Patmos-blogi

Viikonlopun kansainväliset uutispoiminnat 9.9.2023

Timo Keskitalo Pastori Timo Keskitalo on toiminut pitkään maahanmuuttajatyössä Englannissa, Suomessa ja Lähi-idässä. Hänellä on yli 30 vuoden kokemus kasteopetuksen antamisesta muslimeille, jotka haluavat liittyä kristilliseen kirkkoon. Patmos Lähetyssäätiö tarjoaa seurakunnille ja järjestöille koulutusta. Timo Keskitalon vierailua voi tiedustella patmos (at) patmos.fi tai 09-8567 4988.
Julkaistu:

Timo Keskitalo toimittaa kansainväliset uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmoksessa lauantaina ja sunnuntaina klo 8-18:00 välillä tasatunnein.

Konstantinopolin ekumeeninen patriarkka: ”Jokainen sotatoimi on sotaa luomakuntaa vastaan”

(Lähde: Vatican News 31.8.2023)

Maailman kirkot viettivät rukouspäivää luomakunnan huolehtimisen puolesta 1.9. Samana päivänä ortodoksiset kirkot aloittavat myös kirkkovuotensa. Tuon päivän aattona Konstantinopolin ekumeeninen patriarkka Bartholomeos I piti puheen, jossa hän yhdisti ympäristötuhon ja Venäjän sotatoimet Ukrainassa. Patriarkka Bartholomeos on aiemminkin puhunut usein luonnonsuojelun tärkeydestä ja tuomitsi nyt kovin sanoin myös Venäjän sotatoimet, joita hän on sodan alusta saakka systemaattisesti vastustanut.

Maailman ortodoksisten kirkkojen arvostetuin patriarkka muistutti puheessaan ihmisoikeuksien kunnioittamisen tärkeydestä ja huomautti, että Venäjän sota Ukrainassa on myös ”kauhea ekologinen katastrofi”.

Patriarkka Bartholomeos vetosi sodan välittömän päättymisen ja vilpittömän dialogin aloittamisen puolesta. Hän myös muistutti, että ympäristötuho koskettaa kaikkein eniten juuri maailman köyhiä.

Syyrian presidentti lakkauttaa kiistellyt kenttäoikeudet

(Lähde: Al-Monitor 4.9.2023)

Syyrian itsevaltainen presidentti Bashar al-Assad on antanut asetuksen, jonka nojalla maasta lakkautetaan kiistellyt kenttäoikeudet, joiden on epäilty olleen vastuussa jopa tuhansien ihmisten kuolemantuomioista Syyrian sisällissodan aikana ja jo ennen sitä ja sen jälkeen.

Kenttäoikeudet perustettiin alun perin vuonna 1968 tuomitsemaan mahdollisia sotavankeja ja sotilaskarkureita. Vuonna 2011 alkaneen sisällissodan jälkeen Syyrian hallinto on kuitenkin käyttänyt kenttäoikeuksia myös esimerkiksi mielenosoittajien ja hallinnon vastustajien kuolemantuomioihin.

Presidentti Assadin päätös lakkauttaa kenttäoikeudet, joita on syytetty muun muassa siitä, ettei syytetyillä välttämättä ole ollut oikeutta minkäänlaiseen asianajajaan tai itsensä puolustamiseen. Ihmisoikeusjärjestöt arvioivat, että yli 154 000 syyrialaista olisi kenttäoikeuksien toimesta pidätetty tai kadonneet vuodesta 2011 vuoteen 2022.

Ukrainan kreikkalaiskatolinen synodi luonnehtii paavin kommentteja ”tuskallisiksi”

(Lähde: Catholic News Agency 6.9.2023)

Ukrainan kreikkalaiskatolisen kirkon piispainkokous eli synodi otti kantaa paavi Franciscuksen puheisiin, joissa hän oli kehottanut venäläisiä muistamaan suuren historiansa ja toimimaan sen mukaan. Paavi kohdisti viestinsä Venäjän katolilaisille ja toivoi näiden olevan sillanrakentajina. Erityisesti Ukrainassa paavin lausunnot ovat herättäneet pahennusta.

Nyt Ukrainan kreikkalaiskatolisen kirkon synodi on luonnehtinut paavin muotoiluja ”tuskallisiksi ja vaikeiksi ukrainalaisille”. Syynä on se, että Venäjän propagandassa juuri ajatus Venäjän kulttuurisesta suuruudesta on mukana oikeuttamassa Ukrainassa käytävää sotaa. Ukrainan kreikkalaiskatolinen kirkko kuuluu Rooman paavin alaisuuteen ja on yhteydessä roomalaiskatoliseen kirkkoon, mutta se noudattaa ortodoksista jumalanpalvelusjärjestystä. Suurin osa ukrainalaisista on kuitenkin ortodokseja.

Paavi Franciscus on pahoitellut sanavalintojaan ja sanoi, että hänen tarkoituksensa oli ”ylistää venäläistä kulttuuria ja rohkaista nuoria vastuullisuuteen sen vaalimisessa.” Lisäksi paavi totesi, ettei ”myrkkyä” ole venäläinen kulttuuri, vaan taustalla vaikuttava imperialistinen ideologia.

Israelin arabit lakkoilevat, kun rikosaalto tuhoaa yhteisöä

(Lähde: Al-Monitor 5.9.2023)

Israelin arabit aloittivat tiistaina yleislakon vaatien Israelin poliisilta aktiivisempaa lainvalvontaa estääkseen väkivallan, joka vaikuttaa kaupunkeihin ja kyliin eri puolilla maata.

Väkivalta- ja rikosaalto vaivaa arabien asuttamia alueita Israelissa. Näitä alueita ovat Galilea, Golanin kukkulat, Itä-Jerusalem ja Negevin alue.

Jo 169 arabi-israelilaista on surmattu vuoden alusta lähtien. Tiistain lakon alettua jälleen yksi israelilainen arabimies tapettiin Iksalin kaupungissa maan pohjoisosassa. Kaksi muuta ihmistä loukkaantui ammuskelussa. Kolme ihmistä ammuttiin ja tapettiin viikonloppuna Kafr Qarassa kahdessa eri välikohtauksessa. Kylän imaami, sheikki Sami Abed al-Latif, ammuttiin ja tapettiin, kun hän oli poistumassa moskeijasta viime lauantaina.

Imaamin kuoleman jälkeen arabien yhteisön johtajat kokoontuivat hätäkokoukseen ja kehottivat hallitusta perustamaan hätäkomitean rikosaallon torjumiseksi. Arabien rikollisjärjestöt uhkaavat suoraan johtavia paikallisia virkamiehiä.

New York City sallii islamilaisen rukouskutsun kaiuttamisen

(Lähde: The Islamic Information 31.8.2023)

New Yorkin pormestari Eric Adams ilmoitti tiistaina uusista ohjeista. Suuntaviivojen mukaan muslimien rukouskutsu, joka tunnetaan myös nimellä adhan, voidaan lähettää julkisesti ilman erityistä lupaa. Päätöksen tavoitteena on edistää kaupungin eri yhteisöjen yhteisymmärrystä.

Päivitettyjen sääntöjen mukaan moskeijat saavat nyt kaiuttaa rukouskutsun perjantaisin ja auringonlaskun aikaan joka päivä Ramadan-kuukauden aikana. Rukouskutsu merkitsee päivittäisen paaston päättymistä auringonlaskun aikaan.

Sen varmistamiseksi, että melutaso on kohtuullinen, poliisilaitoksen yhteisöasioiden toimisto tekee yhteistyötä moskeijoiden kanssa varmistaakseen, että käytettävät laitteet noudattavat hyväksyttäviä desibelitasoja. Pormestarin mukaan kutsu voidaan vahvistaa 10 desibeliä ympäröivää melua korkeammaksi.

Islamilaisen rukouskutsun kaiuttaminen New Yorkissa vahvistaa islamin asemaa julkisessa elämässä.

Yksi maailman korkeimmista Neitsyt Marian patsaista rakennettiin Egyptiin

(Lähde: Religion unplugged 5.9.2023)

Egyptin pyhimmässä luostarissa on nyt yksi maailman suurimmista Neitsyt Marian patsaista. Noin 250 kilometrin päässä pääkaupungista Kairosta Durunkan kylässä sijaitsevassa Neitsyt Marian luostarissa sijaitseva patsas on 9 metriä korkea ja 14-metrisen jalustan päällä.

Se on pienempi kuin Rio de Janeirossa sijaitseva Kristus Lunastajan patsas, joka on 30 metriä korkea. Maailman korkein Neitsyt Marian patsas puolestaan on 98 metriä korkea, ja se sijaitsee Batangas Cityssä Filippiineillä.

Egyptin koptit ovat arabimaailman suurin kristillinen yhteisö. Arviot heidän lukumäärästään vaihtelevat, mutta yleensä ne vaihtelevat 4,7 ja 7,1 miljoonan välillä.

Kymmenettuhannet koptilaiset pyhiinvaeltajat vierailevat vuosittain Neitsyt Marian luostarissa. Se on perinteisesti yksi Pyhän perheen polun viimeisistä pysähdyspaikoista. Kuten Uudessa testamentissa kerrotaan, Joosef ja Maria pakenivat Jeesus-lapsen kanssa Betlehemistä paetakseen kuningas Herodeksen suorittamaa vauvojen joukkomurhaa.

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (0)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *