Viikonlopun kansainväliset uutispoiminnat 21.5.2022
Timo Keskitalo toimittaa kansainväliset uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmoksessa lauantaina ja sunnuntaina klo 8-18:00 välillä tasatunnein.
Iran jatkaa kristittyihin kohdistuvaa vainoa
(Lähde: Middle East Concern 12.5.2022)
Iranilaiset kristityt raportoivat, että 60-vuotias Anooshavan Avedianin on tuomittu kymmeneksi vuodeksi vankeuteen.
Anooshavan pidätettiin kotiseurakunnassa Pohjois-Teheranissa 21. elokuuta 2020. Noin kolmekymmentä Iranin tiedustelupalvelun agenttia suoritti ratsian takavarikoiden Raamattuja ja matkapuhelimia ja pidättäen useita seurakuntalaisia. Muut läsnäolijat pakotettiin allekirjoittamaan sitoumuksen olla osallistumasta kristilliseen toimintaan.
Seurakuntalaisia pidettiin eristyssellissä 26 päivää. Seurakuntalaiset vapautettiin, kun he olivat maksaneet 25 000 euron lunnaat. Anooshavan vapautettiin, kun hän oli maksanut 50 000 euron lunnaat. 10. huhtikuuta 2022 pidetyssä oikeudenkäynnissä Anooshavan tuomittiin kymmeneksi vuodeksi vankeuteen ja sen perään vielä toisen kymmenen vuoden ehdonalaiseen, jonka aikana hän ei ole oikeutettu työntekoon. Rangaistus tulee ”laittoman ryhmän perustamisesta ja johtamisesta, jonka tarkoituksena on häiritä kansalaisten turvallisuutta islamin pyhän uskonnon vastaisella ja sitä häiritsevällä koulutus- ja propagandatoiminnalla, väärien väitteiden levittämisellä sekä kontakteilla ulkomaalaisiin tahoihin.”
Kiina pidätti Hongkongin kardinaalin
(Lähde: UCA News 12.5.2022)
Hongkongin 90-vuotiaan emerituspiispan, kardinaali Joseph Zenin, pidätys tuskin tulee yllätyksenä. Hän on vuosikymmenien ajan ollut piikki viranomaisten silmissä sekä Hongkongissa, että Pekingissä. Kiinan johtaja Xi Jinping on tiukentanut otettaan Hongkongista.
Kardinaali Zen, joka on nyt vapaalla takuita vastaan, on pitkään ollut demokratian ja Hongkongin itsenäisyyden puolestapuhuja. Hän on ollut mukana mielenosoituksissa useiden vuosien ajan. Hänen kritiikkinsä hallitsevaa Kiinan kommunistista puoluetta kohtaan on ollut johdonmukaista ja ankaraa siitä lähtien, kun hän pakeni Shanghaista Hongkongiin 1940-luvulla.
Kardinaali Zen pidätettiin Hongkongin uuden tiukan kansallisen turvallisuuslain nojalla.
Kardinaali Zenin ensisijainen huolenaihe on, että valtiovalta tappaa Kiinan epävirallisen maanalaisen kirkon, johon kuuluu jopa puolet Kiinan arviolta 12 miljoonasta katolisesta.
Kardinaali Zen on aina korostanut, että Pekingiin ei voi luottaa, ja hän näkee todisteen Kiina kommunistipuolueen pitkässä historiassa pappien ja piispojen pidättämisessä ja vangitsemisessa.
Hänen pelkonsa hyökkäyksestä epävirallista kirkkoa vastaan vahvistuivat viime vuosina, kun yli tusina pappia ja piispaa pidätettiin.
Aleksandrian patriarkka kantaa huolta kristinuskon kadosta Lähi-idässä
(Lähde: Orthodox Times 17.5.2022)
Aleksandrian kreikkalaisortodoksisen patriarkaatin johtaja, Aleksandrian ja koko Afrikan paavi Theodoros II on osallistunut Lähi-idän kirkkojen neuvoston yleisistuntoon, joka pidettiin Anba Bishoin luostarissa Egyptissä. Patriarkka Theodoros II nosti puheessaan esille Lähi-idän kristillisten kirkkojen vaikean geopoliittisen tilanteen. Hänen mukaansa lännen ja idän välinen ristiriita näkyy hyvin vahvasti Lähi-idässä ja vahingoittaa erityisesti alueen kristillisiä kirkkoja.
Patriarkka tuomitsi puheessaan uskonnollisen fanatismin, ääriryhmien väkivallan ja monimuotoisen terrorismin. Hän piti erityisen huolestuttavana kristittyjen laajaa maastamuuttoa Lähi-idästä länsimaihin ja muistutti ihmisoikeuksien ja uskonnonvapauden erityisestä merkityksestä.
Patriarkka Theodoros II muistutti erityisesti kristinuskon ja islamin merkityksestä idän ja lännen välisinä sillanrakentajina. Hän kutsui kaikkia uskonnollisia johtajia taisteluun, jotta Lähi-idästä ja sen yhteiskunnista saataisiin raivattua pois niitä syitä, jotka johtavat kristittyjen maastamuuttoon. Tällaisia ovat erityisesti puutteellinen uskonnonvapaus, väkivalta ja terrorismin uhka. Patriarkan mukaan kristittyjen katoaminen Lähi-idästä, uskonnon syntysijoilta, olisi ”hävityksen kauhistus”.
Etelä-Sudanin luterilaisille vihittiin piispa pakolaisleirillä
(Lähde: International Lutheran Council 17.5.2022)
Etelä-Sudanin evankelis-luterilaisen kirkon (engl. South Sudan Evangelical Lutheran Church, SSELC) piispaksi on vihitty pastori Nathaniel Bol Nyok Apar. Piispan vihkimys tapahtui Kakuman pakolaisleirillä Luoteis-Keniassa. Pakolaisleirillä kirkolla on peräti neljä seurakuntaa. Leirillä ja sen lähistöllä asuu lähes 200 000 rekisteröityä pakolaista, joista suurin osa on lähtöisin Etelä-Sudanista. Maa itsenäistyi muslimienemmistöisestä Sudanista vuonna 2011 ja on koko olemassaolonsa ajan ollut jonkinlaisessa sisäisessä konfliktissa tai sisällissodassa.
Piispanvihkimisen toimitti Kenian evankelis-luterilaisen kirkon (engl. Evangelical Lutheran Church in Kenya, ELCK) arkkipiispa Joseph Ocholo Omolo. Vihkimiseen osallistui myös muita Kenian ja Tansanian luterilaisia piispoja sekä edustajia muun muassa Sambian ja Ugandan luterilaisista kirkoista.
SSELC valitsi Nathaniel Bolin piispakseen jo vuonna 2011, mutta vihkimisen järjestäminen onnistui vasta yli kymmenen vuotta myöhemmin. Kirkko toimii muiden tunnustuksellisten luterilaisten kirkkojen yhteydessä Kansainvälisen luterilaisen neuvoston (engl. Internatonal Lutheran Council) kautta. SSELC irtaantui vuonna 2011 Sudanin episkopaalisesta eli anglikaanisesta kirkosta ja päätyi teologisen tutkimuksensa jälkeen omaksumaan luterilaisen tunnustuksen.
Vatikaanin kardinaalivaltiosihteeri pitää Ukrainan aseellista tukemista oikeutettuna
(Lähde: Reuters 13.5.2022)
Paavin jälkeen Vatikaanin hierarkiassa toiseksi korkeimmassa asemassa oleva kardinaalivaltiosiheeri Pietro Parolin on sanonut perjantaina 13.5., että aseiden toimittaminen Ukrainaan Venäjän hyökkäykseltä puolustautumiseksi on moraalisesti oikeutettua tietyin ehdoin. Kardinaalivaltiosihteeri on käytännössä Vatikaanivaltion pääministeri ja hän vastaa esimerkiksi suhteista ulkomaihin. Kardinaali Parolinin mukaan Ukrainan tapauksessa voidaan puhua oikeutetusta sodasta.
Kardinaalivaltiosihteerin mukaan hyökkäystä vastaan puolustautuminen on oikeutettua ja perusti vastauksensa Katolisen kirkon katekismuksen opetukseen oikeutetusta sodasta.
Oikeutettua sotaa voidaan käydä tietyin ehdoin, sotaa tulee esimerkiksi käydä suuremman pahan estämiseksi eikä se saa tuottaa enempää pahaa kuin mitä se voi puolustaa hyvää.
Aiemmin paavi Franciscus on vaatinut sodan lopettamista ja tuominnut Venäjän hyökkäyksen.
Vatikaani on tarjoutunut välittämään rauhanneuvotteluja Ukrainan ja Venäjän välillä. Paavi on perunut kesälle aiotun tapaamisensa Moskovan patriarkka Kirillin kanssa ja kutsunut Venäjän kirkon johtajaa ”Putinin alttaripojaksi”. Tämä on tulehduttanut roomalaiskatolisen ja Venäjän ortodoksisen kirkon suhteita.
Jerusalemin latinalainen patriarkka tuomitsee poliisin väkivallan kristittyjen hautajaissaattoa vastaan
(Lähde: Al-Jazeera 16.5.2022)
Jerusalemin ja Israelin korkein roomalaiskatolinen johtaja, Jerusalemin latinalainen patriarkka Pierbattista Pizzaballa on tuominnut Israelin poliisin toimet. Israelilaispoliisit olivat piesseet Al-Jazeeran toimittajan Shireen Abu Aklehin arkunkantajia ja hautajaissaattoon osallistuneita ihmisiä. Patriarkan mukaan poliisit olivat toimillaan rikkoneet ihmisoikeuksia ja osoittaneet halveksuntaa katolista kirkkoa kohtaan.
Toimittaja Shireen Abu Akleh kuoli israelilaisjoukkojen iskussa ollessaan tekemässä peitejuttua Al-Jazeeralle palestiinalaisista. Hän työskenteli toimittajana 25 vuotta ja oli erityisesti Al-Jazeeran arabiankielisen toimituksen tunnetuimpia naistoimittajia. Hän oli palestiinalainen kristitty ja kuului roomalaiskatoliseen kirkkoon. Palestiinalaisista kristillisiin kirkkoihin kuuluu noin 6 % on kristittyjä. He kuuluvat pääosin alueen vanhoihin kirkkoihin, joista osa on ehtoollisyhteydessä roomalaiskatolisen ja osa ortodoksisten kirkkojen kanssa.
Roomalaiskatolisen kirkon edustajien lisäksi Abu Aklehin perheenjäsenet ovat järkyttyneet poliisin toiminnasta ja suunnittelevat oikeustoimia poliisia vastaan.
Lue ohjeet kommentoinnille