Viikonlopun kansainväliset uutispoiminnat 18.2.2023
Timo Keskitalo toimittaa kansainväliset uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmoksessa lauantaina ja sunnuntaina klo 8-18:00 välillä tasatunnein.
Muslimit arvioivat olevansa enemmistö 13 Euroopan maassa vuoteen 2085 mennessä
(Lähde: The Islamic Information 02.01.2023)
Tällä hetkellä maailmassa on 2,2 miljardia kristittyä ja 1,97 miljardia muslimia. Koska muslimien hedelmällisyysluku on kuitenkin korkeampi (keskimäärin 2,9 lasta naista kohden, kun kristittyjen vastaava luku on 2,6), islamista ennustetaan Pew Researchin mukaan tulevan maailman hallitseva uskonto noin vuonna 2075.
Yleisesti ottaen Euroopan hedelmällisyysluku on 1,49, mikä on alle väestöä ylläpitävän tason. Euroopan väkiluku väheni viime vuonna 1,1 miljoonalla, mikä ennakoi merkittävää muutosta. Euroopan muslimien hedelmällisyysluku on 2,54, mikä osoittaa, että väestörakenne on muuttumassa muslimiväestön hyväksi.
Ennusteiden mukaan vuoteen 2085 mennessä muslimiväestö on enemmistönä 13 Euroopan maassa. Nämä maat ovat
Kypros
Ruotsi
Ranska
Kreikka
Belgia
Bulgaria
Italia
Luxemburg
Britannia
Slovenia
Sveitsi
Irlanti
Liettua
Etniset jännitteet hajottavat Etiopian ortodoksista tewahedo-kirkkoa
(Lähde: Al-Jazeera 12.02.2023)
Etiopian ortodoksinen tewahedo-kirkko on yksi maailman vanhimmista ja omaperäisimmistä kirkoista. Orientaaliortodoksisiin kirkkoihin lukeutuva kirkko on Etiopian suurin ja vaikuttanut maassa ainakin 300-luvulta alkaen ja siihen kuuluu arviolta 36-50 miljoonaa jäsentä.
Kirkon Oromian osavaltion piispat erosivat kirkosta ja perustivat oman ”Oromian, kansojen ja kansakuntien synodin” vihittyään uusia piispoja alueelle ilman kirkon keskushallinnon ja patriarkan lupaa. Piispat väittivät, ettei tewahedo-kirkko ota kylliksi huomioon Oromian valtaväestön, oromojen kieltä ja kulttuuria liturgiassaan ja opetuksessaan. Kirkon johto on kiistänyt tämän ja muistuttaa, että kirkko toimii ja toimittaa liturgiaa useilla Etiopian eri kielillä osavaltiosta ja toiminta-alueesta riippuen. Oman synodin perustaneet piispat on julistettu pannaan.
Kirkollinen hajaannus on johtanut rajuihin mielenosoituksiin, joissa on kuollut ainakin 30 ihmistä. Oromian osavaltion turvallisuusjoukkojen on syytetty tukevan separatistipiispoja. Maan hallitus on myös rajoittanut sosiaalisen median käyttöä levottomuuksien liennyttämiseksi. Pääministeri Abiy Ahmed on kehottanut viranomaisia puolueettomuuteen kirkollisessa kiistassa.
Pääministeri Ahmed on itsekin oromo ja oromot ovat amharoiden ohella toinen Etiopian suurimmista etnis-kielellisistä ryhmistä. Hänen on syytetty salassa tukevan Oromian alueen itsenäisyyttä ja ”etnistä puhdistusta” ja ”oromisaatiota” tewahado-kirkossa.
Ukrainalainen helluntailainen sotilaspappi kuollut venäläisten raketti-iskussa
(Lähde: Christianity Today 09.02.2023)
Ukrainalainen helluntaipastori, vapaaehtoisena rintamalle lähtenyt 22-vuotias Jaroslav Pavenko kuoli, kun venäläinen raketti iski sotilasosastoon, jossa hän palveli. Ortodoksisen sotilaspappien koordinaattorin mukaan pastorin viimeisiksi sanoiksi on kerrottu: ”Olen menossa taivaaseen”.
Jaroslav Pavenko toimi sotilaspappina veljiensä Volodmyrin ja Arthurin ohella. Toinen veljistä, Arthur, oli saapuvilla auttamaan veljeään, kun tätä kuljetettiin sairaalaan. Matkalla Jaroslav Pavenko kuoli. Hän toimi sotilaspappina 26. tykistöprikaatissa. Hän palveli etulinjassa alkaen Venäjän hyökkäyksestä keväällä 2022.
Pavenkon ollessa 14-vuotias vuonna 2014 Venäjän tukemat separatistit iskivät kirkkoon, jossa hänen isänsä toimi pastorina ja he kaappasivat hänen isänsä ja kaksi muuta hänen veljistään. Hänen isänsä, Aleksander Pavenko toimi pastorina Itä-Ukrainassa Luhanskin alueella. Tuolloin ”Venäjän ortodoksiseksi armeijaksi” itseään nimittävä separatistiryhmä näytti ottaneen erityisesti protestanttiset kirkot kohteekseen.
Egyptin koptikristityt raivoissaan hallituksen menettelyssä adoptiotapauksessa
(Lähde: Al-Monitor 10.02.2023)
Egyptissä viranomaiset ovat huostaanottaneet muutaman päivän ikäisenä adoptoidun, nelivuotiaan Shenouda-pojan koptikristityiltä adoptiovanhemmiltaan ja sijoittaneet tämän lastenkotiin.
Kolmekymmentä vuotta lapsettomana ollut koptilainen aviopari Amal Ibrahim ja Farouk Fawzi Boulos adoptoivat neljä vuotta sitten kristittyjen asuttaman Shubran kaupunginosan Pyhän Marian koptilaisen kirkon pesuhuoneesta parin päivän iässä löytyneen lapsen, jonka he kastoivat Shenoudaksi. Melko tavallinen tapa on, että aviottomasti raskaaksi tulleet kristityt naiset, jättävät pienen lapsen kirkkoon ja pappi antaa sen sitten kristitylle perheelle kasvatettavaksi ja adoptoitavaksi.
Neljä vuotta tämän jälkeen Boulosin veljentytär ilmoitti vailla perustetta viranomaisille, että lapsi oli alkuaan muslimi. Luultavaa on, että veljentytär odotti perivänsä lapsettoman setänsä. Egyptin laki kieltää kristittyjä adoptoimasta muslimilapsia ja kasvattamasta heitä kristityiksi. Viranomaiset siis veivät nelivuotiaan lapsen joulukuussa 2022 vanhemmiltaan, antoivat hänelle uuden nimen (Youssef), merkitsivät hänet muslimiksi ja veivät orpokotiin.
Tapaus on herättänyt raivoa Egyptin koptivähemmistössä ja presidentti Abdel-Fattah al-Sisiin on vedottu. Myös islamilaisen maailman korkein uskonnollinen auktoriteetti, al-Azharin yliopisto on linjannut, ettei pientä lasta ole syytä pitää lain edessä muslimina, jos hänen uskonnostaan ei ole tietoa.
Anglikaanikirkon repeämä syvenee
(Lähde: Premier Christian News 13.02.2023 ja Christian Today 13.02.2023)
Anglikaanikirkon ylin johtaja, arkkipiispa Welby sanoo, että häntä ”uhattiin parlamentin toimilla”, jos hän ei suostuisi luotsaamaan kirkkoa hyväksymään samaa sukupuolta olevien avioliittoa. Arkkipiispa Welby kertoo, että hänet on hiljattain kahdesti pyydetty osallistumaan tapaamisiin, jossa joukko kansanedustajia on uhkaillut häntä. Arkkipiispa Welby kertoo sanoneensa kansanedustajille: ”Kuuliaisuus Jumalalle on tärkeämpää kuin uskollisuus maalle.” Näin arkkipiispa Welby tuntui hakevan globaalin etelän kirkkojen sympatiaa.
Parlamentaariset tapaamiset pidettiin tiettävästi vain muutama päivä ennen anglikaanikirkon synodin kokousta, jossa taivuttiin kompromissiin, jonka mukaisesti kirkko ei muodollisesti vihi samaa sukupuolta olevia avioliittoon, mutta antaa kuitenkin siunauksen tällaisille pareille. On osoittautumassa, että tämä kompromissi ei tyydytä ketään, vaan kirkon repeytyminen on väistämätön.
Ruandan ja Ugandan arkkipiispat ovat jo tuominneet Englannin kirkon päätöksen, ja Kenian arkkipiispa on viimeisimpänä todennut ”surunsa” siitä, että ”äitikirkkomme on irtautunut oikeasta evankeliumista”. Arkkipiispa Welby on menettänyt kirkon enemmistön luottamuksen taipuessaan poliittiseen painostukseen.
Iran vapautti kristityn vankilasta
(Lähde: Middle East Concern 09.02.2023)
Zaman Fadaei vapautettiin Iranin pahamaineisesta Evinin vankilasta 8. helmikuuta osana korkeimman johtajan Khamenein hyväksymää yleistä armahdusta vuoden 1979 islamilaisen vallankumouksen vuosipäivän kunniaksi.
Iranin valtion uutistoimisto IRNA ilmoitti, että ”kymmeniätuhansia” vankeja oli armahdettu – erityisesti monia viimeaikaisten mielenosoitusten yhteydessä pidätettyjä. Armahduksen toivotaan koskevan myös muita kristityksi kääntyneitä, jotka ovat suorittaneet huomattavan osan vankeusrangaistuksestaan.
Zaman pidätettiin toukokuussa 2016 yhdessä pastori Yousef Nadarkhanin ja Yousefin vaimon Tinan sekä kahden muun kristityksi kääntyneen kanssa. Syyskuussa 2016 hänet tuomittiin 80 ruoskaniskuun viinin juomisesta ehtoollisella – tuomio pantiin täytäntöön marraskuussa 2020 – ja kesäkuussa 2017 hänelle annettiin 10 vuoden vankeustuomio ”toimimisesta kansallista turvallisuutta vastaan levittämällä kotikirkkoja ja edistämällä sionistista kristillisyyttä”.
Tuomion tarkistamisen jälkeen Zamanin vankeusrangaistus lyhennettiin kuuteen vuoteen kesäkuussa 2020.
Lue ohjeet kommentoinnille