Patmos-blogi

Viikonlopun kansainväliset uutispoiminnat 18.12.2021

Timo Keskitalo Pastori Timo Keskitalo on toiminut pitkään maahanmuuttajatyössä Englannissa, Suomessa ja Lähi-idässä. Hänellä on yli 30 vuoden kokemus kasteopetuksen antamisesta muslimeille, jotka haluavat liittyä kristilliseen kirkkoon. Patmos Lähetyssäätiö tarjoaa seurakunnille ja järjestöille koulutusta. Timo Keskitalon vierailua voi tiedustella patmos (at) patmos.fi tai 09-8567 4988.
Julkaistu:

Timo Keskitalo toimittaa kansainväliset uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmoksessa lauantaina ja sunnuntaina klo 8-18:00 välillä tasatunnein.

Myanmarin sotilashallinto murskaa demokratian ja polttaa kristittyjen koteja ja kirkkoja

(Lähde: CBN News 10.12.2021)

Myanmarin sotilashallinto pyrkii murskaamaan demokratiaa yhä enemmän. Nobelin rauhanpalkinnon saanutta oppositiojohtajaa Aung San Suu Kyitä uhkaa elinkautinen vankeusrangaistus. Myanmarin kansalaisvapauksien kaventuminen uhkaa myös maan kristittyjä. Maassa tehtiin sotilasvallankaappaus tämän vuoden helmikuussa.

Myös monet Myanmarin kirkollisista johtajista tukevat Aung San Suu Kyitä, joka on tällä hetkellä tuomittuna koronarajoitusten rikkomisesta.

Myanmarin asevoimat ovat syyllistyneet satunnaiseen ja mielivaltaiseen väkivaltaan siviilejä ja erityisesti protestoijia kohtaan. Maan asevoimien ja niitä vastustavien sissijoukkojen yhteenotoissa on kuollut myös siviilejä.

Chinin osavaltiossa, jossa lähes 90 % asukkaista on kristittyjä, Myanmarin armeijan on raportoitu polttaneen ainakin 420 kotia ja viisi kirkkoa. Monet uskovat, että tämä oli tarkoituksellista.

”Taistelu on Jumalan, mutta omalta puoleltamme emme voi sietää pahaa”, sanoo eräs nimettömänä pysyttelevä myanmarilainen kirkon johtaja. ”Me pidämme huolta köyhistä, mitä sotavoimat ei tee”, hän jatkaa.

Jerusalemin patriarkan mukaan Jerusalemin kristityt kärsivät viharikoksista

(Lähde: Orthodox Times 10.12.2021)

Jerusalemin kreikkalaisortodoksinen patriarkka Theofilos III ja muut pyhän maan kirkon johtajat kokoontuivat juhlistamaan kristinuskon hyvää vaikutusta alueella ja keskustelemaan Jerusalemin Vanhan kaupungin kristittyjen korttelien suojelemisesta.

Pitämässään puheessa patriarkka Theofilos totesi, että patriarkaatti pitää päättäväisesti huolta kirkoistaan ja omistuksistaan myös Jerusalemissa. Muiden kirkkojen johtajat yhtyivät tähän mielipiteeseen. Patriarkan mukaan ”radikaalit (juutalaiset ja muslimit) ovat ongelma ja heidän käsissään Jerusalemin kristillinen yhteisö kärsii viharikoksia, pelottelua ja systemaattisia yrityksiä vähentää kristittyjen mahdollisuuksia pysyä historiallisissa kodeissaan ja kaupunginosissaan.”

Pyhän maan kristittyjen määrä on kutistunut historiallisen pieneksi. Noin sata vuotta sitten alueen asukkaista jopa 12 % oli kristittyjä, kun nykyään määrä on enää noin 1 %. Väkivalta, vandalismi ja taloudellinen näköalattomuus ovat ajaneet alueen kristittyjä muuttamaan muualle.

Äiti Teresan perustamaa nunnajärjestöä epäillään Intiassa ”pakkokäännyttämisestä”

(Lähde: Al-Jazeera 14.12.2021)

Intiassa Gujaratin osavaltiossa Vadodan kaupungin viranomaiset ovat ilmoittaneet tutkivansa pyhimykseksi julistetun äiti Teresan perustamien Rakkauden lähetyssisarten toimintaa ja epäilevänsä heitä ”pakkokäännyttämisestä”. Roomalaiskatolinen nunnajärjestö on kiistänyt syytteet.

Viranomaisten mukaan nunnien ylläpitämän tyttöjen ja naisten yömajassa on ollut ainakin 13 Raamattua. Nunnia syytetään siitä, että he olisivat pakottaneet yömajaan hakeutuvia lukemaan Raamattua ja käyttämään ristiä. Syytteet ovat mahdollisesti lähinnä tekaistuja.

Gujarat on Intian hindunationalistisen pääministerin Narendra Modin kotiosavaltio, jonka laki kieltää epämääräisesti ”pakkokäännyttämisen” ja väkivaltaisen pakottamisen toiseen uskontoon. Vadodan kaupungin viranomaisten toimia on pidetty jälleen yhtenä osoituksena Intian heikkenevästä uskonnonvapaustilanteesta ja uskonnollisten vähemmistöjen aseman vaikeutumisesta hindunationalistisen BJP-puolueen ollessa hallituksessa. Intian uskonnonvapaustilanne on luokiteltu ”erityisen huolestuttavaksi” vuodesta 2004 alkaen.

Intiassa on raportoitu yli 300 kristittyjen vastaista välikohtausta yksin tämän vuoden aikana. Myös maan muita vähemmistöuskontoja vastaan on tehty väkivaltaisia iskuja.

Arabiemiraattien talousuudistukset parantavat kristittyjen asemaa – jumalanpalveluksiin voidaan jatkossa kokoontua sunnuntaisin

(Lähde: Christianity Today 14.12.2021)

Yhdistyneet arabiemiraatit on ajanut läpi useita taloudellisia uudistuksia, joista yksi on ollut viikonlopun siirtäminen perjantaista ja lauantaista lauantaihin ja sunnuntaihin länsimaiden tapaan. Turkkia ja Libanonia lukuun ottamatta viikonloppu on muissa muslimimaissa pääsääntöisesti perjantaista lauantaihin, koska perjantai on muslimien yhteisen rukouksen päivä. Uudistuksen tarkoituksena on helpottaa liiketoimintaa ja kansainvälisten yritysten toimintaa.

Aiemmin myös Arabiemiraateissa kristityt kokoontuivat pitämään jumalanpalvelusta pääsääntöisesti perjantaisin tai lauantaisin. Monet kristityt ovat iloinneet mahdollisuudesta viettää jumalanpalvelusta sunnuntaisin niin kuin kristikunta on aina tehnyt. Jatkossakin Arabiemiraattien julkisen sektorin työntekijät päättävät työnsä perjantaina jo puolilta päivin voidakseen osallistua perjantain puolen päivän rukoukseen. Näin Arabiemiirikunnista tulee ensimmäinen valtio, jossa julkisen puolen työntekijöiden työviikko on vain neljä ja puoli päivää pitkä. Muut arabimaat eivät ole aikeissa seurata esimerkkiä.

Arabiemiraattien 10 miljoonasta asukkaasta lähes 90 % on siirtotyöläisiä eri puolilta maailmaa. Kristittyjä on heistä arviolta 13 %.

Aiemmin tiukan islamilainen Arabiemiraatit on avautunut ja tullut uskonnollisesti suvaitsevammaksi viime vuosina. Kristittyjen asema on parantunut monissa Persianlahden maissa.

Haitissa siepatut lähetystyöntekijät on vapautettu

(Lähde: Christian Post 16.12.2021)

Christian Aid Ministries kiitti Jumalaa torstaiaamuna, kun se ilmoitti, että Haitissa lokakuussa siepatut lähetystyöntekijät on nyt kaikki vapautettu. Lähetysjärjestö kiitti esirukouksista kuluneiden kahden kuukauden aikana. Toivomme voivamme antaa lisätietoja, kun pystymme, kansainvälinen avustusjärjestö sanoi antamassaan lausunnossa.

Yksityiskohdista perillä oleva lähde kertoi The Miami Heraldille, että lunnaita ei maksettu, vaikka haitilaisen rikollisjengin johtaja Wilson Joseph oli uhannut tappaa kaikki lähetystyöntekijät, jos hänen jenginsä ei saa miljoona dollaria jokaisesta panttivangista.

Kidnappauksen tapahtuessa siepatussa ryhmässä oli kuusi miestä, kuusi naista ja viisi lasta, joista 16 on amerikkalaisia ​​ja yksi kanadalainen. Siepatuista nuorin oli sieppaushetkellä vain 8 kuukauden ikäinen ja vanhin 48-vuotias.

Neuvottelut heidän vapauttamisestaan ​​olivat käynnissä jengin sekä Haitin ja Yhdysvaltain hallitusten viranomaisten välillä, mutta sosiaalisessa mediassa levisi video Josephista, joka osoitti, että rikospomo ei ollut tyytyväinen neuvottelujen tahtiin.

”Vannon, että jos en saa sitä, mitä pyydän, laitan luodin näiden amerikkalaisten päihin”, Joseph uhkasi lokakuun lopulla. Nyt kaikki 17 panttivankia on onnellisesti vapautettu.

Islamistit ylläpitävät orjuutta Mosambikissa

(Lähde: Christian Post 14.12.2021)

Islamilaiseen terroriryhmään liittyvät militantit Mosambikissa ovat orjuuttaneet yli 600 naista ja tyttöä, joista monia on pahoinpidelty ja myyty seksiorjiksi, Human Rights Watchin raportti paljastaa.

Aseellinen ryhmä Al-Shabab on pakottanut nuoremmat, terveen näköiset naiset ja tytöt ”naimisiin” taistelijoidensa kanssa. Raportin mukaan lisäksi naisia on myyty taistelijoille 600–1 800 euron hintaan. Joitain siepattuja naisia ja tyttöjä on vapautettu sen jälkeen, kun heidän perheensä on maksanut lunnaita.

33-vuotias nainen kertoi, että paikalliset Al-Shabaab-taistelijat uhkasivat hänen tätiään aseella, jotta tämä kertoisi kodeista, joissa on 12–17-vuotiaita tyttöjä.

”Jotkut äidit pyysivät taistelijoita ottamaan heidät tyttäriensä sijaan”, kertoi haastateltu mies. ”Mutta yksi [militanteista] sanoi, että he eivät halua vanhoja naisia, joilla on lapsia ja sairauksia.”

Ihmisoikeusjärjestön johtaja Masi Segun sanoi, että naisia ​​ja tyttöjä on edelleen vankina, vaikka turvallisuusjoukot ovat pelastaneet osan heistä. Ne, jotka pysyvät vankeina, kohtaavat ”päivittäin kauhistuttavia väärinkäytöksiä”.

YK:n arvion mukaan yli 745 000 ihmistä on joutunut Mosambikissa pakenemaan vuonna 2017 puhjenneen islamilaisen ääriliikkeen vuoksi. Monia kristittyjä on tapettu ja terroristit ovat polttaneet kirkkoja ja kouluja.

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (0)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *