Rony Smolar – Israel-uutisviikko 26.7.2021
Rony Smolarin Israel-uutisviikko Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin klo 8:45. Uutisraportti uusitaan maanantaina klo 15:15 ja 21:10.
Pääministeri Naftali Bennett on viime päivinä joutunut hallituksen koossapitämistä vaikeamman tehtävän eteen, kun koronaepidemian neljäs aalto on matkailijoiden mukana rantautunut Israeliin. Se on vauhdilla edennyt ja tartuttanut nyt yli tuhat ihmistä vuorokaudessa, mikä on kolme kertaa enemmän kuin Suomen vastaava määrä. Viranomaisilla onkin tullut kiire lisätä rokotusvauhtia sekä sen kattavuutta, ja samalla joutunut miettimään eri väestöryhmien välillä syntyneitä rokotuseroja.
Tässä tilanteessa Israelissa myönnettiin, ettei tavoiteltuun 70%:n laumasuojaan päästäisi, sillä jo keväällä näkyi merkkejä rokotusvauhdin hidastumisesta. Tuolloin väestöstä 60% oli saanut ainakin yhden rokoteannoksen ja Israel oli jo hyvää vauhtia menossa kohti laumasuojaa, mikä olisi tehnyt siitä koronarokotusten mallimaan. Rokotustahdin hidastumiseen on kuitenkin vaikuttanut vanhoillisten ortodoksijuutalaisten sekä maan arabiasukkaiden keskuudessa ilmenevä haluttomuus tulla rokotetuiksi. Osasyynä tähän ovat pelko rokotteiden aiheuttamista mahdollisista sivuvaikutuksista sekä rokotteiden tehottomuudesta levinneet huhut.
Tuo asenne ei ole täysin perusteeton, sillä tartuntoja on todettu myös täysin rokotetuilla, joiden vastustuskyky on selvittämättömästä syystä heikentynyt. Siksi kolmansia rokoteannoksia on nyt aluksi alettu antaa erityisesti riskiryhmissä oleville. Tilannetta seurataan ja koko väestölle annettavaan kolmanteen rokottamiseen ollaan varautumassa. Sekä pääministeri Bennett että hänen edeltäjänsä Benjamin Netanjahu ovat viime päivinä olleet yhteydessä rokotevalmistaja Pfeizerin pääjohtajaan Albert Burlaan. Tässä yhteydessä on myös laumasuojatavoitetta tartuttavamman Delta-virusmuunnoksen seurauksena nostettu 80%:iin.
Kuten meillä Suomessa, niin myös Israelissa etsitään tehokkaampia toimia koronan kukistamiseksi. Pääministeri Bennett vetosi muutama ilta sitten televisiossa niihin miljoonaan israelilaiseen, jotka eivät ole hakeutuneet rokotettaviksi. ”Kehotan teitä vakavasti hakemaan rokotteenne, sillä rokottamattomina te vaarannatte koko kansan terveyden. Se tulee teille kalliiksi, sillä liikkumisillenne asetetaan jatkossa tiukkoja rajoituksia ja testit tulevat teille maksullisiksi. Lisäksi kaikissa sisätiloissa on maskipakko ja sisäänpääsy edellyttää ”Vihreätä terveyspassia”, mistä ilmenee saadut rokotukset sekä tuoreet testitulokset”, ohjeisti vakavailmeinen Bennett. Myös monet muut ministerit ovat toistuvasti kehottaneet israelilaisia hakeutumaan rokotettaviksi.
Mutta kiukustuneet ihmiset pitivät Bennettin kehotusta uhkailuna, mikä johti ensimmäiseen vakavaan mielenosoitukseen uuden pääministerin virka-asunnon ulkopuolella. Terveysviranomaiset joutuvatkin heti perään pehmentämään Bennettin sanomaa tulkitsemalla sitä vain suosituksena, missä jokaisen tulisi varjella omaa terveyttään.
Ajankohta Bennettin ehdottamalle kampanjalle olisi nyt otollinen, sillä käsillä on nyt lomakausi, jolloin israelilaiset pyrkivät helteistä kesäkautta pakoon muualle, lähinnä Eurooppaan, joista lähimmät ja suosituimmat maat, kuten Kypros ja Turkki ovat kuitenkin nk. Punaisia maita eli viruksen korkeasti saastuttamia. Mutta uutiskuvista päätellen nuo maat eivät näytä estävän koronaolosuhteissa yli vuoden viettäneitä israelilaisia hakemasta vaihtelua.
Tosin israelilaisille on toistuvasti tiedotettu, ettei kenelläkään ole enää jatkossa asiaa Israelin kansainväliselle lentokentälle, ellei mukana ole rokotustodistusta tai tuoretta testitulosta. Terveysviranomaiset ovat kiristäneet määräyksiä myös muualla ja mm nuo lentokenttää koskevat rajoitukset käsittävät myös sisätiloissa sataa henkeä ylittävät tapahtumat ja kokoontumiset. Se aiheuttaa paineita nyt käsillä olevalla hääjuhlakaudella, kun Israelissa häävieraiden määrä lasketaan yleisesti useissa sadoissa. Määräysten rikkojia uhkaa melkoiset sakot, niin myös juhlapaikan pitäjiä. Mutta useimmat häätilaisuudet ja muut kokoontumiset tapahtuvat tähän vuodenaikaan kuitenkin ulkosalla.
Tässä koronan kiihtymisvaiheessa Israelissa on kuitenkin havaittu, ettei vakavien tartuntojen määrä enää kuvaa koronatilanteen vakavuutta, sillä tapausten määrä ei ole kasvanut samassa suhteessa tartunnan saaneiden kanssa. Lisäksi sairaalahoitoon joutuneita tartunnan saaneita on merkittävästi vähemmän kuin esimerkiksi vuosi sitten, mikä osoittaa väestölle annettujen rokotusten tehon.
Koska monet eri syistä kuitenkin vieroksuvat rokotteita, on Israel aikeissa tuoda markkinoille suun kautta otettavan lääkekapselin. Oravax-niminen lääkealan israelilaisyritys suorittaa julkisuuteen antamassaan tiedotteessa paraikaa kokeita ja jos se saa viranomaisilta hyväksynnän, niin uusi koronalääke on laskettu olevan loppusyksyllä markkinoilla.
Muita paineita on vähentänyt se, että Bennettin hallitus on lyhyessä ajassa onnistunut tekemään väistöliikkeitä estämällä vakavampia yhteenottoja palestiinalaisten kanssa. Taustalla saattaa hyvinkin olla Jordanian kuninkaan onnistuneeksi kuvattu neuvottelumatka presidentti Joe Bidenin vieraaksi sekä palestiinalaisten presidentin Mahmud Abbasin lähestyvä matka Washingtoniin.
Nimittäin viikko sitten Jerusalemin alati jännittyneessä tilanteessa löytyi kaikki ainekset vakaville yhteenotoille, kun pienen ryhmän juutalaisia sallittiin Av-kuukauden pyhäpäivänä nousta rukoilemaan myös muslimeille pyhälle Temppelivuorelle. Muslimien vastalauseista huolimatta käynti sujui välikohtauksitta, kuten myös heti perään seurannut neljä vuorokautta vietetty muslimipyhä id-el Adha eli uhripyhä. Se veti Temppelivuorelle 100.000 rukoilijaa. Poikkeuksena joistakin poliittisia iskulauseista rukoustilaisuudet sujuivat siellä rauhallisesti.
Hyvän tahdon ilmapiiri näyttää nyt Bidenin rohkaisemana laskeutuneen israelilais-palestiinalaisen kiistan ylle. Siitä oli osoituksena Israelin uuden presidentin Isaac Herzogin sekä puolustusministeri Benny Gantzin soittamat pyhäntoivotukset presidentti Abbasille.
Ja pian perään palestiinalaishallinnon siviiliasioista vastaava ministeri ja presidentti Abbasin läheinen neuvonantaja Hussein al-Sheik sanoi lehtihaastattelussa palestiinalaisten olevan valmiita suoriin neuvotteluihin Israelin kanssa. Samalla hän lisäsi presidentti Bidenin hallinnon tuoneen palestiinalaisille uutta toivoa ja uskoi Valkoisesta talosta löytyvän myös tiekartta kohti lopullista sovintoa.
Palestiinalaishallinnon yhteydenpito Bidenin lähipiiriin helpottui, kun Israelin ja palestiinalaisten asioita hoitamaan Yhdysvaltain ulkoministeriöön nimitettiin apulaisulkoministeriksi libanonilaissyntyinen Hady Amr, joka kuuleman mukaan nauttii kiistan molempien osapuolten luottamusta.
Rauhansopimusten levittäydyttyä vuosi sitten Persianlahdelle, Israelin uutena aluevaltauksena voi nyt pitää maalle juuri myönnettyä tarkkailijajäsenen asemaa 55:n jäsenvaltion Afrikan Unionissa. Israelin hakemuksen unionille jätti maan Etiopiassa oleva suurlähettiläs, itsekin etiopialaistaustainen Aleleign Admasu.
Israelin ulkoministeri Jair Lapid piti tapahtumaa juhlan arvoisena, vaikka tuo kokemus ei ollut aivan uusi, sillä Israel oli vielä 19 vuotta sitten tarkkailijajäsenenä silloisessa Afrikan yhtenäisyysjärjestössä. Israel pidettiin kuitenkin vuonna 2002 tilalle perustetun Afrikan Unionin ulkopuolella, kunnes juutalaisvaltion eri alojen yhteydet 46:n Afrikan maanosan valtion kanssa vakuutti yhteistyön hyödyistä.
Afrikasta onkin löytynyt merkittäviä markkinoita mm Israelin maatalouden sekä korkean teknologian osaamiselle, minkä lisäksi eri valtioissa toimii useita eri alojen israelilaisia asiantuntijoita.
Vastavuoroisesti Israel toivoo Afrikan mailta myötämielistä ja oikeudenmukaista suhtautumista YK:ssa käytävissä äänestyksissä, missä Israel lähes perinteisesti on joutunut kyseenalaisen enemmistön hampaisiin.
Israelin kannalta positiivisena pidetään myös maan musliminuorten lisääntynyttä värväytymistä armeijaan. Tilastojen valossa tämä koskee erityisesti maan pohjoisosien beduiineja mutta myös muita, kun armeija on lähestynyt heitä henkilökohtaisilla kutsukirjeillä ja tarjonnut heille mielekkäitä tehtäviä sekä opiskelupaikkoja. Kaikki ovat vapaaehtoisia, sillä pakollinen asevelvollisuus ei koske maan arabiväestöä.
Maastoa hyvin lukea osaavat beduiinit kuuluvat Israelin armeijan tiedustelijoihin ja jäljittäjiin, missä ovat lähes korvaamattomia. Tämä koskee pääasiassa pohjoisen beduiineja, joilla on hyvät suhteet maan viranomaisiin. Sitä vastoin Israelin eteläosien suuren beduiiniväestön kanssa tilanne on toinen ja se johtuu siellä laajalle levinneestä rikollisuudesta, minkä torjumisessa Israelin sisäisestä turvallisuudesta vastaavat joukot ovat joutuneet rikollisten kanssa yhteenottoihin.
Mutta numeroiden valossa värväytyneiden arabien määrä oli viime vuonna lisääntynyt neljänneksellä ja asepalveluksensa keskeyttäneitä oli edellisvuotta selvästi vähemmän. Vaikka numerot ovat vielä vaatimattomat, niin arabiväestön keskuudesta löytyy kuitenkin nuoria, jotka ovat valmiita antamaan panoksensa juutalaisvaltion puolustamiseksi.
Israelissa koettiin viime viikolla melkoinen mullistus, kun hallitus päätti ottaa ylimmältä uskonnolliselta virastolta eli ortodoksisesti johdetulta päärabbinaatilta yksinoikeuden myöntää ruokapaikoille, kuten ravintoloille uskonnon mukaista ruoan puhtautta osoittavia kosher-todistuksia. Samalla myös uskonnon mukainen teurastus eli shektaus poistuu päärabbinaatilta, minkä uskotaan laskevan lihatuotteiden hintoja.
Tämä sekä muut luvan varaiset todistukset ovat tuoneet päärabbinaatille melkoisia tuloja mutta samalla kasvattaneet byrokratiaa. Näillä toimilla uusi hallitus on halunnut osoittaa ortodokseille annetun yksinoikeuden tulleen tiensä päähän.
Hieman kevyempänä uutisena kerrottiin viime viikolla Israelin saaneen järjestettäväkseen tämän vuoden Miss Universe-kauneuskilpailun. Järjestyksessä seitsemännetkymmenennet kilpailut pidetään joulukuussa Punaisenmeren lomakohteessa Eilatissa. Kolme tuntia kestävä kauneuskilpailu televisioidaan Fox-kanavalla Yhdysvalloissa sekä 180:een maapallon eri valtioon. Ohjelmassa tullaan erityisesti painottamaan rokotuksen merkitystä maailmalle levinneen koronapandemian torjunnassa.
Ja loppuun tietenkin perjantaina avatut 32. kesäolympialaiset Japanin pääkaupungissa Tokiossa. Maailmanlaajuisen koronapandemian takia niiden seuraaminen tapahtuu vain kotisohvilla eikä lainkaan kilpailupaikoilla. Mutta olympialaisten kiinnostavuus on maailmanlaajuisesti kuitenkin säilynyt suurena, myös Israelissa, jota ei juurikaan tunneta urheilumaana. Urheilu on kuitenkin viime vuosikymmeninä tullut yhä suositummaksi, ja tähän mennessä Israel on saavuttanut kymmenen olympiamitalia.
Vuonna 1948 itsenäistynyt Israel liittyi olympiaperheeseen Helsingin olympialaisissa 1952 ja innostus on siitä lähtien tasaisesti noussut jopa niin, että Israelilla on Tokiossa nyt kaikkien aikojen suurin eli 90 hengen joukkue. Myös lajikirjo on suuri ja mitalitoiveita on useissa eri lajeissa, ja ensimmäinen olympiamitali, pronssinen, tulikin jo heti ensimmäisenä kisapäivänä. Jäädäänpä mielenkiinnolla seuraamaan.
Tässä tämänkertainen Israel-uutisviikko.
RONY SMOLAR