Rony Smolar – Israel-uutisviikko 25.9.2023
Rony Smolarin Israel-uutisviikko Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin klo 8:45. Uutisraportti uusitaan maanantaina klo 15:45 ja 21:00.
Pyhä- ja lomakauden jatkuessa Israelissa uutisviikko keskittyi pääasiassa ajankohtaisiin kansainvälisiin asioihin, mikä johtui YK:n yleiskokouksen käynnistymisestä New Yorkissa. Uutiset seurasivat erityisen tarkkaan pääministeri Benjamin Netanjahun ensimmäistä Yhdysvaltain-matkaa sen jälkeen, kun hän vaalien jälkeen viime joulukuussa palasi pääministeriksi.
Tätä kahden läheisen liittolaismaan korkean tason yhteydenpidossa vallinnutta poikkeuksellisen pitkää taukoa ruodittiin jo viikkoja ennen matkan alkamista Israelin lehdistössä, missä se lähes yksiselitteisesti todettiin heijastavan maiden viilenneitä suhteita.
Tällä viikon kestäneellä matkalla oli erikoista myös se, että Netanjahua seuranneen Israelin lehdistön joukossa oli korostuneesti esillä television pääkanavan suosittu toimittaja ja hänen kuvaajansa, jotka molemmat kuuluvat Israelin arabivähemmistöön.
Lehdistö on koko vuoden muutenkin seurannut Netanjahua, joka on saanut päällensä israelilaisten kiukun, kun hallitus heti alkumetreillä päätti tehdä muutoksia maan oikeusjärjestelmään. Demokratiaa loukkaavina myös Israelin ystävät ulkomailla ovat arvostelleet näitä hallituksen aikeita.
Jo Netanjahun matkalle lähtö ja hänen saapumisensa Yhdysvaltoihin osoittivat, että lakiuudistuksia vastustavat mielenosoitukset tulevat seuraamaan häntä kaikkialle.
Netanjahu aloitti matkansa Yhdysvaltain länsirannikolta Kaliforniasta, missä hän suoraan lennetyn kuudentoista tunnin jälkeen aloitti tapaamalla miljardöörikeksijän ja sijoittajan Elon Muskin, joka tunnetaan mm. nykyisin X:ksi muuttuneen Twitterin yhteisö- ja mikroblogipalvelimen omistajana sekä kantorakettien kehittäjänä. Musk on myös sähköautovalmistaja Teslan toimitusjohtaja ja kuuluu yrityksen suursijoittajiin.
Tämä kaikki kiinnosti Netanjahua, joka toivoi Muskin sijoittavan Israelin korkean teknologian yrityksiin, joilta löytyy eri alojen kansainvälistä osaamista ja näyttöjä. Erityisesti tekoälyn kehittäminen sekä sen tuomat mahdollisuudet houkuttelevat Israelia.
Mutta Netanjahulla löytyi myös kritiikkiä, sillä X-palvelimella leviää myös juutalaisvastaisuutta, mistä juutalaiset eri puolilla ovat huolestuneet.
Elon Muskin tapaamista ei seurannut välittömiä tuloksia mutta Netanjahu oli kuitenkin onnistunut vakuuttamaan aikaansa seuraavan Israelin osaamisesta ja maan kuulumisesta maapallon innovatiivisten kärkimaiden joukkoon.
Mielenosoittajien saattelemana Netanjahun matka jatkui sitten Kaliforniasta lentäen halki Pohjois-Amerikan kohti New Yorkia, missä israelilaisten lisäksi myös paikalliset mielenosoittajat olivat kokoontuneet hänen hotellinsa ulkopuolelle. Israelin demokratian tulevaisuudesta huolestuneet mielenosoittajat saivat tukea liberaaleilta amerikkalaisilta uskonveljiltään ja -sisariltaan, joiden palestiinalaiskysymyksessä tiedetään kannattavan kahden valtion ratkaisua.
Netanjahun lähipiiristä kuului pian arvostelua siitä, että Israelin omat kansalaiset ulkomailla osoittavat mieltä maata edustavaa pääministeriä vastaan. ”Eikö jo riitä, että palestiinalaismieliset muslimit ja Iranin äänekkäät tukijat seuraavat kaikkialle Israelin pääministeriä”, kuuluivat moitteet.
Valmistautuessaan presidentti Bidenin tapaamiseen Netanjahu kävi YK:n rakennuksessa keskusteluja mm Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin, Saksan liittokanslerin Olaf Scholtzin sekä Ukrainan presidentin Vlodomyr Zelenskyin kanssa. Zelenskyin tapaaminen oli miesten ensimmäinen, kun Netanjahu yhdessä Unkarin pääministerin Viktor Orbanin kanssa olivat läntisistä johtajista ainoat, jotka eivät olleet tavanneet sotaa käyvää Ukrainan johtajaa.
Etukäteen tiedettiin Ukrainan toivoneen Israelilta aseita ja asejärjestelmiä, joihin Israel ei Venäjän erityissuhteensa takia kuitenkaan voinut myöntyä. Sitä vastoin Netanjahu lupasi Israelin lisäävän humanitaarista apuaan sekä ihmishenkiä säästävää miinanraivauskalustoa.
Viime keskiviikkona toteutui sitten pitkään odotettu presidentti Joe Bidenin tapaaminen ja vaikka demokratian vastaisista toimista moitittu Netanjahu ei ollut saanut virallista vierailukutsua Valkoiseen taloon, pidettiin tapaamista New Yorkin hotellissa hyvin tärkeänä. Israelia oli erityisesti jäänyt vaivaamaan Yhdysvaltain päätös vapauttaa kuusi miljardia dollaria pankeissaan pitämiään iranilaisia varoja vastineeksi Iranin ja Yhdysvaltain väillä tapahtuneelle vankienvaihdolle.
Vaikka varojen käyttö sovittiin rajattavaksi vain Iranin humanitaarisiin tarpeisiin, uskotaan Iranin myös tässä hämäävän kansainvälistä yhteisöä ja ohjaavan varoja mm Israelin vastaiseen toimintaan. Sen lisäksi viime viikolla ilmeni Iranin määränneen laitoksissaan vierailevien Kansainvälisen Atomienergiajärjetön IAEA:n tarkastajien määrän vähennettäväksi kolmannekseen, mikä on vastoin monikansallista sopimusta.
Atomienergiajärjestön pääjohtajan Rafael Grossin mielestä Iranin yksipuolinen päätös rajoittaa entisestään tarkastajien liikkumista Iranissa.
Mutta hyvässä ilmapiirissä toteutettu Bidenin ja Netanjahun julkinen tapaaminen oli loppujen lopuksi rento, sillä miehet ovat tuttuja neljän vuosikymmenen takaa. Vaikka suhteissa on ollut niin ylä- kuin alamäkiä, on myös suhteita hiertäneistä asioista voitu keskustella avoimesti ja rakentavasti.
Niin kävi myös nyt, kun avustajiensa ympäröimät Biden ja Netanjahu siirtyivät kahdenväliseen neuvonpitoon tilanteessa, missä Bidenilla tiedettiin olevan kriittisiä näkemyksiä Netanjahun oikeistolaisen hallituksen politiikasta. Päällimmäisenä ja maiden suhteita hiertävänä oli Israelin demokratian uhkana nähdyt tulevat lakimuutokset, mistä Bidenin tiedetään todenneen, että liittosuhteesta huolimatta maiden noudattamat yhteiset arvot, kuten demokratia ja oikeusvaltion periaatteet uhkaavat erota.
Myös pitkään viivästynyt palestiinalaiskysymyksen ratkaisu nousi keskusteluissa esille samalla, kun Bidenin viime aikoina lempiaiheeksi tullut suhteiden normalisointi Israelin ja Saudi Arabian välillä sai keskeisen huomion. Nimittäin Biden sekä hänen hallintonsa ovat voimaperäisesti ajaneet tuota normalisointia, mikä muuttaisi Lähi-idän suuntaa ja samalla estäisi liittolaista Saudi Arabiaa joutumasta Lähi-idässä vaikutusvaltaansa levittävän ja uusia liittolaisia tavoittelevan Iranin jalkoihin.
Mutta vielä Bidenin ja Netanjahun tapaamisen alla tiedossa oli, että Saudi Arabia vaati palestiinalaiskysymyksen ratkaisun kytkemistä Israelin ja palestiinalaisten suhteiden etenemiseen. Israel oli vuorostaan toivonut, ettei palestiinalaisille annettaisi asiassa veto-oikeutta, samalla kun Israel pyrkii kohentamaan suhteitaan muslimimaailman kanssa.
Mutta Bidenin ja Netanjahun vielä neuvotellessa yhdysvaltalainen uutiskanava Fox julkaisi haastattelun, missä Saudi Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman totesi suhteiden normalisoinnin Israelin kanssa olevan jo etenemässä ja että sopimus voisi syntyä puolen vuoden sisällä. Sen lisäksi haastattelussa kruununprinssi ei palestiinalaiskysymyksessä kuulostanut kovin ehdottomalta, vaan toivoi Israelilta parannuksia palestiinalaisten oikeuksiin.
Tuo haastattelu nousi välittömästi kärkiuutiseksi Yhdysvalloissa, Israelissa sekä Lähi-idässä, sillä suhteiden normalisoitumista pidetään historiallisena. Sijaitseehan muslimien kaksi pyhintä paikkaa Saudi Arabian Mekkassa ja Medinassa ja kolmas Jerusalemin Temppelinvuorella.
Samalla kävi ilmi, että jouston vastineeksi Saudi Arabia haluaa Yhdysvalloilta turvatakuita erityisesti Iranin tavoittelemaa atomiaseuhkaa vastaan. Mutta Saudi Arabian tiedetään myös itse tavoittelevan turvakseen atomiasetta, mihin omasta turvallisuudestaan arka Israel voisi Yhdysvaltain valvonnassa mahdollisesti suostua. Tunnettua on, että Israel ja Yhdysvallat jyrkästi vastustavat uhmakkaan Iranin tavoittelemaa atomiasetta ja ovat ilmaisseet estävän sen sotilaallisesti.
Saudi-suhteiden toteutuminen nähtäisiin voittona sekä Netanjahulle että Bidenille, sillä he tarvitsevat toisiaan politiikkansa ja kannatuksensa tukemiseksi. Bidenilla on vuoden kuluttua presidentinvaalit, mihin kansainvälisen läpimurron toivotaan tuovan lisää demokraattien kannatusta ja Netanjahu vuorostaan toivoo Saudi-suhteiden vaimentavan maassa kuukausia jatkunutta vastalausemyrskyä ja antavan hänelle vapaammat kädet toteuttaa politiikkaansa. Mutta miten hän aikoisi saada hallituksensa radikaalioikeiston joustamaan palestiinalaiskysymyksessä onkin visaisempi kysymys, mihin vastaus voisi löytyä väkivaltaan ja sotimiseen kyllästyneestä Israelin äänestäjäkunnasta.
Tuo käsillä oleva diplomaattinen käänne Lähi-idässä sai Netanjahun viime hetkellä muuttamaan YK:n yleiskokouksessa perjantaina pitämäänsä puhetta, vaikka kritiikin terävä kärki pysyikin Iranissa. Netanjahu varoitti Irania ja sen yleiskokouksessa puhunutta presidenttiä Ebrahim Raisia leikkimästä tulella ja uhkasi Israelin vetävän siitä omat johtopäätöksensä. Israel suhtautuu Iranin uhkaan hyvin vakavasti, mikä näkyi siinä, että Netanjahulla oli käydyissä tapaamisissaan mukana Israelin tiedustelupäällikkö antamassa sivustatukea.
Netanjahun ja Bidenin seuraava tapaaminen on sovittu vuoden lopulle, jolloin ovet Valkoiseen taloon avautuvat edellyttäen, että Israel säilyttää hallinnossaan nykyisen demokratiansa.
Israelin rajoilla toimivat Iranin liittolaiset ovat viime aikoina huolestuttavasti lisänneet iskujaan ja paineitaan Israelia vastaan, mikä on näkynyt lähes päivittäisinä rajakahakoina Gazassa. Tosin osapuolet ovat tietämättömiä siitä, mikä laukaisi Gazan puolelta alkaneet yhteenotot, missä partioivia israelilaissotilaita kohti on heitelty polttopulloja ja räjähteitä, joihin Israel on vastannut ampumalla kumiluoteja.
Näyttää siltä, että joku Gazassa toimivista järjestöistä, Israelin arvion mukaan ei kuitenkaan pääjärjestö Hamas, johtaa muutaman sadan rähinöitsijän toimia, jotka helposti voivat sytyttää laajemman yhteenoton. Hamas on kuukausia kyennyt ylläpitämään sovittua tulitaukoa, mutta nyt rauhattomaksi muuttuneen rajatilanteen seurauksena Israel on sulkenut rajanylityspaikan, mikä estää 17.000:lta gazalaiselta töihin pääsyn Israeliin. Tämä on omiaan lisäämään ahtaasti asutetun alueen köyhyyttä ja kurjuutta. Samalla se lisää paikallista painetta Hamasia kohtaan saada tilanne pikaisesti hallintaansa.
Ja lopuksi: Pääministeri Netanjahu ehti kotiin juuri ennen juutalaisen vuoden suurimman pyhän eli sovitus- ja paastopäivän Jom Kippurin eilisiltaista alkamista, jolloin koko Israel vuorokaudeksi pysähtyy. Kymmenen päivää aikaisemmin vietetystä uuden vuoden pyhästä alkanut katumisen ja itsetutkiskelun jakso huipentuu tänään sovitukseen, jolloin Kaikkivaltiaan uskotaan tulevaksi vuodeksi sulkevan jokaisen ihmisen kohtalon. Siksi juutalaisilla on näinä päivinä tapana toivottaa toisilleen: ”Suljettakoon nimesi hyvien kirjaan”.
Ja kuten aiemmassa lähetyksessäni olen todennut, Jom Kippur herkistää israelilaisten mielet, sillä arabiarmeijat hyökkäsivät valmistautumattoman Israelin kimppuun juuri tänä päivänä tasan 50 vuotta sitten, jolloin vihollisjoukot uhkaavasti etenivät kohti maan keskiosia. Se jätti israelilaisiin syvän trauman, sillä lähes kolme viikkoa kestänyt sota uhkasi juutalaisvaltion olemassaoloa ja koitui lähes kolmen tuhannen sotilaan kaatumiseen. Siksi pyhää vietetään hyvin alakuloisessa tunnelmassa mikä kuuluu myös synagogan keskeisimmässä rukouksessa, Kol Nidre.
Tässä tämänkertainen Israel-uutisviikko.
RONY SMOLAR