Viikonlopun kansainväliset uutispoiminnat 7.1.2023
Timo Keskitalo toimittaa kansainväliset uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmoksessa lauantaina ja sunnuntaina klo 8-18:00 välillä tasatunnein.
Armenialaisia kristittyjä uhkaa uusi kansanmurha
(Lähde: Premier Christian News 03.01.2023)
Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan tuhansia kristittyjä uhkaa kansanmurha, koska saarto estää ruoka- ja lääkintätoimitukset kiistellylle Vuoristo-Karabahin alueelle. Armenian ja Azerbaidžanin välissä sijaitsevasta pienestä sisämaasta on kiistelty jo sukupolvien ajan, mutta nyt ratkaisevan tärkeä kulkuväylä on tukittu vastoin rauhansopimusta, jolla taataan turvallinen kulku.
Azerbaidžanin aktivistit ja paikallisiksi kansalaisiksi naamioituneet erikoisjoukot ovat tukkineet reitin, joka yhdistää kiistellyn alueen Armeniaan.
Kahdenkymmenen päivän ajan noin 120 000 ihmistä, mukaan lukien 30 000 lasta, on ollut piiritettynä omassa maassaan, omassa kotimaassaan. Kyseessä on hyvin vaikea humanitaarinen tilanne. Ihmiset eivät voi lähteä maasta saadakseen lääketieteellistä apua tai päästäkseen sairaaloihin. Piispa Manukyan sanoo pelkäävänsä, että heidän tarkoituksenaan on vain hävittää armenialaiset ja pyyhkiä pois armenialaisten jäljet kyseiseltä alueelta.
Kansanmurhasta varoittavat järjestöt sanovat, että Azerbaidžanin nykyinen hyökkäys Vuoristo-Karabahin armenialaisia vastaan on jatkoa yli sata vuotta jatkuneelle armenialaisten kansanmurhalle, jota Azerbaidžan nyt toteuttaa Turkin tuella.
Saudi-Arabian syöksytulvat
(Lähde: Al Monitor 02.01.2023)
Rankkasateet iskivät Jeddaan, Mekkaan ja Medinaan, ja lisää rankkasateita on odotettavissa.
Sosiaalisessa mediassa maanantaina levinneillä videoilla näkyi Saudi-Arabian eri alueita, kuten Mekkaa ja Medinaa, joita koettelivat vakavat tulvat.
Koko kuningaskunnassa on satanut rankasti viime viikon torstaista lähtien. Mekka on kärsinyt kovista tulvista viime viikosta lähtien.
Kansallinen meteorologiakeskus varoitti lauantaina ankarammista sääolosuhteista. Raportissa ennustettiin mahdollista lumisadetta.
Tulvat aiheuttivat kaaosta ja suuria vahinkoja, kun tulvavedet veivät ajoneuvoja mukanaan. Tulvavedet huuhtoivat kaiken tieltään ja tappoivat kaksi ihmistä.
Valtakunnan pääkaupungin tulvista on syytetty useita tekijöitä, muun muassa ilmastonmuutosta, epäasianmukaista kaupunkisuunnittelua ja Jeddan maaston ominaisuuksia.
Norjan valtion sijoitusrahasto harkitsee kaikkien sijoitusten lopettamista Israeliin
(Lähde: Al Monitor 03.01.2023)
Norjan valtion varallisuusrahaston viimeaikaiset tutkimukset israelilaisten pankkien ja yritysten toiminnasta Länsirannalla saattavat johtaa siihen, että se lopettaa kaikki sijoitukset Israeliin.
Norjan valtion varallisuusrahasto harkitsee, katkaiseeko se kaikki suhteet Israeliin tai lopettaako se lisäsijoitukset israelilaisiin yrityksiin, joissa sillä on jo varoja. Vaikka päätöstä ei ole ilmoitettu, rahasto on lähettänyt selvityspyyntöjä israelilaisten yritysten, kuten kaikkien suurten pankkien ja muiden suuryritysten, toiminnasta.
Ulkoministeriö tekee yhteistyötä yritysten kanssa saadakseen yksityiskohtaisia vastauksia Länsirannan asemasta. Israel väittää, että alue ei ole ”miehitetty” vaan ”kiistanalainen”. Israel viittaa myös näiden yritysten, jotka työllistävät tuhansia palestiinalaisia työntekijöitä, toimintaan vastineena väitteille, joiden mukaan ne rikkovat palestiinalaisten ihmisoikeuksia.
Pääministeri Benjamin Netanjahun lähipiirissä huomautetaan myös, että Israelin kaasuviennin kasvu Eurooppaan sen jälkeen, kun suurin osa mantereesta on katkaistu Venäjän kaasusta, on voimakas diplomaattinen tilaisuus, joka voisi toimia vastapainona Norjan mahdolliselle kehitykselle.
Libyan viranomaiset ovat löytäneet jälleen joukkohaudan ISIS-järjestön jäljiltä
(Lähde: Al-Jazeera 01.01.2023)
Libyan viranomaiset ovat ilmoittaneet löytäneensä ainakin 18 ihmisen jäänteet Sirten kaupungista Libyan rannikolta. Uhrit ovat vuosilta 2015-2016, jolloin ääri-islamistiselle ISIS:ille uskolliset joukot pitivät strategisesti tärkeää libyalaiskaupunkia hallussaan.
Nyt löydetty joukkohauta ei ole ensimmäinen, vaan vastaavia on löytynyt eri puolilta Libyaa. Lokakuussa 2022 löydettiin niin ikään Sirtestä ainakin 42 ruumiin joukkohauta.
Libya ajautui sisäiseen kaaokseen ja sisällissotaan vuoden 2011 jälkeen, kun Libyan entinen diktaattori ja johtaja Muammar Gaddafi syöstiin vallasta ja surmattiin. Tässä kaaoksessa maahan muodostui useita kilpailevia ryhmittymiä ja myös ISIS:ille uskolliset joukot saivat hallintaansa alueita.
ISIS:ille uskolliset joukot ajettiin pois Sirtestä vuonna 2016 YK:n tuella. Vangittuna on edelleen satoja epäiltyjä ISIS-taistelijoita.
Libanonin hallinto on halvaantunut: parlamentti ei saa valittua presidenttiä
(Lähde: Al Monitor 30.12.2022)
Libanonin hallinto on joutunut pattitilanteeseen, jossa mitään ei saada päätettyä. Maan edellisen presidentin, 89-vuotiaan Michel Aounin kausi päättyi lokakuussa 2022 eikä taloudellisessa ja poliittisessa kriisissä olevan maan parlamentti ole kyennyt vieläkään valitsemaan hänelle seuraajaa.
Libanonin poliittisessa systeemissä paikat on jaettu maan 18 virallisen uskonryhmän kesken ja presidentin tulee olla aina maroniittikristitty, pääministerin sunnimuslimi ja pääministerin shiiamuslimi.
Parlamentissa on äänestetty muun muassa Hizbollahin tukemasta, syyrialaismielisestä Suleiman Franjieh ja syyrialais- ja Hizbollah-vastaisesta Michel Moawadista. Toistaiseksi kukaan ei ole kyennyt keräämään parlamentissa riittävää tukea noustakseen presidentiksi.
Kompromissiratkaisuksi saattaa nousta maan armeijan komentaja ja edellisen presidentin sukulainen, kenraali Joseph Aoun. Myös entinen presidentti Michel Aoun oli entinen upseeri, samoin hänen kaksi edeltäjäänsä. Libanonin laki ei kuitenkaan mahdollista aktiiviupseerin valintaa presidentiksi, mutta tätä varten on ennenkin säädetty poikkeuslaki.
Vuoden 2022 hienoimpia raamatullisen arkeologian löytöjä
(Lähde: Christianity Today 20.12.2022)
Vuoden 2022 tehtiin useita mielenkiintoisia Raamattua valaisevia arkeologisia löytöjä. Monet löydöt on tehty Israelissa ja palestiinalaisalueilla, mutta tärkeitä artefakteja on löydetty myös Pyhän maan ulkopuolelta.
Viime vuonna löydettiin vielä Kuolleenmeren kääröjäkin varhaisempia Raamattuun liittyviä tekstejä; muun muassa kuningas Hiskiaan liittyvä piirtokirjoitus, josta uutisoimme aiemmin joulukuussa 2022. Lisäksi Montanasta Yhdysvalloista on löytynyt matkamuistoksi ostettu papyrus, jossa on muutama rivi muinaishepreaa, jossa mainitaan muun muassa nimi Ismael. Papyrus ja teksti on ajoitettu noin vuoteen 700 eKr. ja se on viety jatkotutkimuksiin.
Galilean alueelta on löytynyt lisäksi maatila ajanlaskun alusta, mikä valaisee Jeesuksen ajan maalaiselämää. Lisäksi Uuden testamentin ajan Betsaidan eli apostoli Pietarin ja Andreaan kotipaikan sijainti on varmistunut aiemmin oletetuksi, koska paikalta on löytynyt bysanttilaisen, Pietarille pyhitetyn kirkon mosaiikkilattia ja Pietarille osoitettu rukous.
Mielenkiintoisia löytöjä ovat myös Ebalinvuorelta löytynyt hepreankielinen kiroustaulu, jossa on kirous Herran nimeen. Taulu saattaisi liittyä Joosuan kirjan (Joos. 8) kertomukseen, jossa israelilaiset lukevat kiroukset Ebalinvuorelta tultuaan Luvattuun maahan.
Yksi mielenkiintoisimpia löytöjä on ensimmäinen aakkoskirjoituksella kampaan kirjoitettu kanaaninkielinen lause, joka on 1700-luvulta eKr. ja osoittaa, että jo Mooseksen aikana oli käytössä varhainen aakkoskirjoitus.
Lue ohjeet kommentoinnille