Rony Smolar – Israel-uutisviikko 21.9.2020
Rony Smolarin Israel-uutisviikko Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin klo 8:45. Uutisraportti uusitaan maanantaina klo 15:15 ja 21:10.
Kuluneen viikon pääuutinen, Valkoisessa talossa Washingtonissa viime tiistaina allekirjoitettu Israelin ja kahden arabimaan, Arabiemiraattien ja Bahrainin historiallinen sovinto, kannatti israelilaisten myönteisiä tunteita muutaman päivän ajan, kunnes ne perjantaina iltapäivällä törmäsivät voimaan astuneisiin, koko maata kattaviin ja kolme viikkoa voimassa oleviin liikkumisrajoituksiin.
Nimittäin, tuona samana perjantai-iltana alkoi myös juutalaisen uuden vuoden pyhä, mitä normaaliolosuhteissa vietetään laajennetussa perhepiirissä juhlallisesti illallispöydässä perinteisiä ruokia nauttien.
Viime keväänä vietetyn Pesach-pääsiäisen lailla myös uuden vuoden pyhäkausi sujuu koronapandemian takia poikkeusoloissa. Se on nostattanut tunteita, kun perhe- ja sukukeskeisesti yleensä vietettävä pyhä jättää vanhemman sukupolven ulkopuolelle eikä synagogien hartaustilaisuuksiin pääse kuin hyvin rajoitetusti.
Lisäksi alakuloa aiheuttaa viruksen aiheuttama suurtyöttömyys sekä kymmenien tuhansien kokemat toimeentulovaikeudet. Monet ovat katkerina todenneet, ettei sovintoon pääsy muutamien arabivaltioiden kanssa tuo leipää pöytään.
Israel on todellakin syvimmässä talouslamassa 40 vuoteen, jolloin inflaatio laukkasi sadoissa prosenteissa ja bruttokansantuote oli pitkään laskussa.
Päättäväisin toimin se tuolloin korjaantui mutta tällä kertaa talousahdinko on seurausta maailmanlaajuisesta pandemiasta, mihin Israelin omat vastatoimet eivät yksin riitä. Sen lisäksi israelilaiset eivät tahdo luottaa viranomaisten torjuntatoimiin ja määräyksiin ja siksi niitä ei oikein suostuta noudattamaan.
Jopa näköpiirissä oleva miljardien eurojen taloudellinen yhteistyö öljyrikkaan rauhankumppanin Emiraattien kanssa tuntuu toivottoman etäiseltä, kun useat joutuvat kamppailemaan arjen haasteiden kanssa.
Pitkään jatkuneet jokailtaiset mielenosoitukset pääministerin asunnon ulkopuolella Jerusalemissa saivat eilisiltana seurakseen rabbien johtaman ääriortodoksien suurmielenosoituksen, missä arvosteltiin viranomaisten viimeaikaisia liikkumisrajoituksia.
Ortodoksien mielestä päätöksillä on haluttu rajoittaa ei vain liikkumista, vaan myös puuttua tämän sisäänpäin kääntyneen yhteisön noudattamiin perinteisiin, jopa uskonnonvapauteen. Mielenosoitusta johti vastalauseena hallituksesta juuri eronnut asutusministerinä toiminut rabbi.
Mutta koronaviruksen tartuntatilastoissa juuri ortodoksien ahtaasti asuttamat lähiöt ovat selvästi kärjessä, mitä näiden yhteisöjen johtavat rabbit eivät suostu tunnustamaan.
Erimielisyydet ovat edenneet jopa niin pitkälle, että Netanjahun hallituksen yhtenä kulmakivenä oleva ortodoksipuolue on uhannut vetäytymisellään.
Kaiken kuohunnan keskellä Israelin ja Emiraattien nopeasti edenneelle yhteistyölle ennustetut näkymät ovat lupaavia, sillä maat ovat viime viikkoina allekirjoittaneet lukuisia yhteistyösopimuksia erityisesti aloilla, joilla Israelilla on merkittävää osaamista, kuten turvallisuuden, lääketieteen sekä korkean teknologian aloilla. Maat ovat myös sopineet pankkitoimintojen yhteen sovittamisesta sekä yhteisten investointikohteiden kartoittamisesta.
Ei ihme, että Israelin johto on kuvannut lähitulevaisuutta Lähi-idän uudeksi suunnaksi, sillä niin paljon uusia mahdollisuuksia voisi yhteistyötä tekevillä alueen valtioilla olla näköpiirissä. Ja mitä tärkeintä, alueen valtioiden vuosikymmeniä eristämä Israel olisi tässä kaikessa mukana.
Israelissa on viime päivinä muistutettu edesmenneen presidentin Shimon Peresin pääministeriaikanaan 1990-luvulla ilmaisemasta ennustuksesta, minkä mukaan laaja rauhantila Lähi-idässä voisi johtaa alueen valtiot Euroopan Unionin kaltaiseen yhteistyö- ja liittosuhteeseen.
Nyt on kovasti veikkailtu, mitkä maat seuraisivat Emiraattien ja Bahrainin esimerkkiä. Nykyisen rauhankehityksen kätilönä toimiva presidentti Donald Trump tiesi viime viikolla kertoa, että näitä maita olisi viidestä seitsemään. Maat, joita yleisimmin on veikattu ovat arabimaat Oman, Saudi Arabia ja Marokko sekä Afrikan muslimivaltiot Sudan, Djibouti, Mauritania ja Tsad.
Ja viimeisimmissä veikkauksissa on mainittu myös Persianlahden valtiot Kuwait sekä Qatar, mikä niiden läheisyyden takia Iraniin olisi todellinen alueellinen shokki.
Sen lisäksi sopimukset Emiraattien ja Bahrainin kanssa toisivat israelilaiset kosketuksiin alueella liikkuvien iranilaisten kanssa, mitä iranilaisjohto pitää jopa kulkutautia pahempana uhkana. Onhan Irania johtava papisto kuvannut israelilaisia paholaisiksi ja uhannut hävittää juutalaisvaltion maapallolta.
Heti Valkoisen talon allekirjoitustilaisuuden jälkeisenä päivänä Iranin presidentti Hassan Rouhani varoitti Emiraatteja ja Bahrainia sovinnon seurauksista sekä maiden johtajia palestiinalaisten hylkäämisestä.
Arvosteluihin liittyi myös Iranin ylin hengellinen johtaja, ajatollah Ali Khamenei, joka väitti Emiraattien ja Bahrainin johtajien muuttuneen Yhdysvaltojen ja Israelin sätkynukeiksi, mistä saisivat vielä maksaa kalliisti.
Iranin kiukku kuului myös viikonlopulla, kun diplomaattisista takaiskuista viime aikoina kärsineen maan johto toisti aiemmin esittämänsä uhkauksen kostaa maansa vallankumouskaartin päällikön Qassem Suleimanin surman Yhdysvalloille.
Suleimani surmattiin amerikkalaisten ohjusiskussa Bagdadin lentokentällä tämän vuoden alkupäivinä, mistä lähtien Iranin tiedetään hautovan kostoiskua johonkin amerikkalaiseen kohteeseen.
Valkoisen talon allekirjoitustilaisuudessa viime viikolla vallinneen rauhantoivon ilmapiirissä vihollisuuksiin jähmettyneiden muslimihallintojen uskottiin vähitellen katoavan Lähi-idän hämärtyvälle taivaalle. Mutta tuo sokea väkivalta pääsi kuitenkin näyttäytymään Israelin eteläosissa samaan aikaan, kun maailman huomio oli kolmen rohkean osapuolen välisessä rauhanteossa.
Nimittäin, Gazaa hallitseva radikaali-islamilainen Hamas-järjestö laukaisi allekirjoitustilaisuuden aikana toistakymmentä rakettia Israelin siviilikohteisiin haavoittaen useita ihmisiä sekä aiheuttaen aineellisia vahinkoja.
Kun raketti-iskut oli ajoitettu osoittamaan vastustusta Israelin kanssa syntynyttä rauhanratkaisua kohtaan, niin paremmin eivät rauhaa vastustavat voimat olisi voineet osoittaa tuota asennettaan!
Oman kielteisen asenteensa seurauksena palestiinalaishallinto on radikaaleissa arabi- ja muslimimaissa käynnistänyt kampanjan torjuakseen niiden lähentymisaikeet Israelin kanssa. Myös moskeijoiden perjantain rukoustilaisuuksissa on tästä muistutettu.
Tuota menoa palestiinalaisista tuskin tulee rauhankumppania Israelille, sillä niin paljon heidän asenteensa poikkeaa vallitsevasta kehityssuunnasta. Samalla se osoittaa konfliktin Israelin lähimmän naapurin kanssa jatkuvan.
Israel on ilmaissut tästä pettymyksensä, sillä ilman suunnanmuutosta palestiinalaiset ovat tietoisesti jättäytymässä radikaalien suuntausten armoille, mikä ei tiedä rauhallisia naapuruussuhteita.
Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas varoittikin viime viikolla, ettei alueelle syntyisi rauhaa, turvallisuutta eikä vakautta ennen kuin palestiinalaisten vaatimukset täyttyisivät.
Näyttääkin siltä, että palestiinalaiset, ainakin Gazassa, ovat varautuneet pitkäkestoiseen vihanpitoon, kun epätoivoisina ovat yrittäneet hankkia räjähteitä valmistamiinsa raketteihin.
Israelilainen televisiokanava kertoi Hamasin sukeltajien vastikään löytäneen Gazan rannikon läheisyydestä ensimmäisen maailmansodan aikaisen brittiläisen sota-aluksen, joka makaa meren pohjassa 33 metrin syvyydessä.
Hamasin pomminrakentajat ovat yrittäneet hyödyntää kyljellään makaavan aluksen läheltä löytyneitä ammuksia, mutta Israelin armeijan asiantuntijoiden mukaan merivesi on vuosisadan kuluessa saattanut tehdä räjähteet toimintakyvyttömiksi.
Israel tarkkailee tilannetta eikä toistaiseksi ole estänyt näitä sukelluksia, vaikka se on aseiden ja taisteluvälineiden salakuljetusten estämiseksi ylläpitänyt Gazan ympärillä tiukkaa valvontaa.
Tuo ”HMS M15”-nimisen Britannian sota-aluksen kohtalo liittyy läheisesti Israelin ja Palestiinan nykytilanteeseen. Nimittäin aluksen upotti ensimmäisessä maailmansodassa saksalainen sukellusvene vuonna 1917, kun keskusvallat ja ympärysvallat sotivat mm. Lähi-idän herruudesta.
Ympärysvaltojen puolella sotineen brittialuksen läsnäolo alueella johtui siitä, että se oli turvaamassa lähellä sijaitsevaa, merenkululle tärkeätä Suezin kanavaa, minkä vihollinen keskusvallat halusi valtapiiriinsä. Sen lisäksi brittialus tulitti Gazaa, joka Palestiinan osana kuului aluetta vielä tuolloin hallinneelle viholliselle, ottomaani-Turkille.
Tuon sodan lopputuloksena Turkki menetti briteille mm. Palestiinan, jota hallitsivat aina Israelin itsenäistymiseen 1948 saakka.
Juutalaisen vuoden vaihtuessa Israelissa on ollut tapana julkaista erilaisia väestötietoja. Uusimmista tiedoista käy ilmi maan asukasluvun olevan lähes 9.3 miljoonaa, mikä tietää vuoden takaiseen 150.000:n asukkaan lisäystä.
Maassa syntyi 170.000 lasta ja kuolleiden määrä oli 44.000. Israeliin muutti 25.000 ihmistä, mikä oli melkoinen pudotus edellisestä 38.000:sta.
Mutta ennusteiden mukaisesti Israel saavuttaisi 10 miljoonan asukkaan määrän vuonna 2040 ja 15 miljoonan vuonna 2048. Vuoteen 2065 ulottuva ennuste laskee väestömääräksi jopa 20 miljoonaa.
Nykyisestä väestöstä kolme-neljäsosaa on juutalaisia, viidesosa arabeja ja 5% druuseja, kristittyjä ja muita.
Eliniän odotuksissa Israel kuuluu maapallon kärkeen. Naisilla se on 84.7 vuotta ja miehillä 81.
Tilastojen mukaan 88.8% israelilaisista toteaa olevansa tyytyväisiä elämäänsä.
Israel julkaisee kahdesti vuodessa väestöään koskevia tietoja, näin juutalaisena uutena vuotena sekä keväällä itsenäisyyspäivän aikoihin.
Ja lopuksi: Kolmekymmentä kulkukissaa on saanut parlamentaarisen koskemattomuuden otsikoi jokin aika sitten eräs israelilainen päivälehti. Tuo otsikko oli niin huomiota herättävä, että se levisi nopeasti ympäri maapallon. Mitä kummaa ajattelin minäkin, vaikka tiedän Israelin politiikan olevan täynnä yllätyksiä.
Nuo Israelin parlamentin Knessetin koskemattomuudesta nauttivat kissat kuuluvat pesueeseen, joka jo pitkään on asustellut Jerusalemissa maamerkkinä tunnetun parlamenttirakennuksen takana.
Kissojen kohtalo saavutti parlamentin, kun henkilökuntaan kuuluvat olivat ottaneet tavaksi ruokkia niitä takapihalla, kunnes niistä tuli riesa ja kissoja havaittiin jopa parlamentin sisätiloissa.
Kun kissoilla ei rakennuksessa ollut virallista asemaa, niin parlamentin hallintopäällikön oli tartuttava ongelmaan ja päästävä niistä eroon.
Mutta parlamentin ympäristöaktiivit puuttuivat asiaan painottaen luonnon moninaisuutta, mihin myös kulkukissat Jerusalemissa kuuluvat. Joidenkin kansanedustajien vetoomusten tuloksena Knessetin takapihan kissat saatettiin lopulta eläinlääkärin tutkittaviksi, minkä jälkeen ne rokotettiin ja ne saivat korvaansa tunnistuskoodin, mikä salli niiden pysymisen nykyisillä sijoillaan.
Parlamentin ympäristövaliokunnan puheenjohtaja ilmaisi tyytyväisyytensä ratkaisuun ja toivoi kaikkien israelilaisten seuraavan kansanedustuslaitoksen esimerkkiä luonnon ja ympäristön ystävänä.
Tässä tämänkertainen Israel-uutisviikko.
RONY SMOLAR