Rony Smolar – Israel-uutisviikko 19.10.2020
Rony Smolarin Israel-uutisviikko Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin klo 8:45. Uutisraportti uusitaan maanantaina klo 15:15 ja 21:10.
Kuukauden kestäneen juhlapyhäkauden päättänyt uutisviikko Israelissa palasi tapahtumarikkaana omille urilleen, missä kytevä hallituskriisi ja siitä seuraavan uusien vaalien todennäköisyys kummittelee taustalla.
Vaikka päivänpolitiikka toimii Israelin voimakkaasti sykkivän yhteiskunnan käyttövoimana, niin pyhien ajaksi hiljentynyt elämänrytmi sekä tiukentuneet koronatoimet ovat purreet tartuntamääriin. Ne ovat terveysviranomaisten tavoitteen mukaisesti vuorokaudessa nyt laskeneet alle 2000:een, kun niitä vielä muutama viikko sitten oli yli 9000.
Siksi terveysviranomaiset ja hallitus päättivät eilen joidenkin rajoitusten helpottamisesta. Mm päiväkodit ja esikoulut on avattu, niin myös toimistot ja virastot, joissa ei käy suuria asiakasmääriä.
Lisäksi kotoa kilometriin rajoitettu liikkuminen on peruttu samalla, kun vielä helteiset uimarannat on avattu, mutta kaikilla tulee olla kasvomaski.
Mutta suuret kokoontumiset, kuten koulut, synagogat sekä hää- ja perhejuhlat ovat edelleen kielletyt. Myös ne ortodoksijuutalaisten asuttamat taajamat, missä virustilanne ei ole helpottanut, pysyvät edelleen eristettyinä.
Viranomaiset ovat juuri vahvistaneet yli 300.000:lla israelilaisella tähän mennessä todetun jonkinasteisen virustartunnan. Tuon tartuntamäärän kourissa on maailmanlaajuisesti tällä hetkellä 24 valtiota, mutta Israel on väestöltään niistä pienin.
Yleiseksi kiinnostuksen kohteeksi viime viikolla tuli Tel Avivin itäpuolella, aivan Jordanjoen länsirannan tuntumassa sijaitseva 25.000 asukkaan arabikaupunki Kafr Qasim. Vielä kuukausi sitten koronaviruksen leviäminen oli muuttunut siellä lähes hallitsemattomaksi, kun puolet testatuista oli todettu tartunnan saaneiksi.
Kaupunginjohtaja Adil Badir päätti yhdessä kaupungin johtoon kuuluvan juutalaisen asiantuntijan kanssa ottaa tilanne haltuun paikantamalla viruksen alkulähteet, minkä jälkeen tartunnan saaneet määrättiin valvotusti eristyksiin. Sen lisäksi koulut pysyivät muusta Israelista poiketen myös kesälomien jälkeen suljettuina.
Tähän liitettiin myös tehokas tiedottaminen, mikä sai viruslinkoina toimineet perhe- ja hääjuhlat loppumaan. Tehostaakseen tätä kaupungin johto otti myös aseeksi boikotoida näitä juhlia, joihin heidät kunniavieraina toivottiin osallistuvan.
Nyt viisi viikkoa myöhemmin Kafr Qasim on lähes virukseton, minkä lehdistö on nostanut hyväksi esimerkiksi tehokkaasti hoidetusta torjuntatyöstä ja mistä politiikka on onnistuttu pitämään poissa.
Tuo on nähty näpäytyksenä Netanjahun hallinnolle, jonka politikointi näkyy ja tuntuu haittaavasti lähes kaikkialla Israelin arjessa.
Israeliin on koronan levittäydyttyä syksyn tullen syntynyt uusi ammattikunta, sairaalaklovnit ja muut viihdyttäjät, jotka vierailevat sairaaloissa tuodakseen hieman iloa ja vaihtelua niiden arkeen.
Uutisissa on näytetty, miten jopa happilaitteissa olevien kasvoille on hymy levinnyt ja tyytyväisyyden osoituksena on nostettu peukkua.
Mutta israelilaiset ovat usein muuttuvien viranomaisohjeistusten vuoksi edelleen kiukkuisia ja siksi mielenosoitukset ovat eri puolilla maata edelleen jatkuneet. Tyytymättömyys on lähinnä kohdistunut pääministeri Netanjahuun, jota on äänekkäästi vaadittu jättämään politiikan.
Vastustus näkyy myös viimeaikaisissa mielipidemittauksissa, missä Netanjahu ja hänen johtamansa Likud-puolue ovat jatkuvasti menettäneet suosiotaan.
54% vastanneista äänestysikäisistä oli sitä mieltä, että Netanjahun tulisi jättää politiikan. Jopa 28% viime vaaleissa Netanjahua tai hänen puoluettaan äänestänyttä oli samaa mieltä.
