Rony Smolar – Israel-uutisviikko 13.4.2020
Rony Smolarin Israel-uutisviikko Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin klo 8:45. Uutisraportti uusitaan maanantaina klo 15:15 ja 21:10.
Viime keskiviikkona alkanut juutalainen pääsiäinen, edelleen ihmisten arkeen suuresti vaikuttava koronaepidemia sekä uuvuttavan pitkät hallitusneuvottelut, ja juuri tässä järjestyksessä, vaikka liittyivätkin toisiinsa, hallitsivat viime viikon uutistapahtumia Israelissa.
Nämä kaikki tapahtuivat niin poikkeuksellisissa olosuhteissa ja poikkeavissa tilanteissa, että niistä riittää muistelemista niin yksityisille henkilöille kuin juutalaisuuden perinteiden sekä historian muistiin kirjaaville.
Juuri pääsiäisen Pesachin tämän vuotinen vietto jäänee juutalaisuuden muutenkin tapahtumarikkaaseen historiaan, sillä pois lukien holokaustin tragedian, niin juutalaiset eivät modernin historiansa aikana ole milloinkaan joutuneet viettämään pääsiäistään tai muutakaan juhlapyhää niin poikkeuksellisissa merkeissä kuin nyt tänä keväänä.
Viranomaisten poikkeustilalakeihin nojaavilla päätöksillä määrätyt koronatartuntojen eri torjuntatoimet vaikeuttivat jo viikko sitten pääsiäispyhän valmisteluja sekä vielä muutaman päivän jatkuvan pääsiäisviikon vieton sujumista, kun ihmisten liikkumista on rajoitettu uusilla määräyksillä.
Ulkona liikkumista sallivien jaksotusten seurauksena ruokakauppoihin on välillä syntynyt ruuhkia, ja hamstraukset ovat välillä johtaneet suoranaiseen pulaan monista elintarvikkeista, mikä on kiristänyt ihmisten tunteita. Vanhusten avuksi on kuitenkin komennettu sotilaita, jotka jakavat heille ruokakasseja ja tarvittaessa käyvät heille lääke- ja ruokaostoksilla, mikä on osoitus hyvin poikkeuksellisista ajoista.
Tilannetta on välillä kuvattu lähes katastrofiksi, sillä juutalaisessa pääsiäispöydässä on yleensä hyvin paljon eri ruokalajeihin liittyvää symboliikkaa eikä tällaista puutetta ole milloinkaan aikaisemmin Israelissa koettu, ei edes maata koetelleen pitkän itsenäisyyssodan aikana.
Sen lisäksi eristys- ja liikkumisrajoituksista johtuen yhteisissä pääsiäispöydissä istuu tänä vuonna tavallista vähemmän ihmisiä, jopa yksinäisiä, mikä latistaa yleensä hyvin perhe- ja sukukeskeisen juhlapyhän viettoa.
Lisäksi viime päivien virustartunnasta lisääntyneet vanhusten kuolemantapaukset ja juutalaisen uskonnon mukaan vuorokauden tai kahden sisällä seuraavat hautaustoimitukset ovat monissa perheissä vaikuttaneet pyhän alakuloon.
Terveysviranomaiset ovat nyt joutuneet pohtimaan, miksi viimeaikaiset kuolemantapaukset ovat keskittyneet juuri muutamaan hoivakotiin, kun noin neljännes virukseen menehtyneistä on hoivakodeissa olleita vanhuksia.
Alustavasti syyksi on todettu koronavirustartunnan saanut mutta puutteellisesti suojattu hoitohenkilökunta, mistä tartunnat ovat edenneet perussairauksia poteneisiin hoivattaviin vanhuksiin. Siksi tartuntatestauksia on nyt hoivakodeissa tehostettu ja suojavarusteita parannettu.
Viimeisimmän tiedon mukaan Israelissa varmistettujen tartuntatapausten määrä on lähes 11.000, mikä on yli kolminkertainen määrä Suomeen verrattuna ja kuolemantapauksia on 103, mikä on lähes tuplasti enemmän kuin täällä meillä. Tartuntojen verrattain suuri määrä johtuu siitä, että Israelissa testaukset aloitettiin viikkoja Suomea aikaisemmin ja niiden päivävauhti on moninkertainen täällä meillä tehtyihin.
Israelissa ollaan kuitenkin tilanteen hallittavuuden suhteen varovaisen tyytyväisiä, sillä viranomaiset ovat melko onnistuneesti kyenneet tilanteen mukaan korjailemaan tehtyjä valintoja. Hallitus on jopa harkinnut ensiaskeleiden ottamista kohti vaiheittaista irrottautumista kriisistä. Mutta myös takaiskuihin on varauduttava.
Sen takia Israel on yli kuukauden ajan jatkanut määrätietoista, jopa aggressiivista politiikkaansa löytääkseen eri puolilta maapalloa suojavarusteita sekä testaus- ja hoitovälineitä, joita koko maailma tavoittelee. Tähän hallitus on sitouttanut myös maan ulkomailla olevat diplomaattiset edustustot ja jopa maan tiedusteluviranomaiset.
Kuten myös Suomessa olemme tiedostaneet, niin maailmalla on pulaa kaikenlaisesta koronaviruksen torjuntaan liittyvästä ja siksi Israel on jatkanut lähes sotilasoperaation kaltaista hankintapolitiikkaansa. Se näyttääkin nyt tuovan tuloksia ja rahtikoneiden kerrotaan ilmasillan lailla tuovan tarvikkeita niin Kiinasta, Etelä-Koreasta, Intiasta ja jopa vähemmän ystävällismielisestä Turkista.
Myös tässä poikkeuksellisessa tilanteessa pätee osuva sanonta, että nopeat syövät hitaat, eli kun jotain on tarjolla, niin aktiivisemmat ja nopeammat saavat sen, mutta hitaat jäävät ilman.
Mutta tilanne on käynnistänyt myös Israelissa ennenkokemattoman oivallusten, keksintöjen sekä lääketieteellisten tutkimusten vyöryn, kun ulkoa tulevan riippuvuuden vähentämiseksi maassa tiedetään löytyvän osaamista ja luovuutta oman tarviketuotannon aloittamiseksi.
Siten Israelissa on piakkoin tulossa markkinoille hyvin yksinkertaiseksi kuvattu hengityskoneversio sekä sairaalaolosuhteisiin soveltuvia suojavälineitä ja virustesteissä käytettävää vasta-ainetta.
Israel on myös pyrkinyt jakamaan kertynyttä osaamistaan sekä kokemuksiaan ja tarjonnut apuaan mm. Yhdysvalloissa tartuntakeskiössä olevalle New Yorkille, lähettämällä sinne koronaviruksesta kokemuksia saaneita lääkäreitä. Ja Intiaan Israel on toimittanut virustartuntoja seuraavaa kännykkäteknologiaa.
Myös yhteistyö palestiinalaishallinnon kanssa on jatkunut hyvissä merkeissä, minkä lisäksi palestiinalaisten resurssien odotetaan kohentuvan sen jälkeen, kun EU viime viikolla myönsi virustorjuntaan 70 miljoonan euron apupaketin.
Nykytilanteessa myös Israelin ja Gazaa hallitsevan Hamas-järjestön on kerrottu hakeutuneen keskusteluyhteyteen vankienvaihdon toteuttamiseksi.
Israelilaisten mielialat olivat nyt viikonvaihteessa paranemaan päin, kun juhlapyhän tärkeimmät alkupäivät olivat takana. Ulos kaduille ei pyhän alkupäivinä ollut lainkaan asiaa, sillä sen oli estänyt täydellinen ulkonaliikkumiskielto, jota katupartioiden ja tiesulkujen lisäksi valvottiin lennokein ilmasta käsin.
Nyt liikkuminen on välttämättömissä tarpeissa, kuten ruokakauppoihin ja apteekkeihin, sallittu. Mutta edelleen tietyt tartuntojen riivaamat taajamat on eristetty. Niitä ovat erityisesti ortodoksi-juutalaisten asuttamat ahtaat asuinalueet. Sen lisäksi niissä perinteitä noudattavat asukkaat murehtivat edelleen jatkuvaa kokoontumiskieltoa, mikä pitää synagogat suljettuina.
Tästä poikkeuksellisesta päätöksestä ovat muutamat tahot Israelissa halunneet nyt muistuttaa, sillä juutalaisten omat viranomaiset eivät milloinkaan aikaisemmin ole joutuneet kieltämään juutalaisia hartaustilaisuuksia, ei Israelissa eikä muualla. Tällaisen päätöksen ovat historian saatossa tehneet vain juutalaiskansan viholliset.
Kaikesta huolimatta ihmisten välinen läheisyys ja yhteisöllisyys on näinä päivinä merkittävästi korostunut, vaikkei siitä aiemminkaan ole Israelissa ollut puutetta. Mutta ihmisten ollessa nyt saman kohtalon armoilla, toisilleen tuntemattomat ovat nyt alkaneet löytää toisensa.
Koronaviruksen alkuajoista Pohjois-Italiasta on nyt omittu yhteisöllisyyden eräs muoto, eli asukkaiden kokoontumiset asuntojen ikkunoihin tai parvekkeille, missä yhdessä on laulettu Pesach-pyhän lauluja ja missä asukkaat ovat vaihtaneet kokemuksiaan nykytilanteesta.
Myös nykytekniikkaa eli videoyhteyttä on käytetty eristyksissä olevien välisessä yhteydenpidossa ja moni onkin pohdiskellut, miten koronakriisistä voisikaan selvitä ilman langattomuutta ja verkkotekniikkaa.
Myös pääministeri Netanjahu on pyrkinyt kohottamaan tunnelmaa välittämällä mm. presidenttien Donald Trumpin, Vladimir Putinin sekä muutaman muun valtionjohtajan pääsiäistervehdykset israelilaisille.
Vaikka näihin tervehdyksiin suhtaudutaan nykytilanteessa täysin myönteisesti, niin ne kuitenkin on nähty poliittisena tuen osoituksena paraikaa hallitusneuvotteluja käyvälle Netanjahulle.
Pääsiäispyhän takia tauolla olleet neuvottelut jatkuivat eilen, mutta aikaa ei ole paljon, sillä hallitustunnustelijalle Benny Gantzille annettu aikaraja umpeutuu ensi yönä. Aikapulan johdosta Gantz pyysi presidentti Rivliniltä eilen lain myöntämää kahden viikon lisäaikaa, mutta yllätykseksi presidentti torjuikin pyynnön, mikä parhaimmassa tapauksessa saattaa panna vielä uutta vauhtia hallitussopimuksen syntymiseen.
Muussa tapauksessa presidentti ilmoitti antavansa hallituksen muodostamistehtävän valinnan parlamentille Knessetille eikä Netanjahulle. Tämän sallii laki, mutta se viivyttäisi hallituksen syntymistä ja voisi jopa johtaa neljänsiin vaaleihin myöhemmin keväällä.
Se olisi Israelin nykyisessä koronatilanteessa lähes katastrofi, kun maa on jo miljoonaan kasvaneen työttömyyden lisäksi vajonnut syvään talousahdinkoon.
Neuvotteluosapuolten on kuitenkin toistaiseksi kerrottu sitoutuneen yhteiseen hätätilahallitukseen, vaikkei tuleva hallitus tulisikaan olemaan Netanjahun johtamien oikeistohallitusten jatke, vaan uudistuneen politiikan varaan rakentuva yhtenäishallitus.
Hallituksen mahdolliseen syntyyn liittyy nyt myös historiallinen yhteys, sillä siihen lasketaan päättyvän Israelia itsenäisyyden alkuvuosikymmeninä hallinneen ja monesti hallitusta johtaneen, maan perustajapuolueeksi kuvatun, työväenpuolueen taival.
Nimittäin, vaali vaalilta kutistunut entinen suurpuolue kykeni viime kuun vaaleissa vaaliliiton avulla vain vaivoin saamaan muutaman edustajansa parlamenttiin. Mutta vaaliliiton sittemmin hajottua ja puolueen kahden kansanedustajan todennäköisesti nyt liittyessä Gantzin vanavedessä hallitukseen, työväenpuolue on saavuttamassa päätepisteensä.
Maailmalla tunnettujen pääministerien David Ben Gurionin, Golda Meirin, Jithak Rabinin ja Shimon Peresin johtama puolue on jatkossa historiaa. Ainut mikä saattaa puolueesta enää muistuttaa on sen viimeinen eli nykyinen puheenjohtaja, pitkän uran politiikassa tehnyt Amir Peretz, jota veikataan maan seuraavaksi presidentiksi.
Myös kristittyä pääsiäistä on Pyhässä maassa vietetty vaisuissa merkeissä, kun kirkot ovat virustartuntojen leviämisen ehkäisemiseksi joutuneet pitämään ovensa suljettuina.
Tuhansiin nousseet pyhiinvaeltajajoukot ovat tavallisesti kulkeneet Jeesuksen jalanjälkiä Jerusalemin vanhan kaupungin kujilla ja täyttäneet 300-luvulla rakennetun Pyhän Haudan kirkon, mutta ei tänä vuonna.
Kirkon massiivinen puuovi on pysynyt suljettuna ja vain muutamat kirkon miehet ovat käyneet valmistelemassa perinteistä, mutta ilman hartausyleisöä tapahtuvia messuja, jotka välitetään verkon kautta maailmalle.
Kirkko oli edellisen kerran suljettuna noin seitsemän vuosisataa sitten, jolloin Mustaksi surmaksi kutsuttu ruttoepidemia riehui alueella.
Ja lopuksi: Netanjahun hallitus päätti viime viikolla ilahduttaa koronan takia paraikaa etäopetuksessa eri puolilla maata olevia koululaisia lahjoittamalla 4.000 tietokonetta nettiyhteyksineen.
Lahjoitus oli osana jo käynnistyttyä ”Jokaiselle lapselle tietokone”-projektia, minkä takana on Israelin opetushallitus sekä paikallisviranomaiset, joiden suosituksesta jakoperusteet syntyivät.
Viranomaisten tavoitteena on tietokoneiden mahdollisimman laaja levinneisyys, jotta Israel maapallon yhtenä korkean teknologia keskuksena kykenisi ylläpitämään teknologista osaamistaan sekä innovatiivista kekseliäisyyttään myös jatkossa.
Tässä tämänkertainen Israel-uutisviikko.
Rony Smolar