Rony Smolar – Israel-uutisviikko 17.8.2020

7882-israel_uutisviikko_keskikoko.jpg

Israelin yllä välähti viime torstai-iltana melkoinen uutispaukku, mikä hetkeksi vaimensi israelilaisia pitkin kevättä ja kesää vaivanneet monet ajankohtaiset ongelmat. Nimittäin, israelilaisille kerrottiin maan solmineen suhteiden normalisoimisesta historiallisen sopimuksen Persianlahdella sijaitsevan Arabiemiraattien kanssa.

Uutisen Israelin television erikoislähetyksessä kertoneen pääministeri Netanjahun kuvauksen mukaan sopimus avaa uuden ajanjakson juutalaisvaltion ja arabimaailman suhteissa.

Lähiviikkoina allekirjoitettava sopimus on harvinainen, sillä se on Israelin 72-vuotisen itsenäisyysajan vasta kolmas arabimaan kanssa tehty rauhansopimus. Tätä ovat edeltäneet rajanaapureiden Egyptin kanssa 1979 sekä Jordanian kanssa 1994 allekirjoitetut rauhansopimukset.

Nyt syntynyt sopimus syntyi Yhdysvaltojen ja erityisesti presidentti Donald Trumpin ohjauksessa. Asian tultua julkiseksi Trump kuvasi sopimusta valtavaksi diplomaattiseksi läpimurroksi, mikä edistäisi rauhaa ongelmallisessa Lähi-idässä.

Trump totesi myös, että lisää diplomaattisia läpimurtoja olisi odotettavissa Israelin ja Lähi-idän muslimivaltioiden välillä.

”Tapahtuu asioita, joista en voi vielä puhua”, vihjasi Trump.

Myös sopimusta valmistelleet pääministeri Netanjahu sekä Abu Dhabin kruununprinssi Mohammed bin Zayed totesivat yhteisessä julkilausumassaan sopimuksen osoittavan rohkeutta, mikä ohjaisi alueen laajemman rauhan tielle.

Israelin ja Emiraattien edustajien odotetaan lähiviikkoina tapaavan allekirjoittaakseen joukon kahdenvälisiä sopimuksia, kuten suurlähetystöjen perustamisesta, suorista lennoista, turismista ja investoinneista mm teknologian ja energian aloilla sekä turvallisuudesta.

Sopimukseen odotetaan tulevan myös maininta paremmasta pääsystä muslimeille kolmanneksi tärkeimpään paikkaan eli Jerusalemin Temppelinvuorella sijaitsevaan al-Aqsan moskeijaan.

Syntyneen sopimuksen kylkiäisenä Israel ilmoitti jäädyttävänsä Jordanjoen länsirannalla aikomansa alueliitokset. Se kävi ilmi, kun Israelin kansallismielisen äärioikeiston pettymykseksi pääministeri Netanjahu lupautui määräämättömäksi ajaksi jäädyttämään tuon vaalilupauksensa.

Sen uskotaan olleen hinta, minkä Israel oli Yhdysvaltojen kehotuksesta valmis uudesta ystävyydestä maksamaan. Samalla se nähdään rauhoittavan laajemman konfliktin pelkoa Lähi-idässä sekä edistävän Trumpin alueelle esittämää, mutta laajasti kiisteltyä rauhansuunnitelmaa.

Taustana nyt syntyneelle sopimukselle pidetään Iranin kasvanutta alueellista uhkaa sekä pitkään ratkaisua vailla olevan palestiinalaiskysymyksen siirtymistä vähitellen taka-alalle.

Läpimurto juuri maltillisena muslimivaltiona pidetyn Emiraattien kanssa ei tullut yllätyksenä, sillä siellä on jo pitkään vallinnut muihin uskontoihin nähden suvaitsevainen ilmapiiri.

Paavi Franciscuksen vierailun yhteydessä vuosi 2019 julistettiin Emiraateissa suvaitsevaisuuden vuodeksi, jolloin samalla päätettiin rakentaa Abu Dhabiin suuri, abrahaminuskoisten, siis juutalaisuuden, kristinuskon sekä islamin yhteinen kulttuurikeskus, mikä on määrä valmistua vuonna 2022. Moskeijan ja kirkon lisäksi siihen kerrotaan tulevan myös synagoga. Emiraateissa uskotaan asuvan tuhatkunta juutalaista.

Arabimaiden arvostelun kohteeksi joutuneen mutta hyvällä omallatunnolla puolustautuneen Emiraattien oma näkemys syntyneestä sopimuksesta on se, että näin maa hankki Israelilta merkittävän myönnytyksen, mikä estäisi Länsirannan palestiinalaisalueiden liittämisen Israeliin. Samalla se antaisi kiistan osapuolille aikaa palata takaisin neuvottelupöytään.

Mutta palestiinalaisjohto ei lainkaan innostunut syntyneestä sopimuksesta, päinvastoin, presidentti Mahmud Abbasin kerrotaan kiehuneen kiukusta ja soitelleen eri arabi- ja muslimijohtajille saadakseen heidät tuomitsemaan Emiraattien päätöksen ”petturuutena”.

Abbas on myös turhaan yrittänyt saada 22-jäsenisen Arabiliigan hätäistuntoon, eikä muslimimaista Irania ja Turkkia eikä radikaaleja islamilaisjärjestöjä lukuun ottamatta toivottua tuomiota ole kuulunut.

Palestiinalaisten tuntoja kuvasi se, että perjantain rukoustilaisuuden yhteydessä Temppelinvuorella Emiraattien lippua poljettiin ja kruununprinssi bin Zayedia ja presidentti Trumpia esittäviä kuvia poltettiin.

Mutta muiden naapureiden, myös kansainvälisen yhteisön mahdollisesti seuratessa Emiraatteja, sopimus saattaa jatkossa heikentää palestiinalaisten näkemystä Israelin harjoittamasta miehityksestä. Samalla se sysäisi palestiinalaiset niiden häviäjien joukkoon, joiden pysähtyneet yhteiskunnat eivät kehity eivätkä ole valmiita hyödyntämään alueella tarjolla olevia yhteistyön mahdollisuuksia.

Kannustusta ja onnitteluja on sopimusosapuolille tullut mm Persianlahden Bahrainista ja Omanista, joiden uskotaan pian seuraavan naapurinsa Emiraattien esimerkkiä. Myös Israelin naapuri Egypti onnitteli saavutetusta sopimuksesta, kun taas toinen naapuri Jordania antoi sille varovaisesti muotoillun tukensa.

Hieman yllättäen, toissapäivänä myös Moskovasta kantautui kannustuksen toivotuksia lähinnä mustuttamaan Venäjän läsnäolosta Lähi-idässä.

Sisäpoliittisissa vaikeuksissa olevalle Netanjahulle uuden arabiliittolaisen uskotaan tulleen siunauksena, vaikka kiukkuiset mielenosoitukset ovat seuranneet häntä lähes päivittäin.

Nyt niihin saattavat jatkossa liittyä myös Länsirannan siirtokunta-aktivistit, jotka suhtautuvat Netanjahuun lupauksia pyörtäneenä petturina.

Netanjahu on viime päivinä kuitenkin rauhoitellut heitä sekä muita poliittisia liittolaisiaan toteamalla, ettei alueliitokset ole pyyhkäisty pois vaan niitä on lykätty ja että sopivan tilaisuuden tullen ne kyllä toteutettaisiin.

”En milloinkaan luovu oikeuksistamme maitamme kohtaan, vaan liitosasia on yhä pöydällä, mutta ilman Yhdysvaltojen tukea sitä ei kannata toteuttaa”, vakuutti Netanjahu epäilijöilleen.

Myös Yhdysvaltain Israelin-suurlähettilään ja Netanjahun aatteellisena liittolaisena pidetyn David Friedmanin oma näkemys oli, ettei Israel ole hylännyt liitossuunnitelmiaan.

Vaikka nyt syntynyttä sopimusta on kuvattu sulaksi jatkokaudelle valmistautuvan presidentti Trumpin hattuun, niin varsinaisen työn sopimuksen eteen oli tehnyt Trumpin vävy ja Lähi-idän rauhansuunnitelman pääarkkitehti Jared Kushner.

Hän on jo ehtinyt vihjata, että monet muut maat ovat aikeissa seurata Emiraattien esimerkkiä ja solmia diplomaattisuhteet juutalaisvaltioon. Odotetuin ja ehkä toivotuin on Saudi Arabia, jonka tosiallisen johtajan, kruununprinssi Mohammed bin Salmanin on uskottu olevan sovun kannalla. Maat ovat jo jonkin aikaa harjoittaneet turvallisuusyhteistyötä yhteisen vihollisen Iranin varalle.

On hyvin todennäköistä, että monet valtiot Lähi-idässä seuraavan tarkasti, mitä Emiraattien kanssa syntynyt sopimus tuo tullessaan, kuten mitä suurinvestointeja olisi syntymässä tai miten yhteistyö eri aloilla lähtisi käyntiin ja mitä hyötyjä ne tuottaisivat.

Se ainakin tiedetään, että Israel ja Emiraatit tekevät yhteistyötä terveyden- ja hyvinvointitutkimuksen eri aloilla ja paraikaa yhdessä kehittävät rokotetta Covid-19 virusta vastaan. Israelilla on lisäksi paljon annettavaa mm maatalouden sekä vesitekniikan aloilla.

Lisäksi molemmat maat ovat viime aikoina avaruustekniikassa liittyneet maailman kärkimaiden joukkoon lähettämällä omat aluksensa avaruuteen.

Eri yhteistyömahdollisuuksien kartoittamiseksi Netanjahu nimitti Israelin pääneuvottelijaksi kansallisen turvallisuusneuvoston päällikön, jonka johtama ryhmä matkustaa jo tällä viikolla Emiraatteihin.

Israel näyttää uusien suhteiden etsinnässä etenevän turvallisuus edellä, sillä myös sopimusta edeltäneen salaisen neuvotteluvaiheen edustajana toimi turvallisuusasiantuntija, Netanjahun luottomiehenä tiedetty tiedustelupäällikkö. Hänen kerrotaan paraikaa olevan Bahrainissa.

Ihmetystä on Israelissa kuitenkin herättänyt se, että maan avainministerit, ulko- ja puolustusministerit pidettiin salaisina käytyjen neuvottelujen osalta täysin pimennossa. Sitä tiedusteltaessa Netanjahu totesi presidentti Trumpin vaatineen ehdotonta salausta.

Vastaus ei kuitenkaan tyydyttänyt Netanjahun hallituskumppaneita, Sinivalkoista puoluetta edustavia kärkiministereitä, vaan johtopäätöksenä on pidetty Netanjahun halua kerätä sopimuksesta kaiken poliittisen huomion itseensä.

Sopimus Arabiemiraattien kanssa ei kuitenkaan suuremmin ole vaikuttanut Israelin eripuraiseen sisäpolitiikkaan, vaikka taktisista syistä uhka hallituksen välittömästä kaatumisesta onkin onnistuttu lykkäämään.

Yleiseen ilmapiiriin on uuden ystävyyssuhteen löytyminen kylläkin vaikuttanut, mikä mm näkyy siinä, että Israelin televisio lähetti heti uutispaukun jälkeisenä päivänä reportterinsa Abu Dhabiin, mistä päivittäin on nyt tullut suoria lähetyksiä.

Sen lisäksi matkatoimistot ovat jo alkaneet koota matkapaketteja uudesta kohdemaasta innostuneille israelilaisille.

Kuitenkin virallinen yhteys avattiin maiden ulkoministerien välisen puhelun muodossa eilen. Samalla Emiraateissa poistettiin Israelin verkkoyhteyden tiellä olleet tekniset esteet.

Mutta kulunut viikko ei kuitenkaan ollut täysin ruusuinen, sillä Gazasta on päivittäin lennätetty useita kymmeniä polttopulloja ja räjähteitä kuljettaneita ilmapalloryppäitä, jotka laskeuduttuaan ovat kuivassa maastossa polttaneet useita hehtaareja suurella työllä istutettua metsää sekä viljapeltoja.

Israel on vastannut näihin tulittamalla Gazaa hallitsevan terroristijärjestön Hamasin kohteita, estänyt Gazan kalastajien pääsyn merelle sekä sulkenut alueen rajanylityspaikat.

Ja lopuksi: Jääkiekko on Suomessa tunnetusti suosittu talviurheilulaji, kun taas Israelissa se on lähinnä Pohjois-Amerikasta lähtöisin olevien maahanmuuttajien harrastus.

Israelin pohjoisosassa, Libanonin rajan tuntumassa toimii Kanada-keskus, missä ympäri vuoden voi harrastaa talvisia lajeja.

Vuonna 2005 Israel sai koottua jääkiekkojoukkueen, joka ykkösdivisioonassa sai osallistumisoikeuden MM-kilpailuihin. Menestys ei tuolloin ollut kehuttava ja maailman rankinglistalla maa on siitä lähtien juuttunut 30:n huonommalle puolelle.

Mutta kipinä oli jäänyt kytemään ja siksi Israelissa pelaa eri sarjatasoilla nykyisin 30 joukkuetta.

Mutta tämä ei ole itse uutinen, vaan jääkiekkopelaaja, joka vastikään päätti jättää Israelin sarjan liittyäkseen Puolan ylimmän kiekkosarjan joukkueeseen.

Kyseessä on Israelin kiekkomaajoukkueen 28-vuotias kapteeni, kanadalaistaustainen Eliezer Sherbatov, joka viime viikolla liittyi Oświęcimin kaupungissa TH Unia-joukkueeseen.

Hyvät kuuntelijat, ne teistä, jotka tunnistavat tuon Oświęcim-nimisen kaupungin, todennäköisesti tuntevat sen pahamaineisena saksankielisenä Auschwitzina, missä toisen maailmansodan aikana sijaitsi natsien keskitys- ja tuhoamisleiri. Siellä surmattiin yli miljoona ihmistä, valtaosin juutalaisia.

”Olen ylpeä voidessani juutalaisena ja israelilaisena pelata tuon kaupungin nimeä kantavassa joukkueessa, sillä läsnäolollani osoitan natsien epäonnistuneen tavoitteessaan surmata kaikki Euroopan juutalaiset”, vakuutti tämä joukkueessaan lämpimän vastaanoton saanut juutalainen pelaajavahvistus.