Yad Vashem: Corrie Ten Boom ja muut vanhurskaat kansojen joukossa
Tänään, 27.1.2021, vietetään jälleen kansainvälistä holokaustin muistopäivää. Patmoksen toimitukseen saapui Jerusalemista Yad Vashem – holokaustimuseon uutiskirje, jossa kiitollisuudella muistettiin niitä vanhurskaita kansojen joukossa, jotka oman henkensä uhalla auttoivat juutalaisia ja pelastivat heitä natsien vainoilta. Sara Granitzan kirjeessä muistettiin kiitollisuudella erityisesti suomalaistenkin tuntemaa Corrie Ten Boomia ja hänen perhettään. Alla käännös Yad Vashemin uutiskirjeestä.
Tänään, kansainvälisenä holokaustin muistopäivänä, muistelemme kuutta miljoonaa juutalaista, jotka natsit ja heidän yhteistyökumppaninsa murhasivat holokaustin aikana. Tänään me myös osoitamme avostusta vanhurskaille kansakuntien joukossa – he olivat rohkeita ei-juutalaisia, jotka vaaransivat henkensä pelastaakseen juutalaiset.
Yksi näistä sankareista on Corrie ten Boom, jonka Yad Vashem tunnusti vanhurskaaksi kansakuntien joukossa 12.12.1967. Hänen kunniakseen istutettiin puu Vanhurskaiden kadulle Yad Vashemiin.
Corrie ten Boom perheineen kuului Alankomaiden reformoituun kirkkoon, joka vastusti natsien juutalaisiin kohdistamaa vainoa uskoen, että se oli sekä loukkaus heidän kanssaihmisiään että Jumalaa kohtaan. Omaelämäkerrassaan Corrie selitti, että hänen perheensä vahva uskonnollinen vakaumus innoitti heitä piilottamaan juutalaisia ja yrittämään pelastaa niin monta henkeä kuin pystyivät.
Toisen maailmansodan alettua ten Boomin perheenjäsenet osallistuivat vastarintatoimintaan. Corrie ja hänen isänsä Betsie piilottivat juutalaisia ja vastarintatyöntekijöitä perhekotiin Haarlemissa Alankomaissa. Kuusi ihmistä piileskeli heidän kodissaan, kun Gestapo ratsasi talon 28.2.1944. Heitä ei löydetty. Sen sijaan Gestapo pidätti Corrien, hänen isänsä, veljensä, kaksi siskoaan ja muita perheenjäseniä sekä monia perhetuttavia, jotka olivat osallistuneet rukouskokoukseen heidän olohuoneessaan.
Gestapo vapautti kaikki paitsi kolme Boomin kymmenestä perheenjäsenestä: Corrie, hänen isosiskonsa Betsie ja hänen isänsä Casper. Casper ten Boom sairastui vankilassa ja kuoli sairaalan käytävällä. Sisaret pysyivät vangittuina eri paikoissa. Syyskuussa 1944 natsit karkottivat Corrien ja Betsien Ravensbrückin keskitysleirille, jossa sisaret onnistuivat pysymään yhdessä Betsien kuolemaan asti. Corrie vapautettiin joulukuun lopulla 1944 vahingossa vain kirjoitusvirheen vuoksi.
Sodan jälkeen Corrie matkusti ympäri maailmaa evankelistana ja innoittavna puhujana, hän totesi kaunopuheisesti, että ”Usko näkee näkymättömän, uskoo uskomattomaan ja saa mahdottoman”.
Yad Vashemin tehtävä on varjella muistoja, ja niiden kautta rakentaa sekä kouluttaa parempaa maailmaa. Corrie sanoi: ”Tänään tiedän, että tällaiset muistot eivät ole avain menneisyyteen, vaan tulevaisuuteen. Tiedän, että antaessamme Jumalan käyttää elämämme kokemuksia, ne salaperäisellä ja täydellisellä tavalla valmistavat meitä siihen työhön, jonka Jumala meille antaa tehtäväksi.”
Nykyinen pandemia on muuttanut meidän kaikkien elämän. Yad Vashemissa, maailman holokaustin muistokeskuksessa Jerusalemissa, olemme jatkaneet ponnistelujamme ahkerasti koko tämän haastavan ajanjakson ajan. Emme pysty tähän yksin. Tänä merkittävänä päivänä kutsumme teitä kristittyjä veljiämme ja sisariamme tekemään yhteistyötä kanssamme ja auttamaan meitä kantamaan vanhurskauden soihtua eteenpäin Corrien esimerkin ja sanojen innoittamana.
Liity meihin levittämään yhdessä valoa kansoille.
Voit vaikuttaa asioihin!
Lue ohjeet kommentoinnille
27.1.2021 22:17
1920-luvulta lähtien on juutalaisilla ollut ovi auki palata takaisin Israeliin. Vain pieni joukko noudatti Tooran käskyä lähteä pois Babyloniasta ja muuttaa takaisin Luvattuun maahansa. Ne jotka noudattivat Herran käskyä, he pelastuivat holokaustilta. Jeesuskin opetti, että Herran käskyjen pitäminen antaa elämän Joh 12:50. Ne jotka jäivät Eurooppaan elämään saavuttamaansa vaurasta elämää, monet heistä menettivät kaiken. Olen välillä ihmetellyt, miksi Suomessa on vielä juutalaisia, koska Herra on heille ihanan maan antanut ja käskenyt sinne palata takaisin. Ei sitä koskaan tiedä, milloin on liian myöhäistä lähteä.