Rony Smolar – Israel-uutisviikko 19.8.2024

Rony Smolarin Israel-uutisviikko Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin klo 8:45. Uutisraportti uusitaan maanantaina klo 15:45 ja 21:15.

7882-israel_uutisviikko_keskikoko

Uutiset keskittyivät viime viikolla seuraamaan kahta Israeliin sekä Lähi-itään vaikuttavaa tapahtumakulkua, joilla kummallakin oli yhteytensä toisiinsa. Kyseessä oli yli kymmenen kuukautta jatkuneen Gazan sodan uudelleen käynnistyneiden tulitaukoneuvottelujen onnistuminen sekä niiden mahdollisesta epäonnistumisesta pelätyt seuraamukset Lähi-idän syttymisherkässä tilanteessa. Siksi huomio oli viime torstaina ja perjantaina Qatarin pääkaupungissa Dohassa, missä Egyptin, Israelin, Qatarin sekä Yhdysvaltojen edustajat olivat kokoontuneet ratkaiseviksi kuvattuihin sopimusneuvotteluihin.

Kokouksen alku ei luvannut hyvää, sillä juuri ennen Gazaa hallinnoivan terroristijärjestön Hamasin ulkomailla vaikuttavat johtajat ilmoittivat järjestön jättäytyvän pois neuvotteluista, koska eivät uskoneet Israelin osallistuvan niihin ”vilpittömin tarkoituksin”. He syyttivät pääministeri Benjamin Netanjahua sodan pitkittämisestä sekä uusien ehtojen asettamisesta jo alustavasti sovittuun sopimustekstiin. Netanjahu kuitenkin kielsi tämän ja hyvässä tarkoituksessa evästi Israelin nelihenkistä neuvotteluryhmää matkaa ennen.

Netanjahun sovintohaluun ei kuitenkaan ole tahdottu uskoa, sillä hänen tiedetään tavoittelevan täydellistä voittoa Hamasista, minkä pelätään vain pitkittävän sotaa sekä uhraavan viimeisetkin Hamasin hallussa yhä elossa olevat israelilaiset panttivangit. Netanjahun asenne on ajanut hänet törmäyskurssille Israelin julkisen mielipiteen lisäksi myös puolustusministeri Yoav Gallantin kanssa, joka suljetussa kokoontumisessa ehti moittia pääministerinsä asennetta ”hölynpölyksi”. Tämä paljastui viime viikolla parlamentin Knessetin ulkoasiain- ja puolustusvaliokunnasta vuodetuista tiedoista.

Gallantin mielestä sotilaalliset saavutukset Gazassa antaisivat jo nyt mahdollisuuden sopia Hamasin kanssa panttivankien vapauttamisesta, kun taas Netanjahu katsoo sen tapahtuvan vain antamalle Hamasille ratkaisevan kuoliniskun.

Israelissa on seurattu miesten nokittelua, kun Netanjahun tiedetään harkinneen jopa puoluetoverinsa Gallantin erottamista hallituksesta. Gallant kuitenkin nauttii israelilaisten kannatusta eikä arvostelujen kohteena ennestään olevalla Netanjahulla katsota olevan varaa hankkia itselleen lisäongelmia sodan yhä jatkuessa.

Netanjahu on uppiniskaisuudessaan myös vaarassa menettää presidentti Joe Bidenin tukeman tulitaukosuunnitelman siunauksen, mikä entisestään heikentäisi Netanjahun kansainvälistä mainetta ja asemaa. Niitä hän kovasti tarvitsee, kun hänen kerrotaan suunnittelevan esiintymistä YK:n yleiskokouksessa syyskuun lopulla.

Mutta viime viikko toi Netanjahulle lisää kansainvälistä kritiikkiä juutalaisen maailman paastotessa ja surressa Vanhan testamentin aikaisten Jerusalemin kahden temppelin hävityksiä. Nimittäin jotkut juutalaiset ovat rabbien kielloista välittämättä ottaneet tavakseen vierailla tuona päivänä myös muslimeille pyhällä Temppelinvuorella. Niin tapahtui myös viime viikolla paitsi, että vastoin muslimimaailman kanssa aikoinaan tehtyä status quo- eli vallitsevaa tilaa määrittelevää sopimusta, osa kansallisen turvallisuuden ministerin johtamasta ryhmästä päätti kiellosta huolimatta rukoilla siellä. Tuolla tulenaralla paikalla muslimit suhtautuvat juutalaisten hartauksiin pyhäinhäväistyksenä, mikä aikaisemmin on käynnistänyt rajuja levottomuuksia. Tällä kertaa tunteet pysyivät tässä sotaa enteilevässä yleistilanteessa kuitenkin kurissa.

Israel sai kuitenkin osakseen laajan kansainvälisen arvosteluryöpyn hallituksen ministerin tietoisesti provosoidessa sovittua järjestystä tuolla tulenaralla paikalla. Pääministeri Netanjahu pesi kätensä nuhtelemalla uhmakasta ministeriään ja piti vierailua Temppelinvuorelle turhana provokaationa.

Seuraava arvosteluryöppy tuli kaksi päivää myöhemmin, kun oli käynyt ilmi, että joukko Jordanjoen länsirannalla asuvia kasvonsa peittäneitä siirtokuntalaisnuoria oli yöllä käynyt hävitysretkellä alueen eräässä palestiinalaisten asuttamassa kylässä. Yön aikana yksi palestiinalainen surmattiin ampumalla, minkä lisäksi omaisuutta, kuten rakennuksia ja ajoneuvoja sytytettiin tuleen. Armeijan yksiköt ehtivät paikalle vasta, kun hävitys oli tapahtunut. Yksi nuorista pidätettiin ja Israelin hallitus tuomitsi iskun.

Yhdysvallat vaati tiukkasanaisessa lausunnossaan Israelin hallitusta estämään siirtokuntalaisten toistuvan väkivallan alueen muita asukkaita kohtaan. Myös EU:lta tuli tiukka tuomio.

Uudisasukkaiden terroriteon takana uskotaan olevan edellä viittaamani israelilaisministerin nuoriin iskostama jyrkän rasistinen kansallisuusaate, minkä mukaan Jordanjoen länsiranta eli Raamatusta tutut Juudea ja Samarea, kuuluvat ainoastaan juutalaisille eli Israelille.

Lähi-idän laajemman kohtalon ollessa vaakalaudalla, Israel ei mitenkään olisi tarvinnut näitä välikohtauksia. Mutta väkivalta on viime kuukausina lisääntynyt Länsirannalla, missä lähes kolme miljoonaa palestiinalaista ja 700.00 israelilaista eivät voi olla kohtaamatta toisiaan. Kärjistymiseen on vaikuttanut Hamasin Gazassa saama julkisuuskuva alueen taisteluintoisten palestiinalaisnuorten keskuudessa. Sen lisäksi alueelle on kulkeutunut suuri määrä aseita, mikä Israelin mielestä voisi sytyttää palestiinalaisten uuden kansannousun.

Odotuksia mutta myös epäluuloja herättäneistä Dohan kaksipäiväisistä neuvotteluista on odotettu kuumeisesti tietoja, sillä niiden tuloksista riippuisi Iranin ja sen libanonilaisen liittolaisen Hizbollahin viivästyttämät kostotoimet Israeliin. Viikonlopun neuvottelutaukoon mennessä niistä ei aluksi kuulunut mitään virallista, paitsi presidentti Joe Bidenin näkemys, minkä mukaan sovinnon syntyminen oli lähellä. Samalla Biden sekä Qatarin pääministeri varoittivat Israelia ja Hamasia vaarantamasta ponnisteluja aselevon saavuttamiseksi. Myöhään perjantaina sovittelijamaat, Egypti, Qatar ja Yhdysvallat lähettivät julkisuuteen vielä yhteisen lausunnon, jossa kerrottiin, että molemmille osapuolille oli esitetty ehdotus kompromissisopimukseksi.

Toiveikkuudesta huolimatta Hamas ilmoitti lauantain vastaisena yönä kansainvälisille uutistoimistoille torjuvansa uuden sovitteluehdotuksen todeten Bidenin hallinnon antaneen neuvotteluista turhan optimistisen kuvan. Israel ilmaisi vuorostaan arvostavansa myönteisessä ilmapiirissä käytyjen sovittelijamaiden ponnisteluja.

Niitä edistämään saapui Israeliin eilen nyt yhdeksännen kerran sitten sodan syttymisen Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken, joka aikoo myös kiertää Lähi-idässä valvoakseen, ettei alueella kukaan ryhtyisi horjuttamaan arassa vaiheessa olevia neuvotteluja. Hän tapaa tänään Netanjahun ja Israelin muun poliittisen johdon mutta katseet ovat erityisesti Iranissa, jonka uskotaan omasta tahdostaan toistaiseksi antavan neuvotteluratkaisulle aikaa.

Neuvottelijoiden työryhmät jatkavat lähipäivinä työtään, kunnes myöhemmin tällä viikolla siirtyvät Egyptin Kairoon, missä toivotaan lopullisen sopimuksen syntyvän, sillä myös osapuolet tiedostavat, ettei aikaa ole hukattavissa.

Kattavan tulitauon sopimiseksi neuvottelujen tiedetään keskittyneen paljolti Hamasin vaatimuksiin israelilaisjoukkojen täydellisestä vetäytymisestä Gazasta sekä kotinsa jättäneiden palestiinalaisten oikeuteen palata asuinsijoilleen. Israelin tärkeimpiä sopimustavoitteita ovat yli kymmenen kuukautta Hamasin panttivankeina olevien israelilaisten vapauttaminen sekä aseiden salakuljetusteiden tukkiminen Gazaan. Sen lisäksi Israel haluaa varmistua, ettei Hamasin kaltainen terroristihallinto enää palaa Gazaan. Siksi Jordanjoen länsirannalla palestiinalaishallintoa johtavalle Hamasin kilpailijalle Fatah-puolueelle saatetaan jatkossa antaa vastuuta Gazaan suunnitellussa uudessa hallinnossa.

Tämä tieto sai vahvistuksen viime torstaina Turkin parlamentissa puhuneen palestiinalaisten presidentin Mahmud Abbasin ilmoitettua aikeestaan vierailla tulitauon synnyttyä Gazassa. Sinne hän suunnittelee menevänsä Egyptin puolelta Rafahin rajanylityspaikan kautta.

Israelissa on viime viikkoina eletty korotetun valmiuden aikaa siltä varalta, että Iran yhdessä liittolaisensa Hizbollahin kanssa aikoisi toteuttaa uhkauksensa hyökätä. Siksi tarkkailussa ovat samanaikaisesti Dohan neuvottelujen sujuminen sekä Israelin maa-, meri-, ja ilmatilan koskemattomuus. Samalla kun Israelin ilmavoimat suorittavat partiointilentoja ympäri vuorokauden, ne harjoittelevat myös pitkän matkan pommituslentoja suorittamalla koneiden ilmatankkausta.

Juuri ennen tulitaukoneuvottelujen alkamista kerrottiin Yhdysvaltojen hyväksyneen yli 20 miljardin dollarin suuruiset asekaupat Israeliin. Yhdysvaltojen ulkoministeriön mukaan kauppa sisältää mm F-15 hävittäjiä sekä hyökkäysvaunuihin kymmeniä tuhansia kranaatteja. Tiedotteessa lisäksi todettiin kaupan parantavan Israelin ”kykyä vastata vihollistensa nykyisiin ja tuleviin uhkiin”.

Myös sotilaallista läsnäoloaan alueella merkittävästi lisännyt Yhdysvallat on tilanteessa varuillaan ja yhteistyöstä Israelin kanssa kertoo se, että maiden puolustusministerit sekä esikunnat ovat lähes päivittäin yhteydessä toisiinsa.

Tilanne kiinnostaa myös Israelin ja Yhdysvaltojen eurooppalaisia liittolaisia, kuten Englantia ja Ranskaa, joiden ulkoministerit kävivät perjantaina Israelissa saamassa isänniltään viimeisimmät tiedot sodan valmisteluista. Samanaikaisesti amerikkalainen rauhansovittelija vieraili Libanonissa.

Yli tuhannen kilometrin päässä sijaitsevan Iranin sotilaallinen voima on pitkään ollut Israelin tiedossa, mutta vähemmälle huomiolle on jäänyt Israelin pohjoisrajalla toimivan Hizbollahin todellinen voima. Tiedossa on aiemmin ollut sen suuret Iranin toimittamat raketti- ja ohjusvarastot, joilla se on uhkaillut Israelia. Nyt Gazan sodan kestäessä on kuitenkin paljastunut myös eri kokoisten droonien eli lennokkien suuri määrä sekä niiden korkea tekninen laatu, mikä myös on iranilaista perua. Hizbollah nimittäin paljasti perjantaina piilossa olevan maanalaisen ohjustukikohdan, mistä se aikoisi ampua Israeliin. Videokuvissa näkyi komentokeskukseen johtavia kuorma-auton levyisiä tietokonekaapeloituja ja valaistuja tunneleita, jotka muistuttivat Gazasta löytyneitä tunneleita.

Mollivoittoisella uutisviikolla Israel sai myös kuulla kansainvälisen luottokelpoisuutensa laskevan, kun amerikkalainen luottoluokitusyhtiö Fitch arvioi Gazan sodan sekä Israelin epävakaan hallitustilanteen estävän maan negatiivisen talouskehityksen tarvitsemia korjausliikkeitä. Siksi luottokelpoisuutta päätettiin laskea A+:sta A:han. Fitch ennusti myös lisäpudotuksia, jos sota jatkuisi vielä ensi vuoden puolelle.

Israelin valtionvarainministeri ei yllättynyt tästä päätöksestä, vaan ennusti maan palaavan pian vakaan talouskasvun uralle, mitä tukevat vakaa kulutuskysyntä sekä teollisuuden lähes täydet tilauskirjat.

Sota on kuitenkin pahasti rokottanut työvoimavaltaista maataloutta sekä rakennusalaa, kun kymmenet tuhannet vierastyöntekijät Thaimaasta poistuivat pikaisesti maasta ja työmarkkinat sulkeutuivat palestiinalaisilta. Nyt heitä on vähitellen palannut mutta uuden ryhmän muodostavat intialaiset, jotka suurin joukoin ovat tarttuneet puolentoistatuhannen dollarin kuukausipalkan houkutuksiin.

Vallitsevan työvoimavajeen taustalla on sodan takia reservistä aseisiin kutsuttujen israelilaisten pitkään jatkunut poissaolo työmarkkinoilta eikä sen päättymistä vielä näy.

Sotatilanteesta sekä Israelin kansainvälisen aseman heikkenemisestä huolimatta kolme israelilaista yliopistoa on vuosittain julkaistussa maapallon yliopistoja paremmuusjärjestyksessä pidetyssä nk:ssa Shanghain raportissa säilyttänyt asemansa maailman sadan huippuyliopiston joukossa. Ne ovat Jerusalemin heprealainen yliopisto, Weizman tiedeinstituutti Rehovotissa sekä Israelin tekninen korkeakoulu Technion Haifassa.

Tässä tämänkertainen Israel-uutisviikko.

RONY SMOLAR