Patmos-blogi

Viikonlopun kansainväliset uutispoiminnat 9.7.2022

Timo Keskitalo Pastori Timo Keskitalo on toiminut pitkään maahanmuuttajatyössä Englannissa, Suomessa ja Lähi-idässä. Hänellä on yli 30 vuoden kokemus kasteopetuksen antamisesta muslimeille, jotka haluavat liittyä kristilliseen kirkkoon. Patmos Lähetyssäätiö tarjoaa seurakunnille ja järjestöille koulutusta. Timo Keskitalon vierailua voi tiedustella patmos (at) patmos.fi tai 09-8567 4988.
Julkaistu:

Timo Keskitalo toimittaa kansainväliset uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmoksessa lauantaina ja sunnuntaina klo 8-18:00 välillä tasatunnein.

UNESCO:n mukaan Ukrainan sota on vahingoittanut yli 150 kulttuurikohdetta

(Orthodox Times 23.6.2022)

YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö UNESCO:n lausunnon mukaan Ukrainan sota on vahingoittanut yli 150 kulttuurisesti merkittävää kohdetta. Osa rakennuksista on tyystin tuhoutunut sodassa, toiset vahingoittuneet. UNESCO:n raportin mukaan kärsineistä kulttuurikohteista 70 on kirkkoja tai muita uskonnollisia kohteita.

Suurin osa raportoiduista vaurioista on tapahtunut Donetsin ja Harkovan alueilla Itä-Ukrainassa, joita venäläiset ovat miehittäneet, sekä pääkaupungissa Kiovassa, joka on ollut venäläisten tulituksen kohteena.

Kansainvälisen sotaoikeuden mukaan kulttuuriset ja uskonnolliset kohteet nauttivat erityistä suojelua eikä niitä saa vahingoittaa sotatoimissa. Sekä Ukraina että Venäjä ovat ratifioineet tämän Haagin sopimuksen. Osa sotatoimissa vaurioituneista kohteista on jopa 1000- ja 1100-luvulta eli Kiovan Rusin kristillistymisen alkuajoilta. Toistaiseksi yksikään UNESCO:n maailmanperintökohteiden listalla olevista seitsemästä kohteesta ei ole vaurioitunut.

Muslimit suorittavat pyhiinvaelluksensa  Mekkaan normaalisti ilman koronarajoituksia

(Al-Jazeera 5.7.2022)

Korona-ajan rajoitusten jälkeen Saudi-Arabian ulkopuolelta tulevat muslimit voivat jälleen suorittaa rituaalisen pyhiinvaelluksensa Mekkaan. Pyhiinvaellus eli hajj on yksi uskovan muslimin velvollisuuksista. Pyhiinvaellus tulee suorittaa vähintään kerran elämässä Mekkaan vuotuisen pyhiinvaellusajan aikana.

Korona-aikana Saudi-Arabia ei myöntänyt pyhiinvaellusviisumeita, joten keskiviikkona 6.7. alkanut pyhiinvaellus on ensimmäinen vuoden 2019 jälkeen, johon myös ulkomaalaiset saavat osallistua. Korona-aikana pyhiinvaellusta rajoitettiin muutenkin. Viime kuussa Saudi-Arabia kuitenkin höllensi useita rajoituksia tarkoituksenaan valmistautua tulevaan pyhiinvaellukseen, joka on myös vuotuisesti merkittävin tapaus maan turismille.

Mekkaan odotetaan jopa miljoonaa muslimia vuotuisiin viisipäiväisiin rituaaleihin, joihin kuuluu muun muassa Mekan suuressa moskeijassa Kaaban mustan kiven kiertäminen sekä Minan pylväiden kivittäminen.

Mekka on islamin pyhin kaupunki. Toinen pyhä paikka on Medina, joka niin ikään sijaitsee Saudi-Arabiassa.

Kansainvälinen uskonnonvapauskonferenssi alkaa Lontoossa

(Vatican News 5.7.2022)

Tiistaina 5.7. alkoi Lontoossa Ison-Britannian hallituksen, maan uskonnollisten johtajien ja kansalaisyhteiskunnan toimijoiden isännöimä kaksipäiväinen kansainvälinen uskonnonvapauskonferenssi. Tarkoituksena on keskustella uskonnonvapauden toteutumisesta maailmanlaajuisesti ja sopia toimista, joilla voidaan suojella niitä, joita uskonsa vuoksi syrjitään tai vainotaan. Konferenssi tuo yhteen ne 36 maata, jotka ovat Kansainvälisen uskonnon- ja uskon vapaus liiton (International Religious Freedom or Belief Alliance, IRFBA) jäseniä.

Konferenssin tarkoituksena on lisätä tietoisuutta uskonnollisten vähemmistöryhmien kohtaamasta syrjinnästä sekä vahvistaa marginalisoitujen ääntä sekä puolustaa uskonnonvapautta sekä uskonnollisten organisaatioiden toimintamahdollisuuksia kautta maailman. Konferenssiin osallistuu myös yli 70 kansalaisjärjestöä, jotka ovat pääosin uskonnollisiin aatteisiin pohjautuvia.

Vastaava ministeritasoinen tapahtuma on järjestetty vuosina 2018 ja 2019 Yhdysvalloissa ja etäyhteyksin Puolassa vuonna 2020.

Amerikkalaisen nationalismin esilläpito vähenee hiljalleen Yhdysvaltain kirkoissa

(Christianity Today 1.7.2022)

Yhdysvaltalaisen Lifeway Research studyn mukaan enemmistö (56 %) amerikkalaisista protestanttipastoreista pitää tärkeänä ”patrioottisten elementtien” pitämistä esillä heinäkuun alun jumalanpalveluksissa. Yhdysvaltain itsenäisyyspäivä on 4.7. Eri mieltä on 42 % pastoreista. Amerikkalaisen nationalismin ja kristinuskon yhdistämistä pitää tärkeänä kuitenkin pienempi osuus kuin aiemmassa, vuoden 2016 tutkimuksessa, jossa jopa 61 % protestanttipastoreista piti tärkeänä patrioottisten elementtien läsnäoloa jumalanpalveluksissa.

Vähintään ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneista pastoreista hieman harvempi kuin puolet piti nationalismin esilläpitoa tärkeänä, kun taas vain kandidaatin tasoisen tai alemman tutkinnon suorittaneista tätä tuki jopa yli kaksi kolmasosaa.

Myönteisimmin nationalismin esilläpitoon suhtautuivat helluntailaiset ja tunnustuskuntiin kuulumattomat (yli 70 %), kun taas esimerkiksi luterilaisista ja reformoiduista tätä kannatti alle puolet.

Vain 15 % kertoi, ettei itsenäisyyspäivän jumalanpalvelus mitenkään eroa tavallisesta. Yleisimmin huomioitiin esimerkiksi Yhdysvaltain asevoimissa palvelevien perheitä, eläviä veteraaneja tai palvelukseen sisällytettiin maata kunnioittavaa musiikkia (kaikkia näitä yli 56 %). Kaikki vastaava on vähentynyt kuudessa vuodessa. Syyksi on arveltu yhdysvaltalaispastoreiden huolta ”patrioottisesta epäjumalanpalveluksesta”, jossa amerikkalainen nationalismi uhkaa syrjäyttää Jumalan.

Vanhemmat (yli 44-vuotiaat) pastorit korostivat nationalismia enemmän kuin nuoremmat. Myös suuremmissa seurakunnissa asiaa korostettiin useammin kuin pienissä.

Vain kolme prosenttia kristityistä lähetystyöntekijöistä toimii saavuttamattomien kansanryhmien keskuudessa

(Christian Today 4.7.2022)

Maailmassa on suuri joukko ihmisiä, jotka eivät ole koskaan olleet kirkossa, lukeneet Raamattua, eivätkä edes tunnista Jeesuksen nimeä. Näitä ihmisryhmiä pidetään ”saavuttamattomina”. Joshua Project on kristillinen organisaatio, joka seuraa evankelioimispyrkimyksiä 17 000 kansanryhmän keskuudessa maailmanlaajuisesti.

Maapallon noin 7,7 miljardista ihmisestä yli 3 miljardia pidetään joko tavoittamattomana tai vähiten saavutettuna. Näistä noin 7 000 kansanryhmää on luokiteltu saavuttamattomiksi, mikä tarkoittaa, että alle 2 % tunnustaa olevansa evankelinen kristitty ja alle 5 % tunnustaa olevansa jossain mielessä kristitty.

Monet tavoittamattomista kansanryhmistä asuvat vaikeapääsyisessä maastossa tai kaukaisissa osissa Etelä-Aasiassa, Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa. Fyysisten esteiden lisäksi lähetyssaarnaajat kohtaavat usein kulttuurisia ja poliittisia vaikeuksia tai kristittyihin kohdistuvaa vainoa.

Nämä tekijät selittävät, miksi jotkut välttävät ponnisteluja kokonaan: noin 400 000 kristitystä lähetyssaarnaajasta maailmanlaajuisesti vain 3,3 % keskittyy saavuttamattomiin kansanryhmiin.

Israelin teknologiayritykset vievät hedelmällisyyshoidot uudelle tasolle

(Al Monitor 5.7.2022)

Valtion anteliaalla rahoituksella koeputkihedelmöitysala kukoistaa Israelissa, ja useat israelilaiset start-upit pyrkivät innovoimaan sitä. Viime kuussa israelilainen tekoälypohjaisen koeputkihedelmöitysohjelmistoalustan kehittäjä ilmoitti keränneensä 25 miljoonaa dollaria ensimmäisellä sijoituskierroksella. Israelilaiset sijoittajat ja yrittäjät ovat yhä kiinnostuneempia tästä alasta.

Israel on nähnyt merkittävän nousutrendin hoidossa, jossa munasolu poistetaan hedelmöitystä varten ennen sen viemistä potilaan kohtuun. Useimpien potilaiden on käytävä läpi useampi kuin yksi hoitojakso ennen hedelmöittyneen munasolun istuttamista.

Israelin terveysministeriön tietojen mukaan vuonna 1990 maassa suoritettiin alle 5 000 hedelmöityshoitojaksoa. Vuonna 2019 hoitojen määrä oli kasvanut yli kymmenkertaiseksi noin 52 000:een. Israelissa noin neljännes hedelmöityshoidoista päättyy raskauteen ja noin viidennes elävänä syntymiseen. Viime vuosina noin 4 % kaikista elävänä syntyneistä lapsista Israelissa on syntynyt hedelmöityshoitojen seurauksena.

Israelissa on maailman eniten hedelmöityshoitoja asukasta kohden. Hoitosykli Israelissa maksaa noin 20 000 euroa. Kustannukset Yhdysvaltain markkinoilla ovat keskimäärin 50 000 euroa.

 

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (0)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *