Rony Smolar – Israel-uutisviikko 24.2.2020
Rony Smolarin Israel-uutisviikko Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin klo 8:45. Uutisraportti uusitaan maanantaina klo 15:15 ja 21:10.
Vaalikuumeen ollessa yhä koholla Israelin uutisviikon on kuitenkin täyttänyt arkeen tulleet Koronaviruksen aiheuttamat huolet. Israel on tunnetusti matkailumaa ja maahan saapuu matkailijoita eri puolilta maapalloa. Sen lisäksi israelilaiset ovat itse innokkaita matkailijoita ja viime vuosina erityisesti Aasiasta on tullut suosittu kohde.
Koronaviruksen nyt levittyä Kiinasta lähes maailmanlaajuisesti muualle on Israel joutunut tarttumaan torjuntatoimiin voimaperäisesti. Vaikka Israelissa on toistaiseksi todettu vain kaksi selvää tautitapausta, niin viime päivät ovat paljastaneet viruksen todennäköiset kulkureitit Israeliin. Niitä ovat Aasiasta palanneet yksittäiset israelilaiset matkailijat sekä muutamat turistiryhmät Japanista sekä Etelä-Koreasta.
Talvikaudesta huolimatta Israeliin saapuu tasaisena virtana matkailijoita ja maa vetää puoleensa erityisesti pyhiinvaeltajia, joiden tutustumiskohteina ovat eri puolilla maata löytyvät pyhät paikat.
Israel joutui lähes hälytystilaan, kun muutama päivä sitten ilmeni, että maata vastikään kiertäneessä korealaisryhmässä oli virustartunnan saaneita ja että tutustumiskohteissa ryhmä oli ollut kosketuksissa israelilaisten, mm koululaisryhmien kanssa.
Terveysviranomaiset ovat nyt kiihkeästi yrittäneet paikantaa näitä omia kansalaisiaan. Tämän seurauksena mm. 200 koululaista ja opettajaa on jo määrätty eristyksiin ja muiden löytämiseksi on käynnistetty laaja tiedotuskampanja.
Aasialaisryhmistä osa ehti lentoyhteyksien peruuttamista ennen palata kotimaihinsa ja osa on eristyksen kautta tarkoitus lennättää tänään kotimaihinsa.
Samalla viranomaiset ovat rauhoitelleet väestöä ja vakuuttaneet maan terveydenhuollon korkeasta tasosta sekä virustorjunnan ja tarvittavan hoidon osaamisesta. Israel, joka eri tilanteissa on harjaantunut huolehtimaan väestönsä turvallisuudesta, onkin nopeasti ja tehokkaasti vastannut viruksen tuomiin haasteisiin.
Todellakin, Israel on nyt sulkenut rajansa aasialaisilta matkailijoilta ja keskeyttänyt kaikki Aasian-reittilennot, mikä on ehtinyt aiheuttaa diplomaattista eripuraa Japanin ja Etelä-Korean kanssa.
Mutta erityistoimenpiteet kohdistuvat myös israelilaisiin, jotka matkoilta palattuaan joutuvat heti lentokentällä erilaisiin tarkastuksiin ja tartunnan saaneet on nopeasti ohjattu suoraan sairaaloihin perustettuihin eristyshuoneisiin, minkä lisäksi oireilevat on kahdeksi viikoksi määrätty koteihinsa eristyksiin.
Koronavirukseen suhtaudutaan erityisellä vakavuudella, sillä maantieteellisesti pienessä maassa asuu lähekkäin lähes yhdeksän miljoonaa ihmistä ja tartuntavaara on suuri. Sen verran vakavana tilannetta Israelissa pidetään, että pääministeri Netanjahu peruutti eilen hallituksen viikoittaisen istunnon ja kokosi terveydenhuollon keskeisimmät viranomaiset neuvonpitoon.
Mutta vaalit häämöttävät ja niihin on enää viikko. Samalla kun kierrokset ovat nousseet, niin äänenpainot ovat kärjistyneet ja vaalikampanjointi vauhdittunut, koska neljänsiin ennenaikaisiin vaaleihin ei missään nimessä haluta päätyä.
Vaalit maksavat yhteiskunnalle miljardeja, lamaannuttavat julkisia palveluja, vievät huomion muista polttavista arkielämän tarpeista ja heikentävät yhteiskunnan toimivuutta. Armeija ja maan turvallisuuden eteen tehtävä työ ei tästä sisäpoliittisesta takalukosta huolimatta kuitenkaan ole kärsinyt eikä Lähi-idän räjähdysherkässä yleistilanteessa sitä uskallettaisi edes vaarantaa.
Vaikka vaaleihin osallistuu kaikkiaan kolmisenkymmentä puoluetta, niin päätaisto käydään kahden suurimman leirin, oikeiston ja keskustavasemmiston sekä niitä johtavan kahden puoluejohtajan eli Benjamin Netanjahun ja Benny Gantzin välillä.
Sen lisäksi, että taistelevat toisiaan vastaan, niin he myös pyrkivät torjumaan israelilaisten keskuuteen asettunutta vaaliväsymystä, mikä näkyy ja kuuluu radiossa ja televisiossa esiintyvinä vauhdikkaina ja räiskyvinä vaalimainoksina sekä eri puolilla maata järjestettävinä vaalitilaisuuksina.
Uutta lisämaustetta kampanjointiin ovat tuoneet puolueiden käyttämät lähes holtittomat, jopa valheelliset väitteet, joiden tarkoituksena on haastaa kilpailijat, kunnes ne kiireellä ammutaan alas ja korvataan samantasoisilla vastaväitteillä.
Myös tämänkertaisissa vaaleissa on kaksi poliittista asiakärkeä: tuttu peräänantamaton ja nykypolitiikkaa ajava kansallismielisyys ja sitä haastava nykyhallintoon tyytymätön ja muutosta hakeva oppositio, joten asiavaaleja ei tälläkään kertaa tule.
Suunnatakseen äänestäjien huomion pian vaalien jälkeen alkavasta korruptio-oikeudenkäynnistään muualle Netanjahu käyttää nyt asemaansa kaikin keinoin hyväksi vetoamalla eri äänestäjäryhmiin. Viime viikolla kohteena oli maan 170.000 hengen etiopialaislähtöinen yhdyskunta, jolta sukulaisia löytyy yhä Etiopiasta. He ovat niitä, joiden juutalaisuus jäi epäselväksi, kun muut juutalaisiksi todetut 1980-luvulla lennätettiin Israeliin.
Etiopiaan jääneiden kohtalon kanssa ei oltu pidetty kiirettä, sillä asia oli juuttunut Israelin päärabbinaattiin eli maan ylimmän uskonnollisen viranomaisen pöydälle. Mutta juuri nyt ennen vaaleja Netanjahu onnistui sopimaan päärabbinaatin kanssa erikoisluvasta, mikä aluksi sallii 60 perheen lennättämisen Israeliin. Tämä ei voi olla vaikuttamatta etiopialaisyhteisön äänestyskäyttäytymiseen vaaleissa.
Ja juuri viime viikolla eli aivan vaalien kynnyksellä Netanjahu ilmoitti hallituksensa hyväksyneen kaksi merkittävää rakennushanketta, yhteensä 4.000 asuntoa Jerusalemin tuntumaan, mutta palestiinalaisten puolella. Kansainvälisen vastustuksen välttämiseksi projektit olivat odottaneet kahdeksan vuotta toteutumistaan, mutta vasta nyt ennen vaaleja löytyi sopiva ajankohta.
EU-maista ainakin Ranska, Saksa, Italia ja Irlanti ovat jo ilmoittaneet vastustavansa näitä rakennushankkeita.
On selvää, että nämä em. päätökset on ajoitettu palvelemaan Netanjahun ja hänen puolueensa vaalimenestystä. Ja jos hän voittaisi vaalit, on hän lisäksi luvannut liittää alueita Jordanjoen laaksosta Israeliin. Nämä päätökset vetoavat erityisesti Israelin kasvavaan äärioikeistoon.
Vaalihuumassaan kokenut ja esiintymisvarma Netanjahu on viime päivinä yrittänyt haastaa myös oppositiojohtaja Gantzin televisioituun vaaliväittelyyn, minkä kokematon Gantz kuitenkin on torjunut. Hän pitää haastetta Netanjahun vaalikikkailuna, millä hän pyrkii viemään huomion pois lähestyvästä oikeudenkäynnistään. Sen lisäksi puoluejohtajien vaaliväittelyt eivät ole kuuluneet Israelin vaaliperinteisiin.
Voitti vaaleissa kumpi puoli tahansa, niin panokset ovat kummallekin pääehdokkaalle, ja seuraavan hallituksen muodostajalle, korkeat. Nimittäin, päällimmäisenä on israelilaisten luottamuksen palauttaminen politiikkoihin, sillä yli vuoden jatkunut poliittinen kädenvääntö sekä kolmet perättäiset parlamenttivaalit ovat nakertaneet äänestäjäkunnan luottamusta. Tosin, maan vaalijärjestelmä on osoittanut toimivuutensa samalla, kun kansan edut unohtaneet puolueet ovat vain keskittyneet kilpailijoiden kampittamiseen.
Suuret haasteet odottavat vaalien voittajaa sekä muodostettavaa uutta hallitusta. Lähes kauhuskenaarioksi on vaalien alla kuitenkin tullut pelko neljänsistä vaaleista, sillä asetelma muistuttaa suuresti vuoden sisällä aiemmin koettua asetelmaa.
Mutta myös odotuksia on: Valtiontaloudessa on jo pitkään vaadittu korjausliikkeitä, ministeriöille määrärahoja sekä viranomaisille välineitä puuttua arkielämän moniin polttaviin ongelmiin, kuten liikenneturvallisuuden parantamiseen sekä kasvaneen eriarvoisuuden kaventamiseen.
Markkinavoimat ovat viime vuosina johtaneet Israelin talouskasvun ennennäkemättömiin nousuihin, mutta kansalaisista useimmat eivät ole siitä hyötyneet. Ts. elintaso ei palkkojen muodossa ole kasvanut talouskasvun tahdissa. Tämä on jatkunut 1990-luvulta lähtien, toteaa Adva-niminen tutkimuslaitos vuotuisessa raportissaan.
Raportin mukaan OECD-maista Israelin lisäksi vain Virossa ja Liettuassa väestön keskiluokka supistui vuonna 2018. Israelin talousasiantuntijat edellyttävätkin nyt, että valtionbudjetin tulee sisältää työllisyyttä lisääviä toimia, kuten koulutusta ja investointien suuntaamista erityisesti kehitysalueille sekä vähimmäispalkkoihin kaivattuja korotuksia.
Myös paneutuminen visaiseen palestiinalaiskysymykseen odottaa heti vaalien jälkeen. Sitä edellyttää rauhansuunnitelman alullepanija presidentti Donald Trump ja siihen Israel on pääministeri Netanjahun siunauksella sitoutunut.
Haluaako Israel itsenäisen palestiinalaisvaltion naapurikseen ja tulisiko siitä rauhantahtoinen naapuri, ovat kysymyksiä joihin Israel joutuu ennemmin tai myöhemmin vastaamaan. Tähän tiedetään liittyvän turvallisuusuhkia, joista löytyy ennakkotapauksia mm. Gazasta ja Etelä-Libanonista, eli alueilta, mistä aseellisten yhteenottojen jälkeen Israel rauhantilaa vastaan suostui vetäytymään.
Toisin on kuitenkin käynyt. Gazassa toimivat radikaalijärjestöt ovat ottaneet Israelin vihollisekseen ja ampuvat Israeliin raketteja, kuten eilisiltana, ja uhkaavat maan eteläosien väestöä. Se on johtanut Gazan rajalla yhä jatkuvaan vihollisuuksien kierteeseen.
Toinen huono kokemus on Etelä-Libanonista, missä Israel joutui pohjoisrajansa turvaamiseksi käymään taisteluja toista ääriliikettä eli Hizbollahia vastaan. Israelin vedettyä joukkonsa Libanonin maaperältä ohjuksin ja raketein aseistautunut Hizbollah on kuitenkin jatkanut Israelin uhkailemista.
Epävakaa Lähi-itä on Israelille, alueen ainoalle demokratialle ja oikeusvaltiolle yhä vaarallinen eikä harhoihin voi luottaa. Esimerkkinä tästä on Saudi Arabia, jonka kanssa Israelilla tiedetään jo muutaman vuoden ajan olleen salaista yhteydenpitoa ja maiden suhteita on kuvattu lämpimiksi. Jopa juutalaisvaltion tunnustamisesta on ajoittain liikkunut huhuja.
Viime viikolla kuitenkin ilmeni, että saudien kouluissa ja koulukirjoissa Israelia ei todellakaan esitetä ystävänä. Nimittäin, siellä koululaisia opetetaan edelleen, että sionistit ovat islamin vihollisia ja että on uskonnollinen velvollisuus tappaa juutalaisia. Eikä Israelia mainita koulukirjoissa lainkaan nimeltä, vaan kartoissa Israelin paikalla esiintyy Palestiinan valtio.
Ja lopuksi: Yhdysvalloista on vastikään kantautunut Israeliin tieto, jonka mukaan Iranissa on suunniteltu Vanhan testamentin kirjan eli Esterin kirjan päähenkilöiden, ts. Esterin ja Mordokain hautapyhätön hävittämistä. Hautapaikka sijaitsee pääkaupungista Teheranista länteen, Hamadanin ikivanhassa kaupungissa.
Puolisotilaallinen Basiji-ryhmä on uhannut kostaa palestiinalaisten kokeman kohtalon Yhdysvalloille ja Israelille hävittämällä tuon pyhätön ja rakentamalla sen tilalle Palestiinalle diplomaattisen edustuston.
Maapallolla uskontojen vapautta tarkkaileva amerikkalaisjärjestö saattoi uhkauksen Yhdysvaltojen ulkoministeriön tietoon, mistä se välittyi Israeliin. Paikalliset iranilaisviranomaiset eivät pidä suunnitelman toteuttamista kuitenkaan todennäköisenä, sillä paikkaa pidetään maan kansallisena kulttuuriperintökohteena.
Hautapaikka on pyhä juutalaisille, sillä se liittyy Babylonian pakolaisuudessa eläneen juutalaiskansan pelastumiseen Persian kuninkaan petollisen virkamiehen suunnittelemalta kansanmurhalta. Siihen vaikutti kauniin ja rohkean kuningattareksi valitun juutalaisen Esterin ja hänen sukulaisensa Mordokain väliintulo vuonna 480 ennen ajanlaskua.
Tämän pelastumisen kunniaksi juutalaiset viettävät vuosittaista Purim-juhlaa ja tänä vuonna se ajoittuu tasan kahden viikon päähän.
Tässä tämänkertainen Israel-uutisviikko.
Rony Smolar