Viikonlopun kansainväliset uutispoiminnat 23.4.2022
Timo Keskitalo toimittaa kansainväliset uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmoksessa lauantaina ja sunnuntaina klo 8-18:00 välillä tasatunnein.
Ukrainassa vietettiin palmusunnuntaita sodan varjossa
(Lähde: Orthodox Times 18.4.2022)
Ukrainan oman ortodoksisen kirkon johtaja, Kiovan ja koko Ukrainan metropoliitta Epifaniy toimitti palmusunnuntain liturgian 18.4. Kiovan Pyhän Mikaelin katedraalissa. Jumalanpalveluksessa rukoiltiin kaatuneiden ukrainalaisten sielujen puolesta, Ukrainan vapautumista sodasta ja rauhan tulemista.
Ukrainan kirkon johtaja piti jumalanpalveluksessa saarnan, jossa hän tuomitsi venäläisten joukkojen ja Moskovan patriarkaatin toimet. Jumalanpalveluksen yhteydessä siunattiin kirkkokansan mukanaan tuomia lehteviä oksia palmusunnuntain tapojen mukaisesti.
Suomen ortodoksista kirkkoa lukuun ottamatta ortodoksiset kirkot viettävät pääsiäistä juliaanisen kalenterin mukaisesti eli usein pääsiäinen sattuu eri aikaan kuin läntisillä kirkoilla, jotka seuraavat gregoriaanista kalenteria. Tänä vuonna ortodoksit viettävät pääsiäistä viikkoa läntistä kristikuntaa myöhemmin, 24.4.
Seuraavan kerran sekä itäinen että läntinen kristikunta viettävät pääsiäistä samaan aikaan vuonna 2025, jolloin pääsiäissunnuntai on 20.4.
Canterburyn arkkipiispa tuomitsee pääsiäissaarnassaan turvapaikanhakijoiden sijoittamisen Ruandaan
(Lähde: Al-Jazeera, 17.4.2022)
Englannin anglikaanisen kirkon johtaja, Canterburyn arkkipiispa Justin Welby kritisoi pääsiäissaarnassaan Ison-Britannian hallituksen aikeita sijoittaa turvapaikanhakijoita Ruandaan maiden hallitusten väliseen sopimukseen perustuen. Welby sanoi tällaisen toiminnan olevan ”Jumalan luonnon vastaista”. Arkkipiispa myös totesi, että ”yksityiskohdat ovat politiikkaa ja poliitikkoja varten, mutta periaatteen on kestettävä Jumalan tuomiolla — mutta se ei kestä”.
Taustalla on Ison-Britannian ja Ruandan välinen sopimus, jonka mukaan Iso-Britannia voi sijoittaa kymmeniä tuhansia maahan pienissä veneissä tai rekoissa tulleista ihmisistä Itä-Afrikkaan, jossa nämä joutuvat odottamaan turvapaikkahakemuksensa käsittelyä. Iso-Britannia maksaa tästä Ruandalle lähes 200 miljoonaa euroa.
Sopimusta on arvosteltu ankarasti eri tahoilta. Ison-Britannian parlamentin ylähuoneen on odotettu mahdollisesti torppaavan sopimuksen, jota on syytetty jopa Geneven sopimusten vastaiseksi.
Moskeijaksi muutetun Hagia Sofian historialliset osat murenevat
(Lähde: Orthodox Times 19.4.2022)
Sosiaalisessa mediassa on levinnyt kuvia Turkin hallinnon vuonna 2020 moskeijaksi muuttaman Hagia Sofian kunnosta. Tällä kertaa huolena olivat keisarilliset tammiovet, joista Itä-Rooman eli Bysantin keisarit astuivat rakennukseen, joka alkuaan pystytettiin kristikunnan suurimmaksi kirkoksi vuonna 537. Rakennus toimi kirkkona lähes tuhat vuotta, aina Konstantinopolin turkkilaisvalloitukseen saakka vuonna 1453. Rakennus toimi sitten moskeijana, kunnes Turkin tasavallan perustaja Mustafa Kemal Atatürk teki siitä museon vuonna 1934.
Sosiaalisessa mediassa levinneissä kuvissa näkyy, kuinka paljon keisarilliset ovat kärsineet. Turkin muinaismuistoviranomaiset ovat ilmoittaneet ottavansa selvää tekijöistä ja saattavansa heidät oikeuden eteen. Ilmeisesti rakennuksen valvontakameroihin ei ole tallentunut tuhojen tekijää.
Monet ovat ilmaisseet huolensa ja tyytymättömyytensä historiallisesti arvokkaan rakennuksen kunnosta ja huolenpidosta. Tuhojen on arveltu myös syntyneen ihmisjoukkojen takia ilman vahingoittamistarkoitusta.
Paavi yleisaudienssillaan: Vanhusten laiminlyönti on vakava synti
(Lähde: Catholic News Agency 20.4.2022)
Paavi Franciscus piti koronan jälkeen ensimmäistä kertaa yleisaudienssin Pyhän Pietarin aukiolla. Keskiviikkona 20.4. pitämässään audienssissa paavi puhui vanhempien ja vanhusten kunnioittamisesta. Paavin mukaan käsky kunnioittaa isää ja äitiä tuo meille siunauksen.
Paavi kehotti ihmisiä olemaan jättämättä vanhuksia yksin ja käymään heidän luonaan, koska vanhukset ovat myös historian olemista meidän luonamme. Paavi kehotti myös tuomaan lapsia ja lastenlapsia tapaamaan usein isovanhempiaan, vaikka nämä olisivat jo heikkoja ja hoitokodissa.
Paavi Franciscus muistutti, että erityinen kunnioitus ja rakkaus vanhoja ihmisiä kohtaan on myös Jumalan käsky ja kristityn velvollisuus. Paavi korosti audienssillaan, ettei kyse ole vain jokaisen omista vanhemmista, vaan myös kaikkien menneiden sukupolvien ja heidän työnsä kunnioittamisesta. Joka ei kunnioita vanhempia, ryöstää lopulta kunnian meiltä kaikilta. Paavin viesti perustui seitsemään jakeeseen Siirakin kirjassa.
Moniuskoiset rukoushetket
(Lähde: Christian Concern 19.04.2022)
Walesin prinssi edusti kuningatarta tänä vuonna kansainyhteisön valtiollisessa moniuskontoisessa jumalanpalveluksessa. Englannin kuninkaallisilla on aikanaan paavin myöntämä arvonimi uskon puolustaja, joka viittaa nimenomaisesti kristillisen uskon puolustamiseen. Tämä titteli näkyy muun muassa Britannian kolikoissa lyhenteenä D.F.
Prinssi Charles on aiemmin ehdottanut, että hän valitsisi kuninkaaksi tullessaan mieluummin tittelin ”Uskontojen puolustaja” kuin ”Uskon puolustaja”. On mielenkiintoista nähdä, kuinka tämä kehittyy, kun hän todella tulee kuninkaaksi. Hyväksyykö hän hyvin selkeästi kristilliset kruunausvalat, joita häntä pyydetään lausumaan. Mikä tahansa poikkeaminen kruunajaisten kristillisestä luonteesta aiheuttaa todennäköisesti perustuslaillisen kriisin.
Monen uskonnon yhteinen jumalanpalvelus on itse asiassa lailla kielletty Englannin kirkon tiloissa. Tätä lakia on rikottu viime vuosina Britannian katedraaleissa. Koraanin Suurasta 19 lausuttu kohta totesi, että Allahilla ei voi olla poikaa ja että Jeesus kannatti Allahin palvomista! Tämä aiheutti valtavan myrskyn lehdistössä, koska se rikkoo selvästi kanonista lakia.
Toisen kerran islamilainen rukouskutsu lausuttiin katedraalissa. Tämä on selvä kutsu palvoa toista jumalaa sekä julistus, että ”Ei ole muuta jumalaa kuin Allah, ja Muhammed on hänen profeettansa.”
Itse asiassa, jotta uskontoja voidaan kunnioittaa kunnolla, tulee kunnioittaa niiden eroja, eikä yrittää kohdella niitä ikään kuin ne olisivat kaikki samanlaisia. Kristityt voivat tehdä yhteistyötä muiden uskontojen edustajien kanssa yhteiskunnallisessa toiminnassa, vapaaehtoistyössä tai muissa projekteissa. Kristittyinä katsomme, että vuoropuhelu on arvokasta ja auttaa keskinäistä ymmärrystä.
Kristityt pakenevat taisteluja Irakista
(Lähde: Rudaw 19.04.2022)
Turkki on tehnyt vuosien ajan ilmapommituksia Pohjois-Irakin kristittyjen kyliin, koska alueella piilottelee kurdi-aktivisteja.
Kurdistanin alueelta kotoisin oleva kristitty perhe on päättänyt muuttaa Australiaan Turkin armeijan jatkuvien hyökkäysten vuoksi. Amirnisan Gorgis on kotoisin kristitystä Sharanshin kylästä Pohjois-Irakista. Hän ja hänen perheensä ovat paenneet kylästään Turkin pommituksen vuoksi neljä vuotta sitten. He asuvat vuokratalossa samassa maakunnassa. Hän kertoi tiistaina, että hän aikoo muuttaa Australiaan heinäkuussa, kun kuluva lukuvuosi päättyy. ”Olen täyttänyt 62 ja olen rakentanut useita taloja, mutta olen joutunut evakkoon viisi kertaa. Olen viettänyt suurimman osan elämästäni paeten taisteluja ”, hän sanoi ja lisäsi haluavansa muuttaa poikansa luo Australiaan.
Turkki on tehostanut sotilaallista toimintaansa Irakin kristillisissä kylissä muutaman viime vuoden aikana, mikä on johtanut suuren joukon ihmisiä muuttamaan pois kotiseudultaan. Paikallisten viranomaisten mukaan alueen 20 kristillisestä kylästä yhdeksän on evakuoitu ja kirkot on suljettu.
Turkki aloitti uuden sotilaallisen hyökkäyksen myöhään sunnuntaina, mikä lisäsi pelkoa kyläläisten keskuudessa. Aineellisia vahinkoja tai siviiliuhreja ei ole viimeisimmässä iskussa toistaiseksi raportoitu.
Lue ohjeet kommentoinnille