Patmos-blogi

Viikonlopun kansainväliset uutispoiminnat 20.4.2024

Timo Keskitalo Pastori Timo Keskitalo on toiminut pitkään maahanmuuttajatyössä Englannissa, Suomessa ja Lähi-idässä. Hänellä on yli 30 vuoden kokemus kasteopetuksen antamisesta muslimeille, jotka haluavat liittyä kristilliseen kirkkoon. Patmos Lähetyssäätiö tarjoaa seurakunnille ja järjestöille koulutusta. Timo Keskitalon vierailua voi tiedustella patmos (at) patmos.fi tai 09-8567 4988.
Julkaistu:

Timo Keskitalo toimittaa kansainväliset uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmoksessa lauantaina ja sunnuntaina klo 8-18:00 välillä tasatunnein.

Muslimiteini puukottaa assyrialaiskristittyä piispaa kesken verkossa lähetetyn jumalanpalveluksen

(Lähde: Daily Mail 16.04.2024, Reuters 17.04.2024)

Maanantaina 15.4. Sydneyssä Australiassa 16-vuotias muslimiteini on pidätetty assyrialaiskristityn piispan Mar Mari Emmanuelin puukotuksesta kesken verkossa lähetetyn jumalanpalveluksen. Poika on Australiassa syntynyt, mutta hänellä on libanonilaistausta. Nyt hänet on pidätetty uskonnollisesti motivoituneesta terrorismista epäiltynä. Musliminuorukaisen epäillään odottaneen tarkoituksella videoinnin alkua ennen veitsi-iskuaan.

Piispa Emmanuel loukkaantui veitsi-iskussa päähän ja joutui leikkaukseen. Myös hyökkääjä loukkasi kätensä veitsi-iskussa. Piispa ilmoitti tapahtuman jälkeen rukoilevansa hyökkääjänsä puolesta ja antavansa tälle anteeksi.

Mar Mari Emmanuel on Sydneyn 53-vuotias assyrialaiskristillinen piispa, joka on noussut sosiaalisessa mediassa, TikTokissa ja YouTubessa tunnetuksi kantaa ottavilla saarnoillaan. Hän on muun muassa arvostellut suorasanaisesti sukupuoli-ideologiaa, sateenkaariliikettä ja arvostellut Australian koronarajoituksia.

Piispa Emmanuel on tullut tunnetuksi myös videoista, joilla hän arvostelee islamia. Hän on myös kehottanut tukemaan gazalaisia ja osoittamaan muslimeille rakkautta, vaikka argumentoikin monilla videoillaan islamin uskon olevan väärässä. ”Rakastattepa minua tai vihaatte tai hylkäätte, tulen aina rukoilemaan puolestanne, muslimiystäväni”, sanoo Mar Mari Emmanuel eräällä suositulla videollaan.

Paavi Franciscus ottaa jälleen käyttöön ”lännen patriarkan” arvonimen

(Lähde: Catholic News Agency 12.04.2024)

Vuoden 2024 Paavillisessa vuosikirjassa (lat. Annuario Pontificio) paavi Franciscus on ottanut käyttöön lukuisten historiallisten titteliensä joukossa myös tittelin ”lännen patriarkka”. Sen lisäksi paavi on mm. ”Kristuksen sijainen”, ”Universaalin kirkon ylin pappi”, ”Apostolien ruhtinaan seuraaja” ja ”Rooman kirkkoprovinssin metropoliitta ja arkkipiispa”.

Historiallisen arvon lännen patriarkan arvon otti käyttöön vuonna 642 paavi Theodorus I, vaikka virallisiin vuosikirjoihin titteli tulikin vasta 1863 Pius IX:n kaudella. Edellinen paavi Benedictus XVI kuitenkin poisti tittelin vuonna 2006 tarkoituksenaan edistää kristittyjen yhteyttä. Tuolloin tittelin katsottiin mahdollisesti loukkaavan ortodokseja ja sen luopumista perusteltiin myös ”lännen” käsitteen laajenemisella mm. Pohjois-Afrikkaan, Australiaan ja Uuteen-Seelantiin, joissa on myös ortodoksisia seurakuntia.

Paavi Franciscus on nyt ottanut tämän arvonimen uudelleen käyttöön paavin historiallisten arvonimien joukossa. Pyhä Istuin ei ole perustellut päätöstä mitenkään.

Konstantinopolin ekumeenisen patriarkaatin tiedottaja on kuitenkin tulkinnut paavin tahtovan historiallisen tittelin palautuksella kuvastaa uutta ymmärrystä patriarkkojen tasa-arvosta ja veljellisyydestä.

Hindunationalismin leviäminen Intiasta Nepaliin huolestuttaa maan kristittyjä

(Lähde: Christianity Today 12.04.2024)

Intiassa suosiota saavuttanut hindunationalistinen liikehdintä on saanut kannatusta myös Nepalissa, jossa uskonnollis-nationalistinen hindutva-ääriajattelu kohdistuu maan uskonnollisiin vähemmistöihin, etenkin kristittyihin.

Nepal muuttui 15 vuotta sitten hindulaisesta monarkiasta maalliseksi tasavallaksi. Intiassa voimistuva hindunationalismi on kuitenkin saavuttanut suosiota myös Nepalissa.

Paikallisten uutislähteiden mukaan tämän vuoden maalis-huhtikuussa on raportoitu ainakin viisi erillistä kristittyihin kohdistuvaa iskua tai toimenpidettä. Erityistä huolta Nepalin kristityille tuottaa hindunationalistisen HSS:n voimakas vahvistuminen. Tämän ryhmän jäsenet hyökkäävät kristittyjä vastaan ja koettavat pakottavat heitä nöyryytyksiin ja esimerkiksi häpäisevät Raamattuja. Nepalilaiskristittyjen mukaan HSS:n jäsenet myös levittävät valheita kristityistä ja häpäisevät heitä koettaen provosoida ihmisiä tällä tavalla kristittyjä vastaan.

Nepalilaiskristityt pelkäävät Intian tukemien hindunationalististen ryhmien vaikutuksen maansa politiikkaan voimistuvan.

Gazan kristityt joutuvat hautaamaan vainajiaan muslimien hautausmaihin

(Lähde: Catholic News Agency 16.04.2024)

Gazan alueella asuu joitakin tuhansia kristittyjä. Israelin maahyökkäys on tehnyt heidän hautajaisjärjestelynsä vaikeiksi, koska lähes koko väestö on pakkautunut nyt Gazan kaistan eteläosiin. Kristittyjen hautausmaat taas sijaitsevat alueen pohjoisosassa, jossa myös Gazan historialliset kirkot ovat.

Perinteisesti kristityt hautaavat vainajansa omille hautausmailleen, mutta koska niitä ei ole saatavilla, kristityt ovat joutuneet hautaamaan omia vainajiaan muslimien hautausmaille. Monia ihmisiä on haudattu myös joukkohautoihin ja osa on ruumiista on hautautunut esimerkiksi talojen raunioihin.

Kristityt ovat saaneet haudata vainajansa muslimien hautausmaille ja toimittaa hautaamiseen kuuluvat siunaukset ja rukoukset kristilliseen tapaan, mutta haudoille ei saa pystyttää kristillisiä muistomerkkejä. Gazan kristityt ovat kiitollisia tästäkin ja toivovat, että tulevaisuudessa Etelä-Gazaan haudatut vainajat voidaan palauttaa kotihautausmailleen Pohjois-Gazaan.

Euroopan katoliset piispat ovat sitä mieltä, ettei abortti voi koskaan olla perusoikeus

(Lähde: Catholic News Agency 09.04.2024)

Brysselissä kokoontunut Euroopan Unionin katolinen piispainkokous on antanut tiistaina 9.4. julkilausuman, jossa ne toteavat, ettei oikeus aborttiin voi olla perusoikeus. Näin piispat vastustavat aietta lisätä aborttioikeus Euroopan unionin perusoikeuskirjaan. Aborttioikeuden kirjaamisesta EU:n perusoikeuskirjaan on käyty keskustelua jo kauan ja etenkin aborttiaktivistit ovat sitä vaatineet.

Katolisten piispojen mukaan abortin edistäminen ei ole naisten oikeuksien edistämistä.

Piispojen kannanoton taustalla on huoli, kun Ranskan presidentti Emmanuel Macron vaati tammikuussa 2022, että aborttioikeus tulisi kirjata perusoikeuskirjaan. Ranskassa aborttioikeus pääsi tänä vuonna myös maan perustuslakiin ensimmäisenä maana Euroopassa. Ranskassa taustalla oli Yhdysvaltain korkeimman oikeuden ratkaisu, jonka mukaan abortista ei enää säädetä liittovaltion tasolla, vaan asia on osavaltioiden päätettävissä.

Piispainkokouksen kannanotto liittynee myös myöhemmin tänä vuonna järjestettäviin eurovaaleihin.

Libanonilaisen kristityn viranomaisen murha kiristää väestönryhmien jännitteitä

(Lähde: The Jerusalem Post 08.04.2024)

Libanonin maroniittikristittyjen oikeistolaisen LF-puolueen virkailijan Pascal Sleimanin murha on kiristänyt maan väestöryhmien välejä. Libanonin armeijan mukaan Sleiman surmattiin Bybloksen alueella Libanonissa, mutta hänen ruumiinsa kuljetettiin Syyriaan. Teosta syytetään syyrialaista aseryhmää. Libanonin armeija on ilmoittanut pidättäneensä juttuun osallisia. Sleimanin ruumista koetetaan saada takaisin Libanoniin haudattavaksi.

Libanonin sunnalainen pääministeri Najib Mikati on tuominnut murhan ja sisäministeri on ryhtynyt toimiin mahdollisten levottomuuksien varalta.

LF-puolueen mukaan kyseessä on poliittinen murha ja Sleimanin hautajaisista odotetaan mahdollisesti myös suurta mielenosoitusta. Myös kristittyjen Kataeb-puolueen kansanedustaja Elias Hankach varoittaa levottomuuksien kiristymiseksi väkivallaksi.

LF-puolue on ollut yksi Iranin tukeman šiialais-islamistisen Hizbollah-puolueen ärhäkkäimpiä vastustajia. Hizbollahin ja LF:n kannattajien välillä on ollut ajoittain väkivaltaista välienselvittelyä myös viimevuosina.

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (0)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *