Rony Smolar – Israel-uutisviikko 10.3.2025
Rony Smolarin ja Pirkko Säilän vuoroviikoin toimittama Israel-uutisviikko Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin klo 8:45. Uutisraportti uusitaan maanantaina klo 15:45 ja 21:15.

Israel-uutisviikkoa hallitsi monet pohdinnat runsas viikko sitten päättyneen Gazan tulitauon ensimmäisen vaiheen jatkumisesta. Pitkään niitä ei uskota käytävän, sillä Israel on uhannut paluulla sotatoimiin, kun taas Hamas on syyttänyt Israelia vaikeasti syntyneen sopimuksen rikkomisesta eikä suostuisi enää neuvottelemaan, vaan haluaa edetä kuusi viikkoa kestäneen tulitaukosopimuksen seuraavaan vaiheeseen. Se olisi sille edullista, sillä se päättäisi sodan ja vaatisi israelilaisjoukkojen täydellistä vetäytymistä sekä jättäisi Gazan rannikkokaistan Hamasin haltuun.
Koska Israel ei tähän suostu, on hyvin mahdollista, ettei tulitaukosopimuksen toisesta vaiheesta synny sopua. Mutta Israel haluaa vallitsevan tulitauon jatkuvan ainakin muslimien paastokuukauden Ramadanin sekä juutalaisen pääsiäisviikon Pesachin päättymisen eli huhtikuun 20. päivän yli.
Tänä aikana on uskottu Lähi-itään odotetun Valkoisen talon erityislähettilään Steve Witkoff esittävän osapuolille muutoksia jo tehtyyn sopimukseen, missä rauhan saavuttamiseksi keskeisenä on kaikkien Gazassa yhä olevien elävien sekä kuolleiden israelilaisten panttivankien vapauttaminen. Viikolla kävikin yllättäen ilmi, että amerikkalaisedustajat olivat Israelin tietämättä jo joidenkin viikkojen ajan käyneet terroristijärjestö Hamasin kanssa suoria keskusteluja Qatarin Dohassa.
Koska panttivangeista muutamilla on Yhdysvaltain kansalaisuus, presidentti Donald Trump uhkasi viime keskiviikkona omassa viestipalvelussaan Gazan palestiinalaisia kuolemalla: ”Vapauttakaa panttivangit nyt tai joudutte maksamaan kalliisti myöhemmin”, kuului Trumpin viesti.
Trumpin tiukka viesti seurasi sen jälkeen, kun hän Valkoisessa talossa oli tavannut joukon panttivankien omaisia, jotka välittivät presidentille vapautuneiden kuvauksia vankeusajastaan, missä kidutukset, väkivalta, nälkiinnyttäminen, liikkumattomuus, pimeys, sekä hoidon puute jatkuivat koko vankeuden eli puolentoista vuoden ajan. Vapautettuja hoitaneet israelilaissairaalat ovat todenneet panttivankien menettäneen vankeudessa keskimäärin 40% painostaan.
Israel on ilmoittanut, että se aikoisi jatkossa ylläpitää painostustaan Gazassa, sillä se jättää sotilaitaan valvomaan kapeaa käytävää Gazan ja Egyptin väliselle rajalle. Israel on lisäksi ilmoittanut olevansa valmis jatkamaan sotaa asevoimien uudeksi komentajaksi viime viikolla nimitetyn kenraalin Eyal Zamirin johdolla.
Yhdysvaltain asevoimien sotatoimialueen CENTCOM:in komentajan kenraali Michael Kurillan läsnäolo komentajanvaihtotilaisuudessa osoitti maiden läheisestä strategisesta yhteistyöstä, mikä viime viikolla toteutui yhteisenä ilmataisteluharjoituksena, johon myös amerikkalaiset pitkän matkan B52-pommikoneet osallistuivat. Israelissa sitä kuvattiin valmistautumiseksi Iraniin suunniteltuun hyökkäykseen. Myös Yhdysvaltain juuri toimittamat kolmen miljardin lisäasetoimitukset Israelille uskotaan liittyvän näihin valmisteluihin.
Alueella vallitsevasta jännityksestä kertoo paljolti myös se, että Iran on tänään aloittanut merisotaharjoitukset Persianlahden eteläosassa yhdessä Kiinan ja Venäjän kanssa.
Mutta amerikkalaiskenraalin edessä puhunut kenraali Zamir ilmaisi Gazan tilanteesta näkemyksensä, ettei Hamas ole vielä lyöty. ”Käsillä on selviytymisestämme käytävä sota ja aiomme sitä jatkaa, kunnes kaikki 59 jäljellä olevaa panttivankia on tuotu kotiin ja olemme saavuttaneet voiton. Minulle tavoite on selvä: aion johtaa asevoimamme voittoon”, sanoi vastanimitetty uusi komentaja.
Kenraali Zamir otti muutenkin ”härkää sarvista”, kun hän samana päivänä pääesikunnassa tunnusti armeijalta vaadittavan tilinteon olevan nyt käsillä: ”Lokakuun 7. päivän aamuna asevoimat epäonnistuivat tehtävässään täysin. Vihollinen oli ylittänyt rajamme ja tunkeutunut raja-alueen kyliin ja kibbutseihimme, missä se murhasi lapsiamme, naisiamme ja veljiämme ja sieppasi mukanaan vankeja, niin eläviä kuin kuolleita”, kuvasi israelilaiskomentaja.
Kenraali Zamirin muistutus noista tapahtumista osui ajankohtaan, jolloin Israelissa on yhä äänekkäämmin vaadittu perinpohjaista tutkimusta noihin lokakuun aamuun johtaneisiin verisiin tapahtumiin. Tulilinjalla on ollut Netanjahu itse, armeijan ylin johto sekä maan eri tiedusteluviranomaiset. Erityisesti viimeksi mainitut on nähty täydellisesti epäonnistuneen, kun merkkejä Hamasin hyökkäysvalmisteluista ei oltu havaittu ajoissa.
Havainnot eivät myöskään olleet tavoittaneet komentoketjun ylintä johtoa ja siksi armeijan ensimmäiset joukot saavuttivat Gazan rajavyöhykkeen vasta seitsemän tuntia Hamasin hyökkäyksen alettua. Vasta tuolloin ne kykenivät torjumaan Hamasin yli 3.000 miehen hyökkäyksen. Selitykseksi monille epäonnistumisille ei ole kelvannut tuolloin vietetty sabatti tai lehtimajajuhlapyhä. Kaiken lisäksi pääministerin esikuntaa oli informoitu vasta illalla. Myöhemmin kävi myös ilmi sotilastiedustelun tulkinneen väärin Gazasta tehtyjä havaintoja, kuten pienimuotoisia taisteluharjoituksia tai hälytysääniä ja jopa matkapuhelimien israelilaisten SIM-korttien yhtäkkistä käyttöönottoa.
Kaiken tämän seurauksena yleisen tiedustelujärjestön päällikön päätä on nyt vaadittu vadille. Mutta Gazan sodan häämöttäessä myös monet muut korkeissa asemissa olevat joutuvat vielä kohtaamaan ankaran tilinteon.
Viime päivinä on myös muistutettu Netanjahun osuudesta Hamasin vahvistamisessa, kun hän muutamia vuosia sitten salli Gazan rajan rauhallisena pysymiseksi Qatarin lähetin kuljettaa Israelin kautta matkalaukuttain dollareita Gazaan.
Qatar kummittelee muutenkin Netanjahun lähipiirissä, kun Israelin oikeuskansleri määräsi rikostutkinnan pääministerin kanslian ja öljyvaltio Qatarin yhteydenpitoon sen jälkeen, kun kanslian henkilökuntaan kuuluneen väitettiin vuotaneen salaista tietoa ja siten vaaranteen valtion turvallisuutta.
Myös muita kohtalokkaita virheitä ja epäonnistumisia on omaa korruptio-oikeudenkäyntiään paraikaa käyvän Netanjahun harmiksi viime viikkoina käsitelty mediassa ja erityisesti kovaäänisiksi muuttuneissa television keskusteluohjelmissa. Gazan sodan seurauksena Israelissa todellakin kuohuu ja lähes joka viikko julkisuuteen nousee jokin uusi tapaus. Mutta myös kytemään jääneet entiset tapaukset aiheuttavat edelleen poliittisia riitoja, kuten sotaa ennen puhuttanut hallituksen oikeusjärjestelmään vaatimat muutokset, johon nyt on haluttu palata.
Onneksi huomio on kuitenkin nyt Gazan tulitaukosopimuksessa. Yhdysvaltojen kätilöimän tulitaukosopimuksen ensimmäisen vaiheen ollessa nyt yliajalla, näyttämölle on astunut myös muita esiintyjiä, joista merkittävimmät ovat ne Lähi-idän arabimaat, jotka heti asettuivat vastustamaan presidentti Trumpin esittämiä näkemyksiä Gazan tulevaisuudesta. Niistä eniten vastustettiin Gazan tyhjentämistä asukkaista ainakin alueen jälleenrakennuksen ajaksi, mutta myös lopullisesti, jolloin naapurimaihin, kuten Egyptiin ja Jordaniaan pakkosiirretyt eivät enää voisi palata entisille asuinpaikoilleen.
Tämä sai erityisesti Egyptin presidentin Abdel Fattah al-Sisin kutsumaan arabijohtajat hätäkokoukseen, sillä pelkona oli, että Trumpin hallinto saattaisi myllertää Lähi-itää laajemminkin, mikä arabijohtajien mielestä pahimmillaan jättäisi palestiinalaiset ilman omaa maata. Tätä pelkoa oli viime aikoina lisännyt Trumpin läheinen liittolainen pääministeri Benjamin Netanjahu, joka on toistanut, ettei Lähi-itään voisi syntyä itsenäistä Palestiinan valtiota, sillä sen oli hänen mukaansa lopullisesti tehnyt tyhjäksi Hamasin verinen hyökkäys Israeliin lokakuussa 2023.
Myös kahden valtion ratkaisusta Netanjahun kanssa aiemmin eri mieltä olleet ja sotiin kyllästyneet israelilaiset ovat Hamasin hyökkäyksen seurauksena nyt vakuuttuneet, ettei palestiinalaisista ole heille rauhantahtoisiksi naapureiksi. Niin traumaattisesti tuo hyökkäys ja sitä seuranneet kokemukset israelilaisten panttivankeudessa saamasta kohtelusta vaikuttaneet israelilaisiin.
Yleistilanteesta huolestuneet arabijohtajat ovat viime viikkoina kolmasti kokoontuneet pohtimaan alueen rauhoittamista sekä löytämään ratkaisua Gazan jälleenrakentamiseksi ja viime viikolla heille esiteltiin Egyptin valmistelemaa viisivuotista suunnitelmaa. Mutta Israel ja Yhdysvallat torjuivat sen heti, sillä se nähtiin pääosin tarkoitettu torjumaan Trumpin ehdotuksen ilman realistisesti toteutettavaa jälleenrakennussuunnitelmaa eikä se myöskään vastannut Gazan todellisuutta.
Myös yli 50 miljardin dollarin jälleenrakennuksen rahoitukseen suhtauduttiin epäilevästi, kun sitä varten perustettavan rahaston lisäksi päätettiin vedota muihin maihin sekä kansainvälisiin rahoittajiin. Kun kokouksen kylkeen liitettiin vielä julistus, ettei alueelle syntyisi rauhaa ilman Palestiinan valtiota, piti Israel Gazan tulevaisuudensuunnitelmaa lähes mahdottomana hyväksyä.
Israelin kannalta ei riittänyt sekään, että suunnitelmassa Hamas siirrettäisiin uudessa hallinnosta syrjään ja että Gazan johto muodostuisi kokouksen epämääräisesti muotoillun lopputekstin mukaan ”poliittisesti riippumattomista palestiinalaisista”. Israelin torjuvaan asenteeseen vaikutti osalta myös se, että Israelin kärkkäänä arvostelijana tiedetty YK:n pääsihteeri Antonio Guterres oli kutsuttu tähän arabikokoukseen.
Israelin näkökulmasta myönteisenä kuitenkin nähtiin Jordanjoen Länsirannalla vaikuttavan palestiinalaishallinnon 89-vuotiaan presidentin Mahmud Abbasin ilmoitus, että hän on valmis ensi vuonna järjestämään Länsirannan palestiinalaisväestölle vaalit, siis presidentinvaalit sekä parlamenttivaalit, kun edellisistä on kulunut jo kaksi vuosikymmentä. Abbas painotti hänen johtamansa palestiinalaishallinnon olevan jatkossa myös ainoa laillinen hallinto palestiinalaisalueilla, siis myös Gazassa.
Joulukuussa tapahtunut Syyrian vallankumous ei ole jättänyt Israelia rauhaan, vaikkei välitöntä uhkaa islamilaista ääriliikettä edustavasta uudesta hallinnosta olekaan. Israel on kuitenkin varuillaan, sillä maan väliaikaisen presidentin Ahmad al-Sharaan on nähty hakevan strategisia kumppanuuksia Israelille vihamielisiltä tahoilta. Sen lisäksi maassa on vielä paljon edellisen hallinnon piilottamia asevarastoja sekä salaisia tukikohtia, joita Israel paljastettuaan on pyrkinyt ilma- ja kommandoiskuilla tuhoamaan.
Israel on myös ottanut silmätikukseen Syyrian sisäiset tapahtumat ja erityisesti vuoristokansana tunnetun maan druusiväestön, joka pyysi juutalaisvaltiolta turvatakuita pian sen jälkeen, kun druusit olivat pääkaupungin Damaskoksen liepeillä asuttamassaan taajamassa osoittaneet mieltään uutta hallintoa vastaan ja ajautuneet hallituksen joukkojen kanssa tulitaisteluun.
Sen seurauksena pääministeri Netanjahu ohjeisti puolustusministeriään valmistautumaan druusien puolustamiseen. Nimittäin pian vallankumouksen jälkeen Israel oli varoittanut uutta hallintoa koskemasta pääasiassa Israelin koillisrajan tuntuman kylissä asuviin druuseihin ja antoi samalla omalle druusiväestölleen lupauksensa puolustaa heidän veljiään Syyriassa.
Netanjahu on jo ehtinyt ehdottaa Israelin rajan turvaksi demilitarisoitua vyöhykettä Syyrian eteläosan puolelle turvaamaan myös alueen druusiväestöä. Israel on lisäksi tarjoutunut työllistämään Syyrian druuseja maatalous- sekä rakennustöihin.
Israelissa, Libanonissa ja Syyriassa lasketaan asuvan arviolta miljoona druusia, jotka eivät ole muslimeja, vaan islamilaisuudesta 1100-luvulla omaksi uskonnokseen kehittynyt etnis-uskonnollinen väestöryhmä.
Tässä tämänkertainen Israel-uutisviikko.
RONY SMOLAR