ECI: EU kehui Lähi-idän rauhaan tähtäävää Abraham Accords -sopimusta ECI:n vuosikonferenssin webinaarissa
Bryssel – EU:n Lähi-idän politiikan osaston päällikkö, toiminnanjohtaja Fernando Gentilini edusti webinaarissa Euroopan ulkosuhdehallintoa (EUH). Hän tunnusti avoimesti istuvan Yhdysvaltain presidentin hallinnon historialliset saavutukset Abraham Accords -sopimusten suhteen. Rauhansopimukset on solmittu Israelin ja sen entisten vihollisten, kahden Persianlahden valtion, Bahrainin ja Arabiemiraattien välillä.
Gentilini sanoi suhtautuvansa myönteisesti kehityskulkuun mainitsematta Yhdysvaltain presidenttiä nimeltä, mutta hän tähdensi nopeasti että politiikan erot Euroopan unionin ja Trumpin hallinnon välillä Israelin ja palestiinalaisten konfliktin ratkaisemiseksi ovat edelleen olemassa. Kommentit kuultiin ECI:n vuosikonferenssi-webinaarissa, joka oli tänä vuonna jaettu kahteen osaan. Konferenssin ensimmäinen osa, joka kosketteli EU:n ja Israelin suhteita Yhdysvaltain vaalien jälkeen, lähetettiin keskiviikkona 2. joulukuuta.
Viime vuonna ECI:n vuosikonferenssissa Euroopan parlamentissa Gentilini sivuutti amerikkalaisten ”vuosisadan sopimuksen” ja kieltäytyi näkemästä ehdotuksessa mitään ansioita. Tänä vuonna hänen asenteensa oli muuttunut, ja hän piti avoimesti rauhansopimuksia todella historiallisina ja toivoi että ne aiheuttaisivat jälkikaikuja muuallakin Lähi-idässä.
Mutta mitä EU teki sillä aikaa?
Kun EU nyt tunnusti Yhdysvaltain epäsovinnaisen lähestymistavan Lähi-itään neljän viime vuoden aikana, tämä herättää meissä ilmeisen jatkokysymyksen: mikä sai Euroopan unionin muuttamaan näkemystään ja auttoiko EU mitenkään rauhanprosessissa?
EU:n taloudellinen apu palestiinalaishallinnolle on edelleen hyvin avokätistä, noin puoli miljardia euroa vuodessa, mutta investoinnin tulokset ovat minimaalisia. Paitsi että EU on yhteydessä palestiinalaishallintoon, se ei ole käytännössä mitenkään läsnä Lähi-idässä.
Webinaarissa sekä Israelin EU-suurlähettiläs Aharon Leshno-Yaar että europarlamentaarikko Lukas Mandl tähdensivät, että EU:ta ei näy Lähi-idässä missään. Tällöin ovi jää auki epävakautta luoville voimille.
Leshno-Yaar kehottikin EU:ta aktiivisempaan rooliin alueella, sillä Lähi-itä on muuttumassa dramaattisesti. Lukas Mandl puolestaan huomautti, että lisääntynyt EU-aktiviteetti alueella ei ole välttämättä hyvä asia. ”Jos EU on tehnyt yhteisen kannanoton jossakin asiassa, se on usein päätynyt historian väärälle puolelle”, hän lisäsi. Mandl mainitsi myös EU:n kyvyttömyyden tunnustaa Hizbollah kokonaisuudessaan terroristijärjestöksi, ja Leshno-Yaar ilmaisi huolensa EU:n läheisistä suhteistä Iraniin huolimatta siitä, että maan hallinto jatkaa oman väestönsä alistamista, lähettää terroristeja eri puolille Lähi-itää ja uhkaa Israelia tuholla.
Israel – luonnollinen liittolaisemme
Mandl sanoi, että eurooppalaisilla ei pitäisi olla mitään vaikeuksia erottaa, kuka on Lähi-idässä luonnollinen liittolaisemme. Jos amerikkalaiset, jotka asuvat tuhansien kilometrien päässä Lähi-idästä, voivat molempien puolueryhmittymiensä taholta tukea Israelia, saman pitäisi olla totta Euroopan suhteen, joka sijaitsee ihan lähellä.
”Ongelma Lähi-idässä ei ole Israel”, hän sanoi. ”Päinvastainen on totta, sillä Israel on edelleen hyvän puolella oleva voima, sekä teknologisen kehityksensä että innovaatioidensa kautta mutta myös turvallisuuden takaajana ja tuottajana niin koko Lähi-idän alueella kuin Euroopassa ja koko maailmassa.”
ECI:n perustaja ja johtaja Tomas Sandell teki yhteenvedon vuosikonferenssiwebinaarista ja kiitti Fernando Gentiliniä siitä, että hän oli osallistunut keskusteluun ja ollut halukas dialogiin.
Sandell kiitti häntä siitä, että hän tunnusti avoimesti Lähi-idän positiivisen kehityksen ja sanoi, että EU:n pitäisi nyt ottaa kiinni tästä historiallisesti mahdollisuudesta ja rakentaa siitä eteenpäin. Nykykehityksen johdosta tällä hetkellä on kaksi leiriä. On niitä, jotka avautuvat ulkomaailmalle, toteuttavat demokraattisia uudistuksia ja pyrkivät yhteistyöhön ja rauhaan. Toisessa leirissä ovat ne, jotka pysyvät sulkeutuneina ja radikaaleina, alistavat omaa kansaansa ja levittävät terrorismia. EU:lla ei pitäisi olla vaikeuksia päättää kumpaan leiriin se kuuluu!
Lähde: European Coalition for Israel uutiskirje 16.12.2020