Patmos-blogi

Viikonlopun kansainväliset uutispoiminnat 27.4.2024

Timo Keskitalo Pastori Timo Keskitalo on toiminut pitkään maahanmuuttajatyössä Englannissa, Suomessa ja Lähi-idässä. Hänellä on yli 30 vuoden kokemus kasteopetuksen antamisesta muslimeille, jotka haluavat liittyä kristilliseen kirkkoon. Patmos Lähetyssäätiö tarjoaa seurakunnille ja järjestöille koulutusta. Timo Keskitalon vierailua voi tiedustella patmos (at) patmos.fi tai 09-8567 4988.
Julkaistu:

Timo Keskitalo toimittaa kansainväliset uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmoksessa lauantaina ja sunnuntaina klo 8-18:00 välillä tasatunnein.

Sydneyn kirkkoiskussa haavoittunut piispa antaa puukottajalleen anteeksi

(Lähde: The Guardian 18.04.2024)

Sydneyssä kesken jumalanpalveluksen puukotettu ja haavoittunut assyrialaiskristitty piispa Mar Mari Emmanuel on tehnyt esiintymisen sairaalaan joutumisensa jälkeen. Piispalle jouduttiin tekemään operaatioita päähän kohdistuneiden vammojen vuoksi. Puukottajaa, 16-vuotiasta muslimiteiniä epäillään terrorismista. Pojan perhe on luonnehtinut häntä hiljaiseksi, mutta hänellä on mediatietojen mukaan ollut myös vihanhallintaongelmia.

Esiintymisessään piispa Emmanuel kehotti kannattajiaan pidättäytymään kaikesta kostosta ja kehotti Kristuksen kaltaiseen käytökseen. Hän myös ilmoitti antavansa hyökkääjälleen anteeksi Jeesuksen nimessä sanoen: ”Annan anteeksi sille, kuka ikinä tämän teki ja sanon hänelle: sinä olet poikani. Minä rakastan sinua ja tulen rukoilemaan puolestasi”. 53-vuotiaan piispan lisäksi puukkoiskussa haavoittui myös 39-vuotias pappi, joka koetti tulla väliin.

Piispaan kohdistunut väkivalta on aiheuttanut alueella protestointia myös viranomaistoimintaa vastaan.

Mar Mari Emmanuel on tunnettu ja seurattu hahmo myös sosiaalisessa mediassa. Hänen suorasanainen esiintymisensä on sekä suututtanut että ihastuttanut ihmisiä. Piispa on puhunut muun muassa samaa sukupuolta olevien liittojen epäkristillisyydestä ja argumentoinut kristinuskon olevan islamia totuudellisempi uskonto. Kuitenkin piispa on aina korostanut rukoilemista muslimien ja kaikkien eri mieltä olevien puolesta ja heidän rakastamistaan.

Presidentti Biden ongelmissa roomalaiskatolisten äänestäjien kanssa

(Lähde: Catholic News Agency 22.04.2024)

Amerikkalaisen Pew Research Centerin tutkimuksen mukaan presidentti Joe Bidenillä on ongelmia roomalaiskatolisten äänestäjien suosion säilyttämisessä. Presidentti Joe Biden on John F. Kennedyn jälkeen toinen Yhdysvaltain presidentti, joka on uskonnoltaan roomalaiskatolinen.

Tutkimuksen mukaan roomalaiskatolisten äänestäjien enemmistö ei näe kumpaakaan tulevien presidentinvaalien pääehdokasta demokraattien Bideniä tai republikaanien Donald Trumpia positiivisessa valossa. Biden on kuitenkin kahdesta ehdokkaasta epäsuositumpi: vain 35 % roomalaiskatolisista äänestäjistä suhtautuu häneen suosiollisesti, 64 % negatiivisesti. Trumpiin suhtautuu suosiollisesti 42 %, 57 % negatiivisesti.

Yhdysvaltain roomalaiskatolisista noin kolmannes on latinotaustaisia, 57 % on valkoisia. Yleisesti katolisista 52 % on kallellaan republikaanien suuntaan, mutta latinalaisamerikkalaisista vain 35 % pitää itseään republikaaneina. Perinteisesti monet roomalaiskatoliset ovat kannattaneet demokraatteja. Yhdysvaltain väestöstä noin 20 % on roomalaiskatolisia.

Uusi kirkkokompleksi Urissa muistuttaa Irakin kristillisistä juurista

(Lähde: Church Times 19.04.2024)

Irakissa lähellä historiallista Urin kaupunkia rakennetaan suurta kirkkokompleksia. Rakennus valmistuu lähelle paikkaa, jota Raamatun perusteella pidetään patriarkka Abrahamin synnyinpaikkana. Kirkon tarkoituksena on muistuttaa Irakin kristillisestä historiasta.

Rakennustyön taustalla on roomalaiskatolisen kirkon kanssa yhteydessä oleva kaldealaiskatolisen kirkko. Kirkon rakentamiseen innoitti vuonna 2021 paavi Franciscuksen Irakiin tekemä vierailu, jonka aikana hän tapasi kristittyjä, juutalaisia ja islamilaisia uskonnollisia johtajia juuri Urissa.

Kirkko on rakennettu Babylonin kaldealaisen patriarkan Lois Rafaël Sakon siunauksella ja Irakin pääministerin Mustafa al-Kadhimin hyväksynnällä. Uuden kirkon vihkimisen on tarkoitus tapahtua pääsiäisenä.

Irakissa on ollut perinteisesti varsin suuri vanha kristillinen yhteisö, joka on tosin jakautunut eri kirkkokuntiin. Vielä 2000-luvun alussa maassa arvioidaan asuneen yli miljoona kristittyä. Irakin sodan ja islamilaisen terrorin vuoksi kristittyjen määrä maassa on romahtanut arviolta 150 000. Kristityt kokevat monesti syrjintää ja sitä, että heitä kohdellaan toisen luokan kansalaisina.

Iranilaiset pyhiinvaeltajat pääsevät Saudi-Arabiaan ensimmäistä kertaa yhdeksään vuoteen

(Lähde: Al-Monitor 22.04.2024)

Saudi-Arabia on ensimmäistä kertaa yhdeksään vuoteen sallinut iranilaisten pyhiinvaeltajien suorittaa umran eli niin kutsutun pienen pyhiinvaelluksen Mekkaan ja Medinaan. Umralla tarkoitetaan islamin pyhille paikoille pyhiinvaelluskuukauden ulkopuolella suoritettua pyhiinvaellusta. Tämän salliminen on tulkittu merkiksi Iranin ja Saudi-Arabian suhteiden lämpenemisestä. Maat ovat kilpailevat alueellisesti valta-asemasta ja ne ovat esimerkiksi Syyrian ja Jemenin sisällissodissa tukeneet eri puolia. Iran on tärkein šiialainen valtio, kun taas Saudi-Arabia on alueellisesti kenties merkittävin sunnalainen maa.

Iran on Venäjän, Saudi-Arabia taas Yhdysvaltain liittolainen.

Vuonna 2015 Saudi-Arabian viranomaiset kielsivät iranilaisilta umran, mutta sallivat edelleen ns. suuren pyhiinvaelluksen eli hadžin, joka on tehtävä islamilaisen pyhiinvaelluskuukauden aikana. Hadž on yksi islamin velvollisuuksista: jokaisen kykenevän ja terveen muslimin tulisi kerran elämässään suorittaa tuo pyhiinvaellus.

Kokonainen hiippakunta Intiassa haluaa itsenäisen kirkon aseman

(Lähde: UCA News 22.04.2024)

Intian Syyrian ortodoksisen Syro-Malabar kirkon 300 pappia haki hätäkokouksessa itsenäistä asemaa paavin alaisuudessa.

Huhtikuun 19. päivänä pidetyssä hätäkokouksessa Ernakulam-Angamalyn arkkihiippakunnan 300 pappia pyysi arkkihiippakunnan apostolista hallintovirkailijaa piispa Bosco Puthuria ilmoittamaan Vatikaanille, että he haluavat erota Syro-Malabar-kirkosta.

Vailikodath sanoi lausunnossaan, että papit halusivat Puthurin ilmoittavan Vatikaanille, että se tunnustaisi heidän arkkihiippakuntansa erilliseksi paavin alaiseksi kirkoksi Syro-Malabar-kirkon ulkopuolella.

Kiistan ytimessä on papin kääntyminen liturgian aikana alttariin päin. Synodi halusi, että kaikki papit kääntyisivät alttariin eukaristisen rukouksen aikana, mutta arkkihiippakunnan papit kieltäytyivät hyväksymästä tätä ja jatkoivat kääntyneenä seurakuntaan päin koko messun ajan. Nyt näitä pappeja uhkaa kurinpitotoimenpiteet.

Etelä-Intian Keralan osavaltiossa sijaitsevaan Syro-Malabar-kirkkoon kuuluu 35 hiippakuntaa ja noin viisi miljoonaa katolilaista. Arkkihiippakuntaan kuuluu noin 10 prosenttia sen katolilaisista.

Radikaalin islamin kasvu Italiassa

(Lähde: Catholic Herald 04.04.2024)

Italialainen uutisohjelma Fuori dal Coro (Kuoron ulkopuolella) esitti muslimien Ramadan-juhlan aikana ohjelman ”Maahanmuuttajat ja väkivalta, muslimit, jotka vihaavat Italiaa”.

Dokumentissa päätoimittaja vie katsojat laittomaan moskeijaan Via Padovan alueella Milanossa. ”Koraanissa lukee, että potkaisemme juutalaiset ulos”, muslimimies kertoo röyhkeästi uutisryhmälle, joka saa luvan mennä moskeijaan. Kun toimittaja kysyy, valloittavatko muslimit maailman, mies vastaa: ”Kyllä, kyllä. Ensimmäisenä tulee Italia. Katsokaa vain kirkkoja, muutama vanhus, viisi siellä, viisi täällä”, sanoo nuori muslimimaahanmuuttaja, joka vertaa tyhjiä kirkkoja moskeijoihin, jotka pursuavat rukoilijoita.

Joulukuussa 2022 maailmankuulu islaminoppinut sheikki Yusuf al-Qaradawi, mediajulkkis ja kansainvälisen muslimioppineiden liiton puheenjohtaja, muistutti, että kun profeetta Muhammedilta kysyttiin, kumpi kaupunki valloitettaisiin ensin, Rooma vai Konstantinopoli, profeetan sanotaan vastanneen, että Konstantinopoli valloitetaan ensin”. Toinen kaupunki, Rooma, on jäljellä. Rooma valloitetaan, Eurooppa miehitetään, kristityt kukistetaan, ja muslimit kasvavat lukumäärältään, ja heistä tulee voima, joka hallitsee koko Euroopan manteretta.”

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (0)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *