Viikonlopun kansainväliset uutispoiminnat 4.2.2023
Timo Keskitalo toimittaa kansainväliset uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmoksessa lauantaina ja sunnuntaina klo 8-18:00 välillä tasatunnein.
Hindulaisuus ylläpitää temppeliprostituutiota
(Lähde: UCA News 25.01.2023)
Devadasit ovat olleet olennainen osa eteläisen Intian kulttuuria vuosisatojen ajan, ja heillä oli aikoinaan kunnioitettava asema yhteiskunnassa.
Huvakka Bhimappan lapsena intialaiselle jumalattarelle omistettu seksuaalinen orjuus alkoi, kun hänen setänsä vei hänen neitsyytensä ja raiskasi hänet maksettuaan vanhemmille hinnan.
Bhimappa ei ollut vielä 10-vuotias, kun hänestä tuli temppeliprostituoitu. Hänen vanhempansa pakottivat hänet monimutkaiseen häärituaaliin hindujumalan kanssa, jonka jälkeen hänet pakotettiin prostituutioon.
Seurasi vuosia kestänyt seksiorjuus, jossa hän ansaitsi rahaa perheelleen tapaamalla muita miehiä jumalattaren palvelemisen nimissä.
Bhimappa pääsi lopulta eroon orjuudesta, mutta ilman koulutusta hän ansaitsee noin dollarin päivässä raatamalla pelloilla.
Vaikka temppeliprostituutio on lailla kielletty, Etelä-Intiassa on yhä yli 70 000 devadasia, Intian ihmisoikeuskomissio kirjoitti viime vuonna.
Ääri-islamistien epäillään surmanneen pastorin ja kolme muuta kristittyä Sudanissa
(Lähde: CBN News 31.01.2023)
Torstaina 23.1. joukko aseistautuneita miehiä hyökkäsi neljän sudanilaisen kristityn kimppuun keskellä yötä näiden kotona ja ampui heidät kuoliaiksi. Surmattujen joukossa oli sudanilais-amerikkalainen pastori Ibrahim Kandr. Surmattujen lisäksi ainakin neljä muuta ihmistä haavoittui tässä iskussa. Aseryhmän kannattajien epäillään olleen paikallisen islamistisen ääriryhmän kannattajia.
Tämän kaltaiset iskut kristillisiä ryhmiä vastaan Sudanissa ovat lisääntyneet, vaikka vuonna 2019 syrjäytetyn diktatoorisen presidentti Omar al-Bashirin hallinnon jälkeen säädettiin maan vähemmistöuskontojen vapautta paremmin puolustava laki. Kuitenkin jo vuonna 2021 ihmisiä tuomittiin jälleen kuolemaan islamista pois kääntymisestä. Tämä on huolestuttanut erityisesti kristittyjä ja muita vähemmistöuskontoja, koska maan poliittinen tilanne on myös epävarma eikä keskushallinto kykene turvaamaan ihmisten turvallisuutta. Sudanin valtauskonto on islam.
Puute energiasta sulkee koulut ja huoltoasemat Vuoristo-Karabahissa
(Lähde: The Armenia Weekly 25.01.2023)
Pian kaksi kuukautta jatkunut Vuoristo-Karabahin tai armenialaisittain Arthakhin saarto on johtanut pulaan ruoasta ja energiasta alueella. Vuoristo-Karabah kuuluu muodollisesti Azerbaidžaniin, mutta sen väestö on armenialaista ja siellä toimii Armenian tukema oma hallintonsa.
Joulukuun 12. alkoi ainoan Armenian ja Vuoristo-Karabahin yhdistävän tien sulku, jota kautta suurin osa tuotteista tuodaan alueelle. Tien ovat sulkeneet Azerbaidžanin itsevaltaisen hallinnon tukemat aktivistit, jotka väittävät protestoivansa ympäristön puolesta.
Tien ja Vuoristo-Karabahiin johtavan kaasuputken ajoittaisen katkaisemisen vuoksi Vuoristo-Karabah on joutunut rajoittamaan energian saantia leipomoihin ja sairaaloihin. Koulut ovat olleet suljettuina 19. tammikuuta alkaen, mikä on estänyt 20 000 oppilaan koulunkäynnin. Myös huoltoasemat ovat olleet ajoittain suljettuina.
Ruokatilanne alueella on niin ikään huolestuttava. Ruokaa on alettu säännöstellä ja alueen hallinto on ilmoittanut, että kevätkylvöistä tulee vaikeita, koska lannoitteita ei alueelle Armeniasta saada azerbaidžanilaisten ympäristöaktivistien vuoksi.
Ukraina asettaa pakotteita jälleen yhdeksälle Venäjään linkittyneelle papille
(Lähde: Orthodox Times 26.01.2023)
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenski on asettanut pakotteita eräälle maan rikkaimmista liikemiehistä, Vadim Novinskille ja yhdeksälle korkealle ortodoksisen papiston jäsenelle, joilla on linkkejä Moskovan patriarkaattiin. Pakotteet koskivat näiden varojen jäädyttämistä viideksi vuodeksi.
Nykyään Vadim Novinskin oletetaan oleskelevan Saksassa. Hänellä on mittavan omaisuuden lisäksi vihkimys diakoniksi Moskovan patriarkaatille kuuliaisessa Ukrainan ortodoksisessa kirkossa.
Zelenskin hallinto on asettanut samanlaisia pakotteita monille muillekin Moskovan patriarkaattiin kuuluvan Ukrainan ortodoksisen kirkon venäläismielisen papiston jäsenille. Aiemmin tammikuussa 22 muutakin papiston jäsentä joutui samanlaisten pakotteiden alaisiksi.
Ukrainassa on kaksi suurta ortodoksista kirkkoa: toinen on kansallinen ja itsenäinen, Kiovan metropoliitan johtama kirkko, toinen taas Moskovan patriarkaatin alainen kirkko. Myös monet korkeat kirkonmiehet Moskovan patriarkaatin alaisesta ortodoksisesta kirkosta ovat tuominneet Venäjän hyökkäyksen Ukrainana ja osoittaneet tukensa presidentti Zelenskin hallinnolle. Osa Moskovan patriarkaatin alaisen ortodoksikirkon jäsenistä ja papistosta on kuitenkin venäjämielisiä.
Eri uskontokunnat vetoavat rauhan puolesta Euroopan komissiossa
(Lähde: Orthodox Times 29.01.2023)
Erilaiset uskonnolliset johtajat tapasivat Euroopan komission 27.1. Brysselissä ja vetosivat rauhan puolesta Ukrainan sodassa. Hengelliset johtajat ilmaisivat myös myötätuntonsa Ukrainan pakolaisia kohtaan ja huolensa energiakriisistä.
Kirkkojen maailmanneuvoston edustajana toimi Targovisten metropoliitta Nifon Romanian ortodoksisesta kirkosta. Hän vetosi rauhan puolesta sanoen: ”Jumalamme on rauhan Jumala, ei sodan ja verenvuodatuksen” ja ilmaisi huolensa uskonnollisen kielen käytöstä väkivallan oikeuttamiseen, mikä on ristiriidassa sen kanssa, että kristityt on kutsuttu todella rauhantekijöiksi.
Euroopan kirkkojen konferenssin edustajat olivat Ruotsin kirkosta. He totesivat kirkkojen välisen pohjoisen yhteistyön tulleen mahdottomaksi sodan alettua. Sodan alettua Barentsin alueen kirkkojen neuvosto ja monet muutkin arktisen alueen toimielimet lakkasivat toimimasta.
Kristillisten kirkkojen lisäksi edustusta oli myös muista uskontokunnista.
Paavin mukaan homoseksuaaliset teot ovat syntiä
(Lähde: Christian Today 26.01.2023)
Paavi Franciscus sanoi viime viikolla antamassaan haastattelussa, että homoseksuaalisuuden harjoittaminen on syntiä. Maallinen media uutisoi tästä haastattelusta vain sen, että Paavin mukaan ei ole viisasta määritellä homoseksuaalisuutta rikokseksi. Kymmenissä maissa homoseksuaalinen käyttäytyminen on kriminalisoitu ja useissa maissa homoseksuaaliset käytännöt on luokiteltu kuolemantuomion alaisiksi rikoksiksi. Paavi kuvaili tällaisia lakeja ”epäoikeudenmukaisiksi”. Maita, joissa homoseksuaalisista teoista rangaistaan kuolemanrangaistuksella, ovat muun muassa Brunei, Iran, Mauritania, Nigeria, Qatar, Saudi-Arabia ja Jemen.
Paavi Franciscus kieltäytyy muuttamasta kirkon oppeja, joiden mukaan avioliitto on miehen ja naisen välinen liitto, ja homoseksuaalisuus on syntiä. Katolisen kirkon katekismuksessa, joka sisältää katolisen kirkon viralliset opetukset, homoseksuaalisia tekoja kuvataan ”luonnon vastaisiksi”. Katekismuksen mukaan homoseksuaalisia tekoja ei voida missään olosuhteissa hyväksyä. Kirkkokunta kehottaa samaa sukupuolta olevaa vetovoimaa kokevia harjoittamaan ”siveyttä”, kuten ”kaikkien kastettujen” on tehtävä seksuaalisesta suuntautumisestaan riippumatta.
Lue ohjeet kommentoinnille