Viikonlopun kansainväliset uutispoiminnat 6.4.2024
Timo Keskitalo toimittaa kansainväliset uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmoksessa lauantaina ja sunnuntaina klo 8-18:00 välillä tasatunnein.
Ekumeeninen patriarkka: On sääli juhlia yhden Herran ylösnousemusta erikseen
(Lähde: Orthodox Times 01.04.2024)
Konstantinopolin ekumeeninen patriarkka Bartolomeos I toivotti sunnuntaina 31.3. saarnassaan sydämelliset onnittelunsa niille kristityille, jotka viettivät tuolloin pääsiäistä. Bartolomeos kuvasi sitä, että itäinen ja läntinen kristikunta juhlivat saman Herran ylösnousemusta eri aikaan ”skandaaliksi”.
Valtaosa maailman ortodoksisista kirkoista juhlii pääsiäistä vanhemman ja vuodenaikoihin nähden jätättävän juliaanisen kalenterin mukaan. Poikkeuksen muodostaa esimerkiksi Suomen ortodoksinen kirkko, joka viettää pääsiäistä läntisen, gregoriaanisen kalenterin mukaan. Tänä vuonna läntinen kristikunta vietti pääsiäistä 31.3., kun taas itäisessä kristikunnassa pääsiäinen on vasta toukokuussa.
Patriarkka myös toivoi, ettei vuonna 2024, kun molempien kalenterien pääsiäinen sattuu yksiin, tämä yhteys jäisi vain satunnaiseksi, vaan voisi aloittaa yhteisen itäisen ja läntisen kristikunnan pääsiäisen vieton. Bartolomeos myös huomautti, että vuonna 2025 tulee kuluneeksi 1700 vuotta ensimmäisestä ekumeenisesta kirkolliskokouksesta Nikeassa. Tämä kokous muun muassa määritteli pääsiäisen yhteisen ajankohdan.
Moskovan patriarkaatti julistaa Ukrainan sodan pyhäksi
(Lähde: Orthodox Times 01.04.2024)
Presidentti Putinin hallinnon myötäilijänä esiintynyt Moskovan patriarkka Kirill on kuvannut julkilausumassaan Venäjän sotaa Ukrainassa ”pyhäksi sodaksi”. Patriarkka antoi lausunnon ”Maailman venäläisten neuvostossa”, jonka puheenjohtaja hän on. Patriarkka on myös vaatinut Ukrainan alistamista Venäjän valtaan ja kuvannut Kiovassa istuvaa Ukrainan hallitusta ”rikolliseksi”.
Ukrainan sota on jakanut ortodoksista maailmaa myös kirkollisesti: mm. Aleksandrian ja Konstantinopolin patriarkaatit sekä Kyproksen, Kreetan ja Kreikan kirkot ovat tukeneet Ukrainan ortodoksisen kirkon itsenäisyyttä Moskovan patriarkaatista, kun taas Moskovan, Serbian ja Antiokian patriarkaatit sekä Puolan ortodoksinen kirkko ovat pitäneet sitä vääränä. Osa kirkoista on pyrkinyt tasapainoilemaan jossakin tässä välillä.
Yli 300 merkittävää ortodoksiteologia on aiemmin tuominnut Kirillin puheet ja opin ”Venäläisestä maailmasta” ja pitänyt tätä etno-fyletistisenä harhaoppina, ja Venäjän sotaa Ukrainassa oikeutetun sodan vastaisena.
Sama neuvosto vaati myös länsimaisen ideologian kitkemistä kaikesta kasvatuksesta sekä koko Venäjän tasaista asuttamista, jossa 80 prosenttia väestöstä voisi asua omissa asunnoissaan. Tämä kuvaa sen mukaan venäläistä ihannetta.
Kristittyjen vainot Nigeriassa lisääntyvät: ylemmät oppilaitokset kieltävät kristilliset hartaustilaisuudet
(Lähde: CBN News 25.03.2024)
Nigeriassa muutamat valtiolliset ylemmät oppilaitokset (colleget) ovat kieltäneet kristilliset hartaustilaisuudet. Tätä on pidetty kristinuskonvastaisten asenteiden nousuna maassa, jossa uskonnonvapaustilanne on muutenkin heikko. Oppilaitoksissa kuitenkin muslimiopiskelijoille tarjotaan tiloja uskonnonharjoitukseen, mutta kristityiltä se estetään.
Nigeria on väkiluvultaan Afrikan suurin maa, sen asukkaista hieman alle puolet on kristittyjä ja kenties hieman yli puolet muslimeita. Kristityt asuvat ennen kaikkea maan etelä- ja muslimit pohjoisosissa. Etenkin muslimienemmistöisissä pohjoisosissa kristityt ovat joutuneet marginaaliseen asemaan ja kohtaavat paitsi syrjintää, myös väkivaltaa ja jopa hyökkäyksiä.
Kristityt ovat huolissaan viranomaisten välinpitämättömyydestä: esimerkiksi 2022 oli tunnettu tilanne, jossa kaksi kristittyä opiskelijaa murhattiin ja veriteosta oli jopa videotallenne, mutta ketään ei kuitenkaan saatettu surmatyöstä vastuuseen.
OpenDoors-järjestön tilastojen mukaan jopa 82 prosenttia uskontonsa tähden tapetuista kristityistä saa surmansa juuri Nigeriassa. Viimeisten 20 vuoden aikana uskonsa tähden surmattujen kristittyjen luvun arvioidaan olevan jopa 100 000.
ISIS kehottaa muslimeita kristittyjen ja juutalaisten joukkosurmiin ramadan-kuukauden aikana
(Lähde: The Jerusalem Post 31.03.2024)
Ääri-islamistinen terroristijärjestö ISIS eli Islamilainen valtio on kehottanut niin kutsuttuja ”yksinäisiä susia” eli yksin toimivia, soluihin kuulumattomia jihadisteja murhaamaan kristittyjä ja juutalaisia nyt meneillään olevan ramadan-paastokuukauden aikana.
Islamilaisen valtion tiedottaja Abu Hudhayfah al-Ansari ylisti aiemmin terrori-iskua Moskovaan, jossa 140 ihmistä sai surmansa. Islamilaisen valtion Telegram-kanavalla al-Ansari kehotti ramadanin aikana iskuihin kristittyjä ja juutalaisia vastaan erityisesti Yhdysvalloissa, Euroopassa ja Israelissa.
Islamilaisen valtion tiedottaja julisti myös, että Islamilaisen valtion kalifaatiksi julistamisen 10-vuotispäivän lähestyessä etenkin Irakissa ja Lähi-idässä olevat amerikkalaisjoukot tulevat joutumaan lisääntyvässä määrin äärijärjestön iskujen kohteeksi. Islamilaisen valtion silloinen johtaja, Abu Bkr al-Baghdadi julisti kalifaatin 29. kesäkuuta 2014. Samalla äänitteellä al-Ansari myös kritisoi jyrkästi terroristijärjestö al-Qaidaa jonka hän julisti poikenneen jihadin polulta.
Hindunationalismin nousu huolestuttaa Intian uskonnollisia vähemmistöjä
(Lähde: Christianity Today 25.03.2024)
Intian evankelisia kristittyjä edustavan EFI-RLC:n mukaan kristinuskon vastaisten tapausten määrä maassa nousi vuosien 2022 ja vuoden 2023 vertailussa 413:sta 601:een. EFI:n pääsihteerin mukaan poliittisen hindunationalismin nousu ja koveneva retoriikka näkyy erityisesti syrjintänä ja väkivaltana Intian vähemmistöuskontoja vastaan, vaikka maassa onkin perinnettä moniuskontoisuudelle. Etenkin hindunationalismista kärsivät kristityt ja muslimit.
Intian asukkaista n. 2 prosenttia on kristittyjä, muslimeita on n. 14 prosenttia. Väkivalta ei ilmene tasaisesti koko maassa, vaan etenkin Pohjois-Intiassa kristittyihin kohdistuu väkivaltaa ja häirintää. Eniten tilastoituja tapauksia sattuu Intian suurimmassa Uttar Pradeshin osavaltiossa, jossa myös pastoreita on pidätetty syytettyinä mm. pakkokäännytyksistä kuitenkaan ilman todistusaineistoa. Myös hindulaisen kastijärjestelmän ulkopuolella eläneet, heimotaustaiset kristinuskoon kääntyneet ovat joutuneet usein väkivallan uhreiksi.
Intian uskonnonvapaustilanne on heikentynyt radikaalisti nykyisen hindunationalistisen BJP-puolueen tultua valtaan pääministeri Narendra Modin johdolla 2014.
Intiassa järjestetään monivaiheiset parlamenttivaalit, jotka alkavat tämän vuoden huhtikuussa ja kestävät kesäkuun alkuun. Pääministerin hindunationalistisen puolueen arvioidaan voittavan jopa 70 prosenttia paikoista Intian parlamentin alahuoneessa. Hindunationalistien mahdollinen voittokulku huolestuttaa maan uskonnollisia vähemmistöjä.
Maailman evankelisen allianssin pääsihteeri Thomas Schirrmacher eroaa tehtävästään
(Lähde: Christian Today 02.04.2024)
Schirrmacher erosi 600 miljoonan jäsenen järjestön pääsihteerin tehtävästä sunnuntaina ensimmäisellä toimikaudellaan, jonka oli määrä päättyä 28. helmikuuta 2026.
Maailman evankelinen allianssi, eli WEA, ilmoitti maanantaina antamassaan lausunnossa, että WEA:n kansainvälinen neuvosto hyväksyi yksimielisesti hänen eronsa pitkittyneen koronan oireiden vuoksi.
WEA:n kansainvälisen neuvoston puheenjohtaja Goodwill Shana toimii WEA:n väliaikaisena johtajana enintään kuuden kuukauden ajan, kun neuvoston henkilöstökomitea käynnistää uuden pääsihteerin valintaprosessin.
Saksasta kotoisin oleva, professori ja piispa Schirrmacher astui virkaansa vuonna 2021. Schirrmacher suoritti neljä tohtorin tutkintoa: yhden ekumeenisista tutkimuksista vuonna 1985, yhden kulttuuriantropologiasta vuonna 1989, yhden etiikasta vuonna 1996 ja yhden uskontososiologiasta vuonna 2007. Hänellä on myös kolme kunniatohtorin arvonimeä.
Ennen WEA:n johtajaksi tuloaan Schirrmacher toimi maailmanlaajuisen evankelisen allinassin apulaispääsihteerinä teologisista kysymyksistä sekä uskontojen välisistä ja uskontojen välisistä suhteista vastaavana sihteerinä.
Lue ohjeet kommentoinnille