Rony Smolar – Israel-uutisviikko 23.3.2020
Rony Smolarin Israel-uutisviikko Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin klo 8:45. Uutisraportti uusitaan maanantaina klo 15:15 ja 21:10.
Koronavirus on näinä vaikeina aikoina saanut selvän yliotteen israelilaisten arjesta, ja jättänyt varjoonsa pitkään muhineen poliittinen kriisin, vaikka maahan yritetään kovasti muodostaa hallitusta.
Seuratessani koronatilannetta ja sen torjuntatoimia Israelissa ja Suomessa, niin yleishavaintoni on, että Israelissa ollaan taudin ja sen hoidon suhteen noin kaksi viikkoa edellä. Tosin, kummassakin maassa vallitsee täydellisestä ulkonaliikkumiskiellosta lievempi muoto, minkä mukaan vain välttämättömissä tapauksissa, kuten ruokaostoksilla, lääkärissä ja apteekeissa voi käydä.
Israelissa se koskee kaikkia, kun taas Suomessa kielto koskee tällä hetkellä pääasiassa yli 70-vuotiaita sekä tartunnan saaneita. Myös kaikki kokoontumiset ja koulut on suljettu, samoin maiden rajat.
Israelissa toimitusministeristönä toimiva hallitus ja terveysviranomaiset ovat huolestuneet määräysten huonosta noudattamisesta, kun kaikki eivät ota koronaa vakavasti, vaan suhtautuvat siihen leväperäisesti. Siksi pääministeri Benjamin Netanjahu viime torstai-iltana uhkasi täydellisellä ulkonaliikkumiskiellolla elleivät ihmiset viikon sisällä muuta käyttäytymistään. Kieltoja valvomaan määrätyillä poliiseilla ja terveysministeriön tarkastajilla on nyt oikeus sakottaa rikkojia, joille maksettavaa voi tulla 150:stä 1.000:een euroon.
Myös reservin sotilaita on kutsuttu apuun, mutta muuten armeija on tartuntavaaran takia lomakiellossa ja liikkumisrajoituksia ennen lomilla olleille on annettu lupa jatkaa lomia.
Rajoituksiin kuuluu myös se, että julkinen liikenne pysäytettiin torstai-illasta sapatin yli työviikon ensimmäiseen arkipäivään eli eiliseen sunnuntaiaamuun.
Rajoituksiin kuuluu kokoontumiskiellosta johtuen myös synagogien sulkeminen hartauksilta, mitä Israelissa ei milloinkaan aikaisemmin ole tapahtunut. Sama päätös on nyt tehty kautta maapallon, joten myös Suomessa toimivat kaksi synagogaa, Helsingissä ja Turussa, on samasta syystä poikkeuksellisesti suljettu. Tämä vaikea päätös on herättänyt pelkoa, että sulku saattaisi olla voimassa myös runsaan kahden viikon kuluttua alkavana viikon kestävänä pääsiäisenä, eli Pesachina.
Tiukka asenne johtuu siitä, että Israelissa tartuntatapauksia on tänä aamuna 1.200, mikä tehostettujen testien seurauksena saattaa lähipäivinä kasvaa jyrkästi jopa tuhansilla. Tämän aamun tietojen mukaan yksi tehohoidossa ollut vanhus on tartunnan seurauksena viikonlopun aikana menehtynyt. Lisäksi tehohoidossa on 20. Suomessa varmistettuja tartuntatapauksia on aamun tietojen mukaan yli 600 ja yksi henkilö on kuollut. Hyvänä tietona Israelista on se, että lähes 40 on tartunnasta parantunut.
Israelissa koronaviruksesta on otettu tiukka ote ja siihen suhtaudutaan näkymättömänä vihollisena. Siksi torjuntatoimiin on ryhdytty lähes sotilasoperaation kaltaisesti. Se näkyy erityisesti siinä, että tartuntojen selvittämiseksi ihmisten testaamista aiotaan lähipäivinä merkittävästi lisätä Etelä-Koreasta otetun ja tehokkaaksi todetun mallin mukaisesti.
Viime päivien koronatestien tuloksena tartuntoja ovat saaneet myös muutamat ministerit ja kansanedustajat, jotka nyt ovat eristyksissä, mikä viittaa hallitusneuvotteluista johtuviin tiiviisiin kokoontumisiin eri kokoustiloissa.
Vaikkei testaaminen olekaan viruksen hoitomuoto, niin tartuntatilanteen kokonaiskuvaa se viranomaisille kuitenkin selkiyttää ja edistää epidemian hallintaa. Israelissa ongelmana on ollut testauskapasiteetissa todettu rajallisuus ja siksi testejä kyettiin aluksi tekemään vain 1.500 vuorokaudessa. Mutta Israelin ottaman hyökkäysasenteen seurauksena, avuksi ovat tulleet maan eri tiedustelupalvelut, jotka ovat maailmalta hankkineet testausvälineitä.
Tämä käynnistyi, kun pääministeri Netanjahu, kansainvälisten yhteyksiensä tuloksena, lähetti salaisena operaationa maailmalle lentokoneita noutamaan Israelille pikaisesti myytyjä testausvälineitä. Epävirallisten tietojen mukaan niitä tuotiin Persianlahden ystävällismielisestä arabivaltiosta ja ehkä myös Intiasta. Muutamassa päivässä Israelin testauskapasiteetti on nyt tuplaantunut 3.000:een ja sen lasketaan edelleen nousevan 5.000:een testiin vuorokaudessa.
Israelissa kehitetään paraikaa pikavauhdilla myös omaa testausvälineistöä.
Mutta kaikkea eikä tarvittavia määriä löydy omasta takaa, ja siksi Israel hankkii tilanteen pahenemisen varalle mm. lisää hengityssuojaimia, hengityskojeita, sairaalatarvikkeita sekä tehohoidossa käytettäviä erikoisvuoteita. Virushyökkäyksen jatkuessa näistä kaikista alkaa olla pulaa eri puolilla maailmaa.
Tähän kansainväliseen operaatioon liittyy myös se, että eri maiden sulkiessa rajansa maailmalle on jäänyt Israelin kansalaisia, joita nyt yritetään lennättää kotiin ja aluksi kahden viikon karanteeniin.
Karanteeniin joutuneita israelilaisia on nyt niin paljon, että useamman henkilön asuttamat asunnot eivät enää ole ratkaisu eristyksessä oloon. Siksi viranomaiset ovat karanteeniin määrätyille vuokranneet muutamia turisteista tyhjillään olevia hotelleja, missä he kahden viikon jakson viettävät valvonnan ja tarkkailun alaisina. Tämä ratkaisu helpottaa sairaaloiden paineita ja samalla vapauttaa tehohoidolle tarvittavia lisäpaikkoja. Myös armeija on valmiina auttamaan pystyttämällä kenttäsairaaloita.
Koulujen lähi- ja etäopetus on toistaiseksi toteutunut onnistuneesti ja myös kotona oleville päiväkotilapsille ja nuorille on riittänyt ohjelmaa ja tekemistä. Mm. presidentti Reuven Rivlin yllätti viime viikolla monet lapsiperheet, kun hän videoyhteyden kautta päätti lukea lapsille satuja ja tarinoita. Se oli hyvin empaattisena tunnetun presidentin huomionosoitus nykytilanteessa koteihinsa sidotuille perheille.
Mutta samalla se toi myös presidentille kaivatun hengähdystauon politiikasta, minkä keskiössä hän hallituksen muodostamisen käynnistämisessä sekä vaalien jälkeisen uuden parlamentin avauksessa on ollut.
Nimittäin, viikko sitten hän antoi hallituksen tunnustelutehtävän oppositiojohtajalle Benny Gantzille, jonka takana on niukka enemmistö 120-paikkaisessa parlamentissa. Gantzilla on nyt 28 päivää aikaa muodostaa maahan hallitus, mutta näillä näkymin se ei kuitenkaan näytä kovin lupaavalta, sillä sen verran koronaepidemia on sotkeutunut politiikkaan. Presidentti oli kuitenkin evästänyt Gantzia toivotuksella, että maa tarvitsee nopeasti toimintakykyisen hallituksen.
Gantzin ongelmana on myös pääministeri Netanjahun demokratiaa uhmaava politikointi, mihin hän taitavasti on käyttänyt virustilannetta hyväkseen. Netanjahu on liittolaistensa avulla estänyt mm. vastavalitun parlamentin työskentelyn aloittamisen sekä tarvittavien elinten, kuten puhemiehistön ja eri valiokuntien valinnat. Samalla hän kuitenkin kutsuu oppositiojohtaja Gantzin kanssaan yhtenäishallitukseen tietoisena, että oppositiolle kelpaa vain yhtenäishallitus ilman Netanjahua.
Mutta Netanjahu pysyy edelleen Israelin arjen keskiössä, vaikka häntä on virustilanteessa moitittu vastuun pitämisestä itsellään eikä toistaiseksi ole suostunut luovuttamaan johtovastuuta terveysalan asiantuntijalle.
Kuitenkin Netanjahun hallituksella on ratkottava lukuisia polttavia talous- ja yhteiskunnallisia ongelmia. Terveystilanteen ja syvenevän talouslaman lisäksi niistä suurin on nopeasti kasvava työttömyys, mikä Israelissa on ollut lähes ennen kokematonta. Koronakriisin alkaessa työttömiä oli 170.000, mikä oli vain runsaat 3% työvoimasta. Nyt liikkumisrajoitusten seurauksena määrä on kolminkertaistunut puoleen miljoonaan, eli lähes 20%:iin työvoimasta ja sen lasketaan jatkavan siitä vielä korkeammaksi, ellei virusta pian saada hallintaan.
Koronaviruksen lasketaan tällä hetkellä rokottavan Israelin taloutta noin kymmenellä miljardilla eurolla, minkä takia hallitus on käynnistänyt joukon elvytystoimia, jotka ovat samansuuntaiset kuin Suomessa. Yrityksiä tuetaan erilaisin rahoitustoimin ja erityisesti vientiyrityksiä halutaan eri turvaverkoin pitää pystyssä. Viranomaismaksuihin tulee helpotuksia, kuten alennuksia ja työttömille sekä lapsiperheille annetaan välittömästi lisätukea.
Hallituksen tukitoimien takaraja on tällä hetkellä ajoitettu juutalaisen pääsiäisen päättymiseen eli huhtikuun 16.een päivään.
Nykyinen poikkeustilanne on tuonut Israelin ja naapurin palestiinalaishallinnon lähemmäksi toisiaan, mikä näkyy koronaviruksen vastaisissa yhteisissä toimissa sekä Israelissa päivittäin käyvälle palestiinalaistyövoimalle annettuina helpotuksina. Heitä tarvitaan erityisesti rakennusteollisuudessa.
Viime viikolla presidentti Rivlin poikkesi pääministeri Netanjahun pitkästä hiljaiselosta palestiinalaishallinnon kanssa soittamalla presidentti Mahmud Abbasille. Rivlinin kerrotaan todenneen maailman olevan kriisissä, mikä ei erottele kansoja eikä heidän olinpaikkojaan, vaan että yhteistyö on elinehto, millä ylläpidetään niin palestiinalaisten kuin israelilaisten terveyttä. Samalla hänen kerrotaan toivoneen kriisiolosuhteissa nyt tapahtuvan yhteistyön olevan mahdollista myös tulevaisuudessa.
Israelin media ei kertonut mitä Abbas oli sanonut.
Viikonlopulla kerrottiin tiukoista viruksen vastaisista toimista naapureissa Egyptissä, Jordaniassa ja Libanonissa, joihin on julistettu armeijan valvomat ulkonaliikkumiskiellot.
Ja lopuksi: Kaikkien viruksen tuottamien uutisten keskellä meidät tavoitti viime viikolla olotilaamme hiukan kohentanut tieto, minkä mukaan Suomi on kolmannen kerran peräkkäin valittu maailman onnellisimmaksi maaksi.
YK:n onnellisuusraportti viime vuodelta sijoitti viisi Pohjoismaata seitsemän parhaan joukkoon ja kymmenen kärkipäähän mahtui vielä Sveitsi, Hollanti, Uusi-Seelanti, Itävalta sekä Luxemburg.
Kaksikymmentä onnellisinta maata ovat yhä samat kuin vuosi sitten, mutta maiden keskinäisessä järjestyksessä tapahtui muutoksia.
Mm. Irlantia, Saksaa, Yhdysvaltoja ja Belgiaa ennen 14.sijalla oli Israel, mikä on hyvä tulos, kun ottaa huomioon maata yli vuoden vaivannut hallituspula monine käänteineen ja ongelmineen.
Kaikkiaan raportissa listattiin 153 valtiota.
Ja aivan lopuksi viesti avaruudesta:
Viime vuonna kerroin avaruuteen lähetetystä ja siellä yhä olevasta naispuolisesta astronautista, amerikkalais-ruotsalaisesta Jessica Meiristä, joka edelleen kiinnostaa israelilaisia. Nimittäin hänen isänsä on israelilainen, joka vuonna 1948 osallistui Israelin itsenäisyyssotaan. 42-vuotiaan astronautin äiti on ruotsalainen.
Jessica on avaruudesta käsin ottanut tavakseen muistaa aina silloin tällöin etäällä alapuolellaan olevia isänsä maamiehiä lähettämällä heille jonkin viestin.
Juutalaisten viettäessä viime joulukuussa Hanukan valojuhlaa hän toivotti juutalaiselle kansalle hyvää ja valoisaa pyhän aikaa.
Jessica Meir, joka yhdessä naisista koostuvan miehistön kanssa on tieteellisten tutkimusten lisäksi suorittanut avaruuskävelyjä, otti avaruuteen mukaansa Israelin lipun, jota hän välillä esittelee maahan lähettämissä kuvissaan.
Avaruusaluksen vastikään ylitettyä koronaviruksen kanssa kamppailevan Israelin Jessica Meir lähetti maahan tervehdyksen sekä isänsä entisestä kotikaupungista Tel Avivista ottamansa iltakuvan, mikä osittaisen ulkonaliikkumiskiellon vallitessa lähes valottomana kertoo tämänhetkisestä tilanteesta.
Kirjoittamassa viestissään Meir viittaa isänsä tavaksi tulleeseen toteamukseen, että myös tästä ongelmasta, siis koronaepidemiasta, selvitään. ”Viisaita sanoja on hyvä muistaa niin hyvinä kuin huonoina aikoina. Hyvää yötä Tel Aviv”, hän päätti viestinsä.
Tässä tämänkertainen Israel-uutisviikko.
Rony Smolar