Rony Smolar – Israel-uutisviikko 10.5.2021

Rony Smolarin Israel-uutisviikko Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin klo 8:45. Uutisraportti uusitaan maanantaina klo 15:15 ja 21:10.

7882-israel_uutisviikko_keskikoko

Koronatilanteen helpottamassa Israelissa eletään nyt kiihkeitä aikoja, kun näköpiirissä on merkittäviä muutoksia maan hallinnossa. Sen lisäksi 10 päivää sitten maan pohjoisosassa tapahtunut 45 ihmishenkeä vaatinut suuronnettomuus painostaa yhä jännittynyttä ilmapiiriä.

Mutta kulunut uutisviikko oli historiallinen, kun kolmella vuosikymmenellä useita perättäisiä hallituksia maahan muodostanut Benjamin Netanjahu ei viime viikolla umpeutuneessa viimeisimmässä muodostamistehtävässään enää onnistunut. Hän uskoi kuitenkin loppuun saakka onnistuvansa, sillä vain kaksi minuuttia ennen aikarajan umpeutumista hän palautti saamansa toimeksiannon presidentti Rivlinille.

Israelilaiset seurasivat tuota 28 päivää jatkunutta hallituksen muodostamisvaihetta kuin jännitysnäytelmää, kun taitavana poliittisena pelurina tunnetun Netanjahun odotettiin vielä viime hetkillä vetävän taikahatustaan jonkin poliittisen sovintoratkaisun. Niin ei lopulta kuitenkaan käynyt. Osa israelilaisista piti sitä helpotuksena, osa syvänä pettymyksenä. Mutta se ei kuitenkaan vielä ratkaissut vaalien jälkeistä pattitilannetta, sillä hyvin kirjavassa oppositiossa puolueiden keskinäiset suhteet ovat melko levällään eikä ole sanottu, että siitä leiristä löytyy seuraava pääministeri.

Vaaleissa toiseksi eniten parlamenttipaikkoja voittaneen Tulevaisuus-nimisen puolueen johtaja Jair Lapid sai kuitenkin presidentin vakuuttumaan, että hänellä olisi hyvät mahdollisuudet seuraavan hallituksen kokoamiseen.

Samalla kun Lapid ryhtyi töihin yhdistääkseen oikeisto- ja vasemmistopuolueista koostuvan puoluekirjon toimivaksi hallitukseksi, pääministeri Netanjahu aloitti julkisuudessa hillittömän hyökkäyksen oppositiota vastaan. Tällä hän pyrkii iskemään kiiloja vastapuolen riveihin sekä löytämään loikkareita, mihin hän nyt seuraavien kolmen viikon aikana todennäköisesti keskittyy. Lapidin tehtävä ei ole helppo, sillä oppositiopuolueet ovat aatteellisesti kaukana toisistaan ja ainut, mikä niitä yhdistää on muutosten tavoittelu sekä Netanjahun kaataminen. Siihen tarvitaan myös arabipuolueiden tukea, mutta se voi osoittautua kovaksi pähkinäksi.

Ratkaisuna uskotaan syntyvän yhtenäishallitus, missä oppositiossa vasemmisto-oikeistoa edustava Lapid ja oikeiston vahvana miehenä nähty Naftali Bennett vuorottelevat pääministeriydestä.

Lapid myöntääkin, ettei syntymässä olisi mikään unelmahallitus, mutta sillä ainakin torjutaan Netanjahun tavoittelemat viidennet vaalit sekä saadaan maan sisäiset asiat parempaan hallintaan. Varmaa kuitenkin on, että Netanjahusta tulee päällekäyvä oppositiojohtaja, ellei hän myöhemmin kesällä anna valituttaa itsensä Israelin seuraavaksi presidentiksi.

Juuri eri hetkinä tarvitut poliittiset sopimukset sekä lehmänkaupat ovat olleet tunnusomaisia Netanjahun hallinnolle, jonka yhtenä tukijalkana ovat olleet kaksi ortodoksista uskontopuoluetta, joille on ollut tarjolla erilaisia etuja.

Se kävi viimeksi ilmi tuossa toissa viikolla tapahtuneessa suuronnettomuudessa, kun pyhiinvaelluspaikkana toiminut Meronin vuori ja siellä sijaitsevan pyhän miehen hautapaikka ovat Israelin maallisten viranomaisten ulottumattomissa. Nimittäin paikan hallinta on hasidististen ortodoksiryhmien käsissä eikä muilla ole sinne asiaa, ei edes rakennus- ja turvatarkastajilla eikä lupa- ja terveysviranomaisilla. Paikkaa kuulemma pyöritetään räikeästi korruption sekä käteislahjoitusten voimin eikä siellä mistään makseta veroja. Siten kenenkään ottamatta vastuuta paikasta, enintään 10.-15.000:lle hengelle tarkoitetulle alueelle on vuosia päästetty jopa 100.000 pyhiinvaeltajaa ja onnettomuus oli siten roikkunut ilmassa jo pitkään.

Ortodoksiyhteisön asenteesta kertoo paljon se, ettei sieltä kukaan johtava rabbi ole vielä vaatinut onnettomuudesta viranomaistutkintaa. Onnettomuuden jälkeen on kuitenkin muualta kuulunut tiukkoja vaatimuksia lain ja järjestyksen palauttamiseksi tuolle alueelle, varsinkin kun näköpiirissä on uskontopuolueiden jääminen ulos seuraavasta hallituksesta. Onkin mielenkiintoista nähdä miten kauan Netanjahun kanssa pitkään tiiviisti liittoutuneina olleet uskontopuolueet voivat pysyä uuden hallituksen ulkopuolella, kun mukana oleminen on vuosia taannut niille valtiolta avokätisiä rahavirtoja sekä erillissopimuksia.

Lapidin on kerrottu panneen vauhtia tunnustelutehtäväänsä ja on julkisesti luvannut saada hallituksen kymmenessä päivässä kokoon. ”Maa tarvitsee paremman hallinnon, joka ajattelee koko kansan eikä vain johtajansa etuja”, on opposition toistama hokema, minkä kärki kohdistuu Netanjahuun.

Paksunahkainen mutta syvästi pettynyt Netanjahu on nyt reagoinut eri suunnista saamaansa arvosteluun ja on mm haastanut koko perheensä nimissä entisen puoluetoverinsa ja maan entisen pääministerin Ehud Olmertin kunnianloukkauksesta oikeuteen. Olmert oli eräässä haastattelussa kuvannut Netanjahun nelihenkistä perhettä niin loukkaavin sanakääntein, että jopa paljon nähneet ja kuulleet israelilaiset sitä hämmästelivät.

Netanjahun ärtyneisyyteen vaikuttanee poliittisten takaiskujen lisäksi myös se, että lehdistö seuraa tarkoin hänen oikeussali draamaansa, mikä muistuttaa hänen saamista korruptiosyytteistä. Samalla aiheeseen on liitetty julkinen pohdiskelu siitä, voiko oikeudessa rikoksista syytettynä oleva kansanedustaja muodostaa maahan hallituksen.

Jo vuosia on näyttänyt siltä, että Netanjahulla on parempi maine ulkomailla kuin kotimaassaan ja siksi hän poliittisista takaiskuistaan huolimatta edelleen pitää yhteyttä maapallon johtaviin poliitikkoihin. Juuri muutama päivä sitten hän lyhyen ajan sisällä toistamiseen keskusteli puhelimessa presidentti Vladimir Putinin kanssa. On veikattu, että Lähi-idän yleistilanteen lisäksi aiheena olleen Israelin ilmavoimien viime päivinä eri puolille Syyriaa suorittamat ilmaiskut.

Niiden pääkohteina eivät kuitenkaan ole olleet Venäjän liittolaisen eli Syyrian omat kohteet, vaan maassa sijaitsevat Iranin ja sen liittolaisten asemat. Israel joutuu kuitenkin olemaan tarkkana, sillä Syyrian ilmapuolustus on suurimmaksi osaksi siellä olevien venäläisjoukkojen käsissä, minkä lisäksi siellä ilmatilassa liikkuu myös venäläisiä koneita.

Puhelinkeskustelun on uskottu koskeneen myös Putinin aiemmin esittämää tarjousta isännöidä Israelin ja palestiinalaisten välisiä rauhanneuvotteluja, minkä ulkoministeri Sergei Lavrov viime viikolla toisti. Mutta niiden tieltä on vuosien varrella aina löytynyt esteitä kuten nyt, kun palestiinalaiset ovat kiihdyttäneet terrori-iskujaan Jordanjoen länsirannalla ja kun viime päivien rajut levottomuudet Jerusalemin itäosan kiinteistöomistuksista levisivät Temppelivuorella niin vakaviksi, että jopa Israelin uudet arabikumppanit ovat arvostelleet Israelia kovista otteista.

Paastokuukauden Ramadanin viimeisen perjantairukouksen pelättiin jo etukäteen aiheuttavan yhteenottoja Temppelivuorella, missä pieninkin provokaatio voi ryöstäytyä laajaksi yhteenotoksi. Niin kävi perjantaina ja jatkui vielä koko lauantain ja vielä sunnuntaina, kun Temppelivuorelle kerääntyneiden 80.000 rukoilijan joukossa oli myös niitä, jotka kuumensivat tilannetta. Sen seurauksena kahden päivän aikana yli 300 palestiinalaista ja parikymmentä israelilaispoliisia loukkaantui.

Arvostelujen kohteina olleet Israelin viranomaiset ovat viime päivinä toistaneet, että Temppelivuori on avoin kaikille pyhiinvaeltajille, mutta rettelöitsijät pidetään sieltä poissa.

Vallitsevassa tilanteessa palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas syytti Israelia ja siksi peruutti palestiinalaisten vuosia odottamat yleiset vaalit. Tästä 85-vuotias Abbas on joutunut palestiinalaisten arvosteluryöpyn kohteeksi, sillä hän näyttäytyy heille heikkona ja valtansa menettäneenä, joka ei edelleenkään uskalla mittauttaa suosiotaan. Edellisistä vaaleista on kulunut jo 15 vuotta.

Rauhan yhtenä esteenä on jo vuosia ollut myös kahtia jakautunut palestiinalaishallinto, kun Gazaa hallitsee islamistinen Hamas-järjestö, jonka tavoitteena on Israelin sotilaallinen kukistaminen, kun taas Länsirantaa hallitsee arabimaailman ja Israelin tunnustama maltillisempi hallinto.

Israelin olemassaolo tuskin vaarantuu Gazasta ammutuista raketeista mutta lähes vuoden tauon jälkeen hyökkäysaseiksi tulleet ilmapalloilla lennätetyt polttopullot vaarantavat nyt raja-alueen israelilaisasutuksia, metsiä sekä viljapeltoja. Polttopullot ovat viime päivinä sytyttäneet kymmeniä paloja, joita 40-asteisen helteen vallitessa on ollut tuskallista sammuttaa. Ja viime yönä ammuttiin Gazasta neljä rakettia Israeliin.

Kun jokainen päivä tuo uusia uhkia, niin Israelissa jännitetään tänään vietettävän Jerusalem-päivän sujumista. Yleensä päivä lisää jännitteitä, kun sitä kansallisena juhlapäivänä vietetään sen muistoksi, että kuuden päivän sodan tuloksena Jordanian hallussa ollut vanhakaupunki liitettiin Jerusalemin juutalaisosaan.

Päivän herkkyydestä kertoo myös se, että Israel on kohottanut turvallisuusjoukkojensa valmiutta samalla, kun se on käynnistänyt kuukauden kestävät maan suurimmat sotaharjoitukset.

Liennytyksen osoituksena Israel on viime aikoina yrittänyt lämmittää suhteitaan naapurinsa Jordanian kanssa, sillä kuningaskunta on avainasemassa mitä Jerusalemin Temppelivuoreen tulee. Nimittäin Jordania hallinnoi uskonnollisen säätiön kautta tuota pyhää paikkaa. Mitä todennäköisimmin tämä oli syynä, kun Israelin armeijan korkea-arvoiseksi mainittu upseeri suoritti viime viikolla salaisen pikavierailun naapurimaahan, minne hän lensi pienkoneella. Kun myös Israelin tiedustelupäällikkö lensi Iranin naapurissa sijaitsevaan Bahrainiin, niin jotain on tapahtumassa Israelin ja maltillisten arabivaltion välillä. Todennäköisesti vierailut ovat liittyneet Jerusalemin viime päivien tapahtumiin.

Erityisesti hallitustunnustelija Jair Lapid kaipaa tilanteen rauhoittumista, kun hänelle annettu tehtävä on muutenkin vaikea. Mutta nyt aamulla uutisoitiin, että uusi muutoksen hallitus saattaisi jo muutaman päivän päästä olla koossa.

Myönteinen uutinen on myös se, että kesällä EU sallii alueelleen koronarokotteita saaneita matkailijoita myös unioniin kuulumattomista maista, kuten Israelista. Muut sallitut maat ovat tällä hetkellä vain Iso Britannia, Australia ja Uusi Seelanti. Se on melkoinen helpotus suuren matkailukuumeen kourissa pitkään kärsineille israelilaisille ja samalla osoitus Israelin koronan vastaisten toimien onnistumisesta.

Israel kuuluu myös niiden toistaiseksi harvojen valtioiden joukkoon, mistä Iso Britannia sallii matkailijoita.

Ja lopuksi: Koronatilanteesta huolimatta Israelin terveysviranomaisilla on liiennyt aikaa myös tutkimus- ja tilastotyöhön ja tuoreen raportin mukaan israelilaisten pääasiallisina ”tappajasairauksina” pidetyn syövän ja sydäntautien lisäksi dementiasta on tulossa suurin uhka terveydelle.

Tämä johtuu Israelin kehittyneestä terveydenhuollosta sekä lääketieteellisestä osaamisesta, mikä on vähentänyt syövän ja sydäntautien kuolleisuutta suhteessa dementiaan. Dementian osuus on kasvanut siksi, kun lääketieteen ansiosta ihmiset elävät pitempään, sanotaan raportissa. Israelissa elinajanodote on naisilla 84 vuotta ja miehillä 81.

Tässä tämänkertainen Israel-uutisviikko.

RONY SMOLAR