Rony Smolar – Israel-uutisviikko 14.10.2019

Rony Smolarin Israel-uutisviikko Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin klo 8:45. Uutisraportti uusitaan maanantaina klo 15:15 ja 21:10.

Israelissa pitkään kytenyt ja yhä ratkaisematta oleva hallituskriisi on viime aikaisten tapahtumien seurauksena jäämässä Lähi-idässä kiristyvän tilanteen jalkoihin. Se on viime päivinä ollut selvästi havaittavissa, kun huomio on enimmäkseen ollut Turkin ja Syyrian välisellä rajalla sekä Iranin tekemisissä.

Tosin, Benjamin Netanjahun presidentiltä saama hallituksen muodostamistehtävä on viikon kuluttua umpeutumassa samalla kun vallitsevassa turvallisuustilanteessa peräänkuulutetaan vankkaa poliittista kokemusta sekä vankkumatonta johtajuutta. Sitä on vain Netanjahulla ja siksi hänen kilpakumppaninsa Benny Gantz, vaikka onkin armeijan entinen komentaja, on Israelin politiikan laajemmassa kuvassa nyt joutunut sen keskiön ulkopuolelle.

Vaikka Netanjahun Likud-puolue kärsi syyskuun vaaleissa tappion, niin yleinen mielipide on Lähi-idän arvaamattomassa nykytilanteessa sittenkin kallistumassa tutun ja turvallisen Netanjahun kannalle. Mutta poliittisen sovinnon lisäksi se vaatii vallankäytössä tasaisempaa jakoa, mitä Israelissa on nyt vuoden pyhäkauden tuoman hiljentymisen aikana syvennytty pohtimaan. Paraikaa vietettävä lehtimajajuhla on paljolti yhdessäoloa, mitä poliitikkojen toivotaan nyt hyödyntävän koko kansan hyväksi.

Mutta viime päivien tapahtumat osoittavat Lähi-idän arvaamattomuudesta sekä etupiirien uusjaosta eikä Turkin hyökkäystä Syyrian kurdialueelle nähdä pelkästään hajonneen naapurin sisällissotaan liittyvänä näytöksenä, vaan kuuluu osana alueen valtapeliin.

Siinä näyttävät Syyriassa sotilaallista voimaansa käyttävät Turkki, Iran ja Venäjä hakeutuvan asemiin, mistä käsin Lähi-itä on jaettavissa uusiin etupiireihin. Asetelma muistuttaa toisen maailmansodan kynnyksellä tapahtunutta etupiirijakoa, missä Saksa ja Neuvostoliitto keskenään sopivat Euroopan jakamisesta.

Kuten tiedämme, niin tuo jako johti lähes kuusi vuotta kestäneeseen tuhoisaan sotaan, mikä johti kauaskantoisiin seurauksiin. Eivätkä merkit Lähi-idässä näytä nyt kovin hyviltä, kun maapallon poliisina pidetty Yhdysvallat on käsillä olevasta konfliktista pyrkimässä pois jättäen liittolaisensa vihollisen armoille.

Yhdysvaltain strateginen kytkentä Lähi-itään näyttää jatkossa jäävän öljytuotannon ja -kuljetusten turvaamiseen sekä alueen liittolaisten aseistamiseen. Muuhun Yhdysvaltojen turvaan eivät liittolaiset, kurdien nyt kärsimän kokemuksen perusteella tuskin enää luota.

Myös Israelissa, missä presidentti Trumpia on pidetty läheisenä ystävänä ja liittolaisena, ja jonka Lähi-idän politiikka on tähän saakka myötäillyt Israelin näkemyksiä, on nyt kysytty, voisiko Yhdysvaltoihin enää luottaa. Entä mitä yllätyksiä Trumpin odotettavissa oleva ”vuosisadan rauhansuunnitelmaksi” nimetty aloite mahtaa vielä sisältää, arvaillaan Israelissa.

Israelissa on jo pantu merkille, että Trump on sitten syksyn vaalien ottanut välimatkaa ystäväänsä Netanjahuun, kun hän on painottanut hyvien suhteidensa olevan Israelin valtioon eikä yksittäiseen poliitikkoon.

Mutta Israel on kuitenkin vakuuttanut kykenevänsä yksin puolustautumaan ja että monesti koeteltu maan sotilasoppi on edelleen muuttumaton. Siksi tieto Yhdysvaltojen vetäytymisestä Syyrian kurdialueelta otettiin tyynesti vastaan. Sitä pidettiin kuitenkin huonona ja huolta aiheuttaneena uutisena, kun Iranin pelätään Lähi-idän kriisin näyttämöllä hankkivan itselleen lisää liikkumatilaa.

Samanaikaisesti Israel tarkkailee alueelle vähitellen hivuttautunutta Venäjää, joka ainakin toistaiseksi on sallinut Israelin toteuttaa Lähi-idässä omaa puolustus- ja turvallisuuspolitiikkaansa. Sen lisäksi Netanjahun ja presidentti Putinin välille on viime vuosina kehittynyt hyvät henkilökohtaiset suhteet. Juuri viime viikolla Netanjahu soitti onnitellakseen ystäväänsä syntymäpäivänä, mihin Putin vastasi saapuvansa ensi vuoden alkupuolella vierailulle Israeliin.

Mutta uhkakuva ei poistu ja mm Israelin lehdistö on alkanut myötäillä maan presidentin mielipidettä vaatimalla nykytilanteessa maahan vahvaa yhtenäishallitusta.

Käsillä olevassa turvallisuustilanteessa terve järki ja yhteishenki ovat Israelissa aikaisemminkin voittaneet ja siksi kärkipoliitikot tarkkailevat tilanteen kehittymistä alueella ennen kuin ottavat ratkaisevan askeleen kohti sopua ja siten välttävät ajautumisen uusiin, kolmansiin vaaleihin.

Itsenäisyydestään taisteleva Kurdien vuoristokansa oli menneinä vuosikymmeninä saanut Israelilta muutakin kuin myötätuntoa, kun erityisesti Irakissa toimivat kurdijoukot saivat Israelilta aseapua ja koulutusta ja kun heidän silloisesta johtajastaan Mustafa Barzanista oli tullut Israelin läheinen liittolainen. Tuolloin yhteisenä vihollisena nähtiin Saddam Husseinin johtama Irak.

Israelissa on viime päivinä esitetty vaatimuksia Turkin hyökkäysten kohteina olevien Syyrian kurdien humanitaarisesta auttamisesta. Emme voi katsoa sivusta, kun naapurissamme puolustuskyvyttömiä siviilejä tapetaan, lausui Netanjahu julkisuuteen.

Israelin ja Erdoganin johtaman Turkin välit ovat viime vuosina muuttuneet jäätävän kylmiksi eivätkä Netanjahu ja Erdogan ole säästelleet sanojaan arvostellessaan toisiaan. Siitä huolimatta diplomaattisuhteet ovat toistaiseksi säilyneet maiden välillä, mutta israelilaisten suosittuna lomakohteena Turkki on menettänyt asemansa.

Jännitystä maiden välillä on lisännyt Turkin pyrkimykset laajentaa vaikutusvaltaansa Välimeren itäosassa, missä se on törmännyt Kreikan, Kyproksen ja Israelin yhdessä muodostamaan talousliittoon sekä sotilaalliseen yhteistyöhön, mikä mm. rajoittaa Turkin öljynetsintöjä Kyproksen saaren tuntumassa olevalla merialueella.

Tietoisuus puolustuskyvyttömien ja viattomien asemasta oli viime viikolla muutenkin Israelissa pinnalla, kun juutalaisten suurimpana pyhäpäivänä Jom Kippurina levisi tieto Saksassa Hallen kaupungissa uusnatsiksi tunnustautuneen suorittamasta terrorihyökkäyksestä rukoilijoita täynnä olevaa synagogaa vastaan.

Kohde ja tuo pyhäpäivä katsottiin niin araksi, että myös Helsingissä rukoilijoita täynnä olleen synagogan vartiointia lisättiin viranomaisten toimesta välittömästi.

Israelissa hyökkäys tuomittiin laajasti ja hallitus esitti vastalauseensa ja huolensa Saksalle, missä juutalaisvastaisuus ja radikalismi ovat huolestuttavasti lisääntyneet.

Liittokansleri Merkel lupasi tehostaa maan kaikkien juutalaiskohteiden vartiointia, minkä lisäksi monet saksalaislehdet ilmaisivat myötätuntonsa maan juutalaisyhteisölle.

Monien uhkakuvien lisääntyessä rohkaisevana ja rauhoittavana on pidetty tietoa myös vastakkaisesta kehityssunnasta.

Nimittäin, Israelin ja Saudi Arabian lämmenneistä suhteista on uutisoitu jo jonkin aikaa ja nyt siinä ollaan ottamassa uusi askel, vaikkei se suoranaisesti liitykään maiden keskinäisiin suhteisiin.

Nimittäin, Saudi Arabian maajoukkue aikoo pelata MM2022-jalkapallon Aasian karsintalohkon ottelunsa Palestiinan joukkuetta vastaan huomenna Jerusalemin pohjoispuolella sijaitsevassa a-Ramin kylän kentällä Länsirannalla.

Faisal Husseinin nimeä kantava stadion valikoitui ottelupaikaksi siksi, että se sijaitsee Länsirannalla alueella, mihin Israel sallii saudijoukkueen valvomalleen alueelleen tulla.

Joistakin rajoituksista huolimatta Saudi Arabian virallisen tahon, tässä tapauksessa maata edustavan jalkapallojoukkueen, saapumista Israelin valvomalle alueelle ja vielä Israelin suostumuksella pidetään melkoisena loikkana kohti maiden välisten suhteiden normalisointia.