Netanjahun suosion laskuun vaikuttaa päävastustajaksi noussut toinen oikeistopoliitikko Yamina-puolueen johtaja Naftali Bennett, joka nauttii myös äänestävän keskustan suosiota.
Netanjahun Likudin ja Bennetin Yamina-puolueen paikkaero parlamentissa Knessetissä on edelleen Netanjahun eduksi, mutta supistunut enää kolmeen-neljään paikkaan, mikä ei vielä takaisi vaalivoittoa Netanjahulle.
Netanjahun uskotaan kuitenkin tavoittelevan äärioikeiston kannatuksen palauttamista, minkä hän kesällä menetti Arabiemiraattien kanssa syntyneen sovinnon myötä. Nimittäin, tuolloin hän todennäköisesti joutui presidentti Trumpin painostuksesta perumaan aiotut liitosaikeet Jordanjoen länsirannalla.
Nyt hallitus päätti Netanjahun johdolla viime viikolla kuitenkin rakentaa lähes 5000 asuntoa alueen juutalaisiin siirtokuntiin. Päätös on todennäköisesti ristiriidassa Emiraattien ja Bahrainin kanssa syntyneen sovinnon kanssa ja pelättävissä on jonkinlaisia vastalauseita.
Israeliin muutenkin viileästi suhtautuvan Euroopan Unionin reaktio rakennustoimintaan kävi pian selväksi viiden suuren jäsenmaan Espanjan, Iso Britannian, Italian, Ranskan ja Saksan yhteisesti ilmaiseman tuomion muodossa.
Kansainvälinen nihkeä suhtautuminen siirtokuntiin johtuu siitä, että ne kansainvälisen oikeuden mukaan ovat miehitysalueella ja siten katsotaan laittomiksi.
Israel on kuitenkin muistuttanut toimivansa omien etujen mukaisesti alueella, jota se kutsuu Israelin kansan entiseksi kotimaaksi, Juudeaksi ja Samareaksi.
Maltilliset arabimaat näyttävän ainakin toistaiseksi nielevän Israelin asutustoimet, sillä panoksena on Lähi-idän laajempi rauhoittaminen sekä siitä koituva taloudellinen hyöty ja väestön hyvinvointi.
Sitä tukevat mm juuri avatut uudet ylilentoreitit Israelin, Jordanian sekä Saudia Arabian yllä. Mm Saudi Arabiaan ja jopa Irakiin lentävät koneet voivat nyt ylittää Israelin tarkasti valvotun ilmatilan.
Israel on ennustanut kaupankäynnin yksin Arabiemiraattien kanssa lähivuosina nousevan yli kolmeen miljardiin euroon ja luovan 15.000 uutta työpaikkaa.
Ystävyys Israelin kanssa on selvästi tuonut uutta potkua vauraudessa uinuviin öljyvaltioihin, joita Israelin yrittäjähenki, monet kasvuyritykset sekä tuottoisat innovaatiot houkuttavat.
Asiantuntijat ovat ennustaneet, että alueella yhteisenä nähty tulevaisuus levittää ajan myötä yhteisymmärrystä, minkä lopulta toivotaan rauhoittavan epävakaana tunnetun Lähi-idän.
Kehityksen sivuraiteelle joutunut mutta arabimaailman apua tarvitseva palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas on ilmeisesti ottanut opiksi aiemmista kiukunpurkauksistaan arabijohtajia kohtaan ja kieltänyt nyt hallintoaan arvostelemasta niitä maita, jotka ovat solmineet tai solmimassa suhteitaan Israelin kanssa.
Yllätykseksi palestiinalaiset saivat viime viikolla myötätuntoa Israelin parlamentissa, missä rauhansopimus Arabiemiraattien kanssa sai lopullisen siunauksen.
Pitkän keskustelun jälkeen maan kaikki juutalaiset puolueet äänestivät sopimuksen puolesta mutta arabipuolueiden 13 edustajaa asettuivat vastustavalle kannalle.
Perusteluissaan he totesivat olevansa rauhan kannalla, mutta käsittelyssä ollut rauhansopimus ei toisi rauhaa, vaan entisestään vankistaisi palestiinalaisalueiden miehitystä, mistä seuraisi vain uusia sotia.
Israelilaiset näkevät tulevaisuuden kuitenkin kirkkaampana ja suoritetuissa mielipidetiedusteluissa he ovat ilmaisseet näkemyksensä alueen ystävällismielisistä arabimaista.
Vastanneista useimmat näkivät Arabiemiraatit houkuttelevimpana matkailukohteena, mutta toivovat Egyptin ohella Saudi Arabiaa läheisimmäksi liittolaismaaksi.
Egyptin kanssa Israelilla on jo rauhansopimus ja useiden lähteiden mukaan sovintoa hierotaan myös Saudi Arabian kanssa.
Amerikkalaisen tutkimuslaitoksen mukaan jopa 80% saudeista uskoo suhteiden normalisoituvan Israelin kanssa viiden vuoden sisällä.
Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo kehotti viime viikolla Saudi Arabiaa normalisoimaan suhteensa Israelin kanssa samalla, kun hän kiitti aavikkokuningaskunnan panosta Israelin kanssa syntyneistä sopimuksista.
Pompeo osoitti sanansa Washingtonissa vierailulla olleelle Saudi Arabian ulkoministerille, prinssi Faisal bin Farhanille.
Rauhankehityksen ohella Israel toivoo kosketusta myös alueen kansojen välille, mm turismin muodossa. Dubaissa opiskellaankin jo israelilaismatkailijoita odotellessa ahkerasti hepreaa ja Israelissa järjestellään paraikaa maahantulon sujuvuutta sekä turvallisuustoimia vastaanottamaan lähinnä pyhiinvaeltajia arabi- ja muslimimaista. Onhan Jerusalemin Temppelivuorella sijaitseva al-Aqsan moskeija islamin kolmanneksi pyhin paikka Saudi Arabian Mekkan ja Medinan jälkeen.
Turistimaana tunnettu Israel kaipaa kovasti matkailijoiden pikaista paluuta, sillä koronaviruksen hiljentämä turismi on kuluvana vuonna tehnyt kolmen miljardin euron loven Israelin valtion talouteen, kun tammi-syyskuun lasku turistien määrässä on 76%.
Pienemmälle huomiolle Israelin vilkkaan uutisviikon aikana jäi mm Israelin ja Libanonin neuvottelut merirajan vetämisestä maiden välille. Tästä harvinaisesta kohtaamisesta ei juurikaan ole herunut tietoa muuta kuin, että seuraava kohtaaminen on ensi viikolla.
Libanon on ulospäin halunnut olla neuvottelusta erityisen vaitonainen, sillä maat ovat teknisesti yhä sotatilassa ja edellisestäkin kohtaamisesta on kulunut kolme vuosikymmentä.
Viikolla paljastui myös Israelin armeijan tekemä yöllinen sotilasoperaatio Syyrian puoleiselle Golanin alueelle, minne Syyria oli maiden välisen joukkojen loitontamissopimuksen vastaisesti perustanut Israeliin suunnattuja tähystysasemia. Israel kävi ne onnistuneesti tuhoamassa, mikä haluttiin toimivan varoituksena Syyrialle.
Viikolla kävi myös ilmi, etteivät Turkin ja Israelin jäätävät suhteet olekaan niin huonot, kuten julkisuudessa muodostunut kuva on antanut ymmärtää. Nimittäin, maiden välillä kaupankäynti on poliittisista kiistoista huolimatta jatkunut, kaupan kokonaisarvon ollessa noin viiden miljardin euron vuositasolla.
Maiden kauppa on vilkasta ja kumpikin käy toistensa kulutustavaramessuilla ja Israelin suurimmat marketit hankkivat Turkista mm elintarvikkeita ja juomia, tekstiilejä sekä kodin sisustustuotteita.
Israel vie Turkkiin kemikaaleja ja lannoitteita sekä joitakin koneita ja niiden osia, mutta suhteiden nykytilasta johtuen kieltäytyy viemästä korkean teknologian tuotteita.
Sitä vastoin Israel odottaa suurkauppoja Aasian ja Lähi-idän timanttikauppaa hallitsevan Dubain kanssa. Emiraattien timanttikauppaa johtavat tahot ovat jo houkutelleet kumppaneitaan Israelista, Tel Avivin timanttipörssistä, minne monet ovatkin jo ehtineet asettua.
Dubain timanttibisneksen arvo viime vuonna oli noin 20 miljardia euroa eli tuplasti suurempi kuin Israelin. Mutta yhdessä maat muodostavat Belgian Antwerpenin jälkeen maailman toiseksi suurimman raakatimanttien pörssin.
Ja lopuksi juuri timantteihin liittyen: Eräs koruja valmistava yritys Israelissa elää ajassa, kun se on 18 karaatin valkokullasta ja 3600:sta valkoisesta ja mustasta jalokivestä valmistanut hengityssuojaimen, mikä jo ennen valmistumista oli saanut kansainvälistä julkisuutta.
Nimittäin, maski on tilaustyö eräälle Yhdysvalloissa asuvalle varakkaalle kiinalaiselle liikemiehelle, jonka ehtona oli, että siitä tulee maailman kallein hengityssuojain ja että se valmistuu tämän vuoden loppuun mennessä.
Tässä tämänkertainen Israel-uutisviikko.
RONY SMOLAR