Rony Smolar – Israel-uutisviikko 19.8.2019
Rony Smolarin Israel-uutisviikko Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin klo 8:45. Uutisraportti uusitaan maanantaina klo 15:15 ja 21:10.
Suomi oli viime viikolla Israelin lehtiuutisissa, kun kesälomalta asemapaikalleen palannut suurlähettiläs Kirsikka Lehto-Asikainen antoi siellä lehdistölle lausunnon, missä hän selvitti maidemme välisiä suhteita sen jälkeen, kun paikallinen lehdistö oli muutama viikko aiemmin käsitellyt Israelin Helsingissä olevaan lähetystöön kohdistunutta ilkivaltaa.
Tuohon pitkään jatkuneeseen Israelin ja juutalaisvastaiseen ilkivaltaan eivät israelilaisten lehtitietojen mukaan suomalaiset viranomaiset valituksista huolimatta olleet puuttuneet, minkä seurauksena Tel Avivissa suurlähettilään sijaisena toiminut kutsuttiin Israelin ulkoministeriöön.
Tämä oli maidemme välisissä suhteissa hyvin poikkeuksellista ja siksi suurlähettiläs Lehto-Asikainen näki aiheelliseksi lehdistön välityksellä selvittää maamme yksiselitteisen kielteistä suhtautumista ilkivaltaa, viharikoksia, rasismia ja juutalaisvastaisuutta kohtaan. Samalla hän painotti Suomen kunnioittavan niitä kansainvälisiä sopimuksia, jotka suojelevat maassamme olevia ulkovaltojen diplomaattisia edustoja.
Lausunnossaan Lehto-Asikainen painotti myös Suomen ja Israelin välisiä hyviä ja eri aloilla kehittyneitä suhteita, muistuttaen samalla, että ensi vuonna tulee kuluneeksi 70 vuotta diplomaattisuhteiden solmimisesta maittemme välillä.
Diplomaattista herkkyyttä ja harkintaa vaadittiin viime viikolla myös Israelilta, joka oli joutunut pohtimaan salliako kahden muslimitaustaisen ja Israelin vastaista boikottikampanjaa ajavan Yhdysvaltain kongressin naisedustajan pääsyn maahan.
Tukeutumalla Israelissa vuodelta 2017 olevaan lakiin, joka kieltää maata boikotoivilta aktivisteilta maahanpääsyn, hallituksen päätös oli yllättävien käänteiden jälkeen torjuva.
Vaikeasta päätöksestä on riittänyt jälkipyykkiä, sillä Israelissa oltiin useita viikkoja ja eri näkökulmista pohdittu salliako maahantulo kongressiedustajilta, jotka avoimesti toimivat Israelia vastaistaan, mutta samalla ovat läheisen liittolaismaan valittuja kansanedustajia.
Aluksi Israelin päätöksentekoa helpotti presidentti Donald Trumpin ilmaisema kielteinen asenne vierailulle aikoneita kongressiedustajia Rashida Tlaibia ja Ilhan Omaria kohtaan, kun hän julkisuuteen lausui mielipiteenään, että kahden vihamielisen kongressiedustajan maahanpääsy voitaisiin tulkita Israelin heikkoudeksi.
”Osoittaisi suurta heikkoutta, jos Israel päästäisi edustajat Omarin ja Tlaibin maahan. He vihaavat Israelia ja kaikkia juutalaisia, eikä mikään voi muuttaa heidän mieltään. He ovat häpeäpilkkuja!”, kirjoitti Trump Twitter-tilillään.
Netanjahun hallitus oli todella vaikean päätöksen edessä, sillä Israel ei olisi halunnut vaarantaa suhteitaan Yhdysvaltain kongressiin eikä demokraattipuolueeseen, jota maan juutalaisväestö on siellä vaaleissa perinteisesti kannattanut. Myös Israelin maine Yhdysvaltojen lähimpänä liittolaisena nähtiin vaarantuvan.
Lopulta Trumpin mielipide vaikutti Israelin hallituksen kielteiseen päätöksen, kunnes toinen kongressiedustajista Rashida Tlaib lähetti Israelin sisäministerille oman maahanpääsyanomuksen vedoten humanitäärisyihin. Julkisuuteen tullessa anomuksessaan hän samalla sitoutui noudattamaan vierailulle asetettuja ehtoja.
Edustaja Tlaib olisi nimittäin halunnut vierailla Jordanjoen länsirannalla asuvan iäkkään isoäitinsä luona. Anomukseensa hän sai Israelilta pian myönteisen vastauksen, kunnes uusi käänne koitti. Washingtonissa hän lopulta suurieleisesti ilmoitti, ettei sittenkään matkustaisi, kun ei voinut hyväksyä Israelin viranomaisten vierailulle määräämiä rajoituksia.
Israelissa tuo tulkittiin poliittiseksi mielenilmaisuksi, mikä paljasti hänen vierailunsa todelliset aikeet, eli paikan päällä suunnitellun mielenilmaisunsa. Todennäköisesti se olisi samalla sytyttänyt myös palestiinalaiset osoittamaan mieltään kongressiedustajaa seuraavan amerikkalaislehdistön edessä.
Pääministeri Netanjahu oli jo varhaisessa vaiheessa epäillyt korkean profiilin vieraiden pääasiassa tähdänneen Israelin vahingoittamiseen, mikä olisi aiheuttanut vain välikohtauksia ja suuria otsikoita.
Alun alkaen kongressiedustajien aikomuksena oli palestiinalaishallinnon isännöimänä vierailla hallintokaupungissa Ramallahissa, Betlehemissä ja Jerusalemin itäosassa, myös aina tulenaralla Temppelivuorella.
Kahden kongressiedustajan suunnitellun matkan ympärillä on yhä paljon epäselvyyttä ja Israel on varautunut heidän yhtäkkiseen saapumiseensa Tel Avivin lentokentälle. Israel ei kuitenkaan halua menettää kasvojaan itsenäisesti päätöksiä tekevänä valtiona, kun taas vierailulle pyrkineet kongressiedustajat yrittävät poliittisista syistä nyt ottaa kaikki saatavissa olevat julkisuuspisteet itselleen.
Israelissa torjuva ratkaisu nähtiin heti parlamenttivaaleihin valmistautuvan Netanjahun ääntenkalastuksena erityisesti äärioikeiston suuntaan. Mutta myös Trumpin jyrkkä asenne on nähty liittyvän vaaleihin, runsaan vuoden kuluttua pidettäviin Yhdysvaltain presidentin vaaleihin.
Neljän viikon päästä pidettävien ennenaikaisten parlamenttivaalien läheisyys näkyy ja kuuluu Israelin arjessa nyt yhä selvemmin, kun mikään puolue ei ennakkoasetelmissa ole nousemassa voittajaksi. Päinvastoin, näköpiirissä on kahden pääpuolueen uusi tasapeli, mihin myös huhtikuussa käydyt edelliset vaalit päättyivät.
Pattitilanne on muutenkin jähmettynyt paikoilleen, sillä edelleen yksi vaa´ankielen asemassa oleva puolue näyttää ratkaisevan syntyykö maahan oikeistolainen vaiko keskustavasemmistolainen hallitus, vai hallitusta lainkaan.
Tilanne on Israelin paljon koetellussa politiikassa uusi ja vuosikymmeneen poikkeuksellinen, kun Netanjahu ei ehkä jatkaisikaan pääministerinä. Nyt se hermostuttaa niin äänestäjiä kuin Netanjahua itseään sekä hänen puoluetovereitaan. Siksi poliittinen ilmapiiri on välillä myrkyttynyt syytöksillä ja vastasyytöksillä ja retoriikkaan on liittynyt jopa henkilökohtaisia solvauksia.
Eräs israelilainen tuttuni tulkitsi äskettäin minulle tuon siten, että israelilaiset poliitikot ovat niin paksunahkaisia ja sanavalmiita, että he demokratian rajoja hipoen osaavat dramatisoida käsillä olevaa poliittista tilannetta.
Jotenkin ulkopuolisena täytyy kuitenkin ihmetellä sitä suurta energiamäärää, mitä pitkään vaalitaistoon Israelissa uhrataan, kun samanaikaisesti monet muut arkiset kysymykset odottavat ratkaisua.
Mutta myös tähän israelilaisella tutullani oli tulkinta: Kuvittele miten paljon energiaa syntyy tuossa jännityksen täyttämässä pienessä valtiossa. Sehän johtaa innovaatioihin ja keksintöihin, jotka ovat muuttaneet Israelin korkean teknologian kansanväliseksi keskukseksi. Aika hyvä selitys!
Mutta israelilaisten naapurit, palestiinalaiset, nähdään edelleen tuhlaavan energiaansa sekä uhraavan itsensä ja muita Israelin vastaisiin hyökkäyksiin, kuten muutama päivä sitten valvontakameran videokuvissa Jerusalemin Vanhan kaupungin portilla nähdyssä iskussa. Siinä Temppelivuoren rukoustilaisuudesta tulleet kaksi nuorta palestiinalaista hyökkäsi takaapäin veitsin vartiossa olleiden poliisien kimppuuni. Sen seurauksena toinen hyökkääjistä sai surmansa ja toinen haavoittui. Myös yksi poliiseista haavoittui.
Seuraavana päivänä oli toinen, päälleajolla tehty terrori-isku, jossa kaksi israelilaista nuorta jalankulkijaa loukkaantui, joista toinen hyvin vakavasti. Ja myös Gazan rajalla on viime päivä ollut yhteenottoja, jotka ovat päättyneet hyökkääjien surmiin.
Tilanne pysyi hyvin herkkänä myös Temppelivuorella ja sen läheisyydessä, kun muslimit viettivät viikon kestänyttä uhripyhää, Id el-Adhaa.
Israelin turvallisuusviranomaiset olivat valmiudessa erityisesti viime perjantaina, jolloin Temppelivuorelle odotettiin 100.000 rukoilijaa ja latautuneessa ilmapiirissä väijyi yhteenoton suuri vaara. Muslimirukoilijoita oli edellisellä viikolla jäänyt kiusaamaan Israelin viranomaisten lupa sallia muslimien hartaustilaisuuden päätyttyä joukon juutalaisia rukoilijoita pieneen nurkkaukseen Temppelivuorelle.
Tilanne kärjistyi, kun muslimit väittivät juutalaisten aikovan vallata Al-Aksan moskeijan. Tämä väite on aikaisemminkin toiminut sytykkeenä, kun suuri ja vihainen väkijoukko on asettunut puolustamaan Temppelivuorella sijaitsevia moskeijoita.
Tällaisia aikeita ei kuitenkaan ole ollut, vaan juutalaiset ovat tiettyinä pyhäpäivinä vaatineet itselleen oikeutta käydä rukoilemassa myös heille pyhällä vuorella, ja ainoastaan sen aukiolla, sillä juutalaiset eivät rukoile moskeijassa.
Kansainvälisillä foorumeilla yleensä myönteisessä valossa näyttäytynyt palestiinalaishallinto on nyt joutunut YK:n alaisuudessa radikaalia syrjintää, ennakkoluuloa ja vihapuhetta torjuvan ihmisoikeusneuvoston alakomitean kovistelemaksi.
Nimittäin, palestiinalaishallinto joutui nyt ensimmäisen kerran Sveitsin Genevessä toimivan komitean hampaisiin, kun oli käynyt ilmi hallinnon ja sen alaisuudessa toimivien virastojen sekä lehdistön Israelin ja juutalaisten vastaiset kirjoitukset. Erityisesti peräänkuulutettiin palestiinalaisten koulukirjoissa esiintyvää vihaa lietsovaa aineistoa.
YK:n ihmisoikeusneuvostossa palestiinalaiset ovat yleensä saaneet ymmärtävän ja myötätuntoisen kohtelun, mutta tässä alakomiteassa heiltä vaaditaan selityksiä omasta toiminnastaan, kuten marttyyriyden ihannoinnista sekä mediassa juutalaisista esitetyistä väittämistä, kuten lapsen tappajina, juomaveden myrkyttäjinä ja muista natsi-Saksan juutalaisia leimanneista syytöksistä.
Komitea pyysi selvitystä myös kristittyjen kohtelusta palestiinalaisalueilla. Nimittäin, tiedossa on ollut, että radikaali-islamilaisuuden juurtuminen on pakottanut kristittyjä muuttamaan palestiinalaisalueilta kokonaan muualle, aina Etelä-Amerikkaan saakka.
Myös israelilaisten maastamuutosta on viime aikoina annettu julkisuuteen tietoa. Sen mukaan hieman yli 8:sta miljoonasta israelilaisesta noin 600.000 asuu eri syistä nykyään ulkomailla. Vuositasolla maastamuutto on kolmeen vuosikymmeneen nyt alhaisin, ollen 15.000:n tasolla. Samanaikaisesti 6.-7.000 israelilaista palaa vuosittain takaisin.
Huonoin tilanne oli palestiinalaisten ensimmäisen ja toisen kansannousun aikoihin lähes 30 vuotta sitten, jolloin turvallisuussyistä maasta muutti muutaman vuoden ajan keskimäärin 25.000 israelilaista. Tuolloin tuhoisat terrori-iskut niittivät tuhoa ja kuolemaa mm. Jerusalemin ja Tel Avivin kaduilla.
Ja lopuksi: Tilastotietoa on annettu myös Israelin eri lähiöiden sosio-ekonomisesta tilasta, kun yhteisöissä asukkaiden tuloja ja varallisuutta mitattaessa lähiöiden keskinäinen järjestys saatettiin vastikään israelilaisten tietoon.
Maan tilastokeskuksen mukaan Israelin seitsemästä vauraimmasta lähiöstä neljä sijaitsee Tel Avivissa, yksi Tel Avivin koillispuolella Ramat Hashronissa ja kaksi pohjoisessa teollisuuskaupungissa Haifassa.
Sitä vastoin köyhimmät lähiöt löytyivät erityisesti ortodoksi-juutalaisten suurperheiden asuttamilla alueilla, kuten Tel Avivin itäpuolella Bnei Brakissa ja Jerusalemissa.
Tässä tämänkertainen Israel-uutisviikko.
Rony Smolar