Patmos-blogi

Viikonlopun kansainväliset uutispoiminnat 26.10.2024

Timo Keskitalo Pastori Timo Keskitalo on toiminut pitkään maahanmuuttajatyössä Englannissa, Suomessa ja Lähi-idässä. Hänellä on yli 30 vuoden kokemus kasteopetuksen antamisesta muslimeille, jotka haluavat liittyä kristilliseen kirkkoon. Patmos Lähetyssäätiö tarjoaa seurakunnille ja järjestöille koulutusta. Timo Keskitalon vierailua voi tiedustella patmos (at) patmos.fi tai 09-8567 4988.
Julkaistu:

Timo Keskitalo toimittaa kansainväliset uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmoksessa lauantaina ja sunnuntaina klo 8-18:00 välillä tasatunnein.

Iranilainen tiedustelupalvelu aktiivinen myös Euroopassa

(Lähde: The Jewish Chronicle 23.10.2024)

Useimmat ovat kuulleet Iranin miliisistä nimeltä Islamilainen vallankumouskaarti.

Vähemmän tunnettu on Iranin tiedusteluministeriötä (MOIS), joka on hallinnon salainen palvelu. MOIS:in jäsenet eivät käytä univormuja eivätkä taistele taistelukentällä. Sen sijaan heidän toimintansa liittyy vakoiluun ulkomailla ja oman väestön tukahduttamiseen. Operaatioihin on viimeisten neljän vuosikymmenen aikana kuulunut kohdennettuja salamurhia, sieppauksia, summittaisia pommi-iskuja ja näitä juonia tukevia tarkkailuoperaatioita, joihin kaikkiin MOIS on osallistunut.

Ulkomailla MOISin virkamiehet toimivat Iranin diplomaattisissa viroissa. Iranin suurlähetystöön sijoitetut upseerit palvelevat yleensä kolmesta viiteen vuotta.

Joissakin tapauksissa MOIS on perustanut tiedustelupalvelun tukikohtia kulttuuri- ja hyväntekeväisyysjärjestöihin ja moskeijoihin.

MOIS värvää ilmiantajia tarjoamalla heille palkkaa, kultakolikoita ja muita lahjoja. Muita rekrytointimenetelmiä ovat internetin käyttö ja monimutkaisten peitetarinoiden kehittäminen.

Norjassa kristillisten kirkkojen välinen kahtiajako noudattaa uutta linjaa

(Lähde: Evangelical Focus 23.10.2024)

Norjan helluntailaisten, baptistien, konservatiivisten luterilaisten ja roomalaiskatolisen kirkon allekirjoittama yhteinen julkilausuma on jälleen kerran osoittanut, kuinka kuilu konservatiivisten ja liberaalien kristittyjen välillä vain kasvaa.

Erittäin ytimekkäässä asiakirjassa 36 järjestöä, jotka edustavat monenlaisia kristillisiä perinteitä Pohjoismaissa, ilmaisivat julkisesti uskonsa heteroseksuaaliseen avioliittoon, hylkäävänsä queer-teorian, vastustavansa transsukupuolisuuden edistämistä lasten keskuudessa ja pitävänsä sijaissynnytystä lasten oikeuksien vastaisena käytäntönä. Kirkollisten liikkeiden ja lähetysjärjestöjen allekirjoittamassa julistuksessa varoitetaan valtiollisten elinten pyrkimyksistä rajoittaa omantunnon- ja uskonnonvapautta.

Norjan hallituksen kulttuuri- ja tasa-arvoministeri Lubna Jaffery kommentoi kristittyjen julkilausumaa  ja tuomitsi sen loukkaavaksi. Jaffery vakuutti, että hänen puolueensa jatkaa työtä sen puolesta, että ihmisillä olisi ”turvallinen, onnellinen ja vapaa elämä”. Toinen voimakas ääni keskustelussa, joka suhtautui kielteisesti 36 kristillisen ryhmän julkilausumaan, oli Norjan kirkon johtava piispa Olav Fykse Tveit. Fykse Tveit toimi vuosina 2010-2020 Kirkkojen maailmanneuvoston (WCC) pääsihteerinä.

Australian ja Uuden-Seelannin luterilainen kirkko hyväksyy naispappeuden — kirkolliset suhteet muualle katkeavat

(Lähde: International Lutheran Council 17.10.2024)

Australian ja Uuden-Seelannin luterilainen kirkko on päättänyt yleissynodissaan hyväksyä koko 2000-luvun jatkuneen kiistelyn jälkeen naispappeuden. Äänestyksen tuloksena poistetaan maininta, jossa naisten toiminta pappisvirassa torjutaan Raamattuun vedoten. Asiasta on aiemmin äänestetty viisi kertaa, mutta naispappeus ei saanut silloin kylliksi tukea tullakseen hyväksytyksi.

Kirkon päätös vaikuttaa sekä sen omaan yhteisöön että sen kansainvälisiin suhteisiin. Australian ja Uuden-Seelannin luterilainen kirkko on ollut aiemmin tunnustuksellisen ja konservatiivisen Kansainvälisen luterilaisen neuvoston (engl. International Lutheran Council, ILC) jäsen. Naispappeuden hyväksyttyään sen status järjestössä laskee jäsenestä tarkkailijajäseneksi. Myös Kanadan luterilainen kirkko katkaisee täyden alttari- ja saarnastuoliyhteyden Australian ja Uuden-Seelannin luterilaiseen kirkkoon. Kanadan ja Australian kirkot ovat olleet täydessä yhteydessä vuodesta 1994 asti. Monet tunnustukselliset luterilaiset kirkot ovat ilmaisseet pahoittelunsa kirkon päätöksen johdosta, jota ne pitävät epäraamatullisena.

Myös kirkossa itsessään on tapahtunut repeämä päätöksen myötä. Se on johtanut uuden kirkko-organisaation Australian luterilaisen mission (engl. Lutheran Mission Australia) syntymiseen.

Jerusalemin latinalainen patriarkka ei pidä kahden valtion mallia realistisena Israelin ja Hamasin konfliktin keskellä

(Lähde: Catholic News Agency 21.10.2024)

Jerusalemin latinalainen patriarkka, kardinaali Pierbattista Pizzaballa on ilmaissut, ettei kahden valtion malli ratkaisuna Israelin ja palestiinalaisten konfliktiin ole realistinen, kun konflikti Hamasin ja Israelin välillä jatkuu.

Patriarkan mukaan Gazan konflikti ja sen laajeneminen ovat johtaneet alueen ihmiset huonoimpaan tilanteeseen 35 vuoteen. Hän painottaa sodan ja väkivallan lisäksi myös sen emotionaalista vaikutusta israelilaisiin, palestiinalaisiin ja nyttemmin myös libanonilaisiin.

Paavi Franciscus ja useat muut uskonnolliset johtajat ovat vedonneet toistuvasti rauhan puolesta Israelin ja Hamasin konfliktissa, joka on laajentunut myös Libanonin puolelle tehtyyn Israelin armeijan maaoperaatioon. Libanonissa vaikuttava, Iranin tukema islamistijärjestö Hizbollah on iskenyt Israeliin raketein koko Gazan konfliktin ajan.

Patriarkka Pizzaballan mukaan edes rauhasta puhuminen on tällä hetkellä epärealistista, vaan ensin on puhuttava tulitauosta ja välittömän väkivallan loppumisesta. Patriarkka muistuttaa, ettei rauha ole vain sopimus, vaan asenne ja toimintatapa. Hänen mukaansa kirkon ei pidä ottaa asiassa puolia eikä sekaantua niihin, vaan pysytellä poissa. Hän perustelee tätä sillä, että kirkon on säilytettävä vapautensa puhua ja toimia heikkojen tukena ja heidän äänenään.

Israelin puolustusministeriö vaatii ristiä poistettavaksi Gazassa kaatuneen kristityn sotilaan haudalta

(Lähde: The Jerusalem Post 22.10.2024)

Israelin puolustusministeriö on vaatinut Gazassa viime joulukuussa kaatuneen ylikersantti David Bogdanovskin perheeltä, että tämän hautamuistomerkistä on poistettava risti. Bogdanovski on haudattu Haifan sotilashautausmaalle. Israelin armeijan ylirabbin mukaan risti häiritsee juutalaisen hautausmaan pyhyyttä ja vahingoittaa juutalaisia muistorukouksia lausuvien ihmisten uskonnollisia tunteita. Armeija on perustellut vaatimusta sillä, ettei sotilashaudoissa saa olla ristejä tai muita uskonnollisia symboleja.

Kaatunut ylikersantti Bogdanovski oli ukrainalaista syntyperää, mutta muuttanut Israeliin 2014. Hänen perheensä on järkyttynyt ja loukkaantunut vaatimuksesta poistaa risti pojan haudalta, koska he ovat kristittyjä, vaikkakin etnisesti juutalaisia. Vainajan äidin mukaan hänen vieraillessaan poikansa haudalla hautakivi oli peitetty mustalla kankaalla. Äiti luonnehti toimintaa nöyryyttäväksi poikavainajaansa kohtaan, jolle Israel oli hyvin tärkeä, mutta myös tämän uskonnollinen identiteetti kristittynä.

Perheystävän mukaan Bogdanovskin vanhemmat ovat järkyttyneitä, eivätkä ymmärrä vaatimusta. Hautausmaalla on useita muita hautoja, joissa on ristejä, mutta David Bogdanovskin hauta on uhattu kokonaan siirtää, ellei ristiä poisteta hautakivestä.

Maltan ritarikunta vahvistaa tukeaan Ukrainalle

(Lähde: Vatican News 22.10.2024)

Maltan ritarikunta, itsenäinen roomalaiskatolinen ritarikunta, on päättänyt lisätä tukeaan Ukrainalle sodan edetessä. Ritarikunta, joka on yksi maailman suurimmista hyväntekeväisyysjärjestöistä, on tukenut Ukrainaa vuodesta 2014 alkaen. Erityisesti ritarikunta on tukenut mielenterveystyötä, mutta Venäjän hyökkäyksen alettua helmikuussa 2022 ritarikunta on laajentanut toimintaansa ja lahjoittanut myös ruokaa, hygieniatarvikkeita, hätämajoitteita ja lääkkeitä.

Ukrainan Vatikaanin suurlähettiläs Andrii Yurash esitti maansa suuret kiitoksensa ritarikunnan jatkuvasta humanitaarisesta avusta Ukrainan sodan aikana samassa yhteydessä, jossa juhlistettiin Ukrainan ja Vatikaanin diplomaattisuhteiden 15-vuotista taivalta.

Maltan ritarikunta on historiallisista syistä suvereeni samalla tavalla kuin valtiot, vaikkei sillä olekaan omaa valtiota tai maa-aluetta. Ritarikunta on historiallisen johanniittaritarikunnan jatkaja. Nykyään ritarikunta on yksi maailman suurimmista hyväntekeväisyysjärjestöistä.

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (0)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *