Rony Smolar – Israel-uutisviikko 22.7.2024

Rony Smolarin Israel-uutisviikko Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin klo 8:45. Uutisraportti uusitaan maanantaina klo 15:45 ja 21:15.

7882-israel_uutisviikko_keskikoko

Odottavissa merkeissä käynnistynyt Israelin kulunut viikko ei uutistarjonnallaan tälläkään kertaa pettänyt. Odottavaa oli lähinnä Gazan rauhoittamiseen tähtäävien neuvottelujen jumiutuminen osapuolten alati muuttuviin näkemyseroihin sekä rauhanvälittäjien turhautuneisiin tapaamisiin vuoroin Egyptin Kairossa, vuoroin Qatarin Dohassa.

Neuvottelutulosta ovat Israelissa vaikeuttaneet lähinnä hallituksen ja asevoimien johdon väliset näkemyserot sodan tavoitteista, kun taas vihollispuolella Hamasin ulkomailla oleva johto joutuu kuuntelemaan Gazan tunneliverkostossa piilossa olevaa paikallista johtoa. Koska viive tuo vain uusia uhkatekijöitä, on Gazassa kymmenettä kuukautta käytävä sota vaarassa levitä Lähi-idässä.

Siitä saatiin näyttöä varhain perjantaiaamuna, kun Punaisenmeren varrella sijaitsevasta Jemenistä laukaistu aseistettu lennokki osui rannikkokaupungin Tel Avivin keskustassa kerrostaloon, missä yksi ihminen kuoli ja useita loukkaantui. Myös lähistön rakennukset kärsivät vahinkoa. Lähellä iskupaikkaa sijaitsee nykyisin Yhdysvaltojen pääkonsulaattina toimiva entinen suurlähetystörakennus, jonka on arveltu olleen lennokki-iskun kohteena.

Israelin armeija antoi sitten aamupäivällä lisätietoa vahvistaen, että kyseessä oli räjähteellä varustettu lennokki, joka oli lähestynyt Tel Avivia Välimereltä käsin. Myöhemmässä tiedotteessa kerrottiin lennokin lähetetyn Jemenistä ja että siellä toimivat Iranin tukemat huthikapinalliset olivat ottaneet vastuun iskusta.

Israelissa lennokki tunnistettiin iranilaisvalmisteiseksi Samad-3:ksi, josta oli tehty parannettu versio, ja joka kevennetyllä räjähdekuormalla kykeni lentämään lähes 2000 kilometrin matkan. Lennokin kerrotaan matkanneen Punaisenmeren yli Afrikan puolelle, mistä se pohjoisessa ylitti Egyptin Siinain niemimaan ja edelleen Välimeren ylle, mistä se matalalta lähestyi Tel Avivin suurkaupunkia.

Pian iskusta herätetyt asukkaat Tel Avivissa ihmettelivät miksi eivät kaupungin hälytyssireenit soineet ja miten oli mahdollista, että tavallista suurempikokoinen lennokki oli kyennyt läpäisemään ilmavalvonnan ja tunkeutumaan Israelin ilmatilaan.

Lyhyen tutkimuksen jälkeen asevoimien oli sitten aamupäivällä myönnettävä, ettei lennokkia oltu pysäytetty eikä ilmahälytystä käynnistetty inhimillisen erehdyksen takia. Lehtitietojen mukaan Israelin puolustuksen johtokeskuksessa oli aluksi vallinnut hetkellinen shokki, kunnes lennokki-iskusta vastuun ottanut Israelin ilmavoimat ilmoitti lisänneensä partiointiaan Israelin ilmatilan suojelemiseksi ja laajentanut operaatio- ja tiedustelutoimintaansa.

Alustavissa tutkimuksissa kävi ilmi, että lennokki oli Israelin ilmapuolustusjärjestelmän hämäämiseksi vaihdellut lentorataansa ja siinä poikennut aiemmista iskuyrityksistä, kun ne ennen olivat edenneet suoraan pohjoiseen Punaisenmeren rantakaupunkia Eilatia kohti. Israel on Gazan sodan alettua kyennyt torjumaan yli kaksisataa huthien lennokki- ja ohjushyökkäystä.

Puolustusministeri Joav Gallant julisti perjantaina ”israelilaisten verellä olevan hintansa” ja vastaavan huthien iskuun. Se tapahtuikin heti lauantaina, kun Jemenin Hodeidan satama-alueella kerrottiin räjähdysmäisestä öljypalosta, mistä nousi sankkaa mustaa savua. Israel myönsi hävittäjiensä iskeneen 1800 kilometrin päässä sijaitsevaan huthikapinallisten hallitsemaan satamakaupunkiin, mistä etukäteen tiedotettiin Yhdysvaltain Lähi-idän komentokeskusta.

Julkisuuteen antamassaan tiedotteessa Gallant pyrki rauhoittamaan israelilaisia vakuuttamalla asevoimien vahvistavan ja tehostavan kakkia toimintojaan, joita sotatilanne edellyttää. ”Haluan vakuuttaa, että valmiutemme kaikilla sotanäyttämöillä on huipussaan ja että käytössämme on kaikki tarvittavat välineet, kuten vastauksemme Hodeidaan osoittaa”, sanoi Gallant.

Etelä-Libanonista käsin toimivat Hizbollahin joukot ovat tämän vuoden aikana kuitenkin onnistuneet iskemään lennokeilla kymmeniä kertoja Israelin pohjoisosiin, missä ne ovat aiheuttaneet paljon tuhoa.

Siksi israelilaiset ovat viime päivinä hyvällä syyllä kyseenalaistaneet luottamustaan maan asevoimiin, joka Hamasin tuhoisan yllätyshyökkäyksen jälkeen viime lokakuussa oli nyt toistamiseen epäonnistunut tehtävässään. Erityisesti eri lehtien sota- ja puolustusasioista kirjoittavat toimittajat ovat lähteneet haastamaan maan asevoimien johtoa toteamalla, ettei pelkästään vastuun ottaminen turvaa maata ja sen asukkaita. ”Haluamme tietää mikä edelsi Tel Avivin lennokki-iskua, miksi vihollisen lähestyvään ilma-aseeseen ei puututtu ajoissa ja miksi valvomossa olleiden henkilöiden väärä havainto saattoi ohittaa huippuunsa viritetyn automaattisen tunnistus- ja hälytystekniikan”, oli yhdestä lehdestä löytynyt kirjoitus.

Israelissa on viime vuosina kuitenkin keskitytty moniin toissijaisiin seikkoihin, jotka eivät maan turvallisuutta tai kansan yhtenäisyyttä ole kohentaneet. Erityisesti politiikka on ehtinyt tunkeutua lähes kaikkialle yhteiskuntaan, minkä lisäksi maa oli yli vuoden pysähdyksissä, kun Benjamin Netanjahun uusi oikeistohallitus päätti rajoittaa maan Korkeimman oikeuden valtaa ja alistaa se poliittisille päättäjille. Tämän uskottiin liittyneen myös Netanjahun omaan korruptio-oikeudenkäyntiin, mikä vain lisäsi maan oikeiston ja vasemmiston välistä nokittelua.

Huomion ollessa kuukausia muualla kuin maan turvallisuudessa, lähin vihollinen Gazassa eli hyvin järjestäytynyt terroristijärjestö Hamas osasi lukea tilanteen oikein yllättämällä verisellä iskullaan Israelin. Sitä seuranneen Israelin kostohyökkäyksen uskottiin aiempien rajakahakoiden lailla päättyvän nopeaan sotilasoperaation kautta voittoon, mutta toisin on käynyt. Nyt Israelin pitkäkestoisin sota on avannut rintamia lähes kaikkiin ilmansuuntiin, niin lähellä kuin etäällä.

Samalla Israel on tullut yhä riippuvaisemmaksi liittolaisestaan Yhdysvalloista, joka eri kansainvälisillä näyttämöillä on tarvittaessa antanut diplomaattista tukea mutta tarvittaessa myös aseapua. Tässä tilanteessa pääministeri Netanjahu aloitti varhain tänä aamuna pitkään odotetun matkansa Washingtoniin. Sinne hänet kutsui ei niinkään presidentti Joe Biden, jonka kanssa hänellä tiedetään olevan useita näkemyseroja, vaan Kongressin edustajainhuoneen republikaani puhemies Mike Johnson. Aiemmin kesällä esitetyssä kutsussa Netanjahua pyydettiin puhumaan Kongressin molempien huoneiden yhteisistunnossa.

Vasta kiusallisen viiveen jälkeen presidentti Biden kutsui Netanjahun Valkoiseen taloon. Tapaaminen on Israelin kannalta tärkeä, sillä Lähi-itä on uhkaavasti luisumassa kohti laajempaa yhteenottoa. Sen lisäksi Iranin aseistautuminen ydinasein lähestyy viikko viikolta ja sen torjumiseksi Yhdysvalloilta ja sen liittolaisilta edellytetään pikaisia toimia.

Mutta Bidenin ja Netanjahun neuvotteluja hallinnee Gazassa käytävä sota ja sen päättäminen sekä ikuisuuskysymyksenä pidetty palestiinalaisongelman ratkaisu.

Sodan päättämiseen tähtäävissä neuvotteluissa on amerikkalaislähteiden mukaan viime päivinä tapahtunut edistystä, kun ulkoministeri Antony Binken kuvasi sopimusneuvottelujen olevan loppusuoralla. Mutta se on myös nähty Netanjahuun kohdistuneena paineena Bidenin tapaamista ennen. Aiemmin Netanjahua on Bidenin hallinnossa kuultu syytettävän neuvottelujen sabotoinnista, kun Israel ei ollut sitoutunut jo sovittuihin sopimusehtoihin.

Myös Israelissa panttivankien omaiset yrittivät viimeiseen saakka painostaa Netanjahua hyväksymään Gazan sopimuksen ennen lähtöään. Jopa eilisen hallituksen istunnon toivottiin tuovan viime hetken ratkaisun, olkoonkin, että ministereiden joukosta kuului myös vastakkaisia ääniä. Netanjahu aloitti kuitenkin aamulla matkansa valtion uudella edustuskoneella kohti Washingtonia tekemättä myönnytyksiä.

Valkoisessa talossa Netanjahu kohtaa palestiinalaiskysymykseen poikkeuksellisen voimaperäisesti ratkaisua etsivän Bidenin, jonka virkakausi eilisiltaisen ilmoituksensa seurauksena päättyy kuitenkin tämän vuoden lopulla. Mutta ajoitus keskusteluille ei Netanjahun kannalta ole paras mahdollinen, sillä YK:n alainen kansainvälinen tuomioistuin Alankomaiden Haagissa antoi perjantaina lausunnon, minkä mukaan Israelin vuosikymmeniä jatkunut palestiinalaisalueiden miehitys on laiton ja sen tulisi päättyä mahdollisimman pian. Sen lisäksi Israelin tulee heti lopettaa uusien siirtokuntien toiminnan sekä siirtää niiden asukkaat Israelin kansainvälisesti tunnustettujen rajojen sisäpuolelle.

Vaikka kyseessä oli neuvoa-antava eikä sitova oikeuden lausunto, pääministeri Netanjahu piti sitä valheellisena ja jyrähti: ”Juutalaiset eivät ole miehittäjiä omassa maassaan, ei esi-isiltä perityssä Juudeassa ja Samareassa eikä ikuisesti jakamattomassa pääkaupungissaan Jerusalemissa”.

Palestiinalaishallinnon presidentti Mahmud Abbas, sitä vastoin, iloitsi oikeuden lausunnosta ja piti sitä historiallisena.

Mutta juuri edellisenä päivänä ja taktisesti Netanjahun Washingtonin-matkan edellä Israelin parlamentti Knesset tyrmäsi ylivoimaisella äänestyspäätöksellään palestiinalaisvaltion perustamisen Jordanjoen länsipuolelle sekä Gazan alueille. Äänestyspäätöksen mukaan tällainen palestiinalaisvaltio uhkaisi Israelin olemassaoloa ja siten horjuttaisi Lähi-idän vakautta. Israel pelkää myös palestiinalaisvaltion ennen pitkää päätyvän Hamasin kaltaisen äärijärjestön haltuun ja olisi palkkio terrorismille, sanotaan Knessetin päätöslauselmassa.

Dramaattisesti nyt käynnistyneen uuden viikon alkaessa ja kaksi vuorokautta ennen kuin Netanjahun on määrä puhua Yhdysvaltain Kongressissa, hän kohtaa presidenttikilvasta nyt luopuvan silminnähden hauraan ja koronaviruksesta toipuvan amerikkalaispresidentin. Se saattaa tuoda muutoksia niin Gazan pitkittyvään sotaan kuin Lähi-idän kriisiytyneeseen yleistilanteeseen. Mutta vaaleissa ennakkosuosikin asemassa oleva Donald Trump on tempoilevasta maineestaan huolimatta Israelille tuttu liittolainen ja ystävä, joka presidenttikaudellaan avasi Israelille tärkeitä yhteyksiä ja liittosuhteita arabimaailmaan.

Netanjahun on kuitenkin palattava Valkoisesta talosta vakuuttuneena, että hän edelleen nauttii presidentti Bidenin ja hänen hallintonsa tukea.

Israelin pisimpään pääministerinä istunut Benjamin Netanjahu on joutunut myös itse toteamaan, että hänen päivänsä saattavat yllättäen päättyä, ainakin mitä hänen viime aikoina saamista uhkausviesteistä voi päätellä. Koska aihe tuli Donald Trumpiin kohdistuneen salamurhayrityksen jälkeen ajankohtaiseksi, Netanjahu istutti ministerinsä viime viikon hallituksen kokouksessa kuulemaan pääministerin sekä hänen perheensä usean vuoden ajan saamia uhkauksia.

Katkeraan sävyyn Netanjahu luetteli joukon tappouhkauksia, joiden hän kuvasi olleen lähtöisin poliittisten vastustajiensa leiristä, millä hän tarkoitti vasemmistoa. Samalla hän syytti poliisia ja oikeusviranomaisia, jotka hänen mukaansa eivät täydellä vakavuudella olleet puuttuneet vihapostiin sekä julkisiin uhkauksiin, jotka Netanjahun perheen mielestä ovat Gazan sodan myötä kiihtyneet. Mm sodanvastaisissa ja panttivankien vapauttamista vaativissa joukkokokouksissa Netanjahua itseään on esitetty petturina, kansan vihollisena ja jopa paholaisena. Lisäksi mielenosoittajat ovat viime vuodesta lähtien seuranneet Netanjahun perhettä ja läpi yön äänekkäästi osoittaneet mieltä siellä, missä heidän tiedetään yöpyvän.

Netanjahun turhautumisen ehkä ymmärtää, mutta itse hän on unohtanut, että juuri hän ja oikeisto johtivat vihakampanjaa, mikä lopulta johti työväenpuoluetta edustaneen pääministeri Jitzhak Rabinin murhaan joukkokokouksessa Tel Avivin keskustassa vuonna 1995.

Tässä tämänkertainen Israel-uutisviikko.

RONY SMOLAR