Rony Smolar – Israel uutisviikko 12.12.2022

7882-israel_uutisviikko_keskikoko.jpg

Israelin vaalien jälkeisen poliittisen etsikkoajan seurauksena uutisviikot ovat viime aikoina pääasiassa seuranneet muodostettavan hallituksen monivaiheisia synnytystuskia. Kulunut viikko ei tee siinä poikkeusta, sillä Israelin presidentin hallituksen tunnustelijalle Benjamin Netanjahulle antama 28 päivän mandaatti päättyi viime yönä ja presidentin odotetaan tänään myöntävän tehtävälle lain suoman kahden viikon lisäajan.

Tämä kertoo Netanjahun kohtaamista vaikeuksista, kun hän monimutkaisin sopimuksin joutuu palkitsemaan hänelle vaalivoiton tuoneita kumppaneitaan. Mutta eivät syntyneetkään sopimukset tunnu pitäviltä ja siksi on todettu Netanjahun tarvitsevan hallituskoalitioonsa vielä yhden puolueen, jotta hän selviäisi kumppaniensa kiristykseltä. Viikonloppuna sen arveltiin hyvinkin olevan yksi pienistä arabipuolueista.

Enemmistö israelilaisista seuraa lähes jännitysnäytelmäksi muuttuneen maan historian 37. hallituksen muotoutumista, useimmat huolestuneina ja jotkut valmiina tuntemattomiin uusiin haasteisiin. Molemmissa leireissä elää kuitenkin epävarmuus siitä, miten paraikaa kirjoitettavana oleva hallitusohjelma tulee vaikuttamaan ihmisten arkeen. Jo vaalituloksen selviydyttyä yleiseksi käsitykseksi tuli, että edessä voi olla suuria muutoksia, jopa sellaisia, jotka saattavat horjuttaa maan demokratian rakenteita ja samalla jopa vaikuttaa häiritsevästi yhteiskuntarauhaan.

Merkkejä tästä on jo ilmassa, kun oppositioon jäävät eri puolueet ja niiden kannattajat ovat uhanneet laajoilla mielenosoituksilla osoittaakseen vastustavansa poliittisten ja uskonnollisten fanaatikkojen valtaannousua. Tuo ei lupaa rauhallisia aikoja muutenkin rauhattomaan Israeliin, minkä lisäksi turvallisuusviranomaisilla on kädet täynnä turvata väestöä terrorismilta.

Mutta kärsivällisimmät ovat kuitenkin päättäneet odottaa uuden hallituksen tekoja ennen kuin tuomitsevat ääriajattelua edustavan hallituskoalition. Saman asenteen on ottanut myös liittolaisen presidentti Joe Bidenin hallinto ja erityisesti ulkoministeri Antony Blinken, joka Yhdysvaltojen ilmaisemasta varauksellisuudesta huolimatta, on ilmoittanut seuraavansa Netanjahun tulevan hallituksen toimia ennen kuin tuomitsisi yksittäisten ministereiden toimia. Kaksi radikaalioikeistoa edustavaa ministeriä ehti kuitenkin nostattaa Yhdysvalloissa kulmakarvoja jo heti vaalituloksen selvittyä ja myös Israelin arabinaapureissa huolestuttiin.

Israelin poliittista tilannetta nyt tarkoin seuraava Yhdysvallat ilmoitti viikonvaihteessa kolmesta koskemattomana pitämästään aiheesta, joihin Israelin ei tulisi puuttua: Muslimien hallinnoivan Temppelinvuoren nykytilaan sekä pääasiassa palestiinalaisten asuttaman Jordanjoen länsirannan erillä pitämiseen Israelista. Sen lisäksi tuolla alueella olevia israelilaisia siirtokuntia ei saisi laajentaa tai lisätä. Toisin sanoen, Israelin ei tulisi toimillaan estää presidentti Bidenin hallinnon tukemaa kahden valtion ratkaisua palestiinalaisten kanssa, vaikka se nyt näyttääkin kovin etäiseltä.

Yhdysvaltain arvion mukaan muutoksilla edellä mainituissa kohteissa voisi olla vakavia ja ennalta arvaamattomia vaikutuksia amerikkalaisella tuella vaivoin aikaansaatuihin rauhansopimuksiin Lähi-idässä. Tähän on nyt uudemman kerran liitetty alueen vaikutusvaltaisimpiin muslimivaltioihin lukeutuva Saudi Arabia, jonka ulkoministeri Abdel al-Jubeir oli Washingtonin-matkallaan vastikään tavannut myös Yhdysvaltain juutalaisyhteisön edustajia. Keskusteluissa saudiministeri oli vakuuttanut maansa päätyvän suhteiden normalisoimiseen juutalaisvaltion kanssa, mutta se veisi vielä aikaa ja riippuisi välittäjänä toimivan amerikkalaisosapuolen asettamista neuvotteluehdoista.

Myös Saudeissa todellista valtaa pitävän kruununprinssi Mohammed bin Salmanin on kerrottu aikaisemmin todenneen maansa kyllä normalisoivan naapuriensa Bahrainin ja Arabiemiraattien lailla suhteensa Israelin kanssa, mutta yllätykseksi hän ei asettanut Israelille vaan Yhdysvalloille ehtoja eikä niissä mitenkään viitattu palestiinalaiskysymyksen ratkaisuun. Ehdot liittyivät maiden keskinäiseen liittosuhteeseen, kuten amerikkalaisen aseistuksen saannin ja laadun varmistamiseen Natoon kuuluvien jäsenvaltioiden lailla. Sen lisäksi aavikkokuningaskunta edellyttää lupaa voida käynnistää siviilikäyttöön tarkoitetun ydinohjelmansa.

Presidentti Bidenin tiedetään kuitenkin suhtautuvan saudiprinssiin varauksellisesti tämän oltua epäiltynä sekaantumisesta maamiehensä, paljon kansainvälistä julkisuutta saaneen kirjailija Jamal Khashoggin murhaan vuonna 2018.

Sen lisäksi Biden ilmaisi pettymyksensä paljolti saudivetoisen öljyntuottajajärjestön Opecin aiemmin syksyllä tekemään päätökseen supistaa öljyntuotantoa, mistä on seurannut öljyn kallistuminen.

Vaikka suhteet muualla voivat olla asettumaan päin, ei tilanne Israelin tutumassa kuitenkaan näytä rauhoittuvan, kun yhteenotot ovat Jordanjoen Länsirannalla jatkuneet terrori-iskuihin pyrkivien palestiinalaisten kanssa. Erityisesti Nablusin kaupungista käsin toimiva ”Leijonanluolaksi kutsuttu”, arviolta 70:n taistelijan terrorisolu on viime kuussa kokemiensa tappioiden jälkeen varustautunut ja koonnut taisteluvalmiit joukkonsa uudelleen uhoamalla joukkokokouksessaan, että Israel kunnioittaa vain ”verta ja luoteja.” Näiden joukkojen uudelleen järjestäytyminen on kuitenkin vastoin Israelin ja palestiinalaishallinnon viime kuussa saavuttamaa sopimusta, mikä edellytti palestiinalaisten omien turvajoukkojen torjuvan terroristijoukkojen perustamista palestiinalaisalueille.

Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas totesi itse viime viikolla, ettei hän juuri tällä hetkellä ole aseellisen vaan rauhanomaisen vastarinnan kannalla, mutta voivansa vastaisuudessa muuttaa tilanteen mukaan mielensä.

Tämänhetkisestä tilanteesta huolimatta Israel on kuitenkin jatkanut kymmenien tuhansien palestiinalaisten työlupia, samalla kun rajatarkastuksia on terroriin pyrkivien seulomiseksi tiukennettu.

Israelin muihin turvallisuushuoliin vaikuttaa erityisesti Iran, jonka ydinaseohjelman kansainvälisen valvontasopimuksen jatkamisneuvottelut ovat Venäjän hyökkäyssodan seurauksena jäissä. Se huolestuttaa Israelia, kun Iranin uskotaan sisäisistä levottomuuksistaan huolimatta etenevän tavoitteessaan rikastaa uraania atomiaseeseen tarvittavalle tasolle.

Israelin sotilastiedustelu on sen lisäksi kiinnittänyt huomiota matkustajaliikennettä Libanonin pääkentälle Beirutiin operoivan uuden iranilaisen lentoyhtiön Teheranista lisääntyneisiin vuoroihin sekä kasvaneeseen rahtiin, mikä tiedustelutietojen mukaan käsittää myös aseistusta. Israelilla olisi kuitenkin vaikeata estää näitä lentoja pommittamalla kentän kiitoratoja, kuten se tekee Syyrian kentillä, sillä Beirutin kenttä on lukuisten kansainvälisten lentoyhtiöiden solmukohta. Israel on kuitenkin ehtinyt varoittaa Libanonia aseiden salakuljettamisesta siviilikoneissa ja kertoo armeijansa seuraavan  tarkoin Iranista kulkeutuvaa lentorahtia ja sen vastaanottajatahoja, kuten Libanonin liittolaisjoukkoa Hizbollahia.

Muuten Israelin Libanonin vastainen maaraja on maiden merirajasta lokakuun lopulla allekirjoitetusta sopimuksesta lähtien pysynyt rauhallisena ja mm Hizbollah on välttänyt provosoimasta Israelia.

Uutta kuitenkin on Yhdysvalloista tullut tieto, minkä mukaan Venäjä ja Iran kehittelevät paraikaa täysimittaista puolustuskumppanuutta, mikä katsotaan uhkaavan niin Ukrainaa kuin Iranin lähialuetta. Nimittäin Venäjä toivoo Iranilta drooneja eli lennokkeja sekä ohjuksia ja Venäjä olisi valmis toimittamaan Iranille hävittäjäkoneita.

Tämä Venäjän ja Iranin tiivistyvä sotilasyhteistyö tuottaa suurta huolta Israelissa ja on ilmeisesti ajan kysymys, milloin Israel vetää siitä omat johtopäätöksensä eikä enää luota Venäjän passiivisuuden sille tarjoamaan liikkumavaraan Lähi-idässä. Se on nimittäin vuosia antanut Israelille melkoisen etulyöntiaseman hyökkäyksissä Iranin ja sen liittolaisten asemia vastaan Syyriassa.

Myös tämä asia on todennäköisesti ollut esillä, kun Venäjä on lehtitietojen mukaan käynyt Israelin kanssa neuvotteluja israelilaisaseistuksen mahdollisesta toimittamisesta Ukrainalle. Tästä on syntymässä eriskummallinen tilanne, kun Venäjä samanaikaisesti kasvattaa asekaupoillaan Iranin sotilaallista uhkaa ja vihjailevaan sävyyn estää Israelia muiden länsimaisten maiden lailla toimittamasta puolustusaseistusta hyökkäyksen uhriksi joutuneelle Ukrainalle.

Venäjä ei ilmiselvästi halua Israelin aseviennillä sekaantuvan Ukrainan sotaan ja on israelilaislehden mukaan vihjannut juutalaisväestön voivan Venäjällä joutua antisemiittisten hyökkäilyjen kohteeksi, jos Israelin aseet aiheuttaisivat venäläisjoukoille tappioita. Lehden mukaan venäläisessä näkemyksessä on lisäksi muistutettu Ukrainan presidentin Vlodymyr Zelenskyin sekä Yhdysvaltain ulkoministerin Antony Blinkenkin olevan juutalaista syntyperää.

Israelin kuluneen uutisviikon kevyempiin tapahtumiin kuuluu toissapäivänä lauantai-iltana Israelin ja palestiinalaisalueet kattanut ilonpito, kun Marokko oli voittamalla ennakkosuosikkina olleen Portugalin ja edennyt jalkapallon MM-kisoissa välieriin eli neljän parhaimman maan joukkoon. Juhlintaan oli todella hyvät syynsä, sillä Marokko on ensimmäisenä afrikkalaisena ja muslimimaana edennyt jalkapallon mestaruuskisoissa näin pitkälle. Lähes hurmiotilassa tapahtunut juhlinta levisi pian ottelun päätyttyä Marokosta Lähi-idän arabimaailmaan, missä väkijoukkojen nähtiin kohottavan kätensä taivasta kohti ja toistavan Allahin nimeä.

Palestiinalaisalueilla ja Jerusalemin itäosissa aina etelän Negevin beduiinialueille levinneessä ilonpidossa liehuivat näyttävästi Palestiinan liput samalla, kun väkijoukkojen kuultiin toistavan Marokon ja Palestiinan voittoa.

Myös juutalaisväestön keskuudessa iloittiin mm ampumalla taivaalle ilotulitusraketteja, sillä onhan sadoilla tuhansilla maan juutalaisasukkailla sukujuuret juuri Marokossa.

Ja lopuksi: Kaikesta edellä kuvatusta jännityksestä ja uhkista huolimatta Israel on kansainvälisessä vertailussa rankattu maapallon viidenneksi turvallisimmaksi maaksi matkailijoille. Tutkimuksen takana on suuri amerikkalainen vakuutusyhtiö, joka on tutkinut turistien kohtaamia vaaratekijöitä 50:ssä matkailijoiden eniten suosimassa maassa. Tutkimus nojasi myös YK:n eri alajärjestöjen, kuten Maailman terveysjärjestön WHO:n ja Maailmanpankin sekä muilta kansainvälisiltä järjestöiltä saatuihin tilastotietoihin.

Niiden mukaan vertailussa Israelin taakse jäävät mm Iso Britannia, Ranska, Australia, Kanada ja Yhdysvallat, kun taas edellä olivat Sveitsi, Hollanti, Tanska ja Singapore.

Tulos on jo saanut israelilaiset epäilemään sen todenperäisyyttä, kun maassa tapahtuvat väkivaltarikokset, terrorismi, liikenneonnettomuudet ja aseelliset ryöstöt esiintyvät lähes päivittäin uutisissa. Tosin matkailijat eivät ole olleet näiden rikosten kohteina. Kaikesta huolimatta israelilaiset kuuluvat tutkimusten mukaan myös maapallon onnellisimpien kansojen kärkijoukkoon.

Tässä tämänkertainen Israel-uutisviikko. – Täällä Rony Smolar – Radio Patmos