Rony Smolar – Israel-uutisviikko 2.8.2021
Rony Smolarin Israel-uutisviikko Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin klo 8:45. Uutisraportti uusitaan maanantaina klo 15:15 ja 21:10.
Paraikaa käynnissä olevat Tokion olympialaiset eivät täysin ole pysäyttäneet Israelin arkea, vaikka maan urheilijoiden menestystä onkin tiiviisti seurattu. Ensimmäisenä kisapäivänä saavutettua pronssimitalia seurasi nyt viikonvaihteessa voimistelussa tullut kultamitali sekä toinen pronssimitali judossa. Saavutukset ovat selvästi kohottaneet kansallistuntoja ja mm pääministeri Naftali Bennett keskeytti eilisen hallituksen istunnon onnitellakseen puhelimessa mitalisteja. Hyvä merkki tästä on se, että näinä päivinä uutisotsikoita hallitsee nyt urheilu eikä politiikka tai rauhattomuudet.
Mutta politiikka on valitettavasti sotkeutunut Tokion urheilevan nuorison kisoihin, kuten olympialaisia on ollut tapana kutsua. Itse hämmästelin jo heti avajaisissa YLE:n toimittajan kuvausta, kun hän selostaessaan osanottajamaiden sisäänmarssia Tokion olympiastadionille, kertoi suomalaisille katsojille ”Lähi-idän valtion Palestiinan marssivan nyt stadionille”.
Toimittajan kyseenalainen kannanotto poliittisesti arkaluontoisessa asiassa oli joko hänen henkilökohtainen tai sitten YLE:n antama ohjeistus, sillä palestiinalaisvaltiotahan ei ole perustettu eivätkä edes sen rajoista ole sovittu. Ja muutama päivä myöhemmin paikalla ollut nk. Palestiinan olympiakomitean puheenjohtaja kehotti arabi- ja muslimiurheilijoita kisojen aikana boikotoimaan israelilaisia kilpakumppaneita.
Mielestäni on käsittämätöntä, että muutenkin vaikeasti toteutetut kisat joutuvat tällaisen poliittisen pelin kohteeksi. Sopiikin kysyä, kaipaako olympialiike todellakin tällaisen jäsenen?
Mm muslimivaltiota Algeriaa edustanut judopainija kieltäytyi ottelemasta israelilaisen vastustajansa kanssa, minkä seurauksena hänet suljettiin kisoista ja lähetettiin kotimatkalle.
Yllättävää oli Israelin kanssa ystävyyssopimuksen viime vuonna solmineen Sudanin judokan kieltäytyminen kohtaamasta israelilaista vastustajaansa Tokiossa.
Mutta aidossa olympiahengessä Israelin ja Saudi Arabian naispuoliset judokat kohtasivat toisensa, mikä on merkille pantavaa, sillä maiden välillä ei yrityksistä huolimatta ole vielä syntynyt virallisia suhteita. Lehdistön mielenkiinnolla seuraaman israelilaisen voittoon päättyneen ottelun päätteeksi naiset kättelivät hyvässä urheiluhengessä toisiaan.
Mutta siinä missä radikaalit arabi- tai musliminäkemykset pyrkivät kisojen ilmapiirin myrkyttämiseen, niin useita kyberhyökkäysten torjuntaan erikoistuneita israelilaisia tekniikkayrityksiä on kisojen järjestäjien toimesta palkattu turvaamaan olympialaisten häiriöttömän sujumisen.
Japanilaiset kisajärjestäjät olivat ottaneet opiksi aikaisemmissa kisoissa nähtyjä kokemuksista, kuten Lontoon avajaisissa 2012, jolloin kyberhyökkäykset katkaisivat televisio- ja radiolähetyksiä. Tuolloin myös lipunmyynnissä ilmeni häiriöitä ja mm osanottajien terveystietoja vuoti julkisuuteen.
Tokiossa toimivien israelilaisyritysten tiedotteessa todetaan maailmalla olevan lukuisia eri tahoja, jotka eri syistä haluavat pilata tai vaikuttaa meneillä oleviin olympialaisiin.
Israelin tiedetään toivovan normaalia kanssakäymistä eri ystävällismielisten valtioiden kanssa ja vastakaikua onkin löytynyt arabimaista. Rauhansopimuksen nopea eteneminen erityisesti Arabiemiirikuntien kanssa on jopa yllättänyt Israelin, sillä niin läheisiksi on yhteistyö eri aloilla muuttunut. Viimeisin osoitus tästä on maiden välillä solmittu sopimus ihmisiä pelastavasta elinpakista, minkä tuloksena viime viikolla koettiin monivaiheinen munuaissiirtoketju. Nimittäin eräs israelilaisnainen luovutti toisen munuaisensa Abu Dhabissa sairaalassa sitä odottaneelle potilaalle, minkä seurauksena eräs toinen nainen Abu Dhabissa vuorostaan lahjoitti munuaisensa Israelissa Haifan sairaalassa olevalle naispotilaalle, joka pelastui. Se taas johti israelilaispotilaan aviomiehen kiitollisuuden osoitukseen, kun hän vuorostaan lahjoitti toisen munuaisensa sitä odottamassa olleen abu dhabilaisen luovuttajan äidille.
Tämä uskomaton tapahtumaketju johtui siitä, ettei perheiden omasta piiristä löytynyt sopivaa luovuttajaa. Israelin elinsiirtokeskuksen johtava lääkäri totesikin, että saatu kokemus oli hyvin arvokas ja että se oli ensimmäinen kerta, kun elinsiirtoja tehtiin Israelin ja arabimaan välillä. ”Tämä osoitti, ettei lääketiede tunne rajoja”, sanoi tyytyväinen israelilaislääkäri Rafi Bayer.
Hyvää tahtoa riitti myös viime viikolla myös muualle, kun Israelin ja palestiinalaishallinnon terveys- ja ympäristöasioista vastaavat sopivat harvinaisessa tapaamisessaan useista käytännön järjestelyistä. Näihin kuuluvat mm Israelin tunnustamat palestiinalaisissa sairaaloissa annetut virusrokotukset, mitkä helpottavat työhön pääsyä Israeliin. Tämän seurauksena Israel antoi työluvat vielä 16.000 palestiinalaiselle, mikä nostaa työlupien kokonaismäärän yli 100.000.
Sen lisäksi Gazasta Israeliin hoitoa hakevat voivat jatkossa kulkea rajan yli ambulanssilla eikä jalan, vaikka tähän liittyykin turvallisuusriski.
Saapa nähdä milloin Israel alkaa tuoda Gazassa tuotettua kosmetiikkaa, sillä tuodaanhan sieltä, jännittyneestä tilanteesta huolimatta, mm vihanneksia, hedelmiä sekä tekstiilialan tuotteita.
Nimittäin neljä naista Gazassa on ulkopuolisen rahoituksen turvin perustanut kosmetiikkatuotteita valmistavan yrityksen nimeltä Green Gold eli Vihreä kulta. He ilmoittavat käyttävänsä tuotteissaan raaka-aineina erilaisia yrttejä, joita ostavat muiden naisten kasvattamista puutarhoista. Yrteistä erotetusta öljystä yritys valmistaa mm ihonhoitotuotteita sekä hiusshampoota. Yritys tuottaa noin kaksikymmentä eri tuotetta mutta asiakkaita löytyy toistaiseksi vain Gazasta. Tavoitteena on kuitenkin löytää valmiille tuotteille vientiä ja yrteille raaka-ainetta kosmetiikkateollisuuden käyttöön ulkomaille.
Yksi yrittäjistä Refqa Al-Hamalawi painottaa, että näin he yrittäjyydellä pyrkivät torjumaan Gazassa vallitsevaa työttömyyttä, mikä naisten kohdalla on yli 60% ja koko Gazan alueella yli 50%.
Ehkä kauppoja voisi syntyä, kun Bennettin hallituksen edustajat ovat viime aikoina lisänneet yhteydenpitoa palestiinalaishallinnon kanssa, mitä ei juurikaan tapahtunut Netanjahun aikana. Netanjahu ei kymmeneen vuoteen ollut yhteydessä palestiinalaisten presidenttiin Mahmud Abbasiin.
Suhteiden toivotaan kehittyvän suotuisasti myös Marokon kanssa, kun Israel on juuri avannut viisi viikottaista lentoa Tel Avivin ja miljoonakaupungin Marrakeshin välille.
Israelilaisten turistien uskotaan suosivan Marokkoa, sillä marokkolaistaustaiset muodostavat suuren väestönosan Israelissa. Israelin itsenäistymistä ennen Marokossa oli vuosisatoja asunut Pohjois-Afrikan suurin ja menestynein juutalaisyhteisö. Itsenäistymisen jälkeen arviolta neljännesmiljoona juutalaista karkotettiin tai joutuivat pakenemaan lähinnä Israeliin vuosien 1948 ja 1964 välisenä aikana. Nykyään Marokossa lasketaan asuvan noin 3.000 juutalaista.
Israelin ongelmiin ajautuneita suhteita maapallon kahden supervallan kanssa on viime aikoina ruodittu lehdistössä. Presidentti Joe Bidenin hallinnon ja entisen pääministerin Benjamin Netanjahun välillä ilmeni heti alussa näkemyseroja mm suhtautumisessa Iranin ydinvalvontasopimuksen jatkamiseen sekä palestiinalaiskysymykseen, mitkä tosin eivät ole poistuneet, vaikka Israeliin muodostettiin uusi keskustavasemmistolainen hallitus. Erikoisin järjestelyin hallitusta johtaa oikeistolainen Naftali Bennett, joka edeltäjäänsä maltillisempana kuitenkin kannattaa Jordanjoen länsirannalla olevien israelilaisten siirtokuntien säilyttämistä ja varoittaa sopimukseen haluavaa Yhdysvaltoja Iranin valvontasopimuksen rikkovasta salaisesta ydinaseohjelmasta.
Vaikka Biden virkakautensa alussa julisti joukon Israelin näkemyksistä poikkeavia muutoksia maansa Lähi-idän politiikkaan, niin hänen uskotaan nyt välttävän horjuttamasta liittolaismaan haurasta hallitusta. Vaihtoehtona voisi muuten olla Netanjahun paluu valtaan. Tämän asetelman uskotaan antavan Bennettille nyt enemmän liikkumisvaraa, mitä hän paraikaa oma-aloitteisesti hyödyntää eri puolilla Lähi-itää. Nimittäin yhdessä ulkoministeri Jair Lapidin kanssa hän on avannut sekä julkisia että salaisia yhteyksiä alueen maihin, joiden kanssa Israelilla ei ole virallisia suhteita. Tällä Bennett laskee välttävänsä riippuvuutta Yhdysvaltain diplomaattisista avauksista Lähi-idässä.
Mutta myös suhteet Venäjään ovat yllättäen alkaneet hiertää ja syy on Syyrian sekavassa tilanteessa. Johtuuko se pääministerin vaihtumisesta Israelissa, kun Netanjahulle oli vuosien varrella muodostunut läheiset suhteet presidentti Vladimir Putinin kanssa, vai onko Venäjä muuttamassa strategiaansa? Tämä askarruttaa nyt Israelia suuresti, sillä Venäjä on tähän saakka ummistanut silmänsä Israelin ilmavoimien operaatioilta liittolaisensa Syyrian ilmatilassa, kun kohteina ovat pääasiassa olleet Iranin ja sen paikallisten liittolaisten asemat.
Nämä pohdinnat lähtivät liikkeelle Lontoossa ilmestyvän arabiankielisen lehden kirjoituksesta, missä Kremlin todettiin menettäneen malttinsa Israelin toistuvien ilmaiskujen johdosta ja että Venäjä olisi siksi vahvistamassa Syyrian ilmapuolustusta. Se rajoittaisi tai jopa estäisi Israelin ilmatoimintaa Syyrian yllä, mikä ennen pitkää lisäisi paineita Israelin rajoilla. Israelin ilmavoimien edustaja vihjasi kuitenkin maalta löytyvän keinoja uuden vaaratilanteen varalle.
Mutta Israelin huomio on tällä hetkellä kuitenkin väestön terveystilanteessa, kun koronavirusta helpommin tarttuvan Delta-muunnoksen pelätään ajavan maan neljänteen virusaaltoon ja viime talven kaltaiseen sulkutilaan. Kun viime vuorokausina tartunnan saaneita on jo yli 2000, niin pääministeri Bennett palasi televisioruutuun painottamaan rokottamattomille israelilaisille rokotuksen tärkeyttä. Sanomansa tueksi hän maalasi synkkiä tulevaisuudenkuvia toteamalla, että ”Israelilla olisi vain muutama viikko aikaa taittaa koronan leviämiskulku, muussa tapauksessa kaikki ponnistelumme ja uhrauksemme olisivat turhia”.
Myös valtion talous joutuisi kovalle koetukselle ja paraikaa valmisteltavana oleva valtion budjetti vetäisi vesiperän ja pahimmassa tapauksessa johtaisi hallituksen kaatumiseen, minkä seurauksena maa olisi kevään vaaleja edeltävässä sekavassa sisäpoliittisessa tilassa. Liipaisimella olisi myös kouluvuoden alkaminen syyskuun ensimmäisenä.
Bennettin viestiä seurasi hallituksen päätös aloittaa ensimmäisenä maana maapallolla kolmannen rokotuksen antamisen yli 60-vuotiaille, joiden viimeisestä rokotuksesta on kulunut viisi kuukautta. Ensimmäisinä rokotteen ottivat viikonvaihteessa maan tuore presidentti Isaac Herzog sekä oppositiojohtaja Netanjahu.
Ja lopuksi hieman kuninkaallisia juoruja: Israelin lehdistön mukaan Englannin kuningasperhe on saanut historiansa ensimmäisen juutalaisen jäsenen. Nimittäin edesmenneen prinsessa Dianan veljentytär Lady Kitty Spencer on vastikään avioitunut etelä-afrikkalaisen miljardöörin, juutalaisen Michael Lewisin kanssa. Pari oli seurustellut joitakin vuosia ja vaihtanut kihloja viime vuoden alussa. 30-vuotias Lady Spencer on muotisuunnittelija ja 61-vuotias tuore aviosiippa muotialalla toimiva suurliikemies. Pari vihittiin Italiassa mutta Israelin lehdistö ei tiennyt kertoa oliko Lady Spencer kääntynyt juutalaisuuteen. Pari on kuitenkin nähty synagogassa.
Tässä tämänkertainen Israel-uutisviikko.
RONY SMOLAR