Viikonlopun kansainväliset uutispoiminnat 3.9.2022
Timo Keskitalo toimittaa kansainväliset uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmoksessa lauantaina ja sunnuntaina klo 8-18:00 välillä tasatunnein.
Moskovan patriarkka Kirill perui tapaamisen paavin kanssa
(Lähde: Christian Today 25.8.2022)
Kirill perui osallistumisensa maailman uskontojen johtajien kongressiin Kazakstanin pääkaupungissa Nur-Sultanissa ensi kuussa. Paavi oli ehdottanut tapaamista Kirillin kanssa tapahtuman ohessa.
Ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan Franciscus oli etsinyt tapaamista Kirillin kanssa askeleena kohti sovintoa länsimaisen kristinuskon ja ortodoksisen valtakunnan suurimman uskontokunnan välillä. Ukrainan sodan alkaessa helmikuussa tapaamisen sisältö kuitenkin muuttui. Maaliskuussa johtajien välisen videopuhelun aikana paavi Franciscus antoi ymmärtää, että Venäjän johtajan puheet muistuttivat uskonnollista kieltä, jota käytettiin väkivaltaisen imperialismin oikeuttamiseen. Puhuessaan italialaiselle lehdistölle puhelun jälkeen Franciscus kritisoi Kirillin tukea sodalle ja neuvoi patriarkkaa, että hän oli vaarassa tulla ”Putinin alttaripojaksi”.
Kirilliä on arvosteltu siitä, että hän loi hengellisen pohjan Venäjän presidentin Vladimir Putinin hyökkäykselle Ukrainaan. Hän on kutsunut Venäjän vastustajia Ukrainassa ”pahoiksi voimiksi” ja käyttänyt saarnaa muotoillakseen sodan osaksi taistelua moraalitonta länttä vastaan.
Jyrkimmät äänet ovat vaatineet Kirkkojen maailmanneuvostoa karkottamaan Venäjän ortodoksisen kirkon riveistään.
Uusi ohjelma Israelissa edistää arabian opetusta juutalaisissa kouluissa
(Lähde: Al Monitor 29.08.2022)
Pyrkiessään rakentamaan yhteyttä Israelin ja arabien asukkaiden välillä Jerusalemin koululaitos on alkanut opettaa kaupungin juutalaisissa kouluissa arabian puhekieltä.
Opetushallinnon kokoama opetussuunnitelma syntyi yhdistämään Itä- ja Länsi-Jerusalemin asukkaita antamalla lapsille kommunikointivälineet. Jerusalem on kaupunki, joka on paperilla yhtenäinen, mutta todellisuudessa ei ole koskaan ollut; kaupungin itäosan ja lännen välillä on katkos, ja juutalaisten ja arabien välillä on jännitteitä, jotka voivat räjähtää milloin tahansa.
Viime vuosina arabian kieltä ei ole juurikaan opittu juutalaisissa kouluissa. Opetusministeriö myönsi vuoden alussa, että noin kolmannes juutalaisista yläkouluista ei täytä arabian opetusvaatimusta ja että viimeisen viiden vuoden aikana arabian kielen ylioppilastutkinnon suorittaneiden juutalaisten opiskelijoiden määrä on laskenut noin kolmanneksella.
Jos arabiaa opetetaan kouluissa, se opetetaan vanhemmalla iällä keskittyen kirjalliseen arabiaan, minkä vuoksi juutalaisten opiskelijoiden on vaikea myöhemmin kommunikoida arabien kansalaisten ja asukkaiden kanssa arabiaksi. Tämä on täysin päinvastainen arabiopiskelijoille, jotka aloittavat heprean opiskelun ala-asteella, jolloin he voivat myöhemmin kommunikoida juutalaisten kanssa hepreaksi.
Kirkkojen Maailmanneuvosto sallii yksimielisesti Venäjän ortodoksisen kirkon osallistumisen konferenssiinsa
(Lähde: Orthodox Times 31.8.2022)
Keskiviikkona 31.8. Kirkkojen Maailmanneuvosto aloitti konferenssinsa Saksan Karlsruhessa. Kokouksen aloituspäivänä Maailmanneuvosto linjasi, ettei Venäjän ortodoksisen kirkon lähetystöä kokouksessa suljeta ulos huolimatta vaatimuksista sulkea Putinia tukeva kirkko pois kokouksesta. Päätös oli yksimielinen ja sitä perusteltiin sillä, että ”Kirkkojen Maalimanneuvosto on dialogille vapaa tila ja tarvitsemme tavan, johon he (venäläiset) voivat suostua, eikä olla eri mieltä”.
Kirkkojen Maailmanneuvoston pääsihteeri Ioan Sauca myönsi, että Venäjän ja Ukrainan sota on ”varjo” konferenssin yllä.
Aikaisemmin Kirkkojen Maailmanneuvoston johtohenkilöitä oli käynyt Ukrainassa varmistamassa, että maan itsenäisellä ortodoksisella kirkolla on konferenssissa edustus. Pääsihteeri Saucan mukaan päivien aikana molempien maiden kirkkojen lähetystöt tulevat kohtaamaan. Maailmanneuvosto tunnustaa, että Ukrainan ja Venäjän ortodoksisten kirkkojen välillä on sekä poliittista että kirkollista jännitettä, mutta konferenssi antaa kuitenkin mahdollisuuden vuoropuheluun.
Kirkkojen Maailmanneuvoston konferenssilta toivotaan välittävää otetta ja vuoropuhelun avaamista Ukrainan ja Venäjän kirkollisten johtajien välillä.
Uusi kielilaki tuottaa ongelmia Ukrainan kristillisille radiokanaville
(Lähde: Christianity Today 30.8.2022)
Tämän vuoden heinäkuussa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenski allekirjoitti lain, joka kieltää lähes kokonaan venäjänkielisen ja venäläisen musiikin radiossa ja televisiossa. Poikkeuksena ovat tietyt klassiset säveltäjät, kuten Tshaikovski tai Shostakovitsh sekä modernit säveltäjät, jotka ovat julkisesti tuominneet Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan.
Uusi kielilaki on johtanut ongelmiin Ukrainan kristillisillä radiokanavilla, koska monet ylistyslaulut ovat venäjänkielisiä, jopa niistä, jotka on kirjoitettu ja sävelletty Ukrainassa. Muutamat radiokanavat ovat lopettaneet, toiset pyrkineet lisäämään merkittävästi ukrainankielistä ohjelmaansa.
Ukrainalaisista arviolta jopa yli kolmannes puhui venäjää äidinkielenään ennen sotaa. Sen jälkeen, kun Venäjä valtasi Krimin 2014 venäjän julkinen käyttö ja näkyvyys Ukrainassa ovat vähentyneet. Myös monet maan kirkoista ovat sodan syttymisen jälkeen vaihtaneet saarnojensa kieleksi ukrainan. Toiset ovat myös alkaneet kotielämässään käyttää ukrainaa venäjän sijaan tukeakseen kotimaataan.
Ukraina ja venäjä ovat lähisukukieliä. Tavallisesti kaikki ukrainankieliset ymmärtävät venäjää melko vaivatta. Toisin päin ymmärtäminen on vaikeampaa.
Kristittyihin kohdistuva väkivalta lisääntyy huolestuttavasti Nigeriassa
(Lähde: Al-Jazeera 30.8.2022)
Heinäkuun 15 päivänä joukko islamistisia asemiehiä surmasi roomalaiskatolisen isä Mark Cheitnumin pappilaansa ja kaappasi isä Donatus Cleophasin Etelä-Nigerian Kadunan osavaltiossa. Tapaus kuvastaa Nigerian, Afrikan runsasväkisimmän maan yleistilanteen muutosta. Yleinen väkivaltaisuus on lisääntynyt maassa huolestuttavasti ja erityisesti kristittyihin ja varsinkin papistoon kohdistuva uskonnollisesti motivoitu ja kohdistunut väkivalta on lisääntynyt. Usein etenkin kirkot, papit ja muut hengellisen työn tekijät ovat olleet uhreina.
Tilastojen mukaan vuodesta 2020 vuoteen 2021 kristittyihin kohdistuvien hyökkäysten määrä nousi yli 20 %. Kuluvan vuoden aikana kristittyihin kohdistuva uskonnollisesti motivoitunut väkivalta on noussut edellisestä vuodesta jopa 25 % kuukausitasolle suhteutettuna.
Iskujen takana ovat erityisesti Islamilaiselle valtiolle uskollisuutta vannoneet ääri-islamistit. Nigerian väestöstä arviolta hieman yli puolet on muslimeita ja he keskittyvät maan pohjoisosiin, kun taas hieman alle puolet on kristittyjä, jotka asuvat erityisesti maan eteläosista.
Viime aikoina erityisesti kirkollisia johtajia vastaan tehdyt väkivallanteot ovat lisääntyneet. Kirkkokunnasta riippumatta islamistit ovat pyrkineet surmaamaan ja kaappaamaan erityisesti pappeja ja muita hengellisen työntekijöitä. Kaappauksilla islamistit koettavat kerätä lunnasrahoja.
Israel ja Turkki normalisoivat suhteensa
(Lähde: Al Monitor 31.08.2022)
Israelin pääministeri Yair Lapid ja Turkin presidentti Erdogan ovat solmineet diplomaattisuhteet neljän vuoden tauon jälkeen. Molemmat maat avaavat jälleen suurlähetystön toistensa alueella.
Vaikka Turkki on vakuuttanut jatkavansa palestiinalaisten asian puolustamista, ovat Hamasin johtajat pettyneitä Turkkiin. Hamasin johtajat ehtivät jo tuomita kaikki diplomaattisuhteet Israelin kanssa. Palestiinalaiset lähteet arvelevat Turkin suostuneen suhteiden normalisointiin Israelin kanssa taloudellisista syistä. Israel on puolestaan todennut, että suurin ongelma Turkin ja Israelin suhteissa on Hamasin toimiston olemassaolo Ankarassa. Turkin huhutaan nyt karkottaneen Hamasin edustajia maastaan.
Vaikka Turkki vannoo julkisuudessa olevansa Hamasin tukena, on tilanne Turkille monimutkainen. Hamas saa nimittäin merkittävää tukea Iranilta. Turkki on Iranin kanssa napit vastakkain Syyriassa. Turkin on siksi vaikea olla Iranin rinnalla palestiinalaisten tukena.
Nyt näyttää siltä, että Turkki vetää sotilaallisen tukensa Hamasilta, mutta on entistä paremmassa asemassa toimimaan välittäjänä ja rauhan rakentajana Israelin ja Hamasin välillä.
Lue ohjeet kommentoinnille