Patmos-blogi

Viikonlopun kansainväliset uutispoiminnat 29.7.2023

Timo Keskitalo Pastori Timo Keskitalo on toiminut pitkään maahanmuuttajatyössä Englannissa, Suomessa ja Lähi-idässä. Hänellä on yli 30 vuoden kokemus kasteopetuksen antamisesta muslimeille, jotka haluavat liittyä kristilliseen kirkkoon. Patmos Lähetyssäätiö tarjoaa seurakunnille ja järjestöille koulutusta. Timo Keskitalon vierailua voi tiedustella patmos (at) patmos.fi tai 09-8567 4988.
Julkaistu:

Timo Keskitalo toimittaa kansainväliset uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmoksessa lauantaina ja sunnuntaina klo 8-18:00 välillä tasatunnein.

Iranin uskontopoliisi pidättänyt lukuisia kristittyjä

(Lähde: Christian Today 24.07.2023)

Iranin valtion turvallisuusjoukkojen tekemien ratsioiden aallon seurauksena on pidätetty yli viisikymmentä kristityksi kääntynyttä kansalaista, ja paikallisten järjestöjen mukaan määrä saattaa olla jopa seitsemänkymmentä. Pidätykset olivat osa viiden kaupungin alueella tehtyjä ratsioita ja mielivaltaisia pidätyksiä.

Paikalliset ihmisoikeusryhmät uskovat, että tämä on merkki Iranin viranomaisten strategiamuutoksesta. Olivatpa pidätysten motiivit mitkä tahansa, käännyttämistä pidetään Iranissa vakavana rikoksena ja se luokitellaan uhkaksi kansalliselle turvallisuudelle, mistä seuraa ankara rangaistus. Näistä syytteistä voi saada kymmenen vuoden vankeusrangaistuksen.

”Poliisi tunkeutuu perheiden koteihin ja pidättää vanhempia heidän lastensa nähden”, sanoi Kiaa Aalipour, joka on Iranin kristittyjen vähemmistön puolesta toimivan oraganisaation tiedottaja.

Vangittujen kristittyjen joukossa on muun muassa kolmen lapsen äiti Sakineh Mehri Behjati ja 63-vuotias Parkinsonin tautia sairastava Homayoun Zhaveh.

Iranin hallituksen tiedetään pitävän kristinuskoon kääntymistä länsimaiden yrityksenä heikentää Iranin islamilaista hallintoa, ja useat kristityiksi kääntyneiden ryhmien johtajat ovat saaneet pitkiä vankeustuomioita.

Venäläisten ohjusiskut tuhoavat katedraalin Odessassa

(Lähde: Church Times 25.07.2023)

Ukrainalaiset ja venäläiset kirkonmiehet ovat syytelleet toisiaan viime viikonloppuna tapahtuneesta ohjusiskusta Ukrainassa, Mustanmeren rannikolla sijaitsevaan Kristuksen kirkastumisen katedraaliin. Venäläisjoukkojen iskussa 1700-luvun lopulta peräisin oleva, UNESCO:n maailmanperintökohde vaurioitui pahoin. Kirkko kuului Moskovan patriarkaatin alaiselle Ukrainan ortodoksiselle kirkolle. Iskussa on kuollut ainakin yksi ihminen ja loukkaantunut 20.

Odessan arkkipiispa Viktor syytti avoimessa kirjeessään Moskovan patriarkka Kirilliä Ukrainan itsenäisyyden hävittämisestä ja Pyhän Rusin perinnön turmelemisesta. Arkkipiispan mukaan Moskovan patriarkaatin alaisella Ukrainan ortodoksisella kirkolla ei ole enää mitään yhteistä Moskovan patriarkaatin kanssa. Hänen mukaansa kirkko on julistanut ”täyden irtautumisen” Moskovan patriarkaatin kaitsennasta. Arkkipiispa vertasi Venäjän ortodoksista kirkkoa ”isään, joka uhraa lapsensa hävitykseen ja kuolemaan”. Monet ukrainalaiset Moskovan patriarkaatin alaiset piispat ovat tuominneet Venäjän toiminnan ”järjettömänä aggressiona” ja ”barbaarisena anastuksena”.

Moskovan patriarkaatti ei ole ilmaissut pahoitteluaan historiallisen kirkon vakavista vaurioista. Sen sijaan venäläiset ovat moittineet ukrainalaisia alistumisesta ”Ukrainan äärinationalistiselle hallinnolle” ja ”juutalaisille”.

Uskonnollisten rakennusten pommittaminen on sotarikos.

Taizén ekumeenisen luostariyhteisön johtajaksi nousee anglikaani

(Lähde: Vatican News 24.07.2023)

Ranskassa sijaitsevan Taizén ekumeenisen luostariyhteisön uudeksi johtajaksi nousee anglikaaninen, englantilaissyntyinen veli Matthew (siviilinimeltään Andrew Thorpe). Hän seuraa tehtävässä roomalaiskatolista veli Alois’ta. Veli Alois on ollut tunnetun hiljaisuuden spiritualiteettiä vaalivan yhteisön johtajana vuodesta 2005, jolloin mielisairas nainen puukotti yhteisön perustajan, veli Rogerin.

Taizé on ekumeeninen luostariyhteisö, jossa on sekä roomalaiskatolisia että protestanttisia munkkeja. Protestanttinen sveitsiläinen veli Roger Louis Schutz perusti yhteisön Ranskaan vuonna 1940 ja se keskittyy toiminnassaan etenkin nuoriin, joita saapuu vuosittain yhteisöön erityisesti kesäisin. He tekevät työtä yhteisön hyväksi ja osallistuvat rukoksiin.

Taizé-yhteisö on tullut maailmalla tunnetuksi erityisesti rukouslauluistaan, hiljaisuudesta ja mietiskelystä. Toisaalta sen ajattelua on syytetty myös synkretismistä eli vieraiden, ei-kristillisten ajatusten sekoittamisesta kristilliseen uskoon.

Maailman tunnustukselliset luterilaiset protestoivat uskonnollista vainoa Suomessa

(Lähde: International Lutheran Council 20.07.2023)

Maailman tunnustuksellisia ja konservatiivisia luterilaisia kirkkoja edustava Kansainvälinen luterilainen neuvosto (engl. International Lutheran Council, ILC) on julkistanut kirjeen, jossa annetaan tuki Suomen evankelisluterilaisen lähetyshiippakunnan piispalle Juhana Pohjolalle ja kansanedustaja Päivi Räsäselle ja tuomitaan heidän sanan- ja uskonnonvapautensa rajoittaminen ja laillisuuden nimissä suoritettu klassisen kristillisen opetuksen vainoaminen.

Kirje liittyy elokuussa 2023 Helsingin hovioikeudessa uudelleen käsiteltävään oikeustapaukseen, jossa Päivi Räsästä syytetään sukupolivähemmistöjen halventamisesta vuonna 2004 kirjoitetussa kirjasessaan, joka on ollut saatavilla Lähetyshiippakunnan sivuilla. Juhana Pohjolaa syytetään taas materiaalin esilläpidosta.

Käräjäoikeus vapautti Räsäsen ja Pohjolan kaikista syytteistä, mutta syyttäjä valitti hovioikeuteen. Vetoomuksen Pohjolan ja Räsäsen puolesta allekirjoittivat 45 luterilaisen kirkon edustajat. ILC ilmaisi olevansa huolissaan kristittyjen vainosta Suomessa sekä sanan- ja uskonnonvapauden kaventumisesta.

Indonesian korkein oikeus kieltää uskontojen väliset avioliitot

(Lähde: UCA News 20.07.2023)

Indonesian korkein oikeus on julkaissut kiertokirjeen, jossa tuomioistuimia pyydetään olemaan myöntämättä hyväksyntää uskontojen välisille avioliitoille, mikä on ristiriidassa sen vuonna 1986 antaman päätöksen kanssa, jonka mukaan uskontojen väliset avioliitot ovat laillisia.

Korkeimman oikeuden puheenjohtaja Muhammad Syarifuddin korosti antamassaan kiertokirjeessä tarvetta laatia suuntaviivat, jotta ”voidaan taata varmuus ja yhtenäisyys lain soveltamisessa, kun käsitellään eri uskontoja ja vakaumuksia edustavien ihmisten välisten avioliittojen rekisteröintiä koskevia hakemuksia”. Uusi kiertokirje tuli sen jälkeen, kun muslimiryhmät olivat protestoineet useita oikeuden päätöksiä vastaan, joissa hiljattain hyväksyttiin muslimien ja kristittyjen parien väliset avioliitot.

Cholil Nafis Indonesian Ulema Councilista, islamilaisten oppineiden liitosta, totesi kannattavansa kiertokirjettä, jota hän kutsui ”eräänlaiseksi korkeimman oikeuden kunnioitukseksi Indonesian uskontojen opetuksia kohtaan”.

Uskontoon kuulumista on tutkittu Saksassa

(Lähde: FSSPX News 06.06.2023)

Nykyään vain 50 prosenttia saksalaisista pitää itseään kristittyinä, joista lähes puolet on katolilaisia ja saman verran protestantteja. Lisäksi 3,7 prosenttia kristityistä ilmoittaa kuuluvansa ortodoksiseen kirkkoon, 2,3 prosenttia vapaaseen evankeliseen kirkkoon ja 4,3 prosenttia kristityistä ilmoittaa olevansa kristittyjä, mutta ei kuulu mihinkään kirkkokuntaan.

Noin 36 prosenttia saksalaisista katsoo, ettei heillä ole uskontoa. Tämä käy ilmi Bertelsmann-säätiön tekemästä tutkimuksesta.

Saksan toiseksi suurin uskonnollinen yhteisö kristinuskon jälkeen on islam, johon 8,5 prosenttia väestöstä sanoo kuuluvansa. Sen jälkeen tulevat hindulaisuus (1,3 %), buddhalaisuus (0,9 %) ja juutalaisuus (0,3 %).

Vapaakristittyjen tai helluntaikristittyjen ryhmässä 82 % sanoo pitävänsä uskontoa erittäin tai jokseenkin tärkeänä jokapäiväisessä elämässään. Ortodokseista 50 prosenttia on tätä mieltä, katolilaisista 37 prosenttia ja kansankirkkojen protestanteista 30 prosenttia.

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (0)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *