Rony Smolar – Israel-uutisviikko 22.8.2022
Rony Smolarin Israel-uutisviikko Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin klo 8:45. Uutisraportti uusitaan maanantaina klo 15:45 ja 21:00.
Vuosia pääasiallisesti maltillisena jatkunut vuoropuhelu Israelin ja Jordanjoen länsirannalta käsin johdetun palestiinalaishallinnon välillä on päivittäisistä yhteenotoista huolimatta välttynyt välirikolta. Mutta viime viikolla se kärsi melkoisen kolhun, mikä Israelissa sivuutti monta muuta ajankohtaista tapahtumaa, jopa hiljalleen käynnistyneen vaalikampanjoinnin.
Nimittäin viime viikolla Saksan pääkaupungissa Berliinissä vierailulla ollut palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas aikaansai Israelissa ja hänen vierailunsa isäntämaassa, ja jopa Atlantin toisella puolella, sellaisen vastalausemyrskyn mitä ei aikoihin ole koettu. Syynä oli liittokansleri Olaf Scholzin rinnalla lehdistötilaisuudessa seisseen Abbasin lausunto, että Israel on rasistinen valtio, joka palestiinalaisia kohtaan on toteuttanut ainakin 50 holokaustia eli kansanmurhaa.
Uutiskuvissa näkyi miten liittokansleri Scholzilla oli vaikeata pidätellä kiukkuaan, mutta ei juuri sillä hetkellä halunnut ilmaista mielipidettään. Se tuli yli vuorokauden viiveellä, mikä ei tyydyttänyt Israelia, missä Abbasin sanat oli ehditty ottaa loukkauksena vastaan. Puhelinkeskustelussaan pääministeri Jair Lapidin kanssa Scholtz tuomitsi Abbasin puheet jyrkästi:
– Israelilla ja Saksalla on erityissuhde eikä mikään eikä kukaan kykene sitä poistamaan. Samalla tuomitsemme kaikki yritykset kieltää tai vähätellä holokaustin tuhoisaa merkitystä. Emme kerta kaikkiaan voi sellaista sietää, kerrotaan Scholtzin sanoneen.
Abbasin mielipiteeseen suhtauduttiin jyrkän kielteisesti, sillä hän oli tietoisesti käyttänyt natsihallinnon juutalaisten kansanmurhaa osoittavaa käsitettä ja vieläpä Saksan maaperällä.
Abbas ilmaisi mielipiteensä lehdistötilaisuuden siinä vaiheessa, kun hän kysyttäessä kieltäytyi tuomitsemasta 50 vuotta sitten Münchenin olympialaisissa tapahtunutta palestiinalaisterroristien suorittamaa iskua, missä yksitoista Israelin joukkueen jäsentä surmattiin.
Vaikka Abbas yritti jälkikäteen pehmentää sanomistaan holokaustista, oli hänen puheensa jo otettu Saksassa tyrmistyneenä vastaan. Holokausti ja sen merkitys on Saksassa lailla rajattu käsite, ja muutama päivä myöhemmin Berliinissä kerrottiin poliisin saaneen Abbasin puheista tutkintapyynnön. Viralliseksi syyksi ilmoitettiin palestiinalaispresidentin rinnastaneen israelilais-palestiinalaisen konfliktin kuuden miljoonan juutalaisen joukkomurhaan natsi-Saksan käsissä.
Berliinissä virallisella vierailulla ollut Abbas nautti kuitenkin diplomaattista koskemattomuutta eikä hän näin ollen ole joutumassa oikeuden eteen Saksassa. Mutta kuten Israelin Berliinissä oleva suurlähettiläs tapahtumaa arvioi, niin Abbas ei lähivuosina tule saamaan virallista vierailukutsua Saksaan.
Samalla kun Abbasin käsittämätön vertaus palestiinalaisten kohtaloon tuomittiin myös muualla, niin hänen psyykkinen ja fyysinen kuntonsa joutui entistä enemmän pohdintojen kohteeksi. Abbas on 87-vuotias ja uutiskuvissa hänen kasvonsa näkyivät todennäköisesti lääkityksen seurauksena pöhöttyneiltä. Lisäksi liikkuminen näytti vaivalloiselta.
Vaikka palestiinalaiset osoittivat Abbasin holokaust-lausunnolle tukensa, niin heidän keskuudessaan hänen toimintakykyään on jo vuosina epäilty. Jopa hänen johtajuuttaan on kyseenalaistettu, sillä hän ei Jasser Arafatin seuraajana ole vuoden 2005 jälkeen suostunut tappion pelossa eikä eri verukkein järjestämään palestiinalaisalueilla yleisiä vaaleja eikä liioin mittauttamaan omaa suosiotaan presidenttinä.
Israelissa, missä tänä päivänä elää kymmeniä tuhansia holokaustista selvinnyttä, Abbas-jupakka on herättänyt kysymyksiä rinnakkaiselosta palestiinalaisten kanssa, kun heidän johtajansa ajatuksenjuoksua on nyt kuultu. Abbasia ei kelpuuteta enää edes rauhankumppaniksi, jos sellaista joskus kaivattaisiin.
Mutta Abbasin mielipiteet eivät ole uusia, vaan ne noudattavat hänen Moskovassa 1960-luvulla tekemäänsä hyvin asenteellista tohtorinväitöstään, Sionismin historia, mistä mm Holokausti oli kokonaan sivuutettu. Valitettavaa on, että tämä sama asenteellisuus löytyy nykyisin myös EU:n rahoittamista palestiinalaisten oppikirjoista.
Syntynyt jupakka tulee vaaleihin valmistautuvalle pääministeri Lapidille ja hänen poliittisille liittolaisilleen epäedulliseen aikaan, sillä nykyiset hallituspuolueet halusivat osoittaa matalan yhteistyön palestiinalaishallinnon kanssa toimivan väkivaltaisuuksista huolimatta. Palestiinalaisille oli suunniteltu myönnytyksiä, kuten viikko sitten kertomani suoran lentoyhteyden avaaminen heille Israelista Turkkiin ja myös työlupia oltiin lisäämässä.
Erityisesti puolustusministeri Benny Gantz on nyt joutunut hankalaan välikäteen, sillä hän on Israelin johdosta ainut, joka on ylläpitänyt vuoropuhelua Mahmud Abbasin kanssa. Siten Gantz on ollut usein nähty vieras Abbasin luona Ramallahissa, minkä seurauksena miesten välille on viime vuosina ehtinyt syntyä jopa varovainen luottamus. Nyt Gantz näpäytti Abbasia sanomalla, että niiden, jotka pyrkivät rauhaan, tulee tunnustaa menneet tapahtumat eikä vääristellä tai kirjoittaa historiaa uudelleen.
Abbasiin nyt kohdistuneen arvostelun seurauksena Gantz jää odottamaan jupakan nostattaman tomun laskeutumista, sillä hän oli näinä päivinä aikeissa vierailla palestiinalaisjohtajan luona.
Sen sijaan, että suhteet palestiinalaishallinnon kanssa eivät ota edistyäkseen, niin Israel on juuri viime viikolla uudestaan virallistanut suhteensa Turkin kanssa ja maat ovat palauttaneet suurlähettiläänsä asemapaikoilleen. Suhteet vahvistettiin presidenttien Herzogin ja Erdoganin puhelinkeskustelulla.
Presidentit kiittivät toisiaan suhteiden palauttamisesta ja toivoivat maiden yhteistyön kantavan hedelmää myös laajemmin Lähi-idässä. Presidentti Herzog kiitti erityisesti Erdoganin panosta Ukrainan viljakuljetusten toteutumisesta.
Myös pääministeri Lapid keskusteli presidentti Erdoganin kanssa ja toivoi maiden kaupan sekä matkailun lisääntymistä. Israel päättikin nyt palauttaa kansallisen lentoyhtiönsä El Alin takaisin Turkin reitille, mitä pääasiassa turkkilaisyhtiöt olivat vuosia yksin hallinneet.
Turkissa palvellut israelilainen diplomaatti kuvasi nyt palautettuja suhteita ei täydelliseksi avioliitoksi, jonka tiellä on mm Gazaa hallitseva Israelin vihollinen, islamistinen Hamas, jota Turkki poliittisesti ja taloudellisesti tukee.
Mutta Israelilla löytyy merkittävä ystävä ja yhteistyökumppani myös etäämpää, maapallon toiseksi väkirikkain valtio sekä suurin demokratia, Intia. Mailla on paljon yhteistä, lähtien siitä, että kumpikin itsenäistyi brittivallan alaisuudesta 1940-luvun loppupuoliskolla.
Kiistassa arabiosapuolta vuosikymmeniä myötäilleen Intian ulkopolitiikka oli Israelin suhteen aluksi hyvin viileä siitä huolimatta, että maa muodollisesti tunnusti juutalaisvaltion vuonna 1950. Varsinainen läpimurto suhteissa tapahtui vasta vuonna 1992, jolloin maat solmivat täydet diplomaattisuhteet. Pitkästä välimatkasta huolimatta maiden suhteet ovat siitä lähtien tiivistyneet ja kaupankäynti kasvanut vuosi vuodelta. Erityisesti nykyisen pääministerin Narendra Modin aikana suhteet ovat edenneet pitkin askelin.
Intia selvästi tarvitsee Israelin eri alojen osaamista mm kohentamaan talouttaan, kehittämään maatalouttaan sekä Israelin tarjoaman tekniikan avulla hyödyntämään rajallisia vesivarojaan. Näistä on syntynyt Israelille valtaisat markkinat, joiden lähiaikoina toivotaan johtavan maiden välisen vapaakauppasopimuksen solmimiseen. Maiden kaupan kokonaisarvo on nyt lähes kahdeksan miljardia dollaria. Israelin ja Intian suhteita syventävät myös strateginen liittosuhde, mikä näkyy suurena ase- ja puolustusteollisuuden vientinä.
Maiden suhteet olivat viikko sitten näyttävästi esillä Intian juhliessa Tel Avivissa 75. itsenäisyyspäiväänsä sekä maiden diplomaattisuhteiden 30-vuotista taivalta. Israelin johto sekä useat yritysjohtajat olivat saapuvilla.
Kolme vuosikymmentä oli ehtinyt aiemmin tänä vuonna kulua myös Israelin ja Aasian toisen jättiläisen eli Kiinan keskinäisten suhteiden solmimisesta. Yhteistyö lähti vauhdikkaasti liikkeelle, kun molemmat korkean teknologian ja tutkimuksen maat löysivät toisensa, minkä lisäksi Israelilla oli kommunistivaltiolle tarjota markkinointiosaamistaan.
Nousujohteiset kauppasuhteet kehittyivät suotuisasti eri aloilla kohoten huippuvuonna 2018 lähes 20 miljardiin dollariin. Siitä alkoi kuitenkin laskusuunta, mikä johtuu Israelin liittolaisen Yhdysvaltojen painostuksesta, kun Israel oli tehnyt Kiinan kanssa kauppoja arkaluontoisiksi katsotuilla tuotteilla ja aloilla sekä sallinut Kiinan investointeja strategisesti tärkeään infrastruktuuriinsa.
Kuunnellessaan liittolaistaan Israel on nyt joutunut mukautumaan Yhdysvaltojen Kiinan-vastaiseen politiikkaan supistamalla kauppayhteyksiään. Sen seurauksena Israel on vastahakoisesti joutunut perustamaan ohjausryhmän valvomaan maahan tehtäviä ulkolaisia sijoituksia mutta oli kuitenkin myöhässä sen suhteen, että Kiina on täyttä päätä rakentamassa Tel Aviviin metro- ja raitiotieverkostoa ja rakentanut Haifan tärkeän suursataman, jonka konttitoiminnasta vastaa 25:n vuoden sopimuksella kiinalaisyhtiö. Muut suunnitteilla olleet projektit on keskeytetty.
Edellä kerrotuista uutisviikko sisälsi myös hyvin paikallisia tapahtumia, joista ylpeyden aiheeksi tuli kolmen israelilaisen yliopiston sijoittuminen maailman sadan parhaimman yliopiston joukkoon. Tähän Kiinan Shanghaissa julkistettuun arvovaltaiseen tuhannen yliopiston luetteloon pääsivät Jerusalemin heprealainen yliopisto, Haifan teknillinen korkeakoulu Technion sekä Weizmann tiedelaitos. Tel Avivin, Bar Ilanin sekä Ben Gurionin yliopistot mahtuivat 400:n parhaimman joukkoon. Edellisvuoden lailla kärkiviisikon muodostivat neljä amerikkalaista sekä yksi englantilainen yliopisto.
Vähemmän mairitteleva uutinen kuluneelta viikolta oli Israelin eteläosassa Negevissä sijaitsevan beduiinikaupungin Lakian johtajan moniavioisuuden vuoksi tapahtunut pidätys. Israelin viranomaisille tuon moniavioisuuden ei kuitenkaan pitäisi olla vierasta, sillä tilastojen mukaan viidesosa beduiinitalouksista elää moniavioisuudessa siitä huolimatta, että se on vuodesta 1977 lähtien ollut laissa kielletty.
Tämäkin kaupunginjohtajaan liittynyt tapaus paljastui vain siksi, että hänen poliisin puoleen kääntynyt virallinen vaimonsa syytti miestään perheväkivallasta sekä kotirauhan rikkomisesta.
Viranomaisilla on kuitenkin ollut vaikeata puuttua tähän paimentolaisväestön uskontolähtöiseen perinteeseen. Israelissa asuu pääasiassa maan eteläosissa noin neljännesmiljoona beduiinia.
Eilisaamuna kuuntelin Israelin radion lähetystä, jossa kevyellä otteella käsiteltiin maapallon viimeaikaisia uutistapahtumia. Kuinka ollakaan, niin ensimmäiseksi aiheeksi valikoitui pääministerimme Sanna Marinin paljon julkisuutta saanut juhlinta, jopa huume-epäilyt. Ohjelmassa keskustelijat päätyivät pilke silmäkulmassa kaipaamaan myös israelilaisilta poliitikoilta kunnon irrottelua ja vähemmän vakavailmeistä politikointia.
Ja aivan lopuksi: Innokkaana penkkiurheilijana seurasin eilisiltana päättyneitä yleisurheilun EM-kisoja, joihin urheilun lomassa liittyi myös Israeliin ja juutalaisiin kohdistunut ikävä välikohtaus, kun vuoden 1972 Münchenin olympialaisten yhteydessä surmattujen israelilaisten 50-vuotisen muistotilaisuuden yhteydessä eräs paikalla ollut vartija kohotti kätensä Saksassa kiellettyyn natsitervehdykseen. Paikalla ollut poliisi pidätti miehen.
Tässä tämänkertainen Israel-uutisviikko.
RONY SMOLAR