Rony Smolar – Israel-uutisviikko 15.5.2023
Rony Smolarin Israel-uutisviikko Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin klo 8:45. Uutisraportti uusitaan maanantaina klo 15:45 ja 21:00.
Kulunut uutisviikko käänsi huomion maan sisäisestä eripurasta yhteisesti koettuihin turvallisuusuhkiin, sen jälkeen, kun Israel viime tiistaina kosti Gazasta ammutut raketti-iskut surmaamalla Gazassa toimivan ääri-islamistisen jihad-järjestön johtohahmot. Siitä käynnistyi tutuksi tullut iskujen ja kostoiskujen kierre, mikä kiihdyttyään jatkui viiden päivän ajan, kun Israel vastasi järeällä sotakalustollaan. Samalla Israel antoi tapansa mukaisesti operaatiolleen nimen: Kilpi ja nuoli!
Mutta sekään ei hillinnyt Gazasta ammuttua rakettitulta, kun iskut ulottuivat Gazan rajalta aina sadan kilometrin syvyyteen Israelin puolella, mikä toi jopa suurkaupungin Tel Avivin eteläosat vaaravyöhykkeeseen. Raketteja ammuttiin myös Jerusalemin lähialueelle sekä Jordanjoen länsirannalle.
Pimeällä taivaalla näkynyt rakettituli oli välillä niin kiivasta, että Israelin eteläosien asukkaita ohjeistettiin radion sekä matkapuhelimien välityksellä, missä ajassa hälytyksen tapahduttua tulee hakeutua turvaan. Tuo aika vaihteli muutamasta kymmenestä sekunnista runsaaseen minuuttiin, riippuen etäisyydestä Gazaan.
Israeliin ammuttiin viiden päivän aikana yli tuhat rakettia ja kranaattia, joista suurimman osan ilmapuolustus onnistui tuhoamaan. Mutta kymmenet rakennukset saivat kuitenkin osumia, kaksi ihmistä kuoli ja monet loukkaantuivat tai kärsivät shokkitilasta, minkä lisäksi sadat tuhannet joutuivat viettämään aikaansa pommisuojissa tai niiden läheisyydessä.
Yhteenotot päättyivät vasta lauantai-iltana, jolloin rauhanvälittäjänä toiminut Egypti sai monen yrityksensä jälkeen taipumattomat osapuolet tulitaukoon. Nimittäin Israel halusi osoittaa, ettei se sallisi minkäänlaista väestöönsä kohdistuvaa terroritoimintaa, ei Gazasta eikä Jordanjoen länsirannalta. ”Tuleen vastaamme tulella”, kuului Israelin uhkaus.
Aluksi Israelin haluttomuus suostua jihadin sanelemaan tulitaukoon johtui sen sanmuodosta, mikä olisi rajoittanut ja jopa estänyt Israelin tukahduttamistoimet Jordanjoen länsirannalta käsin toimivaa aseellista terrorismia vastaan, mihin juuri jihad-järjestö on osallistunut.
Sen lisäksi Israelin taipumattomuutta lisäsi tulitaukoneuvottelujen aikana tapahtunut yhden israelilaisen siviilin menehtyminen sekä useiden loukkaantuminen kerrostalon tuhonneessa raketti-iskussa. Kiivaimman rakettitulen kestäessä myös Israelin kansainvälinen lentokenttä sekä ilmatila jouduttiin välillä sulkemaan.
Jos viikko sitten peräänkuulutin Israelin sotilaallista pelotetta, niin ainakin viime viikolla sitä Gazassa näyttävästi käytettiin, kun tiistaina aamuyön ensimmäiseen iskuun kerrottiin osallistuneen jopa 40 lentokonetta ja helikopteria. Uutisissa tuo määrä kuulosti ylimitoitetulta, mutta iskua kuvattiin poikkeukselliseksi, sillä tähtäimessä oli islamilaisen jihadin kolme ylintä johtajaa, jotka oman turvallisuutensa takia asuivat muiden asukkaiden keskuudessa kerrostaloissa, eikä viattomia haluttu vahingoittaa.
Hyvän tiedustelun sekä täsmäpommien avulla Israel onnistui tavoitteessaan. Isku oli samalla tarkoitettu viestiksi, ettei Israel alistuisi rakettitulitulen kohteeksi, minkä lisäksi sillä haluttiin viestittää Iranille ja sen liittolaisille, etteivät Israelin poliittiset ristiriidat mitenkään olleet heikentäneet sen sotilaallista iskukykyä eikä kansan puolustustahtoa.
Israelin päättäväisyydestä antaa Gazan terroritoiminnalle kunnon opetus kertoi myös se, että aluksi Israel torjui arvostamansa naapurinsa Egyptin tulitaukoehdotukset.
Mutta myös tämänkertainen yhteenotto osoitti jälleen kerran, ettei maailmalla tahdota hyväksyä Israelille kuuluvaa kansainvälistä oikeutta puolustaa väestöään sekä alueellista koskemattomuuttaan terroristiselta toiminnalta. Siten medialla, myös meillä, toistui taipumus kertoa vain taisteluissa surmansa saaneista Israelin vihollisista eikä juuri lainkaan mainitse Israelin väestön kokemia kärsimyksiä. Vahvempana osapuolena Israelin tulivoima voi tarvittaessa olla tuhoisa mutta armeija ylläpitää myös vaikeissa tilanteissa korkeata moraalia. Se näkyi viime viikon Israelin televisiouutisissa, missä näytettiin, kuinka pomminsa pudottamassa olleen koneen lentäjä viime hetkellä peruutti iskunsa, kun kohteen lähettyvillä oli näkynyt kaksi palestiinalaisnuorta.
Israelin iskujen kohteina olivat Gazan puolelta jihadin johtokeskukset sekä raketteja laukaisevat liikkuvat partiot. Mutta merkittävimpänä kohteena oli jihadin raketti-insinööriksi kutsuttu asiantuntija, joka pommituksissa sai surmasi. Hänen tiedettiin olleen jihadin rakettivalmistuksen aivot, millä rakettien kantomatkaa sekä pommikuormaa oli kyetty lisäämään.
Israel kertoi eilen jihad-järjestön Gazassa olleen koko johdon saaneen taisteluissa surmansa, minkä lisäksi Israel oli ehtinyt surmata järjestön Länsirannalla toiminutta johtoa jo aikaisemmin. Se on ollut Israelilta selvä viesti, ettei se salli rajoillaan terrorismia.
Viime viikon vihollisuudet toivat uutta eloa välillä passiiviseksi moitittuun pääministeri Benjamin Netanjahuun, joka yhteenottojen aluksi uhosi Gazan suuntaan, ettei islamilaisesta jihadista ole Israelin haastajaksi. Tuolloin myös pohdiskeltiin liittyisikö Gazaa hallitseva Hamas-järjestö yhteenottoihin. Lopulta se pysyttäytyi taistelujen ulkopuolella, mikä tulkittiin Hamasin haluttomuutena puolustaa Gazassa toimivaa pienempää kilpailijaansa, jonka nyt annettiin kohdata Israelin sotilaallisen ylivoiman, mikä samalla kuluttaisi sen raketti- ja kranaattivarastoja.
Mutta Hamasin tiedetään joutuneen päätukijansa Iranin painostamaksi ja siksi taistelujen laajeneminen roikkui pitkään ilmassa. Toisaalta Hamasin ei uskottu haluavan vaarantaa 20.000 gazalaisen työpaikat Israelin puolella, mikä on tuonut jonkin verran helpotusta alueen väestölle. Tulitauon astuttua lauantai-iltana voimaan Israel avasikin Gazan pohjoisen rajanylityspaikan.
Vallitsevassa tilanteessa monet aseelliset konfliktit kokenut Netanjahu oli viime viikolla parhaimmillaan. Maan armeijan johdon tuella hän kokosi ympärilleen joukon turvallisuusasiantuntijoita, myös jokin aika sitten pikapäissään erottamansa mutta sittemmin tehtävään palauttamansa puolustusministerin, toteuttamaan strategiaa, minkä haluttiin poikkeavan aiemmista konflikteista.
Siksi Israel ei hevin halunnut suostua tulitaukoon, minkä terroritoiminta ennemmin tai myöhemmin keskeyttäisi ja johtaisi uuteen vihollisuuksien kierteeseen. Israel olisi mieluummin halunnut tuottaa jihadille kuoliniskun, mikä samalla olisi nähty viestinä Iranille. Israel oli tämän konfliktin kestäessä voimaperäisesti ilmoittanut olevansa tarvittaessa valmis taistelemaan jopa usealla rintamalla samanaikaisesti. Tällöin Gazan lisäksi muun rintaman muodostaisivat Libanonin sekä Syyrian vastaiset rajat, joiden tuntumassa Iranin tukemien asejoukkojen tiedetään toimivan.
Israelissa ehti eilen kuulua syntyneestä tulitauosta jonkin verran arvostelua, mutta se vaimeni pian, kun ilmeni, että myös liittolainen Yhdysvallat oli tukenut Egyptin onnistunutta sovittelua. Tosin hälytyssireenit ulvoivat Israelin eteläosissa vielä eilisiltana.
Israelin demokratian vaarantamisesta Yhdysvalloissa moititun pääministeri Netanjahun tiedetään juuri nyt välttävän mielipiteen vaihtoa presidentti Joe Bidenin kanssa siinä toivossa, että hän vihdoin saisi kutsun Valkoiseen taloon.
Mutta Netanjahun oma asema ehti viime viikolla kohentua, kun israelilaiset ilmaisivat tyytyväisyytensä hallituksen toimintaan. Netanjahu on samalla kyennyt vaientamaan äärioikeiston ministerit jopa niin, että heidät viime viikolla jätettiin hallituksen turvakabinetin kokoontumisten ulkopuolelle.
Eilisessä hallituksen istunnossa Netanjahu kohdisti kiitoksensa viime viikon saavutuksista erityisesti armeijalle sekä maan tiedustelupalveluille.
Vaikeuksia Netanjahulle on kuitenkin odotettavissa, kun parlamentin Knessetin on piakkoin määrä käsitellä valtion tulo- ja menoarviota sekä verolakeja, joiden jo etukäteen tiedetään valiokuntatyöskentelyn aikana aiheuttaneen kovaäänistä mielipiteenvaihtoa.
Mutta viime viikon yhteenotoista suurin vaikutus näkyi israelilaisissa, joissa kuukausia jatkuneen sisäisen eripuran jälkeen heräsi yhteishenkeä, kun oikeuslaitokseen suunnitellut muutokset eivät enää olleetkaan päällimmäisinä ihmisten mielissä. Samalla nuo viikon kokemukset vahvistivat Israelin koko itsenäisyyden aikana vallinnutta käsitystä, minkä mukaan vain yhteisesti koettu turvallisuusuhka kykenee yhdistämään eripuraisen kansan jopa niin, että myös oppositiolla ollut tapana asettua tukemaan hallitusta.
Tosin Tel Avivissa järjestettiin lauantai-iltana vuoden alusta lähtien tutuksi tullut vastalausekokoontuminen, mutta tällä kertaa ilman kärkeviä puheita. Kun kokoontumisen kuluessa väkijoukolle välittyi tieto syntyneestä tulitauosta, lähti väki seuraamaan Eurovision laulukilpailua, missä Israel sijoittui Ruotsin ja Suomen jälkeen kolmanneksi.
Sotaisella viikolla toteutui myös kaksi vierailua. Nimittäin Kenian presidentti William Ruto saapui maansa ensimmäiselle valtiovierailulle juutalaisvaltioon. Matkallaan hän kävi keskusteluja presidentti Isaac Herzogin sekä pääministeri Netanjahun kanssa ja allekirjoitti mm maatalouteen, kauppaan, koulutukseen sekä turvallisuuteen liittyviä maiden välisiä yhteistyösopimuksia.
Myös Kyproksen vasta virkaansa asettunut presidentti Nikos Christodoulides vieraili ministerivaltuuskuntansa kanssa Israelissa, missä hän vakuutti maansa seisovan Israelin rinnalla tuomiten samalla Gazan terroristiset raketti-iskut. Hän korosti myös Kyproksen, Kreikan ja Israelin tiiviin turvallisuusyhteistyön merkitystä Välimeren rauhattomassa itäosassa. Vieras kävikin keskusteluja Israelin puolustusministerin sekä armeijan johdon kanssa. Maita yhdistää erityisesti Turkin tulevaisuus siellä eilen käytyjen presidentinvaalien jälkeen.
Diplomatiana voi pitää myös puolustusministeri Yoav Gallantin viikolla antamaa tilannekatsausta amerikkalaiselle virkaveljelleen Lloyd Austinille, jota hän kiitti Yhdysvaltojen ilmaisemasta tuesta.
Israel on ehtinyt katsoa tilannetta myös rajojensa ulkopuolelle toimittamalla Ukrainalle ilmahälytysjärjestelmän, mikä paraikaa on koekäytössä pääkaupungin Kiovan alueella. Ukraina on sodan aikana useita kertoja pyytänyt Israelilta ilmatorjuntajärjestelmää, mutta ei Venäjän-suhteidensa takia ole siihen voinut suostua. Tämä on ollut Israelin strateginen päätös, sillä se sallii itselleen toimintamahdollisuuden Venäjän valvomassa Syyrian ilmatilassa.
Ja lopuksi: Tel Avivin yliopisto julkaisi äskettäin ainutlaatuisen tiedon, minkä mukaan sen tutkijat olivat onnistuneet taltioimaan ja analysoimaan kasvien tuottamaa ääntelyä. Kasvien ääntely on ultraääntä, jonka taajuus on ihmisen korvan kuuloalueen yläpuolella ja siksi emme sitä kuule.
Tutkijat kuitenkin löysivät kasvien tuottavan tietoa olotilastaan, kuten rasituksesta tai kuivuudesta ja jokainen tieto tapahtuu erilaisena ääntelynä tai värähtelynä. Sen lisäksi eri kasveilla on omat ääntelynsä.
Tel Avivin yliopiston tutkijat keskittyivät ainoastaan tomaattiin, tupakkaan, vehnään, maisiin ja kaktukseen mutta päättelivät, että meille avautuva idyllinen luontomaisema saattaa sittenkin olla melko äänekäs paikka. ”Me emme vain sitä kuule”, muistutti tutkimusta johtanut professori Lilach Hadany.
Tässä tämänkertainen Israel-uutisviikko.
RONY SMOLAR