Palestiinalaiset, jotka eivät halua menettää tätä karsintaottelua, ovat kuitenkin vastustaneet ottelun järjestämistä Israelin ehdoilla. Palestiinalaisviranomaiset ja erityisesti heidän jalkapalloliittonsa on huomisen ottelun kannalla, mutta joutuneet melkoisen arvosteluryöpyn kohteeksi.

Viranomaisia on arvosteltu Israelin miehityksen tunnustamisesta ja palestiinalaisten asian pettämisestä, mikä antaa väärän kuvan urheilusta miehityksen alla, kuten arvostelijat ovat todenneet.

Ottelupaikan valinnan on lisäksi väitetty edistävän Saudi Arabian alueellista politiikkaa sekä edistävän sen suhdetta Israeliin.

Jotain on kuitenkin nyt tapahtunut, sillä neljä vuotta sitten, eli edellisten karsintojen aikaan, saudijoukkue kieltäytyi pelaamasta otteluaan Israelin valvomalla Jordanjoen länsirannalla.

Talousvaikeuksien kanssa kamppailevan palestiinalaishallinnon uskotaan nyt nöyränä tunnustaneen tosiasiat. Saudi Arabia on vuosikymmeniä ollut merkittävä avunantaja palestiinalaisille, minkä lisäksi Israelin kantamat ja tavallisesti palauttamat vero- ja tullimaksut ovat uhmakkaan vastustuksen jälkeen nyt kelvanneet presidentti Mahmud Abbasille.

Nimittäin, palestiinalaishallinto oli ajautunut vakavaan talouskriisiin, kun se aikaisemmin tänä vuonna oli kieltäytynyt vastaanottamasta Israelin maksamia satojen miljoonien eurojen palautuksia.

Syynä oli Israelissa säädetty laki, minkä mukaan maalla oli oikeus vähentää palautuksista saman määrän, minkä palestiinalaishallinto maksaa korvauksena ja eläkkeenä Israelin vastaisissa terrori-iskuissa kuolleiden omaisille ja Israelissa vankeuteen tuomituille.

Noin 10 miljoonan euron kuukausittaiset palautukset kelpaavat nyt palestiinalaishallinnolle, joka kuitenkin vakuutti jatkavansa niiden vaatimista täysimääräisinä.

Maapalloa ehkä laajemmin kiinnostava uutinen viime viikolla oli se, että Israelista oli löytynyt 5 000 vuotta vanhan eli varhaiselta pronssikaudelta peräisin olevan kaupungin rauniot.

Antiikkiviranomaiset arvioivat kaupungissa asuneen 5.-6.000 ihmistä, joilla oli hyvin suunniteltu katuverkko ja aukioita sekä viemäröintiä ja varastorakennuksia. Löytö viittaa järjestäytyneeseen yhteiskuntaan.

Pääasiassa maanviljelyksellä elantonsa hankkineiden asukkaiden jäljiltä on löytynyt muun muassa rituaalitemppeli, uhraukseen viittaavia palaneita eläinten luita sekä ihmisen ja eläinten päitä kuvaavia veistoksia. Lisäksi alueelta on löytynyt runsaasti keramiikan sirpaleita, piikivestä valmistettuja työkaluja ja kiviastioita.

Kaivausten yhteydessä kaupungin rakennusten alta löytyi merkkejä vielä vanhemmasta asutuksesta, mikä olisi aikakautensa suurimpia asutuskeskuksia alueella.

Kaupungin rauniot ja jäänteet löytyivät uuden tietyön yhteydessä Tel Avivin pohjoispuolella Ein Esur-nimisestä kylästä.

Ja sydäntä lämmittävänä uutisena kerrottiin viime viikolla kahdesta arabitaustaisesta israelilaisesta putkimiesveljeksestä, jotka oli tilattu erään vanhuksen luo pohjoisen satamakaupunkiin Haifaan korjaamaan vesijohtovuotoa.

Työn lomassa miehet olivat keskustelleet vanhuksen kanssa, joka oli ryhtynyt kertomaan omasta elämästään. Kävi ilmi, että 95-vuotias nainen oli juutalaisten kansanmurhan holokaustin kauheuksista selvinnyt henkilö, jonka tarina kosketti putkimiesveljeksiä suuresti.

Työn päätyttyä he ilmoittivat vanhukselle, että koska hän oli holokaustin läpikäynyt, he eivät veloittaisi häntä ja että se oli heille kunnia palvella tästä syvästi liikuttunutta vanhusta.

Poistuessaan veljekset vielä ilmoittivat vanhukselle olevansa veloituksetta käytettävissä missä tahansa korjaustehtävässä.

Tässä tämänkertainen Israel-uutisviikko.

Rony Smolar