Viikonlopun kansainväliset uutispoiminnat 19.3.2022
Timo Keskitalo toimittaa kansainväliset uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmoksessa lauantaina ja sunnuntaina klo 8-18:00 välillä tasatunnein.
Islamilainen valtio nimeää itselleen uuden johtajan
(Lähde: Al-Monitor 11.3.2022)
Islamilainen valtio (IS tai ISIS) on julistanut nimittäneensä itselleen uuden johtajan torstaina 10.3. Uuden johtajan nimeksi on ilmoitettu Abu Hassan al-Hashimi al-Qurashi. Viime viikolla julkaistussa äänitteessä Abu Hassan julistetaan myös kalifiksi ja samalla vahvistetaan hänen edeltäjänsä Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurashin kuolema. Aiempi johtaja sai surmansa ilmeisesti jo 2.2. tänä vuonna Yhdysvaltain ilmaiskussa. Hänet tunnettiin myös nimellä Hajji Abdullah.
Islamilainen valtio ei vahvistanut aiemman johtajansa kuolemaan johtaneita olosuhteita, vaan ilmoitti hänen saaneen surmansa taistelutointen yhteydessä. Uudeksi johtajaksi ja kalifiksi nimitetyn Abu Hassanin taustasta ei tiedetä mitään varmaa, mutta hänen oletetaan kuuluvan ISIS:in alkuperäiseen kannattajakuntaan ja olevan ”veteraaniterroristi”.
Islamilaisen valtion johtajan surmaaminen ei ole onnistunut lopettamaan järjestön toimintaa. Päinvastoin pian aiemman johtajan Abu Ibrahimin oletetun kuoleman jälkeen järjestö teki yhden tuhoisimmista iskuistaan vuosiin hyökätessään vankilaan Syyrian Hasakassa, jossa kuoli satoja ihmisiä.
Venäläinen protestanttijohtaja pyytää anteeksi Ukrainan kristityiltä
(Lähde: Christianity Today 14.3.2022)
Venäjän Evankelisen Allianssin pääsihteeri Vitali Vlasenko ilmaisee ”katkeruutensa ja katumuksensa” maansa hallituksen Ukrainassa tekemien tointen johdosta. Hän sanoo 12.3. julkaisemassaan kirjeessä, ettei olisi voinut pahimmissakaan kuvitelmissaan arvata mitään tällaista tapahtuvan. Kirjeen ilmaisut ovat tarkkoja, mutta varovaisia luultavasti johtuen Venäjän parlamentin säätämästä laista, joka kieltää 15 vuoden vankeusrangaistuksen uhalla ”valeuutisten” levittämisen maan armeijasta.
Kirjeessään Vlasenko ei toisaalta nimittänyt Venäjän toimia ”sotilaalliseksi erityisoperaatioksi” niin kuin maan Venäjän valtiollinen media tekee, muttei toisaalta kutsunut sitä myöskään sodaksi, vaan ”konfliktiksi” ja ”invaasioksi”.
Vain paria päivää aiemmin venäläinen oikeusistuin määräsi ortodoksipapille 35000 ruplan (noin 240 euron) sakot maan armeijan kunnian loukkaamisesta sunnuntaisaarnassaan. Seurakunta maksoi sakot.
Ukrainassa on kansallinen ortodoksinen kirkkokunta, jonka itsenäisyyden Konstantinopolin ekumeeninen patriarkka tunnusti vuonna 2019, mutta Moskovan patriarkaatti katsoo Ukrainan kuuluvan Moskovan alaisuuteen. Sekä Ukrainan ortodoksinen kirkko, että Moskovan patriarkaattia seuraavat ortodoksit ovat tuominneet ankarasti Venäjän hyökkäyksen.
Ekumeeninen patriarkka vaatii Ukrainan sodan välitöntä lopettamista
(Lähde: Orthodox Times 13.3.2022)
Konstantinopolin ekumeeninen patriarkka Bartolomeos I vaati sunnuntaina 13.3. pitämässään puheessa Venäjän Ukrainaan suorittaman hyökkäyksen ja sodan lopettamista ja uuden mahdollisuuden antamista keskinäiselle dialogille.
Bartolomeoksen mukaan voimme ihailla ukrainalaisten päättäväistä vastarintaa häpeämätöntä hyökkääjää vastaan. Toisaalta patriarkka oli hyvillään nähdessään tavallisten venäläisten reaktion Ukrainassa tapahtuvaan verenvuodatukseen. Hänen mukaansa väkivalta ei ratkaise ongelmia, vaan tekee niistä entistä monimutkaisempia ja lisäksi se on kansainvälisen lain rikkomus.
Kyproksen ortodoksinen arkkipiispa Khrysostomos tuomitsi aiemmin Venäjän teot ja sanoi, että vaikka presidentti Vladimir Putin käykin kirkossa ja osallistuu liturgiaan, se ei tee hänestä kristittyä, koska hän samalla tappaa ihmisiä. Kyproksen arkkipiispa myös piti petoksena sitä, että Moskovan patriarkaatin vaade Ukrainaan omana alueenaan olisi teologinen tai kirkko-oikeudellinen. Hänen mukaansa Venäjän toimet ovat osoittaneet, että tässäkin on kyse politiikasta. Moskovan patriarkalle Kirillille on esitetty useita vetoomuksia, että hän tuomitsisi selvästi Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan eikä ryhtyisi politiikan pelinappulaksi.
Venäjän iskuissa tuhoutunut siviilikohteita, myös kirkkoja
(Lähde: Christianity Today 14.3.2022)
Venäjän hyökkäyksessä Ukrainaan on tuhoutunut tai vaurioitunut useita siviilikohteita kuten sairaaloita ja päiväkoteja. Näiden lisäksi ainakin neljän kirkon tuhoutuneen tai vaurioituneen taisteluissa ja pommituksissa.
Lauantaina 12.3. kerrottiin, että yhtenä Ukrainan tärkeimmistä ortodoksisista pyhäköistä pidetty Svyatogorskin lavra eli luostari oli vaurioitunut pommituksissa. Osin luolissa ja pyhillä vuorilla sijaitseva luostari on Ukrainan pyhimpinä pidettyjä paikkoja. Se kuuluu Moskovan patriarkaatin alaiselle Ukrainan kirkolle.
Muita vaurioituneita kirkkoja ovat ainakin Mariupolin Kristus Vapahtajan kirkko sekä Kharkivin evankelinen rukoushuone. Myös paavi Franciscus tuomitsi Venäjän iskut siviilikohteisiin ja muistutti, että Mariupolin kaupunki on jopa nimetty Neitsyt Marian mukaan, jonka pitäisi olla turvan ja lohdutuksen tuoja ja Vapahtajan äiti. Paavi jyrähti: ”Jumalan nimessä, pysäyttäkää tämä massamurha.”
Evankeliset kristityt ovat kokeneet hyökkäysten aallon puolustaessaan eheytymishoitoja
(Lähde: Christian Today 14.03.2022)
Tähän mennessä lähes 5000 pastoria Britanniassa on allekirjoittanut vetoomuksen, että seksuaalisuutensa suhteen hämmentyneille henkilöille voitaisiin tarjota terapeuttista apua. Tällaisen avun tarjoaminen aiotaan tehdä Britanniassa rikokseksi.
Pastoreiden vetoomus lähetettiin tasa-arvoministeri Liz Trussille. He kirjoittavat olevansa syvästi huolissaan siitä, miten ehdotettu kielto vaikuttaa normaaliin uskonnon harjoittamiseen.
Kirjeen allekirjoittajien nimet julkaistiin aluksi netissä, mutta nyt nimet on poistettu, johtuen vihakampanjasta heitä vastaan. Vihan lietsontaa allekirjoittajia kohtaan on ollut lehdistössä ja sosiaalisessa mediassa. Lisäksi monet ovat kokeneet painostusta työssään. Painostusta on tullut myös kirkkokuntien johtajien taholta.
Toiset ovat huolissaan siitä, että palveluntarjoajat tai vuokranantajat irtisanovat sopimuksiaan allekirjoittajien kanssa. Esimerkiksi erään seurakunnan nettisivujen palvelin oli lakkauttanut seurakunnan nettisivut allekirjoituksen tähden. Palveluntarjoajan mielestä eheytymishoidot ja terapia tulisi kieltää homoseksuaaleilta ja lesboilta kaikkialla maailmassa.
Anglikaanikirkossa jotkut piispat ovat painostaneet pastoreita, jotka haluavat rukoilla homoseksuaalisia kiusauksia tuntevien henkilöiden puolesta, tai homoseksuaalisuudesta eheytymistä toivovien henkilöiden puolesta.
Indonesian muslimioppineet julistivat uskontorajat ylittävät avioliitot mitättömiksi
(Lähde: UCA News 15.03.2022)
Indonesian islamin oppineiden korkein neuvosto on joutunut ihmisoikeusaktivistien arvostelun kohteeksi, koska se julisti katolisen miehen ja musliminaisen välisen avioliiton mitättömäksi.
Pari vihittiin katolisessa kirkossa Jaavassa tässä kuussa. Islamilainen neuvosto julisti muutaman päivän jälkeen avioliiton pätemättömäksi. Islamilainen neuvosto on antanut vuonna 2005 päätöksen, jonka mukaan uskontojen väliset avioliitot kiellettiin Indonesiassa.
Indonesian valtion lainsäädännössä ei kuitenkaan ole mitään, mikä estäisi paria menemästä naimisiin. Uskontojen väliset avioliitot ovat mahdollisia, koska Indonesiassa on maallinen ja moniarvoinen yhteiskunta. Vuonna 1999 säädetyn ihmisoikeuslain mukaan jokaisella indonesialaisella on oikeus valita itse puoliso, mennä naimisiin ja perustaa perhe.
Vaikka vuoden 1974 avioliittolaki kehottaa ihmisiä avioitumaan oman uskontonsa sisällä, on Indonesiassa yli 200 000 ihmistä uskontorajat ylittävässä avioliitossa. Siksi Islamilaisen neuvoston päätös mitätöidä tallainen avioliitto on tullut yllätyksenä ja aiheuttanut keskustelua yhteiskunnassa.
Lue ohjeet kommentoinnille