Rony Smolar – Israel-uutisviikko 13.1.2020

Rony Smolarin Israel-uutisviikko Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin klo 8:45. Uutisraportti uusitaan maanantaina klo 15:15 ja 21:10.

Eivät vain sodan uhkaavat äänet ole viime päivinä jyrisseet Israelin taivaalla, vaan myös poikkeuksellisen raju talvinen ukkosmyrsky on kovalla kädellä koetellut israelilaisten arkea.

Erityisesti rannikkoalue oli useita päiviä jatkuneiden rankkasateiden ja myrskytuulten kourissa jopa niin, että useissa kaupungeissa kadut täyttyivät vesimassoista, joissa ajoneuvot ajelehtivat kuin kaarnalaivat laineilla.

Muutamassa tunnissa jopa yli sadan millimetrin sateet aiheuttivat katastrofin kaltaista tuhoa, minkä lisäksi muutamassa päivässä kuusi ihmistä hukkui joko ajoneuvoihinsa tai joutuivat kaduilla voimakkaasti tulvineiden vesimassojen viemiksi.

Israelin pohjoisosissa, missä myös raskas lumi vaikeutti liikkumista, mm. koulut jouduttiin sulkemaan ja armeijaa tarvittiin eristyksiin joutuneiden ihmisten pelastamiseksi. Jopa päiväkotien lapsia joutui eristyksissä odottamaan tuntikausia pelastajiaan.

Aluksi paikallaan pysynyt ukkosmyrsky riepotteli ennennäkemättömällä voimalla rannikkoaluetta pohjoisen Naharian kaupungista aina eteläiseen Ashkeloniin saakka. Jopa Tel Avivin kansainvälinen lentokenttä jouduttiin välillä sulkemaan ukkosmyrskyn edettyä sisämaahan aina Jordanjoen laaksoon, aiheuttaen myös siellä tulvia. Lisäksi olosuhteita pahensi toistuvat sähkökatkot, mikä viileässä ja märässä säässä hankaloitti asuntojen lämmitystä.

Israelissa sateeseen suhtaudutaan kuumassa ilmastossa yleensä siunauksena, mutta viime viikon hirviösateet tulivat sellaisella voimalla, ettei yleensä kuiva maaperä ehtinyt niitä nielemään vaan vedet virtasivat valtoimenaan mereen.

Hyvä puoli asiassa oli se, että Galilean vuorilta sadevesi on nyt valumassa Israelin päävesivarastona toimivaan Genesaretin järveen kohottaen sen pintaa merkittävästi, sadekauden alettua jopa metrillä, mikä tarkoittaa yli sataa miljoonaa vesikuutiota.

Merkittävästä ilmastonmuutoksesta saatiin nyt näyttöä, mikä uusiutuessaan jatkossa edellyttää niin ihmisten kuin infrastruktuurin sopeuttamista uusiin ilmasto-olosuhteisiin. Edellisistä tämän laajuisista myrskysateista on Israelissa tilastojen mukaan kulunut yli puoli vuosisata.

Poikkeuksellisten runsaiden talvisateiden toivotaan päätyvän nyt myös 408 metriä Välimeren pinnan alapuolella olevaan Kuolleeseen mereen, joka pitkän ja helteisen kesän aikana menettää haihtumisen muodossa vedestään melkoiset määrät. Myös Jordanjoesta muualle ohjattu vedenjuoksutus sekä ilmastonmuutokset ovat vaikuttaneet Kuolleeseen mereen siten, että sen pinta on vuosittain laskenut lähes puolitoista metriä.

Tämän erikoisen meren pakenemisilmiöstä kärsivät erityisesti sen äärellä olevat monet hotellit ja matkailukohteet eikä siellä uusiin kohteisiin ole menneinä vuosina tahtonut löytyä panostuksia.

Mutta muutaman runsassateisen ja erityisesti tämän talven seurauksena Kuolleen meren rantakohteet ovat saamassa uutta eloa. Nimittäin, alueelle on suunnitteilla uusia hotelleja sekä kongressi- ja kauppakeskuksia vastaamaan modernin matkailijan vaatimuksiin.

Alue oli pahasti näivettymässä, kun sitä ei kahteen vuosikymmeneen oltu kehitetty. Mutta rakennuslupia ennen, uudet projektit on sopeutettava niin alueen ympäristöön kuin sen Raamatunaikaiseen merkitykseen.

Vaikka uutiset viime viikolla pääasiassa täyttyivät talvisään seurannasta, niin viime päivien päähuomio on ollut Yhdysvaltojen ja Iranin kärjistyneessä vihanpidossa ja jännityksen lisääntymisessä Lähi-idässä. Israelissa tilanne kiinnostaa kahdestakin syystä: Yhdysvallat on Israelin läheisin liittolainen, ja sotilaallista voimaansa lisäävä Iran taas muodostaa Israelille jopa olemassaolon uhan.

Vaikka pääministeri Benjamin Netanjahu ilmaisi Israelin tukevan Yhdysvaltojen lennokki-iskua, mikä runsas viikko sitten surmasi al-Quds- eli Jerusalem-joukkojen iranilaiskomentajan Qassem Suleimanin, on Israel kuitenkin pyrkinyt pysyttäytymään tuon välikohtauksen ulkopuolella.

Tosin, Netanjahu varoitti Israelin vastaavan voimalla vihollisen mahdollisiin iskuihin, sillä Iranin tai jonkin sen liittolaisjoukon pelätään mahdollisesti kostavan amerikkalaisiskun Israelille ja siksi armeijan valmiutta on viime päivinä kohotettu. Lisäksi presidentti Trump näki aiheelliseksi selostaa viime päivien tapahtumia puhelimessa Netanjahulle. Tunnettuahan on, että Yhdysvallat ja Israel kieltävät Iranilta atomiaseen ja ovat siihen valmiita käyttämään aseellista voimaa.

Siksi Israelissa ehdittiin huolestua viime viikolla sekaannusta aiheuttaneesta Yhdysvaltain armeijan ilmoituksesta, minkä mukaan amerikkalaisjoukot aiotaan vetää Iranin naapurista Irakista. Ennen kuin Valkoinen talo ehti perua tuon ilmoituksen, Israelin turvallisuusviranomaiset arvioivat vetäytymisen ennemmin tai myöhemmin johtavan sotaan Iranin kanssa.

Tel Avivin yliopiston yhteydessä toimiva Israelin Kansallisen turvallisuuden laitos (NISS) arvioi viime viikolla julkaisemassaan raportissa hyvin suurena sodan todennäköistä syttymistä tänä vuonna. Syynä ei pelkästään ole Iranin sotilaallinen uhka vaan raportin mukaan myös muita konfliktin aineksia alueelta löytyy.

Niitä löytyy mm. Etelä-Libanonista, Syyriasta, Jemenistä ja Irakista, missä Iran on kouluttanut ja aseistanut tukemiaan paikallisia joukkoja. Raportissa todetaan mahdollisen sodan koskettavan vihollisten sijainnin takia erityisesti Israelin pohjoisosia, minne jo nyt on sijoitettu erilaisia ilma- ja ohjustorjuntajärjestelmiä.

Raportti ohjeistaa Israelia miettimään sotilasstrategiaansa tarkoin, sillä sen lisäksi, että katse on Iranin ydinohjelmassa, niin huomio tulisi myös olla naapurissa Jordaniassa sekä palestiinalaisissa.

Rauhansopimuksesta huolimatta suhteita on laiminlyöty Jordaniaan, jonka kanssa Israelilla on pitkä yhteinen raja. Siellä ollaankin huolestuttavan avoimesti suhtauduttu Israeliin vihollisena. Myös neuvottelupöytään paluuta odottavat palestiinalaiset on unohdettu ja vain Gazaa hallitseva radikaali-islamilainen Hamas-järjestö käy aseellista kamppailua juutalaisvaltiota vastaan.

Länsirannan Ramallahin kaupungissa istuva palestiinalaishallinto taas pyrkii kampittamaan Israelia lähinnä kansainvälisillä foorumeilla, missä se altavastaajana nauttii myötätuntoa. Siten Israelin vastaiset väkivaltaisuudet ovat Jordanjoen Länsirannalla selvästi vähentyneet.

Esimerkiksi viime vuonna terrorihyökkäyksiksi luokiteltuja iskuja oli 51 kun niitä kolme vuotta aikaisemmin oli lähes kolminkertainen määrä. Tosin, viime vuonna Länsirannalla tehdyissä etsinnöissä takavarikoitiin tuplasti enemmän laittomia ampuma-aseita ja veitsiä kuin edellisenä vuonna.

Konfliktin todennäköisyyden kasvaessa Israel on tulevan varalle valjastanut korkean teknologian osaamistaan myös asekehitykseen ja juuri viime viikolla kerrottiin mullistavaksi kuvatusta keksinnöstä, lasersäteisiin perustuvasta ilmapuolustusjärjestelmästä. Keksinnön kerrotaan vaatineen kymmenien vuosien kalliita kokeita mutta järjestelmä aiotaan nyt lopulta ottaa koekäyttöön Israelin pohjoisosassa, missä raketti- ja ohjusuhka Libanonista, Syyriasta ja Iranista on suurimmillaan.

Tässä väkivallan täyttämässä ilmapiirissä myös Israel näki surmatun Qassem Suleimanin vihollisena, jonka komentamien al-Quds-joukkojen yhtenä päämääränä on ollut Jerusalemin vapauttaminen Israelin hallinnasta. Sen lisäksi hän oli vuosia uhannut Israelia hävityksellä. Tämä on meillä uutisoinnissa kuitenkin jätetty mainitsematta, kun Suleimania on esitetty vain joukkojensa karismaattisena komentajana. Todellisuudessa hän oli jo vuosia terrorisoinut Lähi-itää ja tuonut alueelle epävakautta, aseistanut Jemenin sisällissodan kapinallisia sekä tukenut ja kouluttanut Israelin rajojen tuntumassa toimivia aseellisia ryhmiä. Suleimanin käsialaa oli myös Iranin asemien sijoittaminen Syyrian maaperälle, ja juuri niitä vastaan Israelin tiedetään viime vuosina toistuvasti iskeneen.

Israelin ilmavoimat julkisti muutama päivä sitten numerotietoa viime vuonna suorittamistaan iskuista. Syyriassa niitä oli 54 ja kohteina Iranin miehittämät tukikohdat sekä Libanoniin Hizbollahin taistelijoille suunnatut asekuljetussaattueet. Iskuilla Israel pyrki torjumaan Iranin vaikutusvallan leviämisen sekä katkaisemaan sen tavoitteleman maantieyhteyden Teheranista aina Välimeren rannikolle. Iskuilla on samalla pyritty estämään shiialaisvaltioiden muodostaman saartorenkaan syntymisen Israelin pohjoispuolelle.

Numerot kertovat myös, että pitkään rauhattomana jatkuneen tilanteen aikana Gazasta ammuttiin viime vuonna kaikkiaan 1300 rakettia Israeliin, missä ihmiset joutuivat viettämään paljon aikaa pommisuojissa. Raketeista 85% Israelin ilmatorjunta kuitenkin ampui alas mutta vastatoimena ilmavoimat iski 900 kertaa eri kohteisiin Gazassa.

Ja hieman Israelin lähestyvistä vaaleista. Nimittäin, Lähi-idän jännittynyt yleistilanne on selvästi vaikuttanut vaaleihin valmistautuvaan Israelin sisäpolitiikkaan ja turvallisuusuhan kasvaessa kokeneen Netanjahun asema sen kuin korostuu.

Jopa hänen vastustajansa pitivät iranilaiskenraalin surmaa presidentti Trumpin vaalitukena ystävälleen Netanjahulle. Mutta riittääkö se voittoon maaliskuun alun parlamenttivaaleissa se nähdään, kunhan Netanjahun hakemasta syytesuojasta kansanedustajat ensin pääsevät sopimukseen.

Siihen tarvitaan demokratian pelisääntöjen venyttämistä, sillä sen verran syytesuojan ympärillä kiehuu, että israelilaisten kärsivällisyys on koetuksella.

Israelin presidentti Reuven Rivlin sai viime viikolla vastaanottaa ajankohtaan sopivan demokratian tilasta kertovan 200-sivuisen tuoreimmat raportin. Israelin demokratialaitoksen (IDI) tuottamissa luvuissa näkyy selvästi jo yli vuoden jatkunut poliittinen kriisi sekä toimitusministeriönä istuvan hallituksen toimet, tai oikeastaan toimimattomuudet.

Luvut kertovat Israelin juutalaisväestöstä 90%:lla olevan täysi luottamus maan puolustusvoimiin, 71%:lla presidenttiin ja 55%:lla maan korkeimpaan oikeuteen.

Mutta kansalaisilta heikoimman luottamuksen saivat maan hallitus ja parlamentti, kukin 30% ja poliittiset puolueet tosi alhaiset 14%.

Huomioitavaa on myös tutkimustieto, minkä mukaan israelilaisista 58% näkee maan poliittisten johdon olevan korruptoitunut.
Kuitenkin, israelilaisista kolmasosan mielestä demokratian tila on maassa keskimäärin hyvä, kun taas saman verran löytyy päinvastaista mielipidettä.

Tutustuttuaan tarkemmin demokratian tilasta kertoviin numerotietoihin presidentti Rivlin päätteli, että selvä enemmistö Israelin juutalaisista ja arabeista, maallistuneita ja uskonnollisista, vasemmistolaisista, keskustalaisista ja oikeistolaisista haluaa elää ja pysyä Israelin maassa, jota he rakastavat. Presidentin mukaan luvut osoittavat myös selkeästi sen, että kaikkien asukkaiden kohtalona on asua yhdessä. Siksi hän oli luottavainen, että uuden vuosikymmenen alettua kaikki haluavat edistää maan demokraattista hallintoa.

Ja lopuksi: Samanaikaisesti, kun suurin osa Israelista kärsi rankkasateista ja myrskytuulista, niin maan eteläisin taivas täyttyi Euroopasta Afrikkaan matkalla olleista muuttolinnuista. Erityisesti valtavat kottaraisparvet kiinnittivät huomiota, sillä erilaisina muodostelmina ne näyttivät lehtikuvissa järjestäneen upeita lentonäytöksiä. Sadoista tuhansista linnuista koostuneet parvet muodostivat kirkkaalle taivaalle mm. sydämen ja kartion muotoisia kuvioita, joita ihmiset pysähtyivät ihastelemaan.

Israel on Euroopasta Afrikkaan lentävien muuttolintujen kauttakulkureitti, ja maan ilmatilan kautta lasketaan muuttokauden aikana lentävän jopa 500 miljoonaa lintua. Monet lintulajit tahtovat kuitenkin jäädä pohjoisosan Hula-laakson alueelle, missä ravintoa on tarjolla niin kala-altaista kuin pelloilta.

Tässä tämänkertainen Israel-uutisviikko.

Rony Smolar