut.
Kun uudet vaalit todennäköisesti pidetään syksyn juutalaisen pyhäkauden päätyttyä loka-marraskuussa, niin tällä hetkellä näyttää vaalitulos päättyvän tuttuun tasatulokseen, mikä ei toisi Israelin poliittiseen umpikujaan kaivattua ratkaisua.
Mutta vaalituloksen uskotaan ratkaisevan Netanjahun kohtalon, sillä tappio todennäköisesti tietäisi 73-vuotiaalle vetäytymistä politiikasta. Sen lisäksi hän joutuu korruptiosta ja asemansa väärinkäytöstä syytettynä edelleen istumaan oikeussalissa eikä sen sovittaminen mitenkään käy pääministerin tehtävien kanssa yhteen.
Hallituksen kaatumisen myötä nyt sijaispääministerinä istuvan, IT-alan miljonäärin Naftali Bennettin on kerrottu harkitsevan vetäytymistä politiikasta. Israelilaisiin tietolähteisiin viikko sitten nojaamani toteamus, että entisenä eliittijoukkojen sotilaana Bennett toimisi parhaiten juuri paineen alaisena, ei sittenkään osoittanut oikeaksi. Myös Israelin lehdistö totesi hänet poliitikkona olleen kokematon, minkä lisäksi hänen vain neljäksi kansanedustajanpaikan puolueeksi kutistuneelta Yaminalta ei enää löytynyt poliittista painoarvoa.
Ja ehkä silmiinpistävintä Bennettissä oli se, ettei hän virkakautensa aikana suostunut muuttamaan pääministerin virka-asuntoon Jerusalemiin.
Heti viime maanantai-illan uutispommin jälkeen alun alkaen televisiotähtenä julkisuuteen noussut Yair Lapid sai ympärilleen pääministerille kuuluvan tiukan turvallisuussuojan. Samalla kävi selväksi, että juuri hän virkaa tekevänä pääministerinä isännöisi kahden viikon päästä vierailulle saapuvaa Yhdysvaltain presidenttiä Joe Bidenia.
Mitä tuo pääministerivaihdos vaikuttaa Bidenin vierailuun on toistaiseksi jäänyt epäselväksi, mutta Lapid soitti pian amerikkalaiselle virkaveljelleen Antony Blinkenille vakuuttaen, ettei Israelin ulko- ja turvallisuuspolitiikassa tapahtuisi muutosta.
Yhdysvaltain Israelissa oleva suurlähetystö vahvisti Bidenin kahden vuorokauden vierailun toteutuvan suunnitellusti paitsi, että 79-vuotiaan presidentin on kerrottu Israelissa vallitsevasta helteisestä säästä johtuen toivoneen lentokentällä perinteisten vastaanottoseremonioiden lyhentämistä.
Israelista Biden jatkaa Saudi Arabiaan, missä hänen suunnitelmissaan on mm Israelin suhteiden edistäminen Persianlahden sunnivaltioiden kanssa. Matkaa ennen on kantautunut tietoja, joiden mukaan Bidenin hallinnossa uskotaan yhä useamman arabimaan olevan valmis lähentämään suhteitaan juutalaisvaltioon.
Tähtäimessä ovat erityisesti Saudi Arabian ja Israelin suhteet ja siltä varalta Bidenin esikunnan on kerrottu valmistelevan tiekarttaa kohti maiden suhteiden normalisointia. Israel on vuosia toivonut suhteissa läpimurtoa ja jopa salaisia keskusteluja on asiasta käyty, mutta Saudi Arabia on kytkenyt suhteiden etenemisen palestiinalaiskysymyksen ratkaisuun.
Iranin vastaisessa rintamassa Israel ja Saudi Arabia ovat kuitenkin samalla puolella, minkä toivotaan edistävän maiden suhteiden kehittymistä. Lisäksi Yhdysvaltojen tavoitteena on yhdessä Israelin kanssa synnyttää alueen sunnivaltioista shiialaisen Iranin vastaisen puolustusliiton, ts. Naton kaltaisen rakennelman. Samalla se Yhdysvaltain mielestä estäisi Israelia toimimasta salaa ja yksin.
Nimittäin Yhdysvallat on toistuvasti ilmaissut huolensa Israelin salaisista aikeista ja mm amerikkalainen uutiskanava CNN viittasi viikko sitten tuoreisiin tiedustelulähteisiin, joiden mukaan Israel saattaisi juuri Bidenin vierailun alla toteuttaa jonkin laajemman iskun Iraniin. Ja syyksi on kerrottu iranilaisen iskuryhmän viime hetkellä paljastunut suunnitelma surmata tai siepata Istanbulissa lomailemassa ollut Israelin entinen Turkin-suurlähettiläs ja hänen vaimonsa. Iskuja oli suunniteltu myös muita lomailevia israelilaisia vastaan.
Virkaatekevä pääministeri Lapid matkusti heti tapahtuman ilmi tultua Turkkiin kiittämään virkaveljeään israelilaisia pelastaneista toimista. Samalla maat sopivat suurlähettiläidensä palauttamisesta toistensa maihin.
Lähi-idässä valtioiden vaihtuvissa suhteissa tapahtuvaa jatkuvaa liikettä on ollut tapana kuvata aavikkotuulen mukana kulkeutuvana lentohiekkana. Tästä tuorein osoitus nähtiin viime viikolla, kun Turkin presidentti Tayyip Recep Erdogan sai yllättävän vieraan, Lähi-idässä sukkuloineen Saudi Arabiassa todellista valtaa käyttävän, kruununprinssi Mohammed bin Salmanin.
Saudivieraalle osoitetut viralliset vastaanottoseremoniat enteilivät suhteiden palauttamista sen jälkeen, kun Turkki ne katkaisi kruununprinssin sotkeuduttua kuningaskunnan hallintoa vastustaneen saudiarabialaisen lehtimiehen paloittelusurmaan Turkin Istanbulissa. Turkin viranomaiset epäilivät tappokäskyn tulleen juuri kruununprinssiltä, minkä Yhdysvaltain tiedustelupalvelu CIA myöhemmin vahvisti. Erdogan arvosteli tuolloin kärkevin sanoin bin Salmania, joka nyt otettiin ystävänä vastaan.
Vierailu ei tullut yllätyksenä, sillä molemmat maat kaipaavat uusia ystäviä; Turkki erityisesti helpottamaan maan taloustilannetta ja presidentti Erdogan kansainvälistä liikkumatilaa. Myös kruununprinssi bin Salman oli murhan seurauksena joutunut vuosiksi diplomaattiseen eristykseen ja etsii nyt Bidenin vierailun lähestyessä alueelta uusia ystäviä.
Turkilla ja Saudi Arabialla on melkoisesti vaikutusvaltaa Lähi-idässä, minkä Yhdysvaltain kannustamana odotetaan johtavan Lähi-idässä uusiin liittosuhteisiin.
Presidentti Bidenin matkan lähestyminen sekä siihen liittyvät odotukset ovat viime viikkoina saaneet Lähi-idän johtajat muutenkin tiiviisti liikkeelle. Viimeisin tapaaminen on muutaman päivän takaa, kun Jordanian kuningas Abdullah lensi Abu Dhabiin tapaamaan kruununprinssi Mohammed bin Zayehin. Jordanian hovin mukaan matkan tarkoituksena oli lähentää maiden suhteita eri aloilla.
On ilmeistä, että tämän Bidenin matkaa edeltävän sukkuloinnin tarkoituksena on tunnustella alueen valmiutta hyväksyä Israel tiiviimmin Lähi-idän arabimaiden keskuuteen. Ja juuri sitä presidentti Bidenin on matkallaan etukäteen kerrottu tavoittelevan.
Ja lopuksi, hyvät kuuntelijat. Israelin uutisviikko-ohjelmani tulevat heinäkuun ajan suoraan tapahtumien keskipisteestä Israelista, joten myös jatkossa on tiedossa paljon mielenkiintoisia tapahtumia ja uutisia. Hyvää kesän jatkoa teille!
Tässä tämänkertainen Israel-uutisviikko.
RONY SMOLAR