Rony Smolar – Israel-uutisviikko 21.10.2019

Rony Smolarin Israel-uutisviikko Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin klo 8:45. Uutisraportti uusitaan maanantaina klo 15:15 ja 21:10.

Viime viikolla vietetty lehtimajajuhlan lomaviikko hiljensi merkittävästi uuden hallituksen kokoamisyrityksiä Israelissa. Mutta viikko kulutti samalla Benjamin Netanjahulle annettua hallituksen tunnustelutehtävää jopa niin, että sille annettu aikaraja umpeutuu todennäköisesti tuloksettomana ylihuomenna keskiviikkona.

Muutamat etukäteen epäonnistumaan tuomitut neuvotteluyritykset olivat ehtineet törmätä laajapohjaiseen hallitukseen ehdotettujen puolueiden haluttomuuteen löytää hallituskriisiin sovitteluratkaisu. Siksi paikallaan polkeneiden tunnustelutehtävien on arveltu olevan hyvän poliittisen pelisilmän omaavan Netanjahun taktiikkaa, mikä onnistuessaan voisi pitää hänet pääministerinä siitä huolimatta, että korruptiosta mahdollisesti marraskuussa luettavat syytteet häiritsivät.

Mutta siihen hän tarvitsee kilpakumppaninsa, Sininen ja valkoisen puolueen johtajaa Benny Gantzia yrittämään hallituksen muodostamista ja siinä epäonnistumista ennen kuin tehtävä palautuisi takaisin Netanjahulle. Siinä tilanteessa hän hallituksen uutena tunnustelijana voisi hankkia itselleen syytesuojan.

Tämä on pitkälti jossittelua ja tänään 70 vuotta täyttävän Netanjahun kannalta uhkapeliä, sillä Gantz saattaa hyvinkin onnistua tehtävässään muodostamalla Israelin politiikassa harvinaisen vähemmistöhallituksen, mikä nojaisi parlamentin Knessetin kolmanneksi suurimpaan ryhmään eli arabipuolueiden liittoon. Sen lisäksi paineet uusia vaaleja kohtaan olisivat siinä vaiheessa kasvaneet niin suuriksi, että kompromissi pääpuolueiden välille voisi silloin olla helpommin löydettävissä.

Mutta poikkeuksellisen ongelmallisesta hallitustilanteesta huolimatta Israelin turvallisuusviranomaiset ovat pyrkineet muistuttamaan lähialueen alati muuttuvista uhkakuvista. Siksi Netanjahu salli armeijan komentajan sekä eri tiedusteluviranomaisten viime viikolla antaa oppositiojohtaja Gantzille päivitetyn tilannekatsauksen.

Yhdysvaltojen yllättävä vetäytyminen Turkin ja Syyrian väliseltä rajalta on Israelissa nähty johtavan merkittävään strategiseen muutokseen lähialueilla, missä moneen eri suuntaan kumppanuutta ylläpitävä Venäjä laajentaa vaikutusvaltaansa.

Turkissa viime viikolla pikavierailla ollut ulkoministeri Mike Pompeo poikkesi muutamaksi tunniksi myös Israeliin, missä hän rauhoitteli Israelin huolia ja vakuutti Yhdysvaltojen seisovan pitkäaikaisen liittolaisensa takana.

Siitä huolimatta amerikkalaisjoukkojen poistuminen nähdään laajemmin ovenavauksena Isisin terrorijoukoille ja erityisesti laajentumishaluiselle ja Israelin tuhoamista uhoavalle Iranille. Siksi Israelin huoli ei amerikkalaisvakuutteluista huolimatta poistu.

Tämän ymmärsi myös ulkoministeri Pompeo, joka yhdessä pääministeri Netanjahun kanssa piti jopa todennäköisenä, että Iran saattaisi laukaista ohjuksia Israeliin, kuten se viime kuussa teki Saudi Arabian öljykentille.

Kun isku ei jäisi Israelilta vastaamatta, niin suursodan ainekset roikkuvat nyt ilmassa. Sen ovat aistineet eri valtioiden turvallisuusasiantuntijat, ja siksi Yhdysvallat on päättänyt lähettää joukkoja Saudi Arabian turvaksi.

Tässä turvallisuustilanteessa on hyvin todennäköistä, että presidentti Reuven Rivlin tällä viikolla antaa hallituksen tunnustelutehtävän Israelin armeijan entiselle komentajalle, mutta poliitikkona kokemattomalle 60-vuotiaalle Benny Gantzille.

Israelin lain mukaan myös hänelle annettu tehtävä on enintään 28 päivän mittainen, mutta sen jälkeen kuka tahansa kansanedustaja voisi saada presidentiltä hallituksen muodostamistehtävän. Sitä ei Israelin politiikassa ole milloinkaan koettu.

Kun Israelissa on pitkään kuulunut vaatimuksia yli 10 vuotta yhtäjaksoisesti ja kaikkiaan 14 vuotta pääministerinä istuneen Netanjahun vaihtamiseksi demokratian keinoin, niin naapurissa palestiinalaishallinnossa johtajan vaihtuminen ei ole edes näköpiirissä.

Palestiinalaisten presidentti, pian 84 vuotta täyttävä Mahmud Abbas, alias Abu Mazen, on lupauksistaan huolimatta toistuvasti torjunut vaatimukset vaalien järjestämisestä Jordanjoen länsirannalla ja Gazassa.

Sen lisäksi, että Abbas on pitänyt huolen siitä, ettei kilpailijaa hänen lähes 15 vuotta jatkuneen vallassa olonsa aikana ole ilmaantunut, hänen korruptoituneeksi todettu politiikkansa on johtanut välirikkoon sekä palestiinalaisten kahtiajakoon.

Yli neljästä miljoonasta palestiinalaisesta asukkaasta lähes kaksi ja puoli miljoona asuu Jordanjoen länsirannalla ja noin kaksi miljoonaa Välimeren rannikkokaistalla Gazassa.

Näillä alueilla on erilliset hallintonsa; Länsirannalla maltillisempi ja Israelin tunnustanut Mahmud Abbasin johtama hallinto ja Gazassa Israelin valtaamista ajava radikaali-islamilaisen Hamasin hallinto.

Sovitteluyrityksistä huolimatta kahtiajakoa ei ole kyetty korjaamaan, mikä omalta osaltaan on estänyt yhtenäisten vaalien järjestämisen palestiinalaisalueilla.

Viiden vuoden välein pidettäviksi määrättyjen vaalien toistuva lykkääminen ei juurikaan enää häiritse Länsirannan palestiinalaisasukkaita eivätkä he enää vaivaudu miettimään tätä demokratian puutetta.

Heitä ei edes häiritse Abbasin korruptoitunut hallinto, ei ainakaan niin kauan kuin se työllistää 180.000 työntekijäänsä ja maksaa palkat. He samalla vertaavat omaa oloaan Gazan rauhattomaan tilanteeseen, missä kurjissa olosuhteissa asukkaat elävät ulkopuolisten avustusten varassa.

Kansainvälisestä tietoisuudesta aina välillä katoavan Mahmud Abbasin politiikka on ollut poukkoileva, välillä neuvottelunhaluinen Israelin kanssa ja välillä uhmakas Yhdysvaltojen suuntaan. Siksi häneen ei johtajana olla enää suhtauduttu kovinkaan vakavasti.

Palestiinalaiset lähinnä kunnioittavat häntä vanhempana valtiomiehenään sekä edesmenneen Jasser Arafatin seuraajana, joka salonkikelpoisena aluksi neuvotteli Israelin ja Yhdysvaltojen johtajien kanssa, kunnes neuvotteluyhteydet viime vuosina katkesivat.

Lähi-idässä lentohiekan tavoin vaihteleva etupiirijako pitää vallitsevat valtarakennelmat koetuksella ja siksi niissä tarvitaan ystävien apua.

Se näkyi nyt viikonvaihteessa, kun Yhdysvaltojen senaatin valtuuskunta kävi harvinaisella vierailulla Jordaniassa. Yleensä tällaiset vierailut ovat suuntautuneet Israeliin, mutta kuten alussa totesin, niin ulkoministeri Pompeo kävi jo rahoittamassa Israelia ja saman sisältöisellä matkalla nyt myös senaatin edustajat naapurissa kävivät.

Jordania on Egyptin, Saudi Arabian ja Israelin lailla Yhdysvaltojen lähimmät liittolaiset Lähi-idässä. Pieni Jordania on nähty alttiina ulkopuolisille uhkakuville ja siksi senaatin edustajat, puhemies Nancy Pelosin johdolla, kävivät ilmaisemassa strategisen tukensa tälle pienelle kuningaskunnalle.

Jordania, joka maaperällään asuttaa yli 600.000 Syyrian sisällissodan pakolaista, kärsii ennestään vesipulasta ja vakavista talousvaikeuksista. Sen lisäksi väestöjakauma pitää tämän hashemiitti-kuningaskunnan varpaillaan, sillä valtaosa maan asukkaista on palestiinalaisia, joiden läsnäolo aiheuttaa jatkuvasti poliittisia paineita.

He liittyvät pitkittyneeseen kriisiin Israelin kanssa, mikä ei ole voinut olla heijastumatta kuningaskunnan suhtautumiseen juutalaisvaltioon, jonka kanssa sillä on vuodesta 1994 lähtien ollut rauhansopimus.

Vaikka sopimus on kyennyt ylläpitämään rauhaa maiden välisellä pitkällä rajalla, niin suhteet ovat sitten kuningas Husseinin kuoleman kaksi vuosikymmentä sitten olleet viileän etäiset.

Diplomaattisuhteet ovat joitakin häiriöitä lukuun ottamatta säilyneet mutta mitään korkean tason vierailuja ei Husseinin seuraajan, hänen poikansa kuningas Abdullahin aikana ole ollut.

Ensi lauantaina 25 vuotta täyttävään rauhansopimukseen on nyt liittynyt epäluottamusta ja diplomaattista pahaa mieltä, kun Jordania vaatii Israelille vuokraamansa pienen maa-alueen sopimuksen mukaista palauttamista. Alue, jota lähinnä israelilaiset maanviljelijät ovat Jordanian rajasotilaiden valvonnassa käyttäneet, on ollut osana rauhansopimusta, jonka kuningas Hussein ja pääministeri Jithak Rabin rajalla tuolloin allekirjoittivat.

Israel, joka näihin päiviin saakka oli hyvän tahdon eleenä uskonut vuokrasopimuksen jatkumiseen, ei etukäteen ole valmistellut maanviljelijöilleen korvaavaa suunnitelmaa. Monelta kun viikon kuluttua jää sadot siellä korjaamatta ja kastelujärjestelmät purkamatta.

Hyvän tahdon eleenä Israel on jo vuosia juoksuttanut kuivuudesta kärsivän Jordanian puolelle suuremman määrän vettä kuin mitä rauhasopimus edellyttää, sillä Israelin etujen mukaista on ollut tilanteen vakaana pysyminen naapurissa. Menneinä vuosina siellä on ollut rajuja, jopa kuningashuoneen asemaa uhanneita mielenosoituksia, johtuen juuri veden puutteesta.

Israel on kuitenkin nyt rauhansopimuksen vuosipäivän lähestyessä saanut kuulla Jordanian puolelta kärkeviä mielipiteitä, joissa juutalaisvaltiota syytetään palestiinalaisia alistavaksi miehittäjävaltioksi, ja joka uhkaa maiden rauhansopimusta.

Myös Jerusalemin asemaa Israelin pääkaupunkina tunnustaneita valtioita moititaan Jordaniassa, minkä lisäksi islamille pyhät paikat ovat vaarassa, kuuluu Jordanian puolelta.

Tilannetta maiden välillä ei lisäksi paranna se, että Israel on vanginnut kaksi jordanialaista laitonta rajanylittäjää.

Sitä vastoin tuon rajan ylitti sallitusti vastikään Saudi Arabian jalkapallomaajoukkue, joka viikko sitten pelasi Länsirannalla etukäteen paljon huomiota saaneen maailmanmestaruusjalkapallon karsintaottelun Palestiinan joukkuetta vastaan. Täpötäyden eli 8.000 innostuneen katsojan edessä pelattu historiallinen ottelu päättyi maalittomaan tasapeliin, mistä molemmat joukkueet olivat tyytyväisiä.

Saudit ovat harvinaisia vieraita Jordanjoen länsirannalla ja Jerusalemin maisemissa, ja siksi heidän läsnäolostaan otettiin kaikki ilo ja julkisuus irti. He tapasivat palestiinalaisjohdon hallintokaupungissa Ramallahissa ja kävivät palestiinalaishuivit kaulassaan rukoilemassa Jerusalemin Temppelinvuorella al-Aqsa-moskeijassa.

Turkkia vastaan taistelevat Syyrian kurdit ovat viime päivinä saaneet rajat ylittävää myötätuntoa myös Israelista, kun joukko arabeja ja juutalaisia kokoontui Tel Avivissa Turkin suurlähetystön eteen osoittamaan mieltään.

”Me arabit ja juutalaiset emme voi vaieta, kun Erdoganin sortohallinto lähettää sotajoukkonsa miehittämään kurdien itsehallintoaluetta”, luki useissa julisteissa.

Mielenosoittajat suuntasivat viestinsä myös kovaäänisten kautta: ”Olemme tulleet ilmaisemaan tukemme Syyrian koskemattomuudelle sekä tukemaan urheita naisia ja miehiä, jotka kurdialueella taistelevat NATO-valtiota Turkkia vastaan ja jotka voitokkaasti ovat kukistaneet ISISin raakalaisjoukot”.

Myös joukko Israelin armeijan veteraaneja kokoontui Turkin edustuston eteen ilmaisemaan vastalauseensa viattomien siviilien surmaamisesta.

”Me juutalaisina tiedostamme omasta menneisyydestämme hyvinkin, miltä tuntuu puolustuskyvyttöminä kohdata hyökkäävän armeijan. Siksi kehotamme maamme kaikkia turvallisuuselimiä löytämään keinot ja kanavat kurdien pikaiseksi auttamiseksi”, luki veteraanien tiedotteessa.

Ja lopuksi hieman kevyempi uutinen:

Euroviisukilpailujen viime vuoden voittaja, Israelin Netta Barzilai on tullut super-suosituksi Kiinassa, missä hänen voittajakappaleensa ”Toy” on tavoittanut valtaisan kuulijakunnan. Nimittäin, Netta esitti vastikään voittolaulunsa Kiinassa kuuluisan Naomi Wangin televisio-ohjelmassa, jonka katsojamäärä on lähes puoli miljardia.

Kiinalaiset kuulemma pitävät kovasti aasialaisen näköiseksi ehostetusta tukevasta Nettasta, jonka suosion kerrotaan sen kuin leviävän Aasiassa.

Nettan viimevuotinen viisuvoitto on huomioitu nyt myös Keski-Afrikan tasavallassa Tsadissa, missä tänä syksynä on Nettan kuvan kera julkaistu kaksi Eurovisioaiheista postimerkkiä.

Tässä tämänkertainen Israel-uutisviikko.

Rony Smolar