Viikonlopun kansainväliset uutispoiminnat 28.5.2022
Timo Keskitalo toimittaa kansainväliset uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmoksessa lauantaina ja sunnuntaina klo 8-18:00 välillä tasatunnein.
Israelilainen oikeusistuin kyseenalaistaa juutalaisten rukousten kiellon Al-Aqsassa
(Lähde: Al-Jazeera, 22.5.2022)
Israelilainen alioikeus on kumonnut kolmen juutalaisen saaman rangaistuksen näiden rukoiltua Al-Aqsan moskeijassa. Alioikeus kyseenalaisti muita kuin muslimeita koskevan kiellon rukoilla alueella. Muslimiviranomaiset ovat syvästi loukkaantuneet oikeuden päätöksestä.
Jerusalemissa sijaitseva Al-Aqsan moskeija on islamissa uskonnon kolmanneksi pyhin paikka. Se on myös paikka, jossa Jerusalemin juutalainen temppeli sijaitsi ennen kuin pyhäkkö tuhoutui juutalaissodassa vuonna 70. Tuon jälkeen juutalaiset eivät ole voineet harjoittaa uskontoaan täysimittaisesti siis jo lähes kahteen tuhanteen vuoteen. Vuoden 1967 sopimuksen mukaan muut kuin muslimit saavat vierailla moskeijan alueella vierailuaikoina, mutta vain muslimit saavat rukoilla siellä ja vieraileminen on kiellettyä päivittäisten rukousten aikana.
Palestiinalaisten presidentti Mahmoud Abbas on kuvannut oikeuden päätöstä “vakavaksi loukkaukseksi”. Gazaa hallitseva ääri-islamilainen Hamas on todennut oikeuden päätöksen “lietsovan bensaa liekkeihin” ja uhannut väkivallalla.
Hizbollah liittolaisineen menettää enemmistönsä Libanonin parlamentissa
(Lähde: CBN News, 19.5.2022)
Iranin tukema Libanonin shiialainen puolue Hizbollah on liittolaisineen menettänyt enemmistönsä Libanonin parlamentissa. Parlamenttivaalien yllättäjänä oli 14 uutta, itsenäistä ehdokasta. Perinteisten puolueiden ulkopuolisten ehdokkaiden menestyminen lienee merkki poliittisesta muutoksesta. Libanon on kärsinyt taloudellisista ongelmista johtuen koronaviruksesta ja Beirutin satamaräjähdyksestä vuonna 2020.
Libanonin parlamenttivaalien tulos ei tuonut selvää enemmistöä millekään ryhmälle. Tämän odotetaan johtavan polarisaatioon syyrialaismielisten ja Hizbollahia kannattavien sekä näitä vastustavien voimien välillä.
Hizbollahin tukema koalitio sai 61 paikkaa 128-paikkaiseen parlamenttiin. Erityisen hyvin menestyi maroniittikristittyjen oikeistolainen Vapaa isänmaallinen liike, joka on Hizbollahin vastaisen blokin tärkeimpiä puolueita.
Libanonissa parlamenttipaikat on jaettu maan 16 etnis-uskonnollisen ryhmän mukaan siten, että kristityillä on puolet paikoista ja muslimeilla puolet paikoista.
Taleban solmii sopimuksen Arabiemiirikuntien kanssa Afganistanin ilmailun hoitamisesta
(Lähde: Reuters, 24.5.2022)
Kuukausia kestäneiden neuvotteluiden jälkeen Afganistania hallitseva ääri-islamilainen Taleban-hallinto on solminut sopimuksen Yhdistyneiden Arabiemiirikuntien kanssa. Sopimuksen mukaan Arabiemiirikuntien yritykset vastaavat tulevaisuudessa Afganistanin siviili-ilmailusta ja lentokenttien ylläpidosta. Sopimus solmittiin Kabulissa. Vastaavia neuvotteluja käytiin Arabiemiirikuntien lisäksi myös Turkin ja Qatarin kanssa.
Afganistanissa ei ole ollut siviili-ilmailua sen jälkeen, kun yhdysvaltalaisjoukot vetäytyivät maasta viime vuonna 31.8.2021.
Ääri-islamilainen Taleban nousi Afganistanissa nopeasti valtaan Yhdysvaltain johtaman kansainvälisen liittouman vetäydyttyä maasta. Taleban hallitsi Afganistania aiemmin vuosina 1996-2001. Silloin se muun muassa kielsi tyttöjen koulunkäynnin, television ja populaarimusiikin. Taleban on toistaiseksi edennyt maltillisemmin, mutta se on rajoittanut tiukasti muun muassa naisten pukeutumista ja mahdollisuutta opiskella.
Lapset tarvitsevat uskontoa kasvaakseen hyviksi ihmisiksi
(Lähde: Apologia Report, 24.05.2022)
Amerikkalainen psykologian professori David DeSteno on todennut, että lapset tarvitsevat uskonnollista kasvatusta. Tätä tukee myös ihmisten yleinen käsitys: 65 prosenttia amerikkalaisista ajattelee niin. Arvellaan, että ilman jonkinlaista uskonnollista koulutusta lapsista ei kasva moraalisesti arvokkaita ihmisiä.”
DeSteno päättelee, että ”uskonnon voima on enemmän tekemisessä kuin uskomisessa”. Tutkimukset osoittavat, että ihmiset, jotka harjoittavat uskoaan, käyvät säännöllisesti jumalanpalveluksissa ja harjoittavat uskontonsa rituaaleja, elävät pidempää, terveellisempää ja onnellisempaa elämää.”
Indianan yliopiston suorittama laaja tutkimus osoitti, että Yhdysvalloissa uskonnollisesti aktiiviset kotitaloudet lahjoittivat hyväntekeväisyyteen huomattavasti enemmän kuin ei-uskonnolliset.
Lisäksi tutkimuksessa todettiin, että vahvempi usko Jumalaan vähensi todennäköisyyttä, että ihmiset pettäisivät. Uskonto tekee ihmisistä moraalisempia. DeSteno tiivistää: ”Kun ihmiset tuntevat kiitollisuutta, heistä tulee yleensä moraalisempia.” Hänen mielestään tämä on ristiriidassa yleisen näkemyksen kanssa, jonka mukaan ominaisuudet, kuten rehellisyys tai anteliaisuus, ovat pysyviä persoonallisuuden piirteitä. Sen sijaan tutkijat tunnustavat nyt, että moraalisissa teoissa on kyse valinnasta kilpailevien motiivien välillä.
Kristityt tuntevat itsensä petetyiksi, kun yksi Intian osavaltioista kriminalisoi kääntymisen
(Lähde: UCA News 19.05.2022)
Intian Karnatakan osavaltion kristityt tuntevat olonsa petetyiksi ja loukatuksi, kun heidän hindumielinen hallituksensa on kriminalisoinut kääntymiset.
”On tunnettua, että kristillinen yhteisö on lainkuuliainen ja rauhaa rakastava yhteisö, ja se pyrki käyttämään käytettävissään olevia laillisia keinoja varmistaakseen demokraattisesti, ettei laki tule voimaan.”
Laki määrää kolmesta viiteen vuodeksi vankeutta kääntymisestä, johon on liittynyt pakkoa, houkuttelua, petollisia lupauksia tai joka johtuu avioliitosta. Jokaisen, joka haluaa vaihtaa uskontoa, tulee tehdä ilmoitus viranomaisille vähintään 30 päivää etukäteen ja mainita päätöksen syyt.
Laki voi nyt rangaista kristittyä tai muslimia yksinkertaisesta humanitaarisesta teosta, kuten rahallisen tai muun avun, kuten ilmaisen koulutuksen antamisesta köyhän hinduperheen lapselle, kutsuen sitä yritykseksi käännyttää.
Intian evankelisen allianssin uskonnonvapauskomissio nimesi Karnatakan yhdeksi kristityille vaarallisimmista osavaltioista Intiassa.
San Franciscon katolinen arkkipiispa päätti sulkea USA:n edustajainhuoneen puhemiehen Pelosin ehtoollisen ulkopuolelle
(Lähde: Christian Today 21.05.2022)
Arkkipiispa Salvatore J. Cordileone ilmoitti, että Nancy Pelosi ei saa ehtoollista hän paimentamassaan San Franciscon arkkihiippakunnassa. Pelosin sulkeminen ehtoollisen ulkopuolelle johtuu hänen aborttikannastaan. Roomalaiskatolinen kirkko katsoo, että abortti on ihmisen surmaamista.
Arkkipiispa totesi: ”Yritin puhua hänen kanssaan useaan otteeseen auttaakseen häntä ymmärtämään hänen syyllistyvän vakavaan syntiin ja saattavan sielunsa suureen vaaraan. Olen päättänyt, että nyt on tullut se piste, jossa minun on ilmoitettava julkisesti, että hänelle ei saa jakaa ehtoollista, ellei hän julkisesti kiellä tukeansa abortille”.
Nancy Pelosi ei näin ollen saa ehtoollista kotihiippakunnassaan. Kieltoon nyt yhtynyt myös kaksi muuta piispaa, joiden hiippakunnan alueella Pelosin tiedetään osallistuneen messuun.
Vaikka kirkko on pitkään tuominnut abortin, useimmat USA:n katoliset tosiasiassa kannattavat aborttioikeuksia.
Lue ohjeet kommentoinnille