Patmos-blogi

Viikonlopun kansainväliset uutispoiminnat 5.10.2024

Timo Keskitalo Pastori Timo Keskitalo on toiminut pitkään maahanmuuttajatyössä Englannissa, Suomessa ja Lähi-idässä. Hänellä on yli 30 vuoden kokemus kasteopetuksen antamisesta muslimeille, jotka haluavat liittyä kristilliseen kirkkoon. Patmos Lähetyssäätiö tarjoaa seurakunnille ja järjestöille koulutusta. Timo Keskitalon vierailua voi tiedustella patmos (at) patmos.fi tai 09-8567 4988.
Julkaistu:

Timo Keskitalo toimittaa kansainväliset uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmoksessa lauantaina ja sunnuntaina klo 8-18:00 välillä tasatunnein.

Indonesia on vihkinyt käyttöön maailman korkeimman Jeesus-patsaan

(Lähde: UCA News 20.09.2024)

61 metriä korkea Jeesus Kristus Vapahtaja -patsaan vihki käyttöön Indonesian piispainkokouksen puheenjohtaja Antonius Subianto Bunjamin 19. syyskuuta. Patsas on ainakin 20 metriä korkeampi kuin Brasilian Rio de Janeirossa sijaitseva Kristus Lunastajan patsas.

Piispa Bunjaminin mukaan patsas paljastettiin sen jälkeen, kun paavi Franciscus oli vierailunsa yhteydessä siunannut pienoispatsaan Vatikaanin suurlähetystössä Jakartassa.

Franciscus oli myös allekirjoittanut patsaan alle laattaan kaiverretun rukouksen, jossa sanotaan, että ”Se, mitä Jeesuksessa, Vapahtajassa, ihaillaan, on hänen ääretön rakkautensa”.

Bunjamin sanoi: ”Tämä on Jumalan siunaama kukkula, jonka odotetaan olevan paikka, joka voi vahvistaa ihmisten uskoa.”

Pohjois-Sumatra on yksi Indonesian alueista, joilla on paljon kristittyjä. Sen 15 miljoonasta asukkaasta katolilaisia on yli miljoona ja protestantteja yli neljä miljoonaa.

Uskonnollisuus maailmassa

(Lähde: Apologia report 24.09.2024 ja Premier Christian news 23.09.2024)

Maailman väestön sitoutumista uskontoihin on arvioitu Pew Research Centerin tutkimuksessa.

Indonesia sijoittui ensimmäiselle sijalle. Siellä 98 prosenttia vastaajista sanoi uskonnon olevan erittäin tärkeä heidän elämässään. Indonesiaa seurasivat Senegal, Pakistan, Mali ja Tansania. Saharan eteläpuolinen Afrikka oli yksi maailman uskonnollisimmista alueista .

Itä-Aasia ja Länsi-Eurooppa olivat maailman vähiten uskonnollisia alueita. Erityisesti alle 10 prosenttia japanilaisista vastaajista sanoi, että uskonto oli erittäin tärkeä heidän elämässään. Tutkimustiedot näyttävät viittaavan uskonnollisen identiteetin maailmanlaajuiseen vähenemiseen, mutta tieto uskonnollisuuden laskusta perustuu kuitenkin ensisijassa tutkimuksen toteutustapaan Kiinassa. Siellä uskonnollisuudeksi hyväksyttiin vain valtion valvonnassa olevien uskonnollisten yhteisöjen jäsenyys. Koska Kiinan väestö on niin valtava, vääristi tämä koko maailmaa koskevaa tilastointia alaspäin.

Hizbollahin johtajan Nasrallahin surma jakaa Libanonin kristittyjen mielipiteitä

(Lähde: Reuters 30.09.2024)

Iranin tukeman šiialaisen äärijärjestö Hizbollahin johtajana yli 30 vuotta toiminut Hassan Nasrallah sai surmansa Israelin ilmaiskussa perjantaina 27.9. Nasrallahin johtama Hizbollah on paitsi aseellinen äärijärjestö, myös libanonilainen puolue, jonka edustajia on tällä hetkellä maan hallituksessa. Nasrallah itse taas oli puolueen pääsihteeri, mutta myös šiialainen uskonoppinut.

Libanon on monien etnis-uskonnollisten ryhmittymien tilkkutäkki ja merkittävän poliittisen johtajan kuolema on herättänyt hyvin erilaisia reaktioita. Monet etenkin Libanonin kristityistä ovat pitäneet Hizbollahin toimintaa huonona, koska se provosoi Israelia hyökkäämään maahan. Toisaalta myös monet Libanonin kristityt ovat osoittaneet suruaan Nasrallahin kuoltua ja tuominneet Israelin teot.

Jopa Hizbollahin kovasanaisena kriitikkona tunnettu Libanonin suurimman kirkkokunnan maroniittikristittyjen patriarkka Bechara Boutros al-Rai on sanonut Nasrallahin kuoleman avanneen haavan Libanonin sydämeen. Monet pelkäävät tilanteen kehittymistä vaarallisempaan suuntaan Libanonissa Hizbollah-johtajan kuoleman jälkeen.

Juutalainen uusi vuosi

(Lähde: The Jerusalem Post 02.10.2024)

Juutalaiset valmistautuvat viettämään juutalaista uutta vuotta eli roš haššanaa. Juhlan vietto alkoi keskiviikkona 2.10. illankoitteessa ja kestää kaksi päivää. Siitä kuitenkin alkaa kymmenen päivän katumusaika, joka päättyy suureen sovituspäivään eli jom kippuriin.

Juutalaiseen uuden vuoden viettoon kuuluu synagogarukous ja katumus. Roš haššanan rukoukset ovat huomattavasti pidempiä kuin muuhun aikaan vuodesta. Vuoden vaihteeseen liittyvään perinteeseen kuuluu ajatus siitä, että se on tilinteon aikaa menneen vuoden synneistä, jonka aikana menneen vuoden teot tutkitaan.

Juutalaisiin uuden vuoden perinteisiin kuuluu myös sofarin eli oinaansarvesta tehdyn torven soittaminen sekä tietyt ruoat, etenkin hunajaan kastetut omenat, jotka symboloivat iloista ja vaurasta uutta vuotta. Myös kalanpäät ja granaattiomenat kuuluvat juhlaruokiin.

Kirkkojen maailmanneuvosto on huolissaan Libanonin ja Gazan konflikteista

(Lähde: Orthodox Times 02.10.2024)

Kirkkojen maailmanneuvoston pääsihteeri, pastori ja professori Jerry Pillay on ilmaissut julkilausumassaan syvän huolensa Libanonin ja Gazan konfliktien eskaloituessa. Hänen mukaansa Israelin maahyökkäys Etelä-Libanoniin on selvästi vastoin kansainvälistä lakia ja loukkaus Libanonin valtion suvereniteettia kohtaan.

Kirkkojen maailmanneuvoston komitea on yhtynyt pääsihteerin lausumaan, jossa vaaditaan sodan välitöntä päättämistä sekä Gazassa että Libanonissa ja pidättäytymistä väkivallasta.

Lisäksi julkilausumassa ilmaistaan kristillistä solidaarisuutta ja tukea kaikille Kirkkojen maailmanneuvoston jäsenkirkoille ja ekumeenisille kumppaneille Libanonissa ja Lähi-idässä aseellisen kriisin keskellä.

Libanonissa on Lähi-idän yksi merkittävimpiä kristillisiä vähemmistöjä ja useita vanhoja kirkkokuntia. Maan suurin kristillinen ryhmä ovat Libanonin maroniittikristityt. Heidän lisäkseen maassa on mm. kreikkalaisortodokseja, armenialaisortodokseja ja -katolisia.

Evankeliumeihin pohjautuva televisiosarjaa ”The Chosenia” käännetään 600 kielelle

(Lähde: CBN News 01.10.2024)

Yhdysvalloissa tehty, evankeliumeihin pohjautuva televisiosarja ”The Chosen” on nyt dubattu eli jälkiäänitetty tai tekstitetty yli 50 kielelle. Nyt sarjan tuottaneen Come and See -yhtiön suunnitelmissa on kääntää sarja yhä useammille kielille.

Come and See -yhtiö ei tavoittele voittoa, vaan sen tarkoituksena on tuoda Raamattua yhä paremmin ihmisten tietoisuuteen. Sen toimitusjohtajan Stan Jantzin mukaan tavoitteena on joko jälkiäänittää tai tekstittää televisiosarja jopa 600 kielelle.

Jantz huomauttaa, että vaikka suuri osa ihmisistä ymmärtää jo jotakin kieltä, jolla ”The Chosen” on olemassa, sarja on merkityksellisempi omalla kielellä kuultuna.

Joissakin paikoissa televisiosarjat ovat tärkeitä siksikin, että ihmisten lukutaito on vajavaista. Esimerkiksi Madagaskarin presidentti tuki ”The Chosenin” kääntämistä malagassiksi, jota Madagaskarilla puhuu 25 miljoonaa ihmistä. Maassa sarjaa on myös esitetty laajasti julkisissa paikoissa.

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (0)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